Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
>
 

In dit restaurant kan je eten onder water!NOS Nieuws - Buitenland

In Noorwegen gaat vandaag een onderwater-restaurant open. Mensen kunnen er eten en ondertussen naar vissen kijken.

Het restaurant heet Under. Mensen die er gaan eten moeten wel stil kunnen blijven zitten, want op het menu staat een 18-gangen-diner!

Zo ziet het restaurant er aan de buitenkant uit:

Woensdag 20 Maart 2019 - 13:49:13 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Nieuw-Zeeland blaast concerten oud-zanger Pantera af om oude racistische uitingenAD - Buitenland

Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk overal verbieden. De nieuwe regels moeten ongelukken met dieren voorkomen. Gemeenten kunnen wel afwijken van de algemene regel en vuurwerk toch toelaten, maar dan enkel op bepaalde plaatsen en momenten.
Woensdag 20 Maart 2019 - 13:29:00 - AD - Buitenland
 

Vuurwerk in de ban in Vlaanderen: alleen nog op speciale locaties en gelegenhedenAD - Buitenland

Steeds meer kinderen worden als moderne slaaf gebruikt in Groot-Brittannië. Volgens cijfers van het nationale criminaliteitsbureau groeide het aantal kinderen dat gedwongen aan het werk is gezet van 676 in 2017 naar 1421 afgelopen jaar.
Woensdag 20 Maart 2019 - 13:01:00 - AD - Buitenland
 

Moeder redt kinderen door ze uit brandend huis in armen agent te gooienNOS Nieuws - Buitenland

Een bijzondere reddingsactie in de Amerikaanse staat Iowa. Een agent heeft daar drie kinderen en een moeder gered uit een brandend appartement. De moeder had haar kinderen vanaf de derde verdieping in de armen van de agent laten vallen.

Ook de moeder kon daarna in veiligheid worden gebracht. Brandweerlieden gebruikten een ladder om haar te bevrijden.

De reddingsactie is vastgelegd met de bodycam van de agent:

Woensdag 20 Maart 2019 - 12:04:25 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Groot-Brittannië ziet forse groei in aantal kindslavenAD - Buitenland

De Europese Volkspartij (EVP) stuurt aan op een schorsing van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, onder meer vanwege diens campagne tegen Europees Commissievoorzitter Juncker.
Woensdag 20 Maart 2019 - 11:54:38 - AD - Buitenland
 

Europese Volkspartij wil partij Viktor Orbán buitenspel zettenAD - Buitenland

De Britse politie heeft een Indiase miljardair gearresteerd die wordt verdacht van de grootste bankfraude ooit in zijn vaderland. Het gaat om de juwelier Nirav Modi, die gisteren in Londen werd aangehouden.
Woensdag 20 Maart 2019 - 11:18:00 - AD - Buitenland
 

Indiase juwelenhandelaar Nirav Modi gearresteerd in LondenNu.nl - Buitenland

De schatrijke Indiase juwelenhandelaar Nirav Modi is op verzoek van de Indiase autoriteiten gearresteerd in Londen, meldt de Britse politie woensdag. De zakenman is verwikkeld in een grote fraudezaak in India.
Woensdag 20 Maart 2019 - 11:02:57 - Nu.nl - Buitenland
 

Vonkenregen bij buiklanding Fokker-toestel in IranNu.nl - Buitenland

Een Fokker 100 van Iran Air maakte dinsdag een noodlanding in Iran. Omdat het landingsgestel niet uitklapte, moest het vliegtuig een buiklanding maken.
Woensdag 20 Maart 2019 - 10:58:55 - Nu.nl - Buitenland
 

Nederland baalt van verlenging Europese export-WWNOS Nieuws - Buitenland

Arbeidsmigranten die werkloos worden mogen hun Nederlandse WW-uitkering voortaan zes maanden meenemen naar een ander land, in plaats van de huidige drie. Dat besluit is gisteren gevallen in Brussel na maanden van onderhandelingen. De verlenging van de termijn is tegen het zere been van het minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees en het Nederlandse kabinet.

Het exporteren van Nederlandse WW-uitkeringen leidt tot grootschalig misbruik in Polen, zo onthulde Nieuwsuur afgelopen maandag. Polen mogen hun WW-uitkering drie maanden exporteren op voorwaarde dat ze daar werk gaan zoeken. Maar ondanks een bloeiende economie en hoge werkgelegenheid, gaat minder dan één procent daar aan de slag. Een belangrijke reden is de hoogte van de uitkering, die vele malen hoger ligt dan de lonen daar.

Hervorming sociale zekerheid EU

De uitbreiding van de termijn van het exporteren van een WW-uitkering naar zes maanden is een deel van een groter pakket aan hervormingen van de Europese sociale zekerheid. Zo mogen arbeidsmigranten vanaf nu na een maand werken in Nederland al aanspraak maken op de WW-uitkering. Ze mogen hun arbeidsverleden in een ander EU-land daarbij optellen. Mensen kunnen in theorie jarenlang lage premies betalen in de ene EU-lidstaat en vervolgens jarenlang een hoge uitkering ontvangen in een ander EU-land. In de praktijk betekent dat dat Polen vaak over de jaren veel minder premie afdragen dan Nederlanders, en toch recht hebben op dezelfde WW-uitkering.

Tot nu toe was het zo geregeld dat arbeidsmigranten al na een dag (plus de duur van hun arbeidsverleden) aanspraak konden maken op de WW-uitkering. De termijn is nu dus verlengd naar een maand. Maar voor Nederland is die ene maand verre van voldoende.

In het regeerakkoord staat dat Nederland wil dat arbeidsmigranten minimaal zes maanden in Nederland hebben gewerkt en premies hebben betaald, voordat ze een beroep kunnen doen op de WW. Maar die afspraak in het regeerakkoord is dus gesneuveld.

Kijk hieronder de reportage terug die Nieuwsuur uitzond over de WW-fraude in Polen.

Woensdag 20 Maart 2019 - 10:15:31 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Eerste slachtoffers terroristische aanslagen Christchurch begravenNu.nl - Buitenland

De eerste slachtoffers van de terroristische aanslagen van afgelopen vrijdag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, zijn begraven.
Woensdag 20 Maart 2019 - 09:54:40 - Nu.nl - Buitenland
 

Trump ziet Brazilië als potentieel lid van NAVONu.nl - Buitenland

De Amerikaanse president Donald Trump ziet Brazilië als potentieel lid van de NAVO. De Amerikaanse president vertelde dit dinsdag bij de ontvangst van zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro in het Witte Huis.
Woensdag 20 Maart 2019 - 09:45:36 - Nu.nl - Buitenland
 

Wow: eland breekt in bij familieNOS Nieuws - Buitenland

Flink schrikken voor een familie uit Amerika. Ze dachten dat er was ingebroken, maar wat bleek: er was een eland hun huis ingelopen!

Raam

Het dier is via een raam naar binnen gegaan en maakte een grote puinhoop van de kelder. De brandweer verdoofde het dier en droeg het naar buiten.

De eland leek rustig en was niet gewond. Uiteindelijk is het dier weer terug de natuur in gegaan.

Woensdag 20 Maart 2019 - 09:24:54 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Britse politie arresteert Indiase juwelier om bankfraude van 2 miljard euroAD - Buitenland

De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit tot 30 juni. Ze deed dat verzoek in een brief aan EU-president Donald Tusk.
Woensdag 20 Maart 2019 - 08:57:00 - AD - Buitenland
 

EU staat vluchten Boeing 737 MAX alleen toe bij voldoende garantiesNu.nl - Buitenland

De Europese Unie wil de Boeing 737 MAX alleen in het luchtruim van de lidstaten toestaan bij voldoende garanties van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Boeing werkt nu aan een software-update voor het model.
Woensdag 20 Maart 2019 - 08:40:59 - Nu.nl - Buitenland
 

May vraagt EU om uitstel brexit tot 30 juniAD - Buitenland

Kazachstan heeft een nieuwe president. Kassym-Jomart Tokayev is vandaag beëdigd. De nieuwe leider stelde meteen voor hoofdstad Astana om te dopen tot ‘Nursultan’, als eerbetoon aan zijn voorganger Nursultan Nazarbajev die na dertig jaar aan de macht plots opstapte.
Woensdag 20 Maart 2019 - 08:36:00 - AD - Buitenland
 

Nieuwe Kazachse president vernoemt hoofdstad naar voorganger Nursultan NazarbajevAD - Buitenland

De piloten van de noodlottige Boeing 737 MAX 8 van Lion Air, raadpleegden in de aanloop naar de crash nog een handleiding. Ze wilden weten waarom hun vliegtuig omlaag bleef duiken, maar het lukte niet het probleem tijdig op te lossen. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters.
Woensdag 20 Maart 2019 - 08:26:59 - AD - Buitenland
 

Nieuwe president Kazachstan wil hoofdstad naam van voorganger gevenNu.nl - Buitenland

Kazachstan heeft een nieuwe president. Kassym-Jomart Tokayev is woensdag beëdigd. De nieuwe leider stelde meteen voor de hoofdstad Astana om te dopen tot Nursultan, als eerbetoon aan zijn voorganger Nursultan Nazarbayev.
Woensdag 20 Maart 2019 - 08:22:52 - Nu.nl - Buitenland
 

Australië boos over uitspraken van Erdogan na aanslagen Nieuw-ZeelandNu.nl - Buitenland

De Australische premier Scott Morrison, heeft de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de door de Australiër Brenton Tarrant gepleegde aanslag een aanval is op Turkije en hemzelf.
Woensdag 20 Maart 2019 - 07:53:09 - Nu.nl - Buitenland
 

Even op en neer naar Kansas voor onderonsje met de AmerikanenAD - Buitenland

Een 19-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Washington moest zich voor de rechter verantwoorden omdat ze een vriendin van een 15 meter hoge brug duwde in de buurt van Vancouver bij Portland. Ze pleit schuldig. Het slachtoffer brak zes ribben en had doorboorde longen.
Woensdag 20 Maart 2019 - 07:00:00 - AD - Buitenland
 

Tiener die vriendin van 15 meter hoge brug duwde pleit schuldigAD - Buitenland

De cycloon Idai heeft in Zuidoost-Afrika minstens duizend mensen gedood en een veelvoud verwond, zo zeggen hulpverleners. Het officiële dodental is al verdubbeld naar 238 slachtoffers, maar omdat vele vermisten zijn meegespoeld met de modderstromen kan het nog weken duren voordat de werkelijke omvang van de tragedie duidelijk is.
Woensdag 20 Maart 2019 - 05:22:00 - AD - Buitenland
 

Na ‘Utrecht’ vervalt de campagne tijdens debat in oude patronen: ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’De Volkskrant - Buitenland

De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zullen worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.
Woensdag 20 Maart 2019 - 03:56:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Eerste slachtoffers aanslagen Christchurch begravenAD - Buitenland

De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.
Woensdag 20 Maart 2019 - 03:32:06 - AD - Buitenland
 

Nederland stijgt op wereldwijde geluksladder, Finnen het gelukkigstNOS Nieuws - Buitenland

Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Daarmee zijn we een plaats gestegen en hebben we de Zwitsers ingehaald, is te lezen in het World Happiness Report 2019.

Finland is volgens de jaarlijkse lijst van de Verenigde Naties het gelukkigste land ter wereld. De topdrie wisselt al jaren tussen Noorwegen (2), Denemarken (3) en Finland. Op plek vier staat IJsland. Zuid-Sudan sluit de lijst af als ongelukkigste land ter wereld.

In het rapport wordt geluk in 156 landen gemeten aan de hand van een aantal factoren, waaronder de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, levensverwachting en keuzevrijheid. Volgens de onderzoekers laat Finland al sinds 2014 een stijgende lijn zien, die nu wordt bekroond met een eerste plaats.

Tien jaar

De VN heeft ook voor het eerst gekeken hoe het geluk in landen zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Benin heeft de grootste geluksslag gemaakt. Het West-Afrikaanse land steeg in tien jaar tijd met maar liefst vijftig plekken op de wereldranglijst.

Volgens de onderzoekers hebben zaken als economische malaise en oorlogen duidelijk hun weerslag op de ranglijst. Zo daalden Venezuela en Syrië de afgelopen tien jaar het sterkst.

Woensdag 20 Maart 2019 - 02:48:28 - NOS Nieuws - Buitenland
 

4 jaar cel geëist tegen man die zich jarenlang voordeed als forensisch patholoogDe Volkskrant - Buitenland

Een onverwacht probleem doemt woensdag in veel gemeenten op voor kiezers die wat verder van huis hun stem willen uitbrengen: als zij daarbij onbewust de grens van twee waterschappen overschrijden, is hun stem voor het waterschap niet geldig. Veel gemeentelijke voorlichting hierover is onvolledig of onduidelijk.
Woensdag 20 Maart 2019 - 02:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Een kwart eeuw Statenlid. Hoe hou je dat vol?De Volkskrant - Buitenland

Cannabisgebruik leidt tot een grotere kans op psychoses, met name wanneer het THC-gehalte van cannabis hoog is. THC ofwel tetrahydrocannabinol is de stof die voor een high gevoel zorgt.
Woensdag 20 Maart 2019 - 00:30:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Zeker 350 doden geteld na orkaan IdaiNOS Nieuws - Buitenland

Het dodental als gevolg van de orkaan Idai is opgelopen tot boven de 350. Alleen al in Mozambique zijn volgens president Nyusi meer dan 200 doden geteld. Hij zei eerder al te vrezen voor meer dan duizend slachtoffers in zijn land. Honderden mensen worden nog vermist.

Orkaan Idai kwam vorige week donderdag aan land bij de Mozambikaanse havenstad Beira. Daarna trok de orkaan naar het westen, richting Zimbabwe en Malawi.

De harde wind en hevige buien hebben grote schade veroorzaakt. Ook zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Volgens het Rode Kruis zijn in centraal-Mozambique zeker 400.000 mensen dakloos geworden. Veel gebieden zijn onbegaanbaar en op veel plaatsen is de elektriciteit uitgevallen.

Humanitaire ramp

Het Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire ramp in Mozambique. De organisatie vreest dat door het vervuilde water ziektes worden verspreid, zoals hepatitis, acute diarree, cholera en malaria. Inmiddels is de hulpverlening op gang gekomen en zijn schepen met hulpgoederen onderweg.

Volgens de Verenigde Naties is de orkaan mogelijk de ergste door het weer veroorzaakte ramp ooit in zuidelijk Afrika.

Woensdag 20 Maart 2019 - 00:25:50 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreigingAD - Buitenland

De Amerikaanse regering mag immigranten in afwachting van hun uitzetting in detentie houden nadat ze gevangenisstraffen hebben uitgezeten voor criminele veroordelingen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof dinsdag bepaald.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 23:19:00 - AD - Buitenland
 

VS uiten felle kritiek op Duitsland over defensie-uitgavenDe Volkskrant - Buitenland

Na de schietpartij in Utrecht wilden partijen ‘op gepaste toon’ verder met de verkiezingscampagne. Het pakte anders uit bij het NOS-slotdebat voor de provinciale verkiezingen. ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’
Dinsdag 19 Maart 2019 - 22:26:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Wanneer is er sprake van een terroristisch oogmerk?De Volkskrant - Buitenland

Wat stemmen zij en waarom? Kiezers in Delft, Dongen en Dwingeloo delen hun afwegingen.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 21:29:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Scholieren kiezen voor GroenLinksDe Volkskrant - Buitenland

Theresa May heeft toegegeven dat het Verenigd Koninkrijk tien dagen voor de Brexitdeadline in een crisis zit. Dat is een direct gevolg van de beslissing van Lagerhuisvoorzitter John Bercow van maandag. Hij weigerde een derde stemming toe te staan over Mays deal.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 20:18:18 - De Volkskrant - Buitenland
 

Na ruim tien jaar einde aan zaak-Karadzic: Joegoslavië-Tribunaal doet uitspraak in hoger beroepDe Volkskrant - Buitenland

In het afsluitende tv-debat voor de provinciale verkiezingen van woensdag deden de meeste partijleiders hun uiterste best om het kalm en waardig te houden, zo kort na de gebeurtenissen in Utrecht. De partijen zien volop kansen op samenwerking. Alleen tussen Wilders en Jetten knetterde het even, toen de PVV-leider over de islam begon. In het liveblog hieronder leest u de belangrijkste woordenwisselingen terug.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:58:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Gökmen T.: ‘gek van God’ of gewone gek?De Volkskrant - Buitenland

De Verenigde Staten uiten scherpe kritiek op de procentuele neergang van het Duitse defensiebudget. Na een lichte stijging in 2020 zakt het Duitse aandeel binnen de Navo weer. Bondskanselier Angela Merkel verwierp dinsdag de Amerikaanse verwijten.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:51:49 - De Volkskrant - Buitenland
 

Trump-adviseur: Britten falen met de brexitAD - Buitenland

Het onderzoek van de zwarte doos van het verongelukte Ethiopian Airlines-toestel in Parijs is afgerond. De onderzoekers zijn inmiddels terug in Ethiopië, met gegevens van de cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:50:00 - AD - Buitenland
 

Stemmen piloten zouden oorzaak crash Ethiopian Airlines kunnen onthullenAD - Buitenland

Op de luchthaven Mehrabad van de Iraanse hoofdstad Teheran is een passagiersvliegtuig in brand gevlogen. Honderd passagiers zijn geëvacueerd. Dat meldt Fars News, het officiële persbureau van Iran. Niemand raakte gewond.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:49:00 - AD - Buitenland
 

Vliegtuig vat vlam op luchthaven Teheran: 100 passagiers geëvacueerdAD - Buitenland

Schoenen, knopjes, geldmunten en talrijke kogels zijn enkele objecten die archeologen opgroeven in Warstein, een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De vierhonderd aandenkens werden teruggevonden op een van de vele sites waar de nazi’s op het einde van hun heerschappij bloedbaden aanrichtten.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:47:59 - AD - Buitenland
 

Pas op bij het stemmen: voor u het weet staat u in het verkeerde waterschapDe Volkskrant - Buitenland

Is Gökmen T. een ‘gek van God’ of een gewone gek, een draaideurcrimineel die eerder opviel door zijn drugsgebruik en gewelddadige inslag dan door zijn vroomheid als moslim?
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:35:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Tegenslag voor Bayer in Roundup-zaak, middel kankerverwekkend volgens juryNOS Nieuws - Buitenland

Chemiereus Bayer heeft de eerste slag verloren in een rechtszaak over hun onkruidverdelger Roundup. Het middel zou bij honderden gebruikers kanker hebben veroorzaakt. Roundup is een product van chemiebedrijf Monsanto, dat vorig jaar door Bayer werd overgenomen.

Een jury in een federale rechtbank in San Francisco oordeelde unaniem dat de kanker van een gebruiker, Edwin Hardeman, het gevolg is van Roundup. De rechtszaak is pas de tweede van honderden aangespannen zaken die voor de rechter komt. Het oordeel van de jury is mogelijk een graadmeter voor de andere Roundup-zaken.

Dezelfde jury moet nu vaststellen of Bayer verantwoordelijk is voor de ziekte van de man. In dat geval moet in de volgende fase van het proces een schadevergoeding worden bepaald. Vorig jaar moest het bedrijf tientallen miljoenen dollars betalen aan een man die terminaal ziek werd door Roundup.

Bayer houdt vol dat Roundup veilig is en wijst op studies die dat aantonen. Het bedrijf zei teleurgesteld te zijn over het oordeel van de jury. "We hebben er vertrouwen in dat het bewijs in de tweede fase van het proces laat zien dat het handelen van Monsanto juist is geweest en dat het bedrijf niet verantwoordelijk is."

Het aandeel Bayer krijgt op de Duitse aandelenbeurs een koersdreun. Het aandeel verliest bij opening meer dan tien procent.

Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:22:23 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Duitsland en België: EU-landen moeten elkaar controleren op naleving democratie en rechtsstaatDe Volkskrant - Buitenland

Wat zijn de roots van Gökmen T., die maandagmorgen drie mensen doodde in een Utrechtse tram? Zijn oudere broer Bilal is in elk geval een aanhanger van de Kaplancilar, een radicaal–islamitische splintergroepering uit Turkije.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 19:12:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Afsluitend verkiezingsdebat vindt partijen vaak op één lijn, tot het over islam gaatDe Volkskrant - Buitenland

Nog voordat Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, werd opgepakt, kondigde de politie al aan rekening te houden met een terroristisch motief. Hoe komt zo’n inschatting tot stand, en wat betekent dit in de praktijk?
Dinsdag 19 Maart 2019 - 18:39:31 - De Volkskrant - Buitenland
 

Cannabisgebruik leidt tot grotere kans op psychoseDe Volkskrant - Buitenland

Het nieuws dat de autoriteiten in de Utrechtse schietpartij een mogelijke daad van terrorisme zien, gaat er bij bekenden van de verdachte maar moeilijk in. De islamitische gemeenschap in het Utrechtse Kanaleneiland vreest de gevolgen van zijn daad.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 17:45:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Barnier: alleen uitstel brexit als dat zin heeft NOS Nieuws - Buitenland

Michel Barnier, de Europese hoofdonderhandelaar over de brexit, heeft gezegd dat een uitstel van de vertrekdatum van de Britten uit de EU goed gemotiveerd en zinvol moet zijn. Tien dagen voor de deadline van 29 maart, riep hij de Britse regering ertoe op duidelijkheid te verschaffen en met een plan te komen.

Het voortduren van de huidige onzekerheid kost bedrijven geld en levert politieke schade op, zei Barnier vandaag in Brussel. Hij liet doorschemeren dat een uitstel alleen zinvol is als daardoor de kans op ondertekening van de brexitdeal vergroot wordt.

Bovendien moet het verzoek om uitstel unaniem door de andere 27 lidstaten goedgekeurd worden. Barnier zei dat de 27 landen een verzoek tot uitstel goed moeten afwegen.

Merkel

Bondskanselier Merkel heeft verklaard dat ze zo lang mogelijk zal strijden voor een ordentelijk vertrek van de Britten uit de EU. De belangen van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie staan op het spel, zegt Merkel.

Haar minister voor Europese Zaken Michael Roth zei dat het geduld van Europa door de Britten op de proef wordt gesteld. Hij dringt er bij Londen op aan snel een concreet voorstel te doen. Zijn Franse ambtgenoot Nathalie Loiseau vraagt zich of uitstel wel zin heeft. Tijd geven is de oplossing niet, Londen moet een besluit nemen, zei ze.

Impasse

Bijna drie jaar na het referendum in het Verenigd Koninkrijk over de vraag of de Britten uit de Europese Unie moeten stappen, is het nog altijd onzeker of de brexit doorgaat, en wanneer dat zal gebeuren.

De brexit is hét thema van de Europese top die overmorgen in Brussel begint. Premier May zal op de top voorstellen de brexit met zeker drie maanden uit te stellen, nu haar plan om de brexit-overeenkomst nogmaals aan het Lagerhuis voor te leggen door parlementsvoorzitter Bercow is getorpedeerd. Zijn argument, op basis van een parlementsregel uit de vroege zeventiende eeuw, is dat een voorstel niet in ongewijzigde vorm nogmaals in stemming kan worden gebracht. Mogelijk wordt zelfs een uitstel van twee jaar verleend.

Na de Europese top zal het Lagerhuis maandag nog een debat houden over de vraag hoe de impasse over de brexit doorbroken kan worden.

DUP

De Noord-Ierse partij DUP, die de regering van premier May gedoogsteun geeft, blijft gekant tegen de brexitdeal die May met de EU gesloten heeft en die tweemaal door het Lagerhuis is afgewezen.

Nigel Dodds, vice-fractievoorzitter van de DUP, zei dat de kans dat zijn partij de brexitdeal zal steunen niet groter is geworden, ondanks "het goede gesprek" dat hij vandaag met de regering heeft gehad. De DUP blijft gekant tegen de grensregeling met Ierland, dat lid blijft van de Europese Unie.

Dinsdag 19 Maart 2019 - 17:33:05 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Zeldzaam geval van pech? Nou nee. Dit zijn de zeven oorzaken van de crash met de Boeing 737 Max 8De Volkskrant - Buitenland

Na de vroege dood van zijn ouders en zijn zussen dacht Hans Spekman (52) voorlopig van verlies verlost te zijn. Nu moeten de voormalig PvdA-voorzitter en zijn vrouw Muriël (50) haar plotselinge terminale ziekte onder ogen zien. Een dubbelinterview.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 17:19:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Grote brand in gebouw met chemische stoffenNOS Nieuws - Buitenland

In de Amerikaanse staat Texas staat al dagen een opslagplaats met chemische stoffen in brand.

Het ging mis toen een van de opslagtanks begon te lekken. De chemische stof vloog in brand en al gauw sloeg het vuur over naar de omliggende tanks.

Blussen

Brandweerlieden proberen de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Maar het gebouw is erg groot. Ze verwachten dat het nog zeker twee dagen kan duren voordat het vuur uit is.

Intussen komen er enorme rookpluimen boven het gebouw uit.

Dinsdag 19 Maart 2019 - 17:03:02 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kanaleneiland worstelt met terreurverdachte Gökmen T.De Volkskrant - Buitenland

Een 58-jarige man uit Bennekom heeft zich jarenlang voorgedaan als forensisch patholoog. Hij werkte op de crashplekken van German Wings in 2015 en van een vliegtuigongeluk in Namibië in 2013, waar slachtoffers werden geïdentificeerd.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 16:55:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

May geeft toe in een crisis te zitten, tien dagen voor de BrexitdeadlineDe Volkskrant - Buitenland

President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft dinsdag zijn functie neergelegd. Nazarbajev, die bijna dertig jaar over Kazachstan heerste, was de langstzittende leider van de republieken die zelfstandig werden na het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 15:49:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Archeologen graven laatste herinnering aan berucht Duits nazibloedbad opAD - Buitenland

Paus Franciscus heeft het ontslag van de aartsbisschop van Lyon, kardinaal Philippe Barbarin, niet aanvaard, omdat de schuld van de bisschop niet vaststaat. Barbarin ging naar de paus om zijn ontslag aan te bieden, nadat hij 7 maart door een rechter in Lyon was veroordeeld wegens het verzuim gevallen van kindermisbruik door een priester aan te geven.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 15:28:00 - AD - Buitenland
 

Paus aanvaardt ontslag veroordeelde Franse bisschop nietAD - Buitenland

De president van Kazachstan, Nursultan Nazerbajev, heeft op televisie zijn onmiddellijke aftreden aangekondigd. De 78-jarige Nazerbajev was bijna dertig jaar aan de macht in de voormalige republiek van de Sovjet-Unie.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 15:19:00 - AD - Buitenland
 

President Kazachstan houdt ermee opAD - Buitenland

De Britse premier Theresa May zal de EU om uitstel van de brexit vragen tot eind juni met de mogelijkheid om dat uitstel met twee jaar te verlengen. Dat meldden Britse media vandaag. Frankrijk en Italië zijn nog niet erg te spreken over het plan.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 14:34:00 - AD - Buitenland
 

President Nazarbajev van Kazachstan stapt na 30 jaar opNOS Nieuws - Buitenland

President Nazarbajev (78) van Kazachstan legt onverwacht per direct zijn functie neer. Na dertig jaar aan de macht te zijn geweest, stapt hij op zonder te zeggen waarom. "Ik heb besloten om ontslag te nemen als president. Dat was niet makkelijk voor mij", zei hij in een toespraak op de nationale televisie.

Nazarbajev leidde Kazachstan sinds 1989, eerst als leider van de communistische partij van de Sovjet-republiek Kazachstan en vanaf 1990 als president. In de jaren won hij keer op keer de presidentsverkiezingen, die door buitenlandse waarnemers steevast ondemocratisch werden genoemd.

De laatste keer, in 2015, kreeg hij 97,7 procent van de stemmen. Onder zijn leiding investeerden buitenlandse bedrijven voor tientallen miljarden in de Kazachse olie-industrie.

Machtsfactor

Ook na zijn vertrek blijft Nazarbajev (78) een factor van belang in de politiek van zijn land. Hij blijft voorzitter van de Veiligheidsraad en leider van de belangrijkste politieke partij.

De taken van Nazarbajev worden voorlopig overgenomen door de voorzitter van het parlement, Kassym-Jomart Tokajev.

Dinsdag 19 Maart 2019 - 13:19:19 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Wat stemt de kiezer? ‘Eigen volk eerst, daar sta ik achter’De Volkskrant - Buitenland

In de Europese Unie moet een onpartijdig mechanisme komen, waarbij de lidstaten onder leiding van onafhankelijke deskundigen elkaar controleren op de naleving van de rechtsstaat. Duitsland en België hebben dit dinsdag voorgesteld in een reactie op de vastgelopen strafprocedures tegen Polen en Hongarije. Het voorstel is bedoeld om te komen tot een minder polariserende methode om landen aan te spreken op schending van de democratische waarden.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 12:53:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

‘May wil mogelijkheid om brexit lang uit te stellen’AD - Buitenland

Een agent is een autistische jongen in het Amerikaanse New Jersey te hulp geschoten toen hij het alarmnummer had gebeld om melding te maken van zijn vermiste teddybeer. Hoewel al snel duidelijk werd dat er geen sprake was van een noodgeval, ging agent Khari Manzini er toch op af.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 12:22:33 - AD - Buitenland
 

Agent redt teddybeer na alarmmelding autistische Ryan (12)AD - Buitenland

Een stadje in de Amerikaanse staat Californië heeft de eigenaresse van het zogeheten Flintstone Huis aangeklaagd. Florence Fang, die het opvallende oranje-paarse huis in 2017 kocht, zette in de tuin levensgrote dinosaurusbeelden en flinke letters met de tekst ‘yabba dabba doo’ in haar tuin. Tot ongenoegen van haar buren.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 11:08:00 - AD - Buitenland
 

Het zullen je buren maar zijn: stadje baalt van ‘Flintstone Huis’AD - Buitenland

Oeganda onderzoekt of mensen ziek zijn geworden door voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. De politie in het Afrikaanse land zegt dat de afgelopen dagen drie mensen zijn overleden en ruim honderdvijftig personen onwel zijn geworden.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 09:01:35 - AD - Buitenland
 

Mogelijk iets mis met voedselhulp: Ruim 150 mensen onwel en drie doden in OegandaAD - Buitenland

Toen Nederlanders New York stichtten, beschermden enorme oesterbanken Manhattan tegen overstromingen. New Yorkse tieners kweken nu opnieuw oesters die de stad helpen behoeden voor de stijgende zeespiegel.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 09:00:26 - AD - Buitenland
 

New York kweekt miljoenen oesters om kust te beschermen en water te zuiverenAD - Buitenland

De spraakmakende moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi stond niet op zich. De Amerikaanse krant New York Times heeft aanwijzingen dat de bekritiseerde kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië al een jaar eerder een geheime campagne goedkeurde om dissidenten hardhandig de mond te snoeren.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 06:30:21 - AD - Buitenland
 

Premier Nieuw-Zeeland: Nooit meer naam van schutter Christchurch noemenAD - Buitenland

Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 04:05:00 - AD - Buitenland
 

Oudere broer Gökmen T. sympathiseert met radicaal–islamitische groeperingDe Volkskrant - Buitenland

Op 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit blog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
Donderdag 14 Maart 2019 - 13:20:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Australië in conflict met Turkije na ‘beledigende en roekeloze’ uitspraken ErdoganDe Volkskrant - Buitenland

Woensdagmiddag doet het Joegoslavië-Tribunaal uitspraak in het hoger beroep van Radovan Karadzic, de voormalige politiek leider van de Serviërs in Bosnië tijdens de Joegoslavische oorlogen. Karadzic werd in 2016 door het hof medeverantwoordelijk geacht aan de genocide in moslimenclave Srebrenica, waarbij ruim 8000 mannen en jongens de dood vonden. De oud-politicus tekende in 2016 beroep aan tegen zijn gevangenisstraf van veertig jaar. Lees hier wat we destijds schreven over zijn veroordeling.
Donderdag 24 Maart 2016 - 19:50:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

President Kazachstan kondigt na bijna dertig jaar aftreden aanNu.nl - Buitenland

De president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, heeft op televisie zijn onmiddellijke aftreden aangekondigd. De 78-jarige Nazarbayev was bijna dertig jaar aan de macht in de voormalige republiek van de Sovjet-Unie.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Buitenland
 

President Nazarbajev van Kazachstan treedt onverwacht afDe Volkskrant - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoekAD - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Buitenland
 

 
Buitenlands Nieuws:

Het buitenlands nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste wereldnieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.