Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
>
 

Twitter wil met meer reclame omzet in drie jaar verdubbelenAD - Buitenland

Russische diplomaten die door de coronamaatregelen vastzaten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, hebben een lastige maar succesvolle poging ondernomen om op eigen houtje te vertrekken. De acht Russen en hun gezinnen slaagden er na ruim 35 uur in hun vaderland te bereiken. De laatste kilometers moesten ze daarvoor een trolley over het spoor duwen bij gebreke aan een ander transportmiddel.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 09:56:05 - AD - Buitenland
 

Een wonder! Hond met 6 pootjes geborenNOS Nieuws - Buitenland

Een bijzondere geboorte in de Verenigde Staten. Daar werd een hond met zes pootjes op de wereld gezet.

Wonder

Tien dagen geleden werd Skipper met acht broers en zussen geboren. Volgens de dierenarts gaat het goed met haar. En dat mag je best een wonder noemen!

Vrijdag 26 Februari 2021 - 08:37:01 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Van de 70-plussers zegt 30 procent per brief te zullen stemmenDe Volkskrant - Buitenland

De coronacrisis heeft minder mensen de kerk uitgedreven dan werd gevreesd. Veruit de meeste kerkgangers, 84 procent, blijven tijdens de crisis geregeld een dienst volgen, vaak die van de gemeente die ze voor de eerste lockdown al bezochten. Een minderheid van 16 procent is door corona gestopt met het volgen van kerkdiensten.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 07:44:42 - De Volkskrant - Buitenland
 

China woedend na Oeigoerenmotie Kamer: ‘We worden opzettelijk besmeurd’De Volkskrant - Buitenland

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Saoedische koning Salman het belang van mensenrechten onderstreept. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend. Biden heeft ook gezegd dat hij de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië sterker én transparanter wil maken.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 07:37:47 - De Volkskrant - Buitenland
 

Verplichte beleggingen in vuurwapens, viel dat wel te verenigen met zijn artseneed?De Volkskrant - Buitenland

Van de kiezers van 70 jaar en ouder is 30 procent van plan per brief te stemmen. Dat meldt ouderenbond ANBO op basis van een eigen peiling. De organisatie noemt dat ‘voor een hele nieuwe optie best veel’. Van de 70-plussers denkt 11 procent erover om een of twee dagen eerder naar het stembureau te gaan.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 07:21:22 - De Volkskrant - Buitenland
 

Militairen verdwijnen na zes jaar uit Belgisch straatbeeldNu.nl - Buitenland

Zwaarbewapende militairen bewaken sinds de terroristische aanslagen in 2015 metrostations, vliegvelden en andere kwetsbare gebouwen en plaatsen in België, maar na zes jaar dragen zij die taak over aan de politie.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 07:21:00 - Nu.nl - Buitenland
 

Gestrande diplomaten duwen zichzelf vanuit Noord-Korea naar RuslandAD - Buitenland

Een Boeing 777 van de Russische luchtvaartmaatschappij Rossiya Airlines heeft vrijdagochtend om 04.44 uur plaatselijke tijd (02.44 uur in Nederland) een noodlanding moeten maken in Moskou vanwege problemen met de motor. De noodlanding komt nog geen week nadat eenzelfde toestel van het Amerikaanse United Airlines boven de stad Denver delen van een motor verloor nadat die in brand was gevlogen.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 07:12:13 - AD - Buitenland
 

Honden Lady Gaga gestolen, beloning van half miljoen dollarNOS Nieuws - Buitenland

In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn de honden van de zangeres Lady Gaga gestolen. Het gaat om twee van haar drie bulldogs.

Een medewerker van de uitlaatservice was buiten met de dieren toen hij werd overvallen en beschoten door een overvaller. Die nam vervolgens twee van de drie honden mee.

Beloning

Lady Gaga wil haar dieren heel graag terug. Daarom krijgt diegene die ze bij haar terugbrengt een beloning van een half miljoen dollar.

Vrijdag 26 Februari 2021 - 06:55:05 - NOS Nieuws - Buitenland
 

VS voert luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië uitNu.nl - Buitenland

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd in het oosten van Syrië. Het doelwit was volgens het Pentagon een door Iran gesteunde militie. De aanval onder toeziend oog van president Joe Biden was een reactie op recente raketaanvallen op doelen in Irak, waarbij een Amerikaanse militair gewond raakte.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 06:53:04 - Nu.nl - Buitenland
 

Biden belt met Saoedische koning, onduidelijk of hij over Khashoggi is begonnenDe Volkskrant - Buitenland

Toen Serge Zweers bericht kreeg dat hij was aangemeld voor het pensioenfonds voor artsen, besloot hij te kijken in welke bedrijven dat belegt. Hij schrok enorm: wapens, gokkasten en milieuvervuilers.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 05:28:07 - De Volkskrant - Buitenland
 

Meeste kerkgangers blijven hun gemeente trouw, ook in de coronacrisisDe Volkskrant - Buitenland

Oud NS-topman Bert Meerstadt is de nieuwe directeur van monumentenvereniging Hendrick de Keyser. De organisatie is ‘hét nationale goede doel voor het behoud en beheer van woonhuismonumenten’, aldus de kersverse voorman.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 05:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Oversterfte in Wuhan ligt een stuk lager dan gedachtDe Volkskrant - Buitenland

De VS hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd. Het gaat om doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat het een vergelding was voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 04:23:10 - De Volkskrant - Buitenland
 

Boeing 777 maakt noodlanding in Moskou vanwege problemen met motorAD - Buitenland

Delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook, zo heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet uit eigen beweging actie zal ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 03:14:22 - AD - Buitenland
 

‘Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook’AD - Buitenland

De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 03:03:04 - AD - Buitenland
 

Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het levenAD - Buitenland

De Armeense premier Nikol Pasjinian, die in zijn land zwaar onder vuur ligt vanwege zijn optreden in de oorlog met buurland Azerbeidzjan vorig jaar, heeft het leger ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem te beramen. Pasjinian wil vooralsnog van geen opstappen weten.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 01:39:32 - AD - Buitenland
 

Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het levenDe Volkskrant - Buitenland

John Geddert, voormalig coach van de Amerikaanse olympische turnploeg, heeft zichzelf van het leven beroofd. Dit deed hij nadat het Openbaar Ministerie in Michigan hem beschuldigde van uitbuiting en seksueel misbruik. Dat maakte de procureur-generaal in die Amerikaanse stad bekend.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 00:56:27 - De Volkskrant - Buitenland
 

Voormalig NS-topman Meerstadt wordt directeur van ‘Natuurmonumenten voor gebouwen’De Volkskrant - Buitenland

De oversterfte in Nederland is voor de tweede week op rij lager dan de daadwerkelijk getelde sterfte door covid-19. Dat betekent dat het RIVM meer coviddoden telt, zo’n 400 per week, terwijl het CBS in de langjarige trends nauwelijks een verandering waarneemt. De afgelopen week was de oversterfte volgens het CBS 150 personen hoger dan normaal in deze tijd van het jaar, een week eerder was er nauwelijks oversterfte zichtbaar. Een verklaring hiervoor kan het CBS niet geven. Maar het is aannemelijk dat er door alle coronamaatregelen momenteel in Nederland ook minder griep voorkomt en dat daardoor ook de sterfte als gevolg van griep lager is dan normaal. Hierdoor valt de oversterfte lager uit. Overigens hanteert het RIVM een iets andere berekening van oversterfte en constateert dit instituut dat de oversterfte nog wel sterk is verhoogd.
Vrijdag 26 Februari 2021 - 00:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Oud-turncoach stapt uit het leven na 24-delige aanklacht wegens misbruikDe Volkskrant - Buitenland

De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, moet worden geschrapt. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Donderdag 25 Februari 2021 - 23:14:35 - De Volkskrant - Buitenland
 

Deken: advocaten van kantoor Ficq & Partners waren geen loopjongens van Ridouan T.De Volkskrant - Buitenland

De Chinese ambassade in Den Haag is diep verontwaardigd over de uitspraak van de Tweede Kamer dat China genocide pleegt op de Oeigoeren. China ziet het als ‘grove bemoeienis’ met een binnenlandse aangelegenheid en beschuldigt de Kamer van ‘egoïsme en een bekrompen geest’.
Donderdag 25 Februari 2021 - 22:15:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Verplichte bedenktijd voor abortus moet worden afgeschaft, vindt meerderheid KamerDe Volkskrant - Buitenland

De EU dreigt vaccinproducenten met een exportverbod als ze de contractueel vastgelegde vaccindoses voor de EU-landen niet leveren. De VS en het Verenigd Koninkrijk kennen al dergelijke restricties terwijl van de in de EU geproduceerde vaccins eenderde naar landen buiten Europa gaat.
Donderdag 25 Februari 2021 - 22:01:59 - De Volkskrant - Buitenland
 

Testament van commissie vol vertrekkende Kamerleden: alles moet anders in politiek en bestuurDe Volkskrant - Buitenland

Ontvangers van een bijstandsuitkering moeten jaarlijks tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze daarvoor worden gekort op hun uitkering. Een voorstel daar over van de SP, de ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA kreeg donderdag de steun van de Tweede Kamer.
Donderdag 25 Februari 2021 - 21:36:52 - De Volkskrant - Buitenland
 

Ex-coach Amerikaanse turnploeg pleegt zelfmoord na aanklacht voor misbruikNOS Nieuws - Buitenland

John Geddert, de voormalig coach van de Amerikaanse olympische turnploeg, heeft een eind aan zijn leven gemaakt. De 63-jarige Geddert deed dit kort nadat hij door het Openbaar Ministerie in Michigan van mensenhandel en seksueel misbruik was beschuldigd. Tegen hem waren 24 aanklachten ingediend.

Geddert leidde de Amerikaanse turnsters in 2012 als hoofdcoach naar de olympische titel. In 2018 zou hij zijn werkzaamheden hebben neergelegd. Hij wordt er nu van beschuldigd dat hij jonge turnsters heeft gedwongen om te trainen bij hem, waarna hij ze verbaal en fysiek zou hebben mishandeld.

"De slachtoffers lijden aan eetstoornissen, waaronder boulimia en anorexia. Er zijn zelfmoordpogingen en pogingen tot zelfbeschadiging gemeld. Ze werden herhaaldelijk gedwongen om te presteren, zelfs als ze geblesseerd waren. Er was sprake van extreem emotioneel en fysiek misbruik, inclusief aanranding", schetst aanklager Dana Nessel de beschuldigingen aan het adres van Geddert.

Gelogen in onderzoek naar zedendelinquent Nassar

Geddert was ook eigenaar van een trainingscomplex waar de veroordeelde zedendelinquent Larry Nassar als sportarts werkzaam was. Nassar werd drie jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar wegens seksueel misbruik van meerdere turnsters.

In het onderzoek naar Nassar, die als arts werkte bij de Amerikaanse turnploeg, zou Geddert gelogen hebben. Zo verklaarde hij dat er nooit klachten waren over de arts met wie hij twintig jaar samenwerkte.

Sinds het schandaal rond Nassar was Geddert op non-actief gesteld door de Amerikaanse turnbond. Drie uur nadat de aanklachten aan zijn adres openbaar werden gemaakt, pleegde hij zelfmoord.

Donderdag 25 Februari 2021 - 20:58:16 - NOS Nieuws - Buitenland
 

EU dreigt farmaceuten met exportverbod vaccinsDe Volkskrant - Buitenland

Het kabinet moet gaan kijken of het mogelijk is de terrassen na 15 maart te openen. Daartoe heeft de Tweede Kamer donderdag in een motie opgeroepen. Alle fracties stemden voor.
Donderdag 25 Februari 2021 - 19:19:34 - De Volkskrant - Buitenland
 

Oversterfte lager dan geregistreerde covidsterfte, sterfte wereldwijd daaltDe Volkskrant - Buitenland

Voor het eerst is er een studie naar oversterfte in Wuhan. Niet alleen dat cijfer blijkt lager te liggen dan gedacht; ook in de rest van China vielen minder doden dan verwacht.
Donderdag 25 Februari 2021 - 19:02:47 - De Volkskrant - Buitenland
 

Staatsgreep dreigt in Armenië, premier niet bereid om op te stappenAD - Buitenland

Met zijn snelle vaccinatiecampagne is Israël een proeftuin voor heel de wereld. Ook de invoering van een ‘groen paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft, wordt met grote aandacht gevolgd.
Donderdag 25 Februari 2021 - 18:54:29 - AD - Buitenland
 

Kamer wil af van ‘boodschappenboete’ bijstandsontvangersDe Volkskrant - Buitenland

Het milde voorjaarsweer lokt velen naar de stadsparken, waar de politie deze week meermaals ingreep. Is de psychologische grens van onze burgerlijke gehoorzaamheid bereikt?
Donderdag 25 Februari 2021 - 18:22:09 - De Volkskrant - Buitenland
 

Mensenrechtenorganisaties: boycot WK in Qatar niet wenselijkNOS Nieuws - Buitenland

Mensenrechtenorganisaties zien weinig in een boycot van het WK voetbal in Qatar, zoals lijsttrekkers Gert-Jan Segers (CU) en Sigrid Kaag (D66) voorstelden in het NOS op 3 verkiezingsprogramma. "Arbeiders zijn daarmee niet geholpen", zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. "Het is nu beter om wel naar Qatar te gaan en druk uit te oefenen op de autoriteiten voor hervormingen. Die zijn er ondanks beloften nog steeds niet, en de tijd dringt."

Segers en Kaag reageerden op onderzoek van The Guardian, waaruit bleek dat er meer dan 6500 arbeidsmigranten overleden in Qatar sinds het WK in 2010 aan de golfstaat werd toegekend. Het bericht sluit aan bij eerdere rapporten dat arbeiders financieel worden uitgebuit, onder gevaarlijke omstandigheden moeten werken en niet naar huis mogen.

Een internationale boycot van het WK zal volgens Ruud Bosgraaf van Amnesty International de arbeidsomstandigheden niet verbeteren. "Stel dat een boycot succesvol zou zijn: dan zal een deel van de arbeidsmigranten naar huis worden gestuurd en raken zij hun loon kwijt. Hoe weinig het ook is, dat inkomen hebben zij en hun families hard nodig."

De komende anderhalf jaar kan nog druk worden gezet op de Qatarese regering om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "We zijn niet zo naïef om te denken dat we dat naar Europese standaarden kunnen krijgen," zegt Bosgraaf. "Maar als FIFA en de nationale voetbalbonden druk leveren, zijn dingen als compensatie voor de familie van overleden arbeiders wel mogelijk."

Afwezigheid

Een opmerking als die van lijsttrekkers Kaag en Segers is volgens Bosgraaf gemakkelijk praten voor een politicus in verkiezingstijd, "Maar nationale overheden kunnen bij die druk zeker een rol spelen. De Kamer zou bijvoorbeeld de demissionair minister van Buitenlandse Zaken nog wel kunnen vragen om Qatar aan te spreken."

Tijdens het WK zelf kan Nederland een statement kunnen maken door geen hoogwaardigheidsbekleders naar Qatar te sturen. "Dat zou een goed signaal zijn, als er duidelijk naar buiten wordt gecommuniceerd waarom," zegt Kooy van Human Rights Watch. "Het staat Segers en Kaag vrij om dat te regelen."

Kooy ziet voor voetballers ook een rol om de mensenrechten op de kaart te zetten, zonder dat zij het WK laten schieten. "Zij zouden bijvoorbeeld een bouwplaats kunnen bezoeken en een foto met de arbeiders delen op social media. Voor dit soort landen is PR erg belangrijk, dus je publiekelijk uitspreken is erg belangrijk."

De Nederlandse politiek was tot nu toe vrijwel stil over het WK in Qatar, en ook in het buitenland lijkt er geen animo te zijn voor een boycot. Aanvankelijk waren Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein wel van plan het toernooi boycotten, al had dit te maken met het verwijt dat Qatar terrorisme in de regio zou steunen. Toen begin dit jaar de diplomatieke banden weer werden aangehaald, was ook deze boycot van tafel.

Rondom de mensenrechtensituatie in het land is er alleen in Scandinavië in de afgelopen jaren enige tegenstand geweest. Zo riep in Denemarken een groep prominente supporters van alle grote voetbalclubs met een petitie de voetbalbond op om het WK te boycotten. In reactie daarop zei bondscoach Kasper Hjulmand dat hij zich hierbij zou neerleggen als het parlement dat zou willen. De regering speelde echter de bal terug naar de bond: daar zou volgens de minister van Cultuur het initiatief voor een boycot moeten liggen.

In Finland bleef aanvaller Riku Riski vorig jaar thuis toen het Finse elftal naar Qatar reisde voor een een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zweden. Hij zei tegen de pers dat hij dat deed uit protest tegen de werkomstandigheden van gastarbeiders. "Ik bleef weg om ethische redenen. Ik wil vasthouden aan mijn waarden. Dat vond ik belangrijk," zei de speler van HJK Helsinki. Na deze individuele actie ontstond geen breder verzet.

Ook in Noorwegen was er de afgelopen jaren protest te horen. In 2018 zei de voorzitter van de Noorse vakbondscentrale: "Als we in 2022 voor elke omgekomen arbeider een minuut stilte houden, voltrekken de eerste 44 WK-wedstrijden zich in stilte." Toch werd een boycot ook in Noorwegen niet serieus overwogen.

Donderdag 25 Februari 2021 - 18:04:12 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kamer spoort kabinet aan de terrassen snel te openenDe Volkskrant - Buitenland

Ook de lijsttrekkersdebatten moeten het dit keer doen met lege zalen. Vrijdagavond trapt Radio 1 het debatseizoen af met het NOS Radiodebat, op zondag volgt het RTL Verkiezingsdebat op tv. Live-debatten zijn de kampioenswedstrijden in een verkiezingscampagne, maar van hoeveel waarde zijn ze als er geen publiek bij is?
Donderdag 25 Februari 2021 - 17:58:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Wow: deze waterval lijkt van vuur!NOS Nieuws - Buitenland

In het beroemde Yosemite-park in de Verenigde staten kun je een bijzondere waterval zien. Het lijkt alsof er vuur naar beneden stroomt.

Dat is natuurlijk niet zo. Door de reflectie van de zon kleurt het water oranje.

Vurige waterval

De kleine waterval ontstaat in winter, wanneer de sneeuw op de bergtop smelt. En alleen bij zonsondergang, als de zon precies op de juiste plek staat en er geen wolken zijn, kan je de vurige waterval zien.

Donderdag 25 Februari 2021 - 17:55:10 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Zonder publiek bij debat is de blunder minder pijnlijk, maar hoe groot is de zege nog?De Volkskrant - Buitenland

Een online conferentie over games in het onderwijs was zelf vermomd als game. ‘Laten we een escaperoom ontwikkelen.’
Donderdag 25 Februari 2021 - 17:40:58 - De Volkskrant - Buitenland
 

Met zijn allen het park in: ‘De ongehoorzaamheid neemt toe’De Volkskrant - Buitenland

Voedingswetenschappers, gezondheidsfondsen en groentetelers hebben er een onverwachte medestander bij. In aanloop naar de verkiezingen pleit superketen Dirk van den Broek voor het verlagen van de btw op groente en fruit naar 6 procent.
Donderdag 25 Februari 2021 - 16:56:42 - De Volkskrant - Buitenland
 

Games in het onderwijs: met een quizje wordt leren veel leukerDe Volkskrant - Buitenland

Wetten zijn zo complex dat ze onbegrijpelijk zijn voor miljoenen burgers. Als zij in botsing komen met de overheid, gaat het daarom vaak gruwelijk mis. De overheidsorganisaties zelf zijn meestal niet in staat om in te grijpen en met maatwerk een passende oplossing te vinden.
Donderdag 25 Februari 2021 - 16:24:38 - De Volkskrant - Buitenland
 

Farmaceut AstraZeneca geeft toe: Britten investeerden in Nederlandse productieNOS Nieuws - Buitenland

De Britse overheid heeft vorig jaar veel geld geïnvesteerd om covid-19-vaccins te kunnen produceren in Nederland. Dat zegt AstraZeneca-topman Pascal Soriot in het Europees Parlement. De contracten die toen werden getekend, moest AstraZeneca uiteindelijk overnemen.

Soriot bevestigt daarmee berichtgeving van de NOS. Het Nederlandse bedrijf waar het om gaat is Halix in Leiden. Dat bedrijf wordt binnen AstraZeneca gezien als deel van de Britse productieketen. Een deel van de vaccins die daar worden geproduceerd gaan dan ook naar Groot-Brittannië.

Het AstraZeneca-vaccin werd in eerste instantie ontwikkeld door de universiteit van Oxford. De Britse overheid investeerde daar geld in. Het Nederlandse bedrijf Halix werd er in die periode bij betrokken om de productie van de vaccins te verzorgen en kreeg ook Britse subsidie.

Soriot: "Toen wij het Oxford-vaccin overnamen, erfden we een aantal contracten. De Britse regering had geïnvesteerd in productie in het VK, maar ook bij onze partner in Nederland." In eerste instantie zou het Leidse Halix zelfs volledig worden ingezet om te produceren voor het Verenigd Koninkrijk. Dat is inmiddels niet meer zo.

Meeste vaccins naar EU

In een eerder interview liet Soriot al weten dat vaccins die worden gefabriceerd in de Britse productieketen, niet zomaar kunnen worden ingezet om tegenvallers voor de EU te compenseren. Nu geeft hij dus toe dat die Britse productieketen ook op het Europese vasteland kan liggen, in dit geval in Nederland.

Soriot zegt wel dat "verreweg de meeste vaccins" die binnen de EU worden geproduceerd, ook naar de EU gaan. "Dat geldt ook voor de Nederlandse locatie." Hij noemde geen cijfers. In absolute aantallen is het ook logisch dat de EU meer vaccins krijgt dan het VK. Er zijn veel meer Europeanen dan Britten en de EU bestelde ook meer vaccins dan het VK.

Nooit te goeder trouw

Grote vraag is nu of AstraZeneca de voorwaarden van het EU-contract heeft geschonden. In het contract staat dat AstraZeneca geen andere contracten heeft getekend die levering aan de EU in de weg staan. Die contracten waren er kennelijk toch.

Europarlementariërs reageren kritisch op de uitlatingen van Soriot. Esther de Lange van het CDA zegt dat het erop lijkt dat "AstraZeneca de huid twee keer heeft willen verkopen. Zo werkt het natuurlijk niet." Mohammed Chahim van de PvdA concludeert dat AstraZeneca "nooit te goeder trouw is geweest".

Donderdag 25 Februari 2021 - 15:06:21 - NOS Nieuws - Buitenland
 

‘Zorgwekkende scheiding in de samenleving’ door Israëlisch vaccinatiepaspoortAD - Buitenland

De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden.
Donderdag 25 Februari 2021 - 14:28:44 - AD - Buitenland
 

Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’AD - Buitenland

Chinezen en Aziatische mensen die voor Chinezen worden aangezien, lijken in Amerika steeds meer te maken te hebben met racisme. Dat uit zich niet alleen in discriminerende beledigingen; sinds eind januari zijn meerdere mensen met een Aziatisch ogend uiterlijk zonder enige reden aangevallen op straat.
Donderdag 25 Februari 2021 - 13:54:54 - AD - Buitenland
 

Eritrese troepen doodden volgens Amnesty honderden Ethiopiërs in TigrayNu.nl - Buitenland

Het leger van Eritrea zou in november vorig jaar honderden burgers hebben gedood in de Noord-Ethiopische regio Tigray, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vrijdag verschenen rapport.
Donderdag 25 Februari 2021 - 13:49:24 - Nu.nl - Buitenland
 

Taylor Swift heeft ruzie met pretparkbazenNOS Nieuws - Buitenland

Zangeres Taylor Swift heeft ruzie met een pretpark. Het Amerikaanse pretpark Evermore zou zonder toestemming haar liedjes draaien. De zangeres is daar niet blij mee en stapt naar de rechter.

Sommige mensen denken dat Taylor dat doet om de pretparkbazen van Evermore terug te pakken. Die stapte eerder namelijk al naar de rechter, omdat Taylor haar nieuwe album ook Evermore heeft genoemd.

Nieuwe titel

Volgens de pretparkbazen is het verwarrend als twee dingen dezelfde naam hebben. Daarom willen ze dat Taylor Swift een andere titel bedenkt voor haar album. Ook eisen ze een schadevergoeding.

Donderdag 25 Februari 2021 - 13:08:54 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Europese Commissie bezorgd over Britse variant die overal in EU is opgedokenNu.nl - Buitenland

De Britse mutatie van het coronavirus is in bijna alle EU-lidstaten aangetroffen, blijkt donderdag tijdens een overleg van de Europese Commissie. De Zuid-Afrikaanse variant is opgedoken in veertien EU-landen en de Braziliaanse in zeven. "Er staat ons nog een grote uitdaging te wachten", waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen.
Donderdag 25 Februari 2021 - 12:10:40 - Nu.nl - Buitenland
 

Biden belt Saoedische koning, onduidelijk of moord op Khashoggi is besprokenNu.nl - Buitenland

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag (lokale tijd) met de Saoedische koning Salman gesproken over mensenrechten en de oorlog in Jemen. Het is onduidelijk of ook de moord op The Washington Post-journalist Jamal Khashoggi aan bod is gekomen. Dit was het eerste gesprek tussen de twee leiders sinds Biden president is.
Donderdag 25 Februari 2021 - 11:30:54 - Nu.nl - Buitenland
 

Prinses Latifa van Dubai vraagt VK om nieuw onderzoek naar ontvoering zusNu.nl - Buitenland

De dochter van Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, de emir van Dubai, heeft het Verenigd Koninkrijk om een nieuw onderzoek naar de ontvoering van haar oudere zus prinses Shamsa gevraagd, bericht de BBC donderdag. De Britse omroep heeft inzage gehad in de brief van prinses Latifa Bin Mohammed Al Maktoum aan de politie in Cambridgeshire.
Donderdag 25 Februari 2021 - 11:04:52 - Nu.nl - Buitenland
 

Man vervolgd voor doorspelen informatie over Bondsdag aan MoskouNu.nl - Buitenland

De Duitse autoriteiten vervolgen een man die informatie over het parlementsgebouw zou hebben doorgespeeld naar Rusland. Verdachte Jens F. wordt verdacht van spionage.
Donderdag 25 Februari 2021 - 10:21:54 - Nu.nl - Buitenland
 

Reeks gewelddadige aanvallen op Aziatische Amerikanen: ‘Vrees dat dit hier ook toeneemt’AD - Buitenland

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een presidentieel decreet van zijn voorganger Donald Trump ingetrokken dat het voor buitenlanders moeilijker maakte om in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Trump, die de beperkingen vorig jaar instelde, zei destijds dat hij dat deed om verdringing op de Amerikaanse arbeidsmarkt te voorkomen.
Donderdag 25 Februari 2021 - 03:17:18 - AD - Buitenland
 

Biden draait deel van door Trump opgelegde visabeperkingen terugAD - Buitenland

De Amerikaanse Lindsay Boylan, voormalig medewerkster van de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, zegt dat de Democratische politicus haar ooit zonder toestemming op de mond kuste. Boylan beschuldige Cuomo al eerder van seksuele intimidatie, maar komt nu met ontluisterende details.
Woensdag 24 Februari 2021 - 22:07:18 - AD - Buitenland
 

Ex-adviseur New Yorkse gouverneur Cuomo: ‘Hij kuste mij en stelde een potje strippoker voor’AD - Buitenland

Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven.
Woensdag 24 Februari 2021 - 21:51:11 - AD - Buitenland
 

Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraftAD - Buitenland

Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement.
Woensdag 24 Februari 2021 - 20:22:23 - AD - Buitenland
 

AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijftAD - Buitenland

Een jonge vrouw met ernstige coronaverschijnselen vecht in een ziekenhuis in het Britse Leicester voor haar leven, nadat ze vorige maand van een gezonde baby beviel. Artsen stellen dat haar overlevingskansen extreem klein zijn en willen de levensondersteunende behandeling ‘in haar belang’ beëindigen, maar de familie wil daar niets van weten. Een rechter stelt het ziekenhuis in het gelijk.
Woensdag 24 Februari 2021 - 17:12:57 - AD - Buitenland
 

Jonge moeder met corona op sterven na bevalling, familie wil haar leven niet beëindigenAD - Buitenland

Meer dan tweehonderd doodskisten zijn maandag door het instorten van een klif bij de Italiaanse stad Genua in zee beland. In de kisten zaten stoffelijke overschotten.
Woensdag 24 Februari 2021 - 14:55:32 - AD - Buitenland
 

Tweehonderd doodskisten vallen in zee na instorten klif ItaliëAD - Buitenland

De rechtbank in het Duitse Koblenz heeft de Syrische asielzoeker Eyad al-G. vanmorgen tot 4,5 jaar cel veroordeeld. De Syriër hielp in 2011 bij het neerslaan van een demonstratie in Damascus, waarna de arrestanten werden afgevoerd naar een gevangenis die berucht was vanwege martelingen. Het is voor het eerst in Europa dat een medewerker van de regering Assad voor de misdaden van het regime wordt veroordeeld.
Woensdag 24 Februari 2021 - 10:16:22 - AD - Buitenland
 

Baanbrekende uitspraak: voor het eerst in Europa Syriër veroordeeld voor misdaden van Assad-regimeAD - Buitenland

De grootste coalitiepartij van Italië, de Vijfsterrenbeweging, dreigt te imploderen onder de druk van regeringsverantwoordelijkheid. Van de oorspronkelijke 226 parlementariërs en 112 senatoren hebben er 83 de fractie verlaten. De laatste groep van 36 dissidenten werd afgelopen weekend uit de partij gezet wegens het weigeren van steun aan de nieuwe premier Draghi.
Woensdag 24 Februari 2021 - 10:00:17 - AD - Buitenland
 

Vijfsterrenbeweging Italië is op weg naar de margeAD - Buitenland

De nieuwe Nederlandse missie naar Irak was amper aangekomen op het vliegveld dat ze moeten beveiligen of ze moesten de schuilkelders al in rennen voor een raketaanval. ,,Het lijkt hier vreedzaam, maar er zijn nog allerlei conflicten.”
Woensdag 24 Februari 2021 - 09:00:14 - AD - Buitenland
 

Nieuwe missie Nederlands leger in Irak ligt meteen onder vuurAD - Buitenland

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft een onmiddellijke inspectie ingesteld van alle toestellen van het type Boeing 777-200 met een motor van Pratt &Whitney van het type PW4000. Dergelijke toestellen worden hangende het onderzoek aan de grond gehouden nadat zaterdag een motor uitviel bij een vlucht van United Airlines.
Woensdag 24 Februari 2021 - 05:09:47 - AD - Buitenland
 

Toezichthouder luchtvaart VS gaat Boeing 777-motoren onderzoekenAD - Buitenland

Een Amerikaanse grand jury heeft besloten geen agenten aan te klagen die betrokken waren bij de arrestatie van Daniel Prude in maart vorig jaar. De zwarte man kreeg tijdens zijn arrestatie in de stad Rochester, in de staat New York, een kap over zijn hoofd en overleed een week later aan de gevolgen van verstikking.
Woensdag 24 Februari 2021 - 02:17:34 - AD - Buitenland
 

Agenten VS niet vervolgd voor dood zwarte man na verstikking bij arrestatieAD - Buitenland

Een brand in een vluchtelingenkamp ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene heeft dinsdag een kind het leven gekost. Het kind werd na de brand gevonden en ademde niet meer toen reddingswerkers op de plek van de brand arriveerden, aldus de brandweer.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 23:41:09 - AD - Buitenland
 

Kind komt om het leven door brand in Grieks vluchtelingenkampAD - Buitenland

Kanye West wil als de scheiding met Kim Kardashian achter de rug is niet meer terugkeren naar Los Angeles. Dat vertelt een voormalig medewerker van het scheidende stel aan The Sun.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 23:00:00 - AD - Buitenland
 

Ruim 60 doden in gevangenissen Ecuador na gecoördineerde aanvalAD - Buitenland

De haarscherpe beelden en geluiden van de Marslander Perseverance maken veel indruk. ,,Hiermee brengt NASA Mars dichter bij de aarde’’, zegt sterrenkundige Lucas Ellerbroek.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 17:24:43 - AD - Buitenland
 

In de zevende hemel met beeld en geluid van Mars: ‘NASA brengt de planeet dichter bij de aarde’AD - Buitenland

Zweedse geologen hebben een meteoriet gevonden van bijna veertien kilo. Het gaat vermoedelijk om het grootste overgebleven deel van een ruimterots die in november van vorig jaar insloeg. Toen maakten veel mensen in Zweden melding van een vuurbal in de lucht.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 14:04:05 - AD - Buitenland
 

Zweedse geologen vinden meteoriet van 14 kilo: ‘Uniek object’AD - Buitenland

De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 13:59:05 - AD - Buitenland
 

G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’AD - Buitenland

De Franse president Macron is middenin de coronacrisis al aan het uitstippelen hoe hij de volgende verkiezingen in 2022 kan winnen.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 12:09:36 - AD - Buitenland
 

Franse verkiezingsstrijd lijkt al begonnen: Macron aast op rechtse kiezerAD - Buitenland

Een man die in China op een elektriciteitspaal klom om wat sit-ups te doen, heeft daarmee voor grote overlast gezorgd. Het lokale energiebedrijf besloot uit voorzorg de elektriciteit af te sluiten. Daar hadden tienduizenden huishoudens last van, melden Chinese media.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 10:01:49 - AD - Buitenland
 

Man in China doet sit-ups op elektriciteitspaal: tienduizenden mensen zonder stroomAD - Buitenland

Reizigers uit landen met coronamutaties moeten sinds vorige week in Engeland verplicht op eigen kosten in hotels in quarantaine. Het systeem oogt allesbehalve waterdicht.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 09:06:24 - AD - Buitenland
 

Engelse reizigers verplicht in coronahotel: ‘Boris, wie gaat dit betalen? Ik ben mijn baan kwijt!’AD - Buitenland

Koningin Máxima is vorig jaar persoonlijk benaderd om mondkapjes naar China te sturen. Dat gebeurde in februari, toen corona nog niet in Nederland was.
Dinsdag 23 Februari 2021 - 05:00:05 - AD - Buitenland
 

Facebook bant Myanmarees leger per direct van zijn sociale mediaNu.nl - Buitenland

Facebook verbiedt het het Myanmarese leger per direct om zijn sociale media Facebook en Instagram te gebruiken, maakt het bedrijf donderdag bekend op zijn blog. De Tatmadaw, zoals het leger officieel heet, greep op 1 februari met een coup de macht in het Zuidoost-Aziatische land.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Buitenland
 

Supermarkt Dirk, die graag stunt met ongezond voedsel, wil lagere btw op groente en fruit. Is dat hypocriet?De Volkskrant - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Corona breekt uit en al snel meldt Alibaba-topman zich bij koningin MáximaAD - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Buitenland
 

 
Buitenlands Nieuws:

Het buitenlands nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste wereldnieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.