Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
>
 

Vijftien doden bij Franse luchtaanval MaliAD - Buitenland

Het Filipijnse leger heeft goede hoop dat de ontvoering van Ewold Horn tot een einde kan worden gebracht. De Nederlander wordt al zeven jaar gekidnapt door terroristen, maar het leger is optimistisch. ,,We weten in welk gebied hij is, we kennen de leider van de groep. Er is reden om optimistisch te zijn.’’
Zaterdag 19 Januari 2019 - 09:00:16 - AD - Buitenland
 

Witte Huis en Mueller betwisten verhaal dat Trump Cohen opdroeg te liegenNu.nl - Buitenland

Het Witte Huis heeft in een verklaring laten weten dat de aantijgingen jegens de Amerikaanse president Donald Trump over het dwingen van zijn voormalige advocaat om te liegen niet waar zijn. BuzzFeed beweert dat en speciaal aanklager Robert Mueller zou hiervan op de hoogte zijn . Mueller ontkent dit. 
Zaterdag 19 Januari 2019 - 08:57:22 - Nu.nl - Buitenland
 

Zeker 21 doden en tientallen gewonden bij explosie Mexicaanse pijpleidingNu.nl - Buitenland

In Mexico zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen door een explosie bij een pijpleiding. Minstens 71 personen raakten gewond.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 08:42:19 - Nu.nl - Buitenland
 

Koerdische strijders maken zich op voor aansluiting bij leger van oude vijand AssadDe Volkskrant - Buitenland

Er komt onafhankelijk aanvullend onderzoek naar het dossier van de Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch. Dat moet duidelijk maken of het dossier volledig is, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 08:40:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Ewold al 7 jaar ontvoerd op de Filipijnen: ‘We weten in welk gebied hij is’AD - Buitenland

Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 06:00:00 - AD - Buitenland
 

Aanvullend onderzoek naar dossier vrijgesproken ex-piloot Julio PochDe Volkskrant - Buitenland

Een witte agent in Chicago is vrijdag veroordeeld tot bijna zeven jaar cel nadat hij vorig jaar schuldig was bevonden aan moord vanwege het doodschieten van een zwarte tiener in 2014.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 05:07:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Ik zag zelden nieuws zo schizofreen van karakter veranderenAD - Buitenland

Bij een explosie van een brandstofleiding in Mexico zijn zeker twintig personen om het leven gekomen. Minstens 60 anderen raakten gewond, zei de gouverneur van de staat Hidalgo, Omar Fayad, vrijdagavond op de Mexicaanse tv-zender Foro TV.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 04:45:00 - AD - Buitenland
 

Colombia wil arrestatie ELN-kopstukken na aanslagNOS Nieuws - Buitenland

Na de zware bomaanslag bij een politieacademie donderdag in Colombia, waarbij 21 doden vielen, heeft de regering maatregelen aangekondigd tegen guerrillabeweging ELN. Volgens Colombia zitten de marxistisch-leninistische rebellen achter de aanslag.

President Duque heeft de arrestatiebevelen voor 10 kopstukken van de ELN, die in het kader van vredesbesprekingen waren ingetrokken, weer van de plank gehaald. Aan Cuba, waar de ELN-leiders verblijven, heeft hij gevraagd om hen op te pakken.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw zijn condoleances aangeboden en zegt zich te willen houden aan de gemaakte afspraken met de ELN. Of het land overgaat tot arrestatie of zelfs uitlevering, liet hij in het midden.

"Wij zullen niet rusten voor we alle verantwoordelijken hebben berecht", zei Duque in een televisietoespraak. Dader Jose Aldemar Rojas, een explosievenexpert die al jaren lid is van de ELN, kwam bij de aanslag om het leven. Maar Duque gaat ervan uit dat hij niet alleen handelde.

Grote explosie

Rojas reed donderdag met een auto vol explosieven het terrein op van de politieacademie in de hoofstad Bogotá. Toen beveiligers hem wilden tegenhouden, trapte hij het gaspedaal in en reed hij tegen een muur aan, met een grote explosie als gevolg.

21 mensen kwamen bij de aanslag om het leven en tientallen mensen raakten gewond. Het was daarmee de dodelijkste aanslag in 15 jaar in het Zuid-Amerikaanse land.

Vredesonderhandelingen

ELN is de laatste overgebleven rebellengroepering in Colombia, sinds het land in 2016 een historisch vredesakkoord sloot met de FARC. Een jaar later begon de Colombiaanse regering vredesonderhandelingen met de ELN, maar tot dusver hebben die nog niet geleid tot een akkoord.

De aanslag van donderdag hebben het onderlinge vertrouwen geen goed gedaan. "Het is voor alle Colombianen duidelijk dat de ELN helemaal geen vrede wil", zei Duque in zijn toespraak. Hij somde daarna een lange reeks ontvoeringen en aanvallen op die leden van de ELN hebben uitgevoerd sinds de vredesgesprekken in 2017 begonnen.

Zaterdag 19 Januari 2019 - 04:17:06 - NOS Nieuws - Buitenland
 

In ruil voor olie kunnen Koerden (een beetje) autonomie krijgenDe Volkskrant - Buitenland

De berichtgeving over de Amerikaanse president Donald Trump, die zijn voormalige advocaat Michael Cohen zou hebben opgedragen om te liegen tegen het Congres, is niet waarheidsgetrouw. Dat heeft het team van speciaal aanklager Robert Mueller laten weten in een uitzonderlijke reactie op een nieuwsbericht.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 04:15:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Meer dan twintig doden bij explosie pijpleiding MexicoNOS Nieuws - Buitenland

Bij een explosie van een pijpleiding in een dorp in Centraal Mexico zijn zeker 21 doden gevallen. Dat heeft de gouverneur van de staat Hidalgo gezegd. Zeker 71 mensen zijn gewond geraakt. Ze hebben veelal ernstige brandwonden.

Benzinedieven hadden gaten in de leiding geboord om benzine te kunnen aftappen. Veel mensen uit de buurt probeerden vervolgens met emmers benzine op te vangen, toen brand ontstond en er een explosie plaatsvond.

Na de explosie werden deze beelden gemaakt:

In Mexico is brandstofdiefstal een groot probleem. De overheid heeft veel pijpleidingen en raffinaderijen gesloten om brandstofdiefstal te bestrijden.

De olie wordt nu vervoerd in zwaarbewaakte tankwagens, wat langzaam gaat. Bij pompstations staan lange rijen en in veel steden is het openbaar vervoer stilgelegd vanwege een gebrek aan brandstof.

Zaterdag 19 Januari 2019 - 04:07:32 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Zeker twintig doden bij ontploffing pijpleiding MexicoAD - Buitenland

De berichtgeving over de Amerikaanse president Donald Trump, die zijn voormalige advocaat Michael Cohen zou hebben opgedragen om te liegen tegen het Congres, is niet waarheidsgetrouw. Dat heeft het team van speciaal aanklager Robert Mueller laten weten in een uitzonderlijke reactie op een nieuwsbericht.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 04:02:00 - AD - Buitenland
 

Agent die Afro-Amerikaanse tiener doodschoot bijna zeven jaar de cel inNu.nl - Buitenland

De Amerikaanse agent die in 2014 de Afro-Amerikaanse tiener Laquan McDonald (17) doodschoot in Chicago moet bijna zeven jaar de gevangenis in. De rechter veroordeelde Jason Van Dyke tot een celstraf van 81 maanden.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 02:54:45 - Nu.nl - Buitenland
 

Speciaal aanklager Mueller: bericht over liegen advocaat Trump ‘niet accuraat’AD - Buitenland

De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan Facebook een recordboete op te leggen voor het schenden van privacyregels. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van gesprekken met ingewijden rond de zaak.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 02:36:33 - AD - Buitenland
 

Mueller: bericht dat Trump advocaat vroeg te liegen onjuistNOS Nieuws - Buitenland

Het bericht van de Amerikaanse website Buzzfeed News dat president Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen heeft gevraagd om te liegen tegen het Congres klopt niet. Dat zegt het kantoor van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016, in een zeldzame verklaring.

Buzzfeed schreef gisteren op basis van twee anonieme bronnen dat Trump wilde dat Cohen onder ede loog over een vastgoedproject in Moskou. Cohen zou tegen de speciaal aanklager hebben gezegd dat Trump hem persoonlijk had gevraagd om niet de waarheid te spreken over de timing van het project.

Niet juist

Volgens een woordvoerder van Mueller is "BuzzFeeds beschrijving van verklaringen die zijn afgelegd bij de speciaal aanklager" niet juist. Wat er precies niet klopt, wordt in het midden gelaten.

Buzzfeed laat weten achter zijn berichtgeving te blijven staan. "We doen ons best om erachter te komen wat de speciaal aanklager in twijfel trekt", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Als het verhaal van Buzzfeed zou kloppen, zou dat president Trump ernstig in de problemen kunnen brengen. Het instrueren van zijn advocaat om te liegen onder ede, zou opgevat kunnen worden als belemmering van de rechtsgang.

Cohen

Michael Cohen werd vorige maand veroordeeld tot drie jaar cel vanwege het overtreden van de regels voor campagnefinanciering. Ook bekende hij dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bankfraude en belastingontduiking, en dat hij onder ede heeft gelogen. Dat deed hij toen hij door leden van het Congres werd gehoord in het onderzoek naar de rol van Rusland bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Zaterdag 19 Januari 2019 - 01:58:39 - NOS Nieuws - Buitenland
 

‘Recordboete dreigt voor Facebook’AD - Buitenland

Een blanke agent in Chicago is vrijdag veroordeeld tot bijna zeven jaar cel nadat hij vorig jaar schuldig was bevonden aan moord vanwege het doodschieten van een zwarte tiener in 2014.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 01:50:41 - AD - Buitenland
 

Zeven jaar cel voor agent die zwarte tiener doodschootAD - Buitenland

De Amerikaanse president Donald Trump komt zaterdag met ,,een belangrijke aankondiging’’ over de zogeheten shutdown. Op Twitter schrijft de president dat hij live vanuit het Witte Huis een toespraak zal houden. Dat gebeurt om 21.00 uur Nederlandse tijd.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 01:05:53 - AD - Buitenland
 

Trump komt met ‘belangrijke aankondiging’ over shutdownAD - Buitenland

Ruim honderd reddingswerkers zoeken nog steeds met man en macht naar de 2-jarige Julen, die vorige week zondag in een 110 meter diepe put nabij het Spaanse dorpje Totalán viel. Inmiddels is er ook regen voorspeld in de regio, waardoor de kans op een goede afloop voor de peuter minimaal is.
Zaterdag 19 Januari 2019 - 00:44:15 - AD - Buitenland
 

Zeven jaar cel voor agent die zwarte tiener doodschootDe Volkskrant - Buitenland

Ans Boersma, de correspondent die donderdag Turkije werd uitgezet en in Nederland verdacht wordt van valsheid in geschrifte, is ‘diep teleurgesteld’ dat het Financieele Dagblad de banden met haar verbreekt.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 23:56:40 - De Volkskrant - Buitenland
 

Regen bemoeilijkt reddingsactie Spaanse peuterAD - Buitenland

Er is een tweede foto van hét ei gepost op Instagram. Verschil met de eerste foto: een klein barstje. Binnen een half uur had het nieuwe plaatje al meer dan 1 miljoen likes. De eerste afbeelding, zonder barst, scoorde tot nu toe bijna vijftig miljoen likes, een vet wereldrecord voor het account @world_record_egg.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 23:53:47 - AD - Buitenland
 

Media VS: platenlabel laat van seksueel misbruik beschuldigde R. Kelly vallenDe Volkskrant - Buitenland

Ondanks de enorme winst zullen veel werknemers van ING dit jaar geen bonus krijgen of slechts een heel klein bedrag. Reden is de megaboete van 775 miljoen euro die ING moest betalen vanwege het witwasschandaal.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 22:01:51 - De Volkskrant - Buitenland
 

Tweede foto van record-ei op Instagram, nu met barstjeAD - Buitenland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eind februari opnieuw een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Waar dat gaat gebeuren wordt later bekendgemaakt, liet het Witte Huis weten.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 21:30:00 - AD - Buitenland
 

Hij wordt gezien als de ideale president van VenezuelaDe Volkskrant - Buitenland

Platenlabel RCA Records, onderdeel van Sony Music, breekt met de van seksueel misbruik beschuldigde zanger R. Kelly. Dat melden Amerikaanse media, waaronder The New York Times.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 21:17:35 - De Volkskrant - Buitenland
 

Veel werknemers van beboet ING kunnen dit jaar fluiten naar een riante bonusDe Volkskrant - Buitenland

De reserves waarop Donald Trump in 2016 stuitte bij zijn partij, ziet correspondent Michael Persson, zijn omgeslagen in een symbiotische band. Trump en de Republikeinen kunnen niet meer zonder elkaar.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 21:17:10 - De Volkskrant - Buitenland
 

Oud-premier Curaçao wil Italiaanse advocaat-generaal laten horenNu.nl - Buitenland

Oud minister-president van Curaçao Gerrit Schotte heeft vrijdag aan de rechtbank gevraagd een Italiaanse advocaat-generaal te laten horen. Volgens Schotte kan Roberto Pelicano getuigen dat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao onwaarheden heeft verteld over correspondentie met het Italiaanse OM in Milaan.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:54:35 - Nu.nl - Buitenland
 

Trump en Kim willen eind februari nieuwe topAD - Buitenland

Een 41-jarige man uit Florida gebruikte hitgame Fortnite om kinderen te lokken. De man is aangehouden op verdenking van misbruik van tenminste een minderjarige tiener, maar de politie vermoedt dat hij zeker twintig andere slachtoffers heeft gemaakt.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:51:00 - AD - Buitenland
 

Hoe de wederzijdse liefde tussen Trump en de Republikeinen opbloeitDe Volkskrant - Buitenland

De Amerikaanse president Donald Trump zou zijn toenmalige advocaat Michael Cohen in 2017 persoonlijk hebben opgedragen tegen de Senaat te liegen over een Russisch vastgoedproject, ten tijde van de presidentscampagne. Als dat bewezen wordt, zou dat neerkomen op een misdrijf.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:49:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Pedofiel lokte slachtoffers via de populaire game FortniteAD - Buitenland

Fans van een populair tv-programma in China ontdekten dat de oorlellen van een mannelijke acteur in de meest recente aflevering van de show zorgvuldig waren geblurd. Het is niet bekend of Chinese autoriteiten een specifieke richtlijn hebben uitgevaardigd die verbiedt dat oorbellen dragende mannen te zien zijn op televisie, of dat de Chinese streamingdienst dat op eigen initiatief heeft gedaan.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:35:00 - AD - Buitenland
 

Trump zou zijn advocaat hebben laten liegen tegen de Senaat over Russisch vastgoedprojectDe Volkskrant - Buitenland

Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:31:44 - De Volkskrant - Buitenland
 

Staatssecretaris Blokhuis: daling vaccinatiegraad zet niet doorDe Volkskrant - Buitenland

Gemeenten zoeken naar creatieve oplossingen om ‘spoedzoekers’ te huisvesten nu de woningmarkt op slot zit. Het project Onder de Pannen laat economisch daklozen voor weinig geld een kamer huren bij alleenstaanden.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:07:37 - De Volkskrant - Buitenland
 

‘Hij pakt je in, vreet je op en gooit je weg’: is Holleeder een psychopaat?De Volkskrant - Buitenland

Tot voor kort leek het ondenkbaar: de Koerden in Syrië zoeken aansluiting bij de eens zo gehate president Assad. Hoe is dat mogelijk?
Vrijdag 18 Januari 2019 - 20:01:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Speciaal aanklager Mueller weerspreekt berichtgeving over liegen advocaat TrumpDe Volkskrant - Buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd volledig overrompeld door de uitzetting van FD-journalist Ans Boersma uit Turkije. Het departement wist zelfs op het moment van haar aanhouding niets over een verdenking tegen haar. De Nederlandse consul heeft haar uitzetting nog tot donderdagochtend proberen te voorkomen. Dat zij toch Turkije is uitgewezen, is achteraf misschien veiliger voor haar, menen sommige diplomaten.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 19:35:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Daklozen trekken in bij alleenstaanden als gevolg van krappe woningmarktDe Volkskrant - Buitenland

Al zeker veertien demonstranten raakten tijdens gelehesjesprotesten een oog kwijt door rubberkogels. Toch verwerpt de verantwoordelijke minister elke kritiek. Zaterdag zijn de protesten toe aan hun tiende bedrijf.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 18:43:20 - De Volkskrant - Buitenland
 

Regering Zimbabwe treedt hard op na dagen van benzineprotestenNOS Nieuws - Buitenland

De Zimbabwaanse autoriteiten hebben honderden betogers vastgezet die deze week tegen de regering hebben geprotesteerd. Ook is vanochtend opnieuw in het hele land het internet platgelegd.

Maandag braken in het Afrikaanse land protesten uit, nadat president Mnangagwa de brandstofprijzen flink had verhoogd. Volgens de regering zijn bij de demonstraties drie mensen om het leven gekomen.

Advocaten en mensenrechtenactivisten denken dat het dodental hoger ligt. Veiligheidstroepen hebben veel geweld gebruikt en massaal betogers gearresteerd in een poging de onrust de kop in te drukken.

President vraagt via Twitter om kalmte

Ongeveer 400 arrestanten kregen vandaag te horen dat ze de cel in gaan. Onder hen is ook de activistische geestelijke Evan Mawarire, die wordt gezien als een van de aanjagers van de demonstraties. Mawarire wordt verdacht van ondermijning van de overheid en kan tot twintig jaar cel krijgen.

Sinds maandag zijn websites als Facebook, Twitter en WhatsApp moeilijk bereikbaar voor Zimbabwanen. Een Zimbabwaanse nieuwssite meldt dat het internet inmiddels weer grotendeels in de lucht is, al zouden sociale media nog steeds niet goed werken.

Hoewel een groot deel van zijn landgenoten geen toegang tot Twitter had, richtte president Mnangagwa zich eergisteren opvallend genoeg juist via dat medium tot de bevolking. Hij zei dat hij de frustraties van de Zimbabwanen begrijpt en riep op tot kalmte. De president is zelf in het buitenland.

Angst voor nieuwe protesten

Het is onduidelijk hoe de situatie in Zimbabwe nu is. Persbureau Reuters meldt dat het relatief rustig is in de hoofdstad Harare, maar dat er nog wel overal agenten door de straten lopen. Veel inwoners slaan voedsel en andere benodigdheden in. De oppositie denkt dat de verstoring van het internet tot nieuwe protesten zal leiden.

De Verenigde Naties hebben het optreden van de regering van Mnangagwa veroordeeld. De VN wil dat de autoriteiten stoppen met het arresteren en intimideren van betogers.

Volgens Reuters vinden veel Zimbabwanen dat Mnangagwa dezelfde methoden toepast als zijn voorganger Mugabe, die vorig jaar bij een staatsgreep werd afgezet. Mnangagwa gold als een van de belangrijkste bondgenoten van de dictator.

Vrijdag 18 Januari 2019 - 18:19:29 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Waarom blurt China de oorlellen van mannelijke acteurs?AD - Buitenland

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, blikt eindelijk terug op de affaire-Gatti, de chef die opeens weg moest.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 18:00:41 - AD - Buitenland
 

Buitenlandse Zaken volledig overrompeld door uitzetting FD-journalist BoersmaDe Volkskrant - Buitenland

Uit wanhoop over het desastreuze bestuur van de Venezolaanse leider Maduro kijken buurlanden ineens naar de jonge Juan Guaidó als ideale president.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 17:36:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Man steekt zichzelf in brand bij Palach-herdenking in PraagNOS Nieuws - Buitenland

Een 55-jarige man heeft zichzelf in brand gestoken op het Wenceslasplein in Praag. Deze week wordt in Tsjechië herdacht dat de student Jan Palach vijftig jaar geleden hetzelfde deed.

Palach protesteerde daarmee tegen de inval van de Russen in zijn land, dat toen nog Tsjechoslowakije heette, om een eind te maken aan de Praagse Lente. De 20-jarige student overleed drie dagen na zijn daad aan zijn verwondingen.

Kunstmatig coma

De man die zichzelf vandaag in brand stak, overgoot zichzelf op precies dezelfde plek als Jan Palach met benzine en stak zichzelf aan. Andere mensen op het plein snelden toe en wisten de vlammen te doven.

Hulpdiensten brachten de man in een kunstmatig coma en namen hem mee naar het ziekenhuis. 30 procent van zijn lichaam is verbrand. Het is niet duidelijk wat het motief was voor zijn daad.

Omstanders wisten het om het vuur uit te krijgen:

Vrijdag 18 Januari 2019 - 17:21:42 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Ans Boersma via advocaat: ik heb niks verkeerd gedaanDe Volkskrant - Buitenland

Hij is kil en meedogenloos, maar lijdt Willem Holleeder echt aan de stoornis psychopathie? En zou dat van invloed moeten zijn op zijn straf?
Vrijdag 18 Januari 2019 - 17:20:32 - De Volkskrant - Buitenland
 

Trump en Kim ontmoeten elkaar eind februari voor de tweede keerNu.nl - Buitenland

De tweede top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt eind februari gehouden. Dat meldt het Witte Huis.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 16:47:58 - Nu.nl - Buitenland
 

Voormalig president Ivoorkust Gbagbo toch nog niet op vrije voetenDe Volkskrant - Buitenland

Met als inzet een tweede top tussen president Trump en Kim Jong-un, begint de oud-spionnenbaas van Noord-Korea vrijdag aan hoog overleg in Washington. Kim Jong-chol, Pyongyangs belangrijkste onderhandelaar, ontmoet minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en mogelijk Trump. Ook wordt gesproken in Zweden.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 16:47:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Geweld laait op in Colombia, regering: guerrillastrijders verantwoordelijk voor aanslagAD - Buitenland

In 2012 schoot Japan zijn eerste commerciële satelliet de ruimte in. Knap, maar de techneuten uit het land van de rijzende zon hebben sindsdien niet stilgezeten. Gisteren lanceerde een Japanse start-up een nieuw technisch hoogstandje. Het resultaat van zeven jaar innovatie: een ‘meteorenregen op bestelling’.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 16:29:49 - AD - Buitenland
 

Tsjechische brandweer haalt 71 skiërs uit kapotte skiliftNOS Nieuws - Buitenland

In een wintersportgebied in Tsjechië zijn gisteren 71 skiërs uit een defecte skilift gered. De lift was aan het begin van de middag kapotgegaan nadat een boom op de kabels was gevallen.

Het ongeluk gebeurde in het gebied Buková hora, in het noordoosten van Tsjechië. Het duurde ongeveer een uur voordat brandweermensen en twee helikopters ter plaatse waren en aan een reddingsactie begonnen.

Het team wist dat het haast moest maken, vertelt een woordvoerder aan Tsjechische media. "De mensen die in de lift vastzaten, waren aan het bevriezen."

De reddingswerkers hielpen de skiërs met touwen naar beneden. Pas aan het einde van de middag stonden alle skiërs veilig op de grond.

Wat scheelde, is dat de bankjes in de skilift verwarmd zijn. "Maar als je twee uur lang vastzit, krijg je het erg koud", vertelde een van hen.

Bekijk hier beelden van de reddingsactie in Buková hora.

Vrijdag 18 Januari 2019 - 15:47:50 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Bureau EU: Nederland pleegde geen fraude met pulsvissubsidiesNOS Nieuws - Buitenland

Er is niets mis met de Europese subsidies die Nederland uitkeerde aan pulsvissers. Dat zegt het Europese anti-fraudebureau OLAF na een kort vooronderzoek tegen de NOS.

Milieu-organisaties uit heel Europa legden een klacht tegen Nederland neer bij OLAF. Ze zeggen dat Nederland wetenschapssubsidies gebruikte als dekmantel voor commerciële visvangst. Ook zouden de winsten die zijn behaald met het vissen, teruggeboekt moeten worden naar een Brusselse rekening, zeggen de milieu-organisaties.

Geen onderzoek

OLAF stelt nu dat er van fraude geen sprake is. "We hebben besloten om geen onderzoek te starten, aangezien er geen verdenking is van fraude of van onregelmatigheden die het openen van een onderzoek rechtvaardigen." OLAF weerlegt de klachten van de milieu-organisaties verder niet inhoudelijk.

Pim Visser, directeur van vissersorganisatie VisNed, had dit besluit al wel verwacht. "Alles is altijd volgens de regels gegaan en is ook door de Europese auditdienst gecontroleerd. Het zou mij erg hebben verbaasd als er wel een onderzoek was gestart."

De Franse milieu-organisatie Bloom, drijvende kracht achter de klacht die bij OLAF werd neergelegd, zegt niet te zijn geïnformeerd over het besluit om geen onderzoek te starten. "Als dit waar is, is dat bizar, gezien de enorme stapel bewijs die we hebben gegeven, maar we willen eerst van OLAF zelf horen of ze geen onderzoek doen."

Het besluit is een kleine meevaller voor Nederland, maar er hangt de pulsvissers een veel groter gevaar boven het hoofd. Het Europees Parlement stemde begin vorig jaar voor een totaalverbod op pulsvissen. Tegelijk willen de Europese landen het aantal pulsvissers flink beperken. In Brussel wordt nu al een jaar gepraat over wetgeving daarover.

Vrijdag 18 Januari 2019 - 15:36:20 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kosmisch vuurwerk: Japan lanceert meteorenregen op bestellingAD - Buitenland

De vondst van een vriendinnetje voor Romeo de eenzame waterkikker was een emotioneel moment, vertelt de Vlaamse onderzoeker Stephane Knoll. Hij ging op expeditie in een Boliviaans nevelwoud om zijn soort, de Sehuencas waterkikker, voor uitsterven te behoeden.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 15:30:00 - AD - Buitenland
 

In dit ‘vrouwendorp’ in Brazilië lijkt Bolsonaro ver wegDe Volkskrant - Buitenland

De vaccinatiegraad in Nederland daalt niet verder. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van voorlopige cijfers van het RIVM.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 15:24:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Colombia verbreekt dialoog met ELN na dodelijke aanslagNu.nl - Buitenland

De Colombiaanse regering wil niet langer met de linkse guerrillabeweging ELN praten over een wapenstilstand, liet een woordvoerder van de regering vrijdag weten in reactie op een dodelijke aanslag in de hoofdstad Bogota.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 15:16:03 - Nu.nl - Buitenland
 

Belg vond nieuwe liefde voor Romeo, ’s werelds eenzaamste kikkermannetjeAD - Buitenland

‘Wilt u even drinken?’ Die vraag zullen weinigen ooit hebben gehoord uit de mond van een controlerende politieagent. Toch is dat exact wat de politie van het Amerikaanse plaatsje Kutztown in Pennsylvania op Facebook vraagt. Het korps zoekt mensen die zich vrijwillig een stuk in de kraag drinken.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 14:35:00 - AD - Buitenland
 

Rubberkogels Franse politie kunnen ernstige schade aanrichtenDe Volkskrant - Buitenland

Oud-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo komt nog niet op vrije voeten. De beroepskamer van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vrijdag bepaald dat Gbagbo, dinsdag vrijgesproken van misdrijven tegen de menselijkheid, in detentie moet blijven hangende het beroep over zijn vrijlating. Hetzelfde geldt voor zijn medeverdachte, de vroegere minister van Jeugd Charles Blé Goudé.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 13:14:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Politiekorps zoekt vrijwilligers die zich laveloos willen drinkenAD - Buitenland

De Britse premier Theresa May heeft vandaag met haar Nederlandse ambtsgenoot Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overlegd over de brexit. Dat heeft een woordvoerster van May gezegd.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 13:08:00 - AD - Buitenland
 

Britse premier May sprak met Rutte en Merkel over brexitAD - Buitenland

Het Wit-Russische model annex sekscoach Anastasia Vasjoekevitsj, die beweert bewijzen te hebben voor Russische hulp in de verkiezingscampagne van Donald Trump, is meteen na aankomst op het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo gearresteerd. Thailand had haar uitgeleverd.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 11:45:00 - AD - Buitenland
 

Sekscoach in Moskou opgepakt die zegt bewijs tegen Trump te hebbenAD - Buitenland

Het Russische vonnis waarmee oliebedrijf Yukos in 2006 failliet werd verklaard, wordt definitief niet erkend in Nederland. De Hoge Raad verwierp vanmorgen een beroep van het Russische bedrijf Promneftstroy tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Dat bedrijf heeft daardoor niet de aandelen van het Nederlandse dochterbedrijf Yukos Finance in handen gekregen.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 11:31:00 - AD - Buitenland
 

Russisch faillissement Yukos definitief onrechtmatigAD - Buitenland

Twee federale agenten die betrokken zijn bij het onderzoek naar Trumps banden met Rusland zeggen dat de Amerikaanse president advocaat Michael Cohen opdracht heeft gegeven te liegen tegen het Congres. De raadsman moest verdoezelen dat Trump vergaande plannen voor de bouw van een Trumptoren in Moskou had en daarover persoonlijk met president Poetin wilde onderhandelen.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 11:04:00 - AD - Buitenland
 

‘Trump gaf advocaat Cohen opdracht te liegen over bouwproject Moskou’AD - Buitenland

Nu de Amerikaanse overheid al vier weken gesloten is, neemt de economische schade toe. Een oplossing lijkt ver weg.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 10:00:00 - AD - Buitenland
 

Shutdown Amerika brengt veel economische schadeAD - Buitenland

De verhouding tussen de Russische president Poetin en de Wit-Russische president Loekasjenko is danig bekoeld. Laatstgenoemde is voor olie en gas afhankelijk van Moskou, maar wil de autonomie van zijn land niet verspelen.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 09:00:24 - AD - Buitenland
 

Minsk vreest inlijving door MoskouAD - Buitenland

Britse parlementariërs lopen de deur plat in Downing Street, waar premier Theresa May gesprekken voert met politieke tegenstanders. Inzet: een meerderheid in het parlement voor een brexitplan.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 07:39:00 - AD - Buitenland
 

Theresa May moet nu luisterenAD - Buitenland

Een Amerikaanse leraar heeft 20 jaar cel gekregen voor de ontvoering van een leerlinge op wie hij verliefd was. Tad Cummins (52) verdween in maart 2017 met Elizabeth Thomas, toen 15. Het meisje werd 38 dagen later teruggevonden in een blokhut, bijna 3.000 kilometer verderop. Gisteren confronteerde ze hem huilend in de rechtszaal met wat hij gedaan had.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 07:18:51 - AD - Buitenland
 

Tiener die ontvoerd werd door ‘verliefde’ leraar confronteert hem in rechtszaalAD - Buitenland

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 06:00:00 - AD - Buitenland
 

Julen, het jongetje dat in een diepe put viel, is telkens in mijn gedachtenAD - Buitenland

De Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. De organisatie van Afrikaanse landen roept de autoriteiten in het land op om de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen. Dat blijkt uit een persbericht dat de AU donderdagavond verspreidde, na een bijzondere zitting in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 03:18:42 - AD - Buitenland
 

Afrikaanse Unie: grote twijfels bij verkiezingsuitslag CongoAD - Buitenland

De overheid heeft geen idee welke Britse producten er precies in onze schappen liggen. En dat terwijl in het slechtste brexitscenario – een vertrek van het Verenigd Koninkijk uit de EU zonder akkoord – over 2,5 maand al die producten moeten worden gecontroleerd als ze ons land binnenkomen. Chaos dreigt.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 03:00:00 - AD - Buitenland
 

Chaos dreigt bij import vanuit Verenigd Koninkrijk na brexitAD - Buitenland

Woensdag riep zij hem nog op zijn State of the Union uit te stellen. Een dag later nam de Amerikaanse president wraak, en hoe: Donald Trump heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, verboden om een officiële reis te maken naar België, Egypte en Afghanistan. Pelosi moet eerst met geld over de brug komen voor de grensmuur, laat Trump in een snerende brief weten.
Vrijdag 18 Januari 2019 - 02:35:00 - AD - Buitenland
 

Veertien mensen vervolgd voor aanslagen in Parijs in 2015Nu.nl - Buitenland

Frankrijk gaat veertien mensen vervolgen voor hun betrokkenheid bij de aanslagen op het satirische blad Charlie Hebdo en andere doelwitten in en rond Parijs in januari 2015.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Buitenland
 

Zoektocht naar peuter in put gaat doorNOS Nieuws - Buitenland

In Spanje is al dagen een grote zoekactie aan de gang om Julen te vinden. De peuter viel afgelopen weekend in een put van 110 meter diep. Reddingswerkers hoopten hem gisteren te vinden, maar ze lopen tegen veel problemen aan.

Om het jongetje te bevrijden hebben reddingswerkers twee tunnels gegraven. Maar gisteren zakte een deel van de grond in. Daarom zijn ze gisteravond begonnen met het graven van twee nieuwe tunnels.

Moeilijke klus

Volgens de leider van de operatie is het een moeilijke klus omdat de bodem uit allerlei verschillende steensoorten bestaat.

En er is nog een probleem. Het kan gaan regenen. De tunnels worden daarom zoveel mogelijk afgedekt en er worden geulen gemaakt waar het water in kan weglopen. Er zijn nog steeds deskundigen die denken dat hij levend gered kan worden.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Oud-spionnenbaas Noord-Korea in VS om tweede top met Trump mogelijk te makenDe Volkskrant - Buitenland

Goedemiddag, Terwijl Buitenlandse Zaken zich afvraagt waarom het niet wist van de verdenkingen tegen FD-journalist Ans Boersma, gaat de coalitie enthousiast door met het beledigen van de voorzitter van de Klimaattafels.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Ruis op de lijn Ankara-Den HaagDe Volkskrant - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Ruzie tussen Trump en Democraten naar kookpuntAD - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Buitenland
 

 
Buitenlands Nieuws:

Het buitenlands nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste wereldnieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.