Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
>
 

Ontvoerd Brits jongetje teruggevonden in SpanjeAD - Buitenland

De Russische militairen die maandag in Oekraïne door het leger werden aangehouden, zijn weer op vrije voeten en terug in Rusland. Dat heeft
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 23:23:00 - AD - Buitenland
 

32 Filipijnse VN-militairen Golanhoogten zijn vrijNu.nl - Buitenland

32 Filipijnse blauwhelmen die op de Golanhoogten al dagen waren omsingeld door radicale moslims, hebben tijdens een vuurgevecht het cordon weten te verbreken. 
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 22:29:00 - Nu.nl - Buitenland
 

Versterking rebellen bij omsingeling VN-militairen SyriëAD - Buitenland

Het medisch personeel van een groot behandelcentrum voor ebola in Sierra Leone heeft het werk neergelegd. Medewerkers krijgen niet betaald en
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 22:13:00 - AD - Buitenland
 

Personeel ebolakliniek Sierra Leone staaktAD - Buitenland

De Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën werkt aan een alternatief plan voor tolheffing op de Duitse wegen. De minister wil dat niet
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 21:57:00 - AD - Buitenland
 

"Ziek jongetje in Spanje gevonden"NOS Nieuws - Buitenland

Het vijfjarige zieke jongetje dat door zijn ouders was meegenomen uit een Brits ziekenhuis, is in Spanje teruggevonden, meldt de BBC. De Spaanse politie zou de ouders van de jongen uitgebreid verhoren.

Het is nog onduidelijk hoe het kind eraan toe is en waar hij met de rest van het gezin is gevonden.

Hersentumor

De vader en moeder werden internationaal gezocht nadat ze afgelopen donderdag, tegen het advies van de medische staf, hun zoontje Aysha King hadden weggehaald uit het ziekenhuis in Southampton. Het kind heeft een hersentumor en was kort voor zijn verdwijning geopereerd.

Politie en justitie schakelden sociale media in om Aysha zo snel mogelijk terug te vinden, omdat hij niet zonder medische zorg kan.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 21:52:24 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Politie Pakistan zet traangas in bij protestNu.nl - Buitenland

De politie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft zaterdag traangas ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven die richting het huis van de premier marcheerden.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 21:41:59 - Nu.nl - Buitenland
 

Tusk belangrijke stem Oost-EuropaNOS Nieuws - Buitenland

Met de benoeming van Donald Tusk krijgt Oost-Europa een grotere stem in de Europese Unie.

"Landen als Hongarije, Slowakije en Tsjechië zullen blij zijn met deze benoeming en hun groeiende invloed in Europa", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Daarnaast wordt de unie daardoor ook evenwichtiger."

Oost-West

Tusk was favoriet voor de positie omdat hij het goed kan vinden met de Duitse bondskanselier Merkel en steun heeft van de landen in het oosten. Tusk hoort net als Merkel bij de Europese christen-democraten, al staat hij in Polen bekend als liberaal.

"Hij is een politieke veteraan", zegt Noorlander. "Hij heeft Polen er economisch bovenop geholpen." Daarnaast heeft Polen nog geen grote functies binnen de EU gehad, terwijl het inmiddels een belangrijk land is geworden.

Hundred procent ready

"Tusk is een bruggenbouwer tussen Oost- en West-Europa", aldus Noorlander. "Europa laat hiermee zien dat het oosten ook een belangrijk deel uitmaakt van de unie. Daarnaast is dat ook een signaal naar de Russische president Poetin."

Een punt van kritiek is dat Tusk slecht Engels spreekt. In de persconferentie over zijn benoeming beloofde Tusk beter Engels te spreken als hij zijn werk als EU-president begint in december. "I will be one hundred procent ready", zei hij lachend. De rest van de persconferentie deed hij daarna gewoon in het Pools.

Schandaal

Tusk overleefde recentelijk als premier een afluisterschandaal binnen zijn kabinet. Een Pools weekblad plaatste een afgeluisterd gesprek tussen het hoofd van de centrale bank en de minister van Binnenlandse Zaken. Daarin bespraken de twee hoe de bank de regering kon helpen bij de verkiezingen volgend jaar.

De bankier bood aan wat te doen aan het begrotingstekort. In ruil daarvoor wilde hij een andere minister van Financiën.

De minister van Binnenlandse werd een paar maanden later vervangen, maar de regering mocht uiteindelijk aanblijven.

Politiek actief

Donald Franciszek Tusk (57) was al op jonge leeftijd politiek actief, vooral in het verzet tegen het communistische bewind. Zo is hij medeoprichter van het studentencomité van de vakbond Solidariteit en in 1989 begon hij een eigen politieke partij, het Liberaal-Democratisch Congres.

Twee jaar later kwam hij namens die partij in het parlement. In november 2007 werd Tusk premier.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 21:32:02 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Duitse minister komt met alternatief tolplanAD - Buitenland

Demonstranten tegen een kleine bijeenkomst van de extreem rechtse partij Zweden voor de Zweden zijn vandaag in Stockholm slaags geraakt met de
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 21:30:00 - AD - Buitenland
 

Politie Pakistan zet traangas in bij protestRTL Nieuws - Buitenland

De politie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft traangas ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven. Die marcheerden richting het huis van de premier.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 21:24:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Ebolawijk in Liberia weer openNOS Nieuws - Buitenland

In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is de blokkade van een sloppenwijk waarin veel mensen met ebola wonen, opgeheven. Vorige week woensdag werd de wijk West Point van de buitenwereld afgesloten, om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het voedsel en water in de wijk van 50.000 inwoners raakten langzaam op. Ook is het volgens de autoriteiten inmiddels een stuk rustiger in de wijk. Daarom is het volgens de regering in Liberia waarschijnlijker dat inwoners zich nu wel door artsen zullen laten controleren.

In West Point was het de afgelopen weken erg onrustig. Veel inwoners wantrouwen de verhalen over ebola. Mede om die reden vielen ze twee weken geleden een kliniek aan waar patiënten met ebola werden behandeld.

3000 ebolapatiënten

Liberia is een van de vijf landen waar waar ebola is vastgesteld. Er overleden al zeker 694 mensen aan het virus. In totaal heeft de ziekte in West-Afrika aan 1500 mensen het leven gekost.

In Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria zijn meer dan 3000 mensen besmet met ebola. Gisteren werd in Senegal voor het eerst de ziekte bij iemand vastgesteld.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 20:45:47 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Personeel ebolakliniek Sierra Leone staaktRTL Nieuws - Buitenland

Het medisch personeel van een groot behandelcentrum voor ebola in Sierra Leone heeft het werk neergelegd. Medewerkers krijgen niet betaald en werken onder slechte omstandigheden.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 20:23:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Rellen bij bijeenkomst van extreem rechts in ZwedenAD - Buitenland

Het 14-jarige meisje Ana-Christina dat vijf jaar geleden vanuit Maarssen werd ontvoerd is terecht. Het meisje blijkt bij haar oma in Mexico-Stad
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 20:20:00 - AD - Buitenland
 

Kinderen aan de slag op tabaksplantages in VSRTL Nieuws - Buitenland

Mensenrechtenactivisten klagen over kinderarbeid en dit keer niet in Azië of Afrika, maar in de Verenigde Staten. Kinderen van soms slechts 8 of 9 jaar oud werken op tabaksvelden.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 20:12:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Vijf jaar geleden ontvoerde Ana-Christina (14) is terechtAD - Buitenland

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-president. Hij zal in december de Belg Herman Van Rompuy opvolgen als voorzitter van de
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 19:35:00 - AD - Buitenland
 

Nieuwe sancties? EU-leiders bespreken aanpak RuslandRTL Nieuws - Buitenland

Rusland wel of niet verder de duimschroeven aandraaien? Dat is de inzet van de EU-top in Brussel die begin van de avond is begonnen.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 19:32:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Meer EU-sancties Moskou in pijplijnNOS Nieuws - Buitenland

De 28 EU-leiders hebben op een top in Brussel de aanzet gegeven voor nieuwe sancties tegen Rusland. Ze willen dat de mogelijkheden voor uitgebreidere sancties worden uitgezocht, staat in een concept-tekst die tijdens de top werd verspreidt.

De sancties zijn bedoeld om Rusland te straffen voor de inmenging in het buurland Oekraïne.

De EU-leiders spraken ook met de Oekraïense president Porosjenko over de nieuwe situatie waarin volgens Kiev en de NAVO zeker duizend Russische militairen met zwaar materieel actief zijn op Oekraïens grondgebied.

Porosjenko zei naderhand tegen de pers, dat de EU extra sancties afhankelijk maakt van het succes van een vredesplan van Kiev.

Verdeeld

De Franse president Hollande en de Britse premier Cameron horen tot de voorstanders van nieuwe strafmaatregelen tegen Moskou. De Litouwse president Gribauskaite zei voor de start van de EU-top dat Rusland door de crisis in Oekraïne feitelijk in oorlog is met Europa.

Maar andere lidstaten vrezen voor de economische gevolgen van extra sancties tegen Rusland. Zo boycot Moskou nu al de import van groente, fruit, zuivel en andere producten. Andere lidstaten zijn sterk afhankelijk van het Russische gas.

Rutte

Premier Rutte wil extra sancties niet uitsluiten. Maar hij vroeg zich voorafgaand aan de top hardop af wat het effect is geweest van de huidige sancties.

Die treffen vooral Russische politici, bankdirecteuren en vertrouwelingen van het Kremlin. Zij mogen niet meer naar de EU reizen en hun banktegoeden in het Westen zijn bevroren.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 19:29:13 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Poolse premier Tusk nieuwe president Europese UnieAD - Buitenland

Ongeveer 30 Filipijnse blauwhelmen die op de Golanhoogten al dagen waren omsingeld door radicale moslims, hebben tijdens een vuurgevecht het
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 18:49:00 - AD - Buitenland
 

Ook andere landen willen Dijsselbloem weg hebbenNRC Handelsblad - Buitenland

De Poolse premier Donald Tusk wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. De vrij onervaren Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini wordt buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 18:35:13 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

EU-leiders kiezen Tusk, MogheriniNOS Nieuws - Buitenland

In Brussel hebben de EU-leiders de Poolse premier Donald Tusk aangewezen als nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Tusk volgt de Belg Herman van Rompuy op, die vijf jaar lang de EU-topontmoetingen heeft voorbereid en voorgezeten.

De liberale christen-democraat Tusk (57), die zich in Polen een krachtdadig bestuurder heeft getoond, was de duidelijke favoriet in de aanloop naar de bijzondere top van vandaag.

Van Rompuy maakte het nieuws via Twitter bekend nadat de Vlaamse nieuwssite VTM een filmpje had verspreid waarop hij in een onderonsje duidelijk hoorbaar bevestigt dat Tusk de topfunctie krijgt.

De tweede belangrijke benoeming in Brussel is die van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en topdiplomaat Federica Mogherini als de nieuwe buitenlandvertegenwoordiger. De sociaal-democraat Mogherini (41) volgt de Britse barones Catherine Ashton op.

Merkel

Volgens diplomatieke bronnen heeft de Duitse bondskanselier Merkel de Poolse premier maandenlang onder druk gezet om zich beschikbaar te stellen voor de topfunctie. Ook de euro-sceptische Britse premier Cameron schaarde zich achter Tusk, naar eigen zeggen vanwege diens hervormingsgezinde ideeën over Europa.

Wat tegen Tusk pleitte, is het feit dat hij zeer matig Engels en helemaal geen Frans spreekt. Op een persconferentie beloofde hij de volgende keer, in december, beter Engels te spreken. "I will be 100 percent ready", zei Tusk. Daarna stond hij de pers in het Pools te woord.

Tusk zei onder meer dat zijn aanstelling een duidelijk signaal is dat de toekomst van Polen in de eurozone ligt. Over zijn werk straks in Europa zei hij dat het mogelijk is om met fiscale discipline economische groei te bereiken.

Te licht

Ook tegen Mogherini zijn bezwaren ingebracht. Volgens critici is de Italiaanse veel te kort minister om voldoende autoriteit te hebben in ernstige crises zoals die in Syrië en Oekraïne.

De buitenlandvertegenwoordiger moet erover waken dat de EU in buitenlandse aangelegenheden met één stem spreekt.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 18:19:50 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Poolse premier Tusk is nieuwe EU-presidentRTL Nieuws - Buitenland

De Poolse premier Donald Tusk is de nieuwe president van de EU. Hij volgt daarmee de Belg Herman Van Rompuy op.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 18:05:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Omsingelde VN-militairen vrijAD - Buitenland

Joelia Timosjenko van de Oekraïense partij Batkivsjina (Vaderland) wil dat er gelijktijdig met de parlementsverkiezingen een referendum komt over
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 17:25:00 - AD - Buitenland
 

Timosjenko wil referendum Oekraïne over NAVOAD - Buitenland

Nederland stapt samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht, die wordt opgericht als antwoord op de
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 17:00:00 - AD - Buitenland
 

Duitser woonde jaren bovenop handgranatenAD - Buitenland

Twee Russische ambassademedewerkers die in de Oekraïense hoofdstad Kiev waren gevangengezet, zijn vrijgelaten en naar Rusland gereisd. Dat meldt
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 16:43:00 - AD - Buitenland
 

Tusk nieuwe EU-president, Mogherini buitenlandcoördinatorNRC Handelsblad - Buitenland

De Zweedse oproerpolitie is vandaag slaags geraakt met duizenden mensen die de straat op waren gegaan om te protesteren tegen een neonazipartij. Die neonazipartij, de Partij van de Zweden, hield in het centrum van Stockholm een betoging in verband met…

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 16:34:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Rebellen Oekraïne winnen terreinNOS Nieuws - Buitenland

In het oosten van Oekraïne hebben de pro-Russische rebellen opnieuw gebied veroverd op de regeringstroepen. Zowel rond het rebellenbolwerk Loegansk als in het uiterste zuidoosten langs de Zee van Azov is terreinwinst geboekt.

Inwoners van de havenstad Marioepol, gelegen aan de Zee van Azov, verlaten de stad uit angst voor de oprukkende separatisten. Volgens de Oekraïense president Porosjenko worden de separatisten geholpen door honderden tanks en duizenden manschappen uit Rusland.

Oekraïense troepen zijn onderweg naar Marioepol om de stad te verdedigen.

Platgegooid

Moskou houdt vol dat er geen Russische troepen in Oekraïne actief zijn en dat er ook geen militair materieel is gestuurd. Maar volgens een woordvoerder van de autoriteiten in Kiev hebben Russische tanks een Oekraïens dorp vlakbij Loegansk volledig met de grond gelijkgemaakt.

Ook elders in de regio Loegansk zouden separatisten het Oekraïense leger hebben verjaagd.

Tot voor kort leken de Oekraïense regeringstroepen langzaam maar zeker de rebellen verder terug te dringen. Maar sinds er ook strijd wordt geleverd aan de zuidoostelijke kust, volgens Kiev en de NAVO met Russische hulp, lijken de kansen gekeerd.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 16:19:01 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Demonstratie in Zweden loopt uit op rellenRTL Nieuws - Buitenland

Een demonstratie tegen een extreem-rechtse partij in Zweden is uitgelopen op rellen. De demonstranten raakten slaags met de politie op het Kungstradgarden-plein in Stockholm.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 16:17:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Doodvonnissen Egypte omgezetNOS Nieuws - Buitenland

De doodstraf van acht leden van de Moslimbroederschap, onder wie geestelijk leider Mohammed Badie, is door een rechtbank in Caïro omgezet in levenslang. Dat meldt de Egyptische staatsomroep.

Ze zijn schuldig bevonden aan het organiseren van rellen, moord en sabotage. In april werden ze samen met honderden andere Moslimbroeders nog veroordeeld tot de doodstraf. Voor zover bekend zijn er nog geen doodvonnissen voltrokken.

Ze zouden betrokken zijn geweest bij een aanval op een politiebureau in de buurt van de stad Minya. Dat gebeurde bij rellen rond de afzetting van hun leider, voormalig president Morsi.

Drie keer ter dood veroordeeld

Het is niet de eerste keer dat Badie aan de doodstraf ontsnapt. Vorige maand werd zijn doodstraf in een andere zaak ook omgezet tot levenslang. Er loopt nog een zaak tegen Badie; ook daarin wordt de doodstraf tegen hem geëist.

De Moslimbroederschap werd vorig jaar in Egypte verboden en bestempeld als terroristische organisatie. Dat gebeurde na het afzetten van de leider, president Morsi.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 16:15:46 - NOS Nieuws - Buitenland
 

"Europa in oorlog met Rusland"NOS Nieuws - Buitenland

De Litouwse president Daila Gribauskaite vindt dat Rusland in oorlog is met Oekraïne en daardoor feitelijk ook met Europa. Ze zei dat bij aankomst op de EU-top in Brussel, waar ook de Oekraïense president Porosjenko zal spreken.

Gribauskaite wil dat de EU Oekraïne wapens levert. Ze vindt dat de EU Oekraïne moet helpen zich te verdedigen, omdat dit land volgens haar namens heel Europa vecht.

Sancties

De Franse president Hollande zei dat de EU gedwongen zal zijn Rusland te straffen met nieuwe sancties als dit land verdergaat met zijn militaire interventie in Oekraïne. Volgens hem moeten de Europese leiders handelen, nu bewezen is dat Rusland wapens levert aan de pro-Russische rebellen en steeds meer militairen de grens overstuurt.

Bondskanselier Merkel en premier Rutte spraken over een zeer ernstige en zorgwekkende situatie, maar hielden zich verder op de vlakte.

Rutte had voor het begin van de top ook nog een ontmoeting met president Porosjenko. "Gesproken over MH17 en de zorgelijke situatie in Oost-Oekraïne", twitterde de premier na afloop.

Topfuncties

Op de EU-top wordt vrijwel zeker ook beslist over twee topfuncties: die van voorzitter van de Europese Raad en die van Buitenlandcoördinator. De Poolse premier Donald Tusk wordt gezien als favoriet voor de opvolging van Herman van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad, de Italiaanse Federica Mogherini is de gedoodverfde nieuwe buitenlandcoördinator.

Merkel zei dat ze gelooft dat de EU-leiders erin slagen over de twee posten beslissingen te nemen.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 15:50:33 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kiev laat personeel Russische ambassade weer vrijAD - Buitenland

Het gedrag van Rusland is zeer zorgwekkend. Dat zei minister-president Mark Rutte vanmiddag voor aanvang van topoverleg in Brussel over onder
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 15:49:00 - AD - Buitenland
 

EU-leiders overwegen nieuwe sancties tegen RuslandAD - Buitenland

Het voedselprogramma van de VN (WFP) heeft 70 miljoen dollar (ruim 53 miljoen euro) nodig voor voedselhulp aan de gebieden in West-Afrika waar
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 15:45:00 - AD - Buitenland
 

VN heeft 53 miljoen euro nodig voor voedsel ebolagebiedNu.nl - Buitenland

Het voedselprogramma van de VN (WFP) heeft 70 miljoen dollar (ruim 53 miljoen euro) nodig voor voedselhulp aan de gebieden in West-Afrika waar ebola heerst. 
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 15:44:28 - Nu.nl - Buitenland
 

Rellen bij demonstratie tegen neonazi’s in StockholmNRC Handelsblad - Buitenland

Rusland is door het conflict in Oekraïne feitelijk in staat van oorlog met Europa. Dat zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite vandaag in Brussel, zo meldt persbureau Novum.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 15:14:21 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VN: 53 miljoen nodig voor voedsel in ebolagebiedAD - Buitenland

De politie heeft in het Gooise Huizen de paspoorten van tien mensen afgepakt, omdat er aanwijzingen bestonden dat zij voorbereidingen troffen om
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 14:32:00 - AD - Buitenland
 

‘Rusland is feitelijk in staat van oorlog met Europa’NRC Handelsblad - Buitenland

Persfotografen zullen het ongetwijfeld herkennen; het moment dat je de sluiter hoort klikken en dat je weet: dit is een topfoto. Dat dacht Kenneth Jarecke ook toen hij een foto van een brandende soldaat nam in Irak. Maar hij vergiste zich deerlijk.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 13:59:59 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Man ontdekt acht Sovjet-granaten in tuinRTL Nieuws - Buitenland

Een inwoner van de Oost-Duitse plaats Schwepnitz heeft jarenlang acht granaten in zijn tuin gehad.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 13:43:06 - RTL Nieuws - Buitenland
 

VS wil alliantie tegen terreurbewegingen als ISNu.nl - Buitenland

De Verenigde Staten willen met behulp van de Verenigde Naties een internationale alliantie tegen terreurbewegingen als Islamitische Staat stichten. 
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 13:29:41 - Nu.nl - Buitenland
 

Rusland eist publicatie vluchtgegevens MH17RTL Nieuws - Buitenland

Rusland wil dat de gegevens uit de zwarte dozen van de Boeing van Malaysia Airlines, op 17 juli boven Oost-Oekraïne neergeschoten, zo snel mogelijk worden geopenbaard.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 13:14:15 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Somalië lanceert offensief tegen extremisten al-ShabaabNu.nl - Buitenland

Het Somalische leger, gesteund door militairen van de Afrikaanse Unie, hebben zaterdag in het zuiden van Somalië een offensief gelanceerd tegen strijders van al-Shabaab. Dat heeft het leger bekendgemaakt.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 13:07:04 - Nu.nl - Buitenland
 

De oorlogsfoto die niemand wilde publicerenNRC Handelsblad - Buitenland

Het leger in Lesotho heeft vanmorgen twee politiebureaus ontwapend “in een poging het land veilig te houden”. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd, bericht persbureau AP. Eerder deden berichten de ronde dat er een staatsgreep was gepleegd.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 12:57:32 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ghana uitvalsbasis VN voor ebolaNOS Nieuws - Buitenland

De Ghanese hoofdstad Accra wordt de internationale uitvalsbasis voor de bestrijding van de ebola-epidemie in westelijk Afrika.

De Verenigde Naties gaan de hulpacties vanaf nu vanuit deze stad coördineren. Accra wordt ook het logistieke centrum voor zowel goederen als hulpverleners.

Afgelopen week sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie alarm over de ebola-uitbraak. Volgens de WHO heeft de ziekte aan 1500 mensen het leven gekost, zeker 3000 mensen zijn met het virus besmet. Zonder ingrijpen zou dat aantal kunnen oplopen tot 20.000.

Voortrekkersrol

De keuze voor Accra is logisch, zegt correspondent Pauline Bax. "De VN heeft hier al kantoren en er zijn veel hulpverleners in de stad. Bovendien is Accra gemakkelijk door de lucht bereikbaar."

Ghana wordt veel minder door ebola getroffen dan Guinee, Liberia en Sierra Leone. Bax: "Omdat de overheden in deze landen de probleem niet meer aankunnen, ligt het niet voor de hand om daar de basis te vestigen. Ghana daarentegen wil graag een voortrekkersrol spelen in het westen van Afrika."

Gehoopt wordt dat vanaf de nieuwe basis de bestrijding van het virus effectiever zal zijn dan tot nu toe. Er was kritiek van onder meer Artsen zonder Grenzen dat er te weinig gebeurde. "Dat de acties nu in Accra worden gecoördineerd en niet meer uit het VN-kantoor in Genève, geeft aan dat de zaak serieus wordt genomen."

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 12:56:10 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Thailand vernietigt gokmachinesNOS Nieuws - Buitenland

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn duizenden fruitmachines, flipperkasten en andere gokautomaten vernietigd. In totaal zijn er bijna 3900 apparaten veranderd in een berg schroot. Dat meldt de Bangkok Post.

De apparatuur is de afgelopen maanden op diverse plekken in heel Thailand in beslag genomen. Premier Prayuth, die in mei als generaal de macht greep in Thailand, had de gokautomaten eerder illegaal verklaard.

Schadelijk

Bij het vernietigen van de gokmachines bedankte de chef van de nationale politie de premier voor het aanpakken van de gokindustrie, die volgens hem vooral schadelijk is voor de jeugd. De politiechef denkt dat er nog steeds gokmachines zijn verstopt. Ook kondigde hij aan dat de eigenaren van de gokautomaten worden opgespoord en aangepakt.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 12:48:34 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Leger Lesotho bezet overheidsgebouwenAD - Buitenland

Rusland wil dat de gegevens uit de zwarte dozen van de Boeing van Malaysia Airlines die op 17 juli boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, zo
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 12:40:00 - AD - Buitenland
 

Leger Lesotho ontwapent politiebureausNRC Handelsblad - Buitenland

De Oekraïense president Petro Porosjenko eist een “passend antwoord” op de aanwezigheid van Russische troepen en materiaal in Oekraïne. Dat liet hij weten via zijn woordvoerder op Twitter. Volgens de president zijn er honderden Russische tanks in het land.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 12:36:57 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Rusland eist openbaring vluchtgegevens MH17AD - Buitenland

Een omsingelde groep Filipijnse blauwhelmen is vandaag in een vuurgevecht met gewapende jihadisten op de Golanhoogten terechtgekomen. Dat heeft
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 12:30:00 - AD - Buitenland
 

Porosjenko eist gepaste reactie EU op aanwezigheid Russische tanksNRC Handelsblad - Buitenland

Liberia heeft vandaag de afsluiting van de grote sloppenwijk West Point in de hoofdstad Monrovia opgeheven. De wijk was de afgelopen week van de buitenwereld afgesloten om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Duizenden mensen gingen meteen de straat op om dit te vieren, schrijft persbureau AP.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 11:40:51 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Nog geen nieuwe sancties voor RuslandRTL Nieuws - Buitenland

De Europese Unie gaat nog geen nieuwe sancties opleggen aan Rusland voor de steun aan de pro-Russische separatisten die in het oosten van Oekraïne vechten tegen de regeringstroepen.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 11:17:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Kiev: Russen vernietigen dorpNOS Nieuws - Buitenland

Russische tanks hebben volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger in het dorpje Novosvitlivka bij Loegansk "zo goed als elk huis vernietigd".

Legerwoordvoerder Lysenko zegt dat Oekraïne troepen heeft moeten terugtrekken uit twee dorpen ten oosten van Loegansk. Kiev heeft meer troepen gestuurd naar de havenstad Marioepol.

Duizenden Russen

President Porosjenko heeft in Brussel opnieuw "de Russische invasie" in Oekraïne veroordeeld. Volgens hem zijn er duizenden Russische militairen en honderden tanks in Oost-Oekraïne.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 10:55:52 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Premier Lesotho ontvlucht "coup"NOS Nieuws - Buitenland

In Lesotho lijkt een staatsgreep te worden gepleegd. Het leger van het Afrikaanse land heeft in de hoofdstad Maseru regeringsgebouwen omsingeld en het hoofdbureau van de politie ingenomen.

Premier Thabane is gevlucht naar Zuid-Afrika. Op de Zuid-Afrikaanse televisie sprak hij van een militaire coup, "omdat het leger niet handelt volgens instructies van de opperbevelhebber, en dat ben ik zelf". Het leger spreekt tegen dat het de macht wil grijpen en zegt dat de militairen zijn teruggekeerd naar de kazerne.

Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk. Websites van media in Lesotho zijn offline of niet bijgewerkt. Radiozenders zijn uit de lucht gehaald en telefoons werken veelal niet.

Bewakingspersoneel van de Amerikaanse ambassade zegt dat vanochtend is geschoten. Inmiddels is het weer rustig in Maseru.

Enclave

Lesotho is een voormalige Britse kolonie in het zuiden van Afrika. Het land is een enclave; het wordt aan alle kanten omgeven door Zuid-Afrika.

Sinds de onafhankelijkheid in 1966 waren er verscheidene staatsgrepen in Lesotho. De laatste was in 1998.

Sinds 2012 is er een regering van nationale eenheid aan de macht, maar in de coalitie ontstond deze zomer onenigheid. Thabane vreesde voor zijn positie en besloot in juli om het parlement buitenspel te zetten.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 09:40:03 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Australië veroordeelt gijzeling blauwhelmen - vuurgevecht op GolanNRC Handelsblad - Buitenland

Door een intensievere aanpak van mensensmokkelaars is de instroom van asielzoekers fors teruggelopen. Dit jaar zijn al 64 mensensmokkelaars opgepakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee aan persbureau Novum na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 09:15:42 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Minder asielzoekers door aanpakken mensensmokkelaarsNRC Handelsblad - Buitenland

Jan van L., de oprichter van The Grass Company, eigenaar van vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, zit al vijf weken gedetineerd in de Bangkok Remand Prison, in de Thaise hoofdstad. Zijn advocaat Gerard Spong zegt vandaag in NRC Handelsblad dat dit het gevolg is van "eenzijdige en misleidende voorlichting van het Nederlandse OM”.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 08:31:43 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

In beeld: Vulkaan Tavurvur spuwt as en rookRTL Nieuws - Buitenland

Bij een zelfmoordaanslag op een gebouw van de Afghaanse inlichtingendienst in de stad Jalalabad zijn minstens zes doden en 45 gewonden gevallen.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 08:21:15 - RTL Nieuws - Buitenland
 

EU bespreekt reactie op RuslandNOS Nieuws - Buitenland

De Europese regeringsleiders spreken vandaag tijdens een extra Europese top over nieuwe sancties tegen Rusland. Ook de Oekraïense president Porosjenko komt naar Brussel.

De kans is volgens correspondent Gwen ter Horst groot dat er nieuwe sancties komen tegen Rusland. "De ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat gisteren al min of meer aangekondigd."

De ministers, die elkaar in Milaan ontmoetten, veroordeelden de aanwezigheid van Russische militairen in Oost-Oekraïne. Verschillende ministers spraken van een Russische invasie.

Porosjenko, die op uitnodiging van voorzitter Van Rompuy bij de top aanwezig is, zal de regeringsleiders toespreken. "Hij zal opnieuw steun vragen aan de EU. Ook om militaire steun, in de vorm van materieel en adviezen voor het Oekraïense leger", zegt Ter Horst.

Stoelendans

Voor de leiders spreken over Oekraïne zullen ze eerst topfuncties in de Europese Commissie proberen te verdelen. De belangrijkste posten die ingevuld moeten worden zijn die van de opvolger van president Van Rompuy en van buitenlandcoördinator Ashton.

Het is de bedoeling om er vandaag uit te komen. In juli deden de regeringsleiders ook al een poging, maar die top mislukte.

Vrij gênant

"Van Rompuy wil voor de top een akkoord bereiken, zodat hij bij het begin van de top de namen bekend gaan maken," zegt Ter Horst. "Dat zou wel chic zijn. Het zou vrij gênant zijn als Europa de komende nacht rollebollend over straat gaat over de benoeming van twee postjes."

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 08:04:22 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Goudzoekers Nicaragua geredNOS Nieuws - Buitenland

Een groep mijnwerkers die na een aardverschuiving gevangen zat in een goudmijn in Nicaragua, wordt gered. De eerste elf kompels zijn weer boven de grond; negen anderen komen waarschijnlijk vandaag vrij. Twee mijnwerkers wisten zich eerder op eigen kracht in veiligheid te brengen.

De mannen raakten donderdag in de knel in een goudmijn in Bonanza. Door de aardverschuiving blokkeerden modder en rotsen de weg naar boven. De groep zat 500 meter onder de grond ingesloten.

Ladders

Reddingswerkers zakten gisteren af met ladders en touwen en probeerden een doorgang te maken. De elf goudzoekers die al zijn gered konden de mijn op eigen kracht verlaten, maar zijn voor onderzoek wel naar het ziekenhuis gebracht.

Het is nog onduidelijk of alle kompels het ongeluk hebben overleefd. Zeker vier worden er nog vermist.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 07:29:18 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Doden bij aanslag op veiligheidsdienst AfghanistanRTL Nieuws - Buitenland

De politie in de Amerikaanse staat Connecticut is op zoek naar een man die president Barack Obama gisteren zou hebben bedreigd. Dat meldden Amerikaanse media.
Zaterdag 30 Augustus 2014 - 06:33:36 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Bankier N-Korea weg met miljoenenNOS Nieuws - Buitenland

Een topman van een Noord-Koreaanse bank is met 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) ondergedoken in Rusland. Hij heeft in het buitenland asiel aangevraagd, schrijft een Zuid-Koreaanse krant op basis van een "goed geïnformeerde" bron.

De man, Yun Tae-hyong, zou bij de Daesong bank de leiding hebben gehad over een programma dat zoveel mogelijk zwart geld moest opleveren voor het bewind van dictator Kim Jong-un. Hij verdween vorige week in de Russische havenstad Nachodka.

Noord-Korea heeft de Russische autoriteiten volgens de krant dringend verzocht Yun Tae-hyong te arresteren en zo snel mogelijk uit te leveren.

Drugshandel

De Deasong bank is een van de twee Noord-Koreaanse bedrijven waar de VS in 2010 sancties tegen afkondigde vanwege hun rol in het genereren van illegale fondsen voor de machthebbers. Dat zou onder meer gebeuren via drugs- en wapenhandel.

Zaterdag 30 Augustus 2014 - 02:50:39 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Nederlander al weken in Thaise cel na verzoek OMNRC Handelsblad - Buitenland

De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt een mogelijke dreiging tegen de Amerikaanse president Obama, die geuit zou zijn door iemand in Connecticut. Dat schrijft persbureau Reuters.

Vrijdag 29 Augustus 2014 - 22:50:10 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Geheime dienst onderzoekt bedreiging ObamaRTL Nieuws - Buitenland

Rusland heeft de hoop dat Rusland niet in een grootschalig conflict zal belanden. Maar mocht er enige agressie tegen Rusland plaatsvinden, staat het land klaar om in te grijpen. Dat heeft president Poetin vanavond gezegd.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 22:27:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Poetin waarschuwt voor conflict met RuslandRTL Nieuws - Buitenland

Dino Bouterse heeft in de VS een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 20:41:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Mogelijke dreiging tegen Obama onderzochtNRC Handelsblad - Buitenland

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, Dino Bouterse, heeft vandaag bekend dat hij probeerde Hezbollah te helpen bij het beramen van aanslagen door strijders naar Suriname te laten komen. Ook probeerde hij te helpen bij het invoeren van cocaïne in de Verenigde Staten. Dat schrijft persbureau Reuters vanavond.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 20:39:58 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Zoon Bouterse bekent deels schuldRTL Nieuws - Buitenland

De tientallen blauwhelmen die gisteren op de Golanhoogten zijn gegijzeld, zijn in handen van het jihadistische al-Nusrafront, een tak van terreurnetwerk al-Qaeda.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 20:20:06 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Tientallen blauwhelmen in handen al-QaedaRTL Nieuws - Buitenland

Het ebolavirus spreidt zich steeds verder uit over Afrika. Liberia is het zwaarst getroffen. In de hoofdstad Monrovia is een volledige wijk afgesloten. Een maatregel die leidt tot veel kritiek. Een verslaggever van het Belgische VTM mocht de afgesloten wijk in.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 20:19:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Zoon van Bouterse bekent dat hij Hezbollah probeerde te helpenNRC Handelsblad - Buitenland

Vlucht MH17 vloog op het moment dat het werd neergehaald boven Oekraïne een kilometer lager dan vooraf was gepland. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vanavond in antwoord op Kamervragen, meldt persbureau Novum.

Vrijdag 29 Augustus 2014 - 19:21:54 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Vlucht MH17 vloog een kilometer lager dan geplandNRC Handelsblad - Buitenland

De Belgische medewerker van Artsen zonder Grenzen die in Brussel in quarantaine was geplaatst wegens een mogelijke ebola-besmetting, blijkt niet besmet met het virus. Dat blijkt uit een bloedtest, schrijft de Standaard vanavond.

Vrijdag 29 Augustus 2014 - 19:03:59 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Belgische arts blijkt niet besmet met ebolaNRC Handelsblad - Buitenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het volgende gedeelte van een grote lening aan Oekraïne goedgekeurd. In totaal komt er nu 1,4 miljard dollar vrij. Een bevestiging dat Oekraïne inderdaad op de goede weg is, schrijft persbureau Reuters.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 17:02:31 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Cameron: Paspoort afpakken van Britse jihadistenRTL Nieuws - Buitenland

De NAVO veroordeelt het optreden van Russische troepen in Oekraïne. Het Westerse bondgenootschap vindt het een ernstige schending van de Oekraïense soevereiniteit. Rusland noemt de beschuldiging van de NAVO onzin en zegt dat er helemaal geen Russiche troepen in Oekraine zijn.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 16:29:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

IMF keert 1,4 miljard uit aan OekraïneNRC Handelsblad - Buitenland

Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië gaan nauwer samenwerken bij het strafrechtelijke onderzoek rond de MH17. Daarvoor is op 7 augustus een overeenkomst getekend, zo heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Nederland leidt het team.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 15:50:52 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Betrokken landen ramp MH17 gaan samenwerken in onderzoekNRC Handelsblad - Buitenland

In Groot-Brittannië is het terreurdreigingsniveau verhoogd van ‘aanzienlijk’ naar ‘ernstig’. Dit is voor het eerst in drie jaar. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is een aanslag ‘zeer waarschijnlijk’.

Vrijdag 29 Augustus 2014 - 15:42:16 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Groot-Brittannië verhoogt dreigingsniveauRTL Nieuws - Buitenland

In een natuurreservaat in China zijn tussen mei en augustus met een infraroodcamera wilde Siberische tijgers gespot. Volgens de vinders zijn de videobeelden zeldzaam. De verschijning nu wijten ze aan het creëren van een betere leefomgeving voor de tijgers.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 14:53:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Zeldzame beelden: Siberische tijgers in het wildRTL Nieuws - Buitenland

Het ebolavirus verspreidt zich steeds verder. Ook in het Afrikaanse land Senegal is ebola geconstanteerd.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 14:31:45 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Voor het eerst in 3 jaar verhoogt Groot-Brittannië terreurdreigingNRC Handelsblad - Buitenland

Schutter Elvis K. heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de moord op Helmin Wiels en op twee andere mannen op Curaçao. Dat meldt NRC-journalist Marcel Haenen vanmiddag op Twitter.

Vrijdag 29 Augustus 2014 - 13:53:55 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Timmermans sluit extra sancties niet uitRTL Nieuws - Buitenland

De Russische president, Vladimir Poetin, zegt dat hij de Russische positie in het Poolgebied wil gaan versterken.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 13:31:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Poetin wil positie in Poolgebied versterkenRTL Nieuws - Buitenland

De IJslandse vulkaan Barbarguna is ondanks verwachtingen dat het nog even zou duren toch uitgebarsten. De vulkaan pruttelde al een tijdje en sinds vannacht stroomt er lava.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 12:09:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Video: stoom uit vulkaan IJslandRTL Nieuws - Buitenland

Een opmerkelijke uitspraak van de Amerikaanse president: "We gaan geen militaire actie ondernemen om Rusland te stoppen." Waarom gooit Barack Obama de deur dicht?
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 12:00:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Waarom sluit Obama militair optreden in Oekraïne uit?RTL Nieuws - Buitenland

Voor het eerst heeft de Russische president zich rechtstreeks gericht tot de separatisten. Vladimir Poetin prees de inzet van de pro-Russische troepen in Oost-Oekraïne.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 10:44:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Elvis K. krijgt levenslang voor moord op WielsNRC Handelsblad - Buitenland

Nog niet eerder kwamen er zoveel ebola-patiënten bij als in de afgelopen week. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Het is volgens de WHO een teken dat de crisis erger wordt.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 10:14:57 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Deze week 500 nieuwe ebola-patiënten - grootste stijging tot nu toeNRC Handelsblad - Buitenland

Bij de oorlog in het oosten van Oekraïne zijn nu bijna 2.600 mensen gedood. Dat schatten de Verenigde Naties, meldt persbureau AFP. De Russische president Vladimir Poetin deed vandaag een oproep aan pro-Russische rebellen om omringde Oekraïense militairen in het oosten te laten gaan via een humanitaire corridor.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 09:02:04 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Politie zoekt naar verdwenen doodziek jongetjeRTL Nieuws - Buitenland

De Tavurvur in Papoea-Nieuw Guinea, een van de actiefste vulkanen in de regio in de Stille Oceaan, is uitgebarsten. Omwonenden worden geëvacueerd.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 08:33:41 - RTL Nieuws - Buitenland
 

VN: meer dan 3 miljoen mensen zijn Syrië ontvluchtNRC Handelsblad - Buitenland

Islamitische Staat heeft wederom een onthoofdingsvideo op internet geplaatst. Deze keer zou het slachtoffer een Koerdische strijder zijn. Het filmpje, Een Boodschap in Bloed aan de Leiders tegen de Amerikaans-Koerdische Alliantie getiteld, dient als waarschuwing tegen groeperingen die het op dit moment tegen IS opnemen.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 08:08:20 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ook vulkaanalarm in Papoea-Nieuw GuineaRTL Nieuws - Buitenland

Het aantal Syriërs dat het land is ontvlucht vanwege de burgeroorlog, is boven de 3 miljoen uitgekomen. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan een jaar geleden.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 08:02:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Ruim 3 miljoen Syriërs ontvluchten landRTL Nieuws - Buitenland

De VS overwegen nieuwe sancties tegen Moskou. Volgens de Amerikanen heeft Rusland in de kwestie Oekraïne alleen maar gemanipuleerd, dingen verhuld en gelogen.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 07:21:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

VS: Rusland liegt en bedriegt rond OekraïneRTL Nieuws - Buitenland

De VS heeft nog geen strategie om de terreurorganisatie Islamitische Staat aan te pakken. Dat heeft president Obama gezegd.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 07:15:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Obama: Nog geen strategie tegen ISRTL Nieuws - Buitenland

Oekraïense militairen die in het oosten van hun land ingesloten zijn geraakt, krijgen volgens rebellenleider Aleksander Zachartsjenko de kans het gebied te verlaten.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 07:08:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Live: vulkaan IJsland uitgebarstenRTL Nieuws - Buitenland

Op een laptop van terreurbeweging IS zouden plannen zijn gevonden voor de inzet van biologische wapens als de builenpest en handleidingen om bommen te maken.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 06:32:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

IS publiceert weer video onthoofdingRTL Nieuws - Buitenland

Een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen (AzG) zit in quarantaine in Brussel, omdat hij misschien besmet is met het dodelijke ebolavirus. Dat schrijven Belgische media vandaag.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 05:11:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Ebola-alarm om zieke Belgische hulpverlenerRTL Nieuws - Buitenland

De Amerikaanse journalist James Foley is tijdens zijn gevangenschap in Syrië gewaterboard. Ook drie andere gevangenen zijn meerdere keren op deze manier gemarteld door de islamitische terreurbeweging IS.
Vrijdag 29 Augustus 2014 - 01:06:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Islamitische Staat publiceert onthoofdingsvideo met KoerdNRC Handelsblad - Buitenland

Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen is in Brussel in quarantaine geplaatst, omdat hij mogelijk besmet is met ebola. De man was onlangs als hulpverlener actief geweest in West-Afrika, schrijft de Belgische krant De Morgen.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 22:01:22 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VS: Coalitie tegen extremisten ISRTL Nieuws - Buitenland

Een museum in Amsterdam is het middelpunt geworden van een flinke ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Inzet: peperdure kunstschatten.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 21:10:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Het is oorlog, ook in de kunstRTL Nieuws - Buitenland

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans is in de Oekraïense havenstad Marioepol waar zwaar wordt gevochten. Volgens Akkermans hebben de Russen zware wapens meegenomen.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 21:01:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Belg in quarantaine om mogelijke ebola-besmettingNRC Handelsblad - Buitenland

President Obama heeft zijn medewerkers gevraagd op een rij te zetten wat de militaire opties zijn om de opmars van IS in Syrië te stoppen. Hij heeft nog geen strategie, zei hij zojuist op een persconferentie.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 20:49:16 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Zwaar Russisch geschut in OekraïneRTL Nieuws - Buitenland

Een grote groep Syrische soldaten rennen in hun ondergoed hun eigen dood tegemoet. Terreurbeweging IS heeft de soldaten eerst gevangen genomen en daarna geëxecuteerd.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 20:20:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

Obama heeft nog geen strategie voor aanpak IS in SyriëNRC Handelsblad - Buitenland

De twee Pakistaanse oppositieleiders die de afgelopen weken probeerden de premier met protesten tot aftreden te dwingen, hebben toegestemd met onderhandelingen met het leger. Die stap moet de crisis binnen 24 uur oplossen. Vandaag waren minstens 10 duizend mensen op de been in Islamabad.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 18:42:45 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Pakistaanse oppositie wil met leger onderhandelen over oplossen crisisNRC Handelsblad - Buitenland

Bij bombardementen in Oost-Oekraïne zijn vijftien burgers omgekomen. Dat meldt persbureau AFP. Wereldleiders reageren intussen verontrust op nieuwe berichten over Russische troepen in het gebied. De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in een spoedzitting bijeen.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 16:19:00 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Vijftien burgers gedood in Oost-Oekraïne - VN-Veiligheidsraad bijeenNRC Handelsblad - Buitenland

Ban Ki-moon heeft bevestigd dat 43 vredesmilitairen in Syrië door militanten gevangen zijn genomen. Het gaat om blauwhelmen van de UNDOF-missie op de Golanhoogte waaraan ook Nederland deelneemt.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 14:15:51 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VN-militairen gevangengenomen door militie in SyriëNRC Handelsblad - Buitenland

Met honderden tegelijk komen ze. Het Italiaanse eiland Sicilië wordt al maanden overspoeld met bootvluchtelingen uit Afrika. Alleen al afgelopen weekend kwamen zo’n vierduizend migranten aan. En bijna allemaal willen ze dóór, naar andere Europese landen. Marc Leijendekker was onlangs in Pozzallo, waar men de enorme toestroom niet meer aankan.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 12:16:25 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Sicilië wordt al maanden overspoeld door bootvluchtelingen - een reportageNRC Handelsblad - Buitenland

Er zijn Russische troepen in Oekraïne. Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij heeft zijn werkbezoek aan Turkije afgelast en gaat nu overleggen met zijn veiligheidsraad over volgende stappen, schrijft persbureau Reuters.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 11:34:20 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Porosjenko: er zijn Russische troepen in OekraïneNRC Handelsblad - Buitenland

De huidige ebola-uitbraak, de dodelijkste ooit sinds het virus ontdekt werd, heeft inmiddels aan 1552 mensen het leven gekost. Dat zijn er weer 125 meer dan afgelopen vrijdag. Het aantal besmettingen loopt steeds sneller op.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 09:52:58 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Aantal ebola-doden nu op 1552, virus grijpt steeds sneller om zich heenNRC Handelsblad - Buitenland

In de laatste 24 uur zijn bij bomaanslagen in Donetsk ten minste elf doden gevallen en 22 mensen gewond geraakt. Dat melden lokale Oekraïense autoriteiten aan persbureau AFP. Daarnaast zouden pro-Russische rebellen de Zuidoost-Oekraïense stad Novoazovsk hebben ingenomen, schrijft persbureau Reuters op gezag van een lid van een pro-regeringsmilitie.
Donderdag 28 Augustus 2014 - 07:31:09 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Elf burgerdoden in Donetsk - Oekraïne wil bevriezing tegoeden RuslandNRC Handelsblad - Buitenland

Moskou zal de activiteiten van de NAVO aan de grens met Rusland goed in de gaten houden en hiermee rekening houden bij de militaire planning. Dat heeft de Russische vertegenwoordiger bij de NAVO gezegd, meldt persbureau Interfax.

Woensdag 27 Augustus 2014 - 22:25:10 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Rusland houdt NAVO-activiteiten aan de grens scherp in het oogNRC Handelsblad - Buitenland

Een Russische militair heeft tegen Oekraïense troepen toegegeven dat hij wapens heeft geleverd aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Dat meldt persbureau Interfax op basis van een verklaring van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 20:48:45 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Oekraïne: Russische soldaat geeft wapensmokkel toeNRC Handelsblad - Buitenland

Een "regelrechte burgeroorlog" dreigt in Libië als de chaos en verdeeldheid in het Noord-Afrikaanse land voortduren. Dat heeft de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 20:28:20 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Burgeroorlog dreigt in Libië’NRC Handelsblad - Buitenland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag de Russische president Vladimir Poetin gebeld om opheldering te vragen over de Russische militairen die de grens met Oekraïne waren overgestoken. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet in de Russische actie een voorbode van een tegenoffensief van de separatisten in Donetsk en Loegansk.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 20:01:26 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Tegenoffensief separatisten in Donetsk en Loegansk verwachtNRC Handelsblad - Buitenland

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft op een persconferentie de overwinning opgeëist in de Gaza-oorlog. De Palestijnen deden eerder hetzelfde. Volgens Netanyahu hebben de Palestijnen niets gewonnen met het staakt-het-vuren.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 18:09:17 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ook Netanyahu claimt de overwinning in de Gaza-oorlogNRC Handelsblad - Buitenland

Het kabinet wil nog steeds niets zeggen over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over de verdeling van de Europese topbanen. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt persbureau Novum.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 15:20:04 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Kabinet blijft zwijgen over eurocommissarisNRC Handelsblad - Buitenland

Syrische rebellen van het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra hebben vandaag een grenspost bij Israël veroverd. De grensovergang ligt in de Golanhoogten. Dat zeggen het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en lokale activisten.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 12:01:46 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Syrische rebellen veroveren grenspost bij Israël’NRC Handelsblad - Buitenland

De Syrische regering en strijders van de Islamitische Staat maken zich in de strijd tegen elkaar schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Gevangenen worden gemarteld, vrouwen verkracht of gestenigd en de Syrische overheid lijkt chloorgas in te zetten in civiele gebieden.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 11:34:41 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VN: Syrische regeringstroepen en IS schuldig aan oorlogsmisdadenNRC Handelsblad - Buitenland

Er wordt een onderzoek ingesteld naar IMF-baas Christine Lagarde wegens haar rol bij een fraudezaak uit 2008. Zij zou nalatig hebben gehandeld bij een omstreden deal tussen de zakenman Bernard Tapie en de bank Credit Lyonnais in 2008. Lagarde was toen minister van Financiën.
Woensdag 27 Augustus 2014 - 08:37:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Corruptieonderzoek naar IMF-baas Christine LagardeNRC Handelsblad - Buitenland

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gezegd dat een vredesplan voor Oekraïne de steun geniet van alle leiders die aanwezig waren op een bijeenkomst in Minsk. Dat betekent dat ook Rusland een vredesplan zou steunen. Volgens een Spaanse krant zullen de twee elkaar volgende week weer treffen.
Dinsdag 26 Augustus 2014 - 21:01:05 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Porosjenko werkt aan staakt-het-vuren voor Oekraïne’NRC Handelsblad - Buitenland

De Russische President Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Porosjenko hebben vanavond alsnog een ontmoeting onder vier ogen. Eerdere berichten wezen er nog op dat er tijdens de topontmoeting in Minsk geen bilateraal overleg zou zijn tussen de twee staatshoofden.
Dinsdag 26 Augustus 2014 - 19:40:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Toch nog ontmoeting tussen Poetin en PorosjenkoNRC Handelsblad - Buitenland

Het nieuwe kabinet van Frankrijk is vanavond bekendgemaakt. De bewindslieden die eerder openlijk kritiek hadden op het economische beleid van president Hollande, keren niet terug in de nieuwe ministersploeg.

Dinsdag 26 Augustus 2014 - 19:35:54 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Kabinet Frankrijk heeft veel bekende gezichten, geen dissidentenNRC Handelsblad - Buitenland

Een Nederlander had een leidinggevende rol in de gevangenis van terreurgroep Islamitische Staat (IS) waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangen werd gehouden. Dat heeft de vader van de Belgische jihadstrijder Jejoen Bontinck gezegd tegen EenVandaag.

Dinsdag 26 Augustus 2014 - 18:59:43 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Nederlandse jihadist leidde IS-gevangenis’NRC Handelsblad - Buitenland

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben een Amerikaanse hulpverleenster gegijzeld in Syrië. De vrouw zit al sinds vorig jaar vast. Dat hebben familieleden en Amerikaanse autoriteiten bevestigd tegenover persbureau AP.

Dinsdag 26 Augustus 2014 - 16:54:56 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Islamitische Staat gijzelt Amerikaanse hulpverleensterNRC Handelsblad - Buitenland

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek naar een misbruikschandaal in het Noord-Engelse Rotherham blijkt dat tussen 1997 en 2013 meer dan 1.400 kinderen zijn misbruikt. De autoriteiten hebben in de periode dat het schandaal speelde nooit ingegrepen, ondanks signalen dat er kinderen werden misbruikt.
Dinsdag 26 Augustus 2014 - 15:38:45 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Meer dan 1.400 kinderen misbruikt in Britse stadNRC Handelsblad - Buitenland

Israël en Hamas zijn een wapenstilstand voor onbeperkte duur overeengekomen. Het staakt-het-vuren is om 18.00 uur vanavond ingegaan en voorziet in een openstelling van de grenzen tussen Israël en de Gazastrook voor noodhulp.
Dinsdag 26 Augustus 2014 - 12:23:55 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Nieuw bestand tussen Hamas en Israël voor onbepaalde tijdNRC Handelsblad - Buitenland

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, stapt in december op. Dat is twee jaar vóór het einde van zijn huidige termijn. Onder Wowereit werd Berlijn een hippe, populaire stad onder toeristen, maar een geflopt megaproject rond een nieuwe luchthaven deed zijn populariteit kelderen.
Dinsdag 26 Augustus 2014 - 10:21:33 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Oekraïense grenswachten neergeschoten bij Russische aanvalNRC Handelsblad - Buitenland

De VS zijn verrast door de heimelijke bombardementen door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten op Tripoli de afgelopen week, omdat ze van tevoren niet op de hoogte zijn gebracht door hun bondgenoten.
Dinsdag 26 Augustus 2014 - 06:44:40 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VS verrast door aanvallen op Libië door Egypte en Verenigde Arabische EmiratenNRC Handelsblad - Buitenland

President Obama heeft zijn goedkeuring gegeven aan verkenningsvluchten boven Syrië, waar de extreem gewelddadige jihadistische groepering Islamitische Staat (IS) aan een opmars bezig is. De vluchten zouden een voorbode kunnen zijn van Amerikaanse bombardementen op Syrië.
Maandag 25 Augustus 2014 - 22:57:05 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘VS gaan verkenningsvluchten uitvoeren boven Syrië’NRC Handelsblad - Buitenland

Ongeveer honderd Israëlische gezinnen zijn vandaag het gebied langs de grens met de Gazastrook ontvlucht. Het Israëlische ministerie van Defensie helpt burgers uit de regio te evacueren vanwege de aanhoudende beschietingen vanuit Gaza.

Maandag 25 Augustus 2014 - 21:06:45 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Israël helpt honderden inwoners bij evacuatie uit grensstreek bij GazaNRC Handelsblad - Buitenland

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het parlement ontbonden. "Ik heb besloten om het parlement vroegtijdig te ontbinden", schrijft de president op Twitter. De nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden op 26 oktober, meldt persbureau Reuters.
Maandag 25 Augustus 2014 - 20:34:04 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Porosjenko ontbindt parlement Oekraïne - verkiezingen in oktoberNRC Handelsblad - Buitenland

De Oekraïense president Porosjenko heeft "grote bezorgdheid" geuit over de verplaatsing van Russisch militair materiaal naar Oekraïne en het voornemen van Rusland om een tweede humanitair konvooi te sturen. Een Russische tankcolonne zou eerder vandaag het land zijn binnengereden.
Maandag 25 Augustus 2014 - 19:31:24 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Oekraïne bezorgd over nieuw konvooi en Russische tankcolonneNRC Handelsblad - Buitenland

Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de afgelopen week twee keer luchtaanvallen op Libische islamistische milities uitgevoerd, dat meldt The New York Times zojuist op basis van bronnen uit Washington. De Verenigde Staten werden niet ingelicht over de aanvallen.
Maandag 25 Augustus 2014 - 18:35:06 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Egypte bombardeert in het geheim islamisten in Libië’NRC Handelsblad - Buitenland

De Nederlandse Patriotmissie in Turkije wordt per 31 januari beëindigd. Personele problemen en benodigd onderhoud zorgen ervoor dat Nederland de inzet van de raketsystemen niet wil verlengen. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Maandag 25 Augustus 2014 - 16:30:09 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Nederland beëindigt in januari 2015 Patriot-missie in TurkijeNRC Handelsblad - Buitenland

De Liberiaanse dokter die als een van de drie Afrikanen het experimentele middel ZMapp kreeg omdat hij besmet was met ebola, is toch overleden. Dat meldt de Liberiaanse overheid.
Maandag 25 Augustus 2014 - 14:54:51 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Liberiaanse arts overleden ondanks experimenteel middel tegen ebolaNRC Handelsblad - Buitenland

De Spaanse minister Luis de Guindos heeft steun gekregen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in zijn kandidatuur als voorzitter van de eurogroep. De Guindos wil de opvolger worden van Jeroen Dijsselbloem wiens termijn eind dit jaar afloopt.
Maandag 25 Augustus 2014 - 14:51:51 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Merkel steunt Spaanse kandidaat als opvolger Dijsselbloem in eurogroepNRC Handelsblad - Buitenland

Journalist James Foley werd in 2012 in Syrië ontvoerd en vorige week publiekelijk vermoord door een strijder van IS. Toen hij vast zat werden de brieven die hij aan zijn familie en vrienden schreef in beslag genomen. De oplossing van Foley: hij liet een medegevangene, die op het punt stond bevrijd te worden, een brief volledig onthouden. Die is vandaag vrijgegeven.
Maandag 25 Augustus 2014 - 13:15:23 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Een brief van James Foley aan zijn geliefden, geschreven in gevangenschapNRC Handelsblad - Buitenland

Het zoekwerk naar slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is door separatisten ernstig belemmerd. Dat meldt RTL Nieuws vandaag. Ze verboden het de onderzoekers onder meer om brokstukken met een kraan op te tillen.
Maandag 25 Augustus 2014 - 11:11:09 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Onderzoek op rampplek ernstig belemmerd’NRC Handelsblad - Buitenland

Rusland wil een tweede konvooi met humanitaire hulp naar het oosten van Oekraïne sturen in de ‘nabije toekomst’. Dat verklaart de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanmorgen tegenover persbureau Reuters.

Maandag 25 Augustus 2014 - 09:35:30 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Rusland wil tweede konvooi met hulpgoederen naar Oekraïne sturenNRC Handelsblad - Buitenland

De Franse premier Manuel Valls heeft het ontslag van zijn hele kabinet ingediend bij president François Hollande. Hollande heeft Valls gevraagd morgen een nieuw kabinet te presenteren, schrijft het Elysée.

Maandag 25 Augustus 2014 - 07:35:58 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Rode Kruis in geldproblemen door vele brandhaarden’NRC Handelsblad - Buitenland

Oscarwinnend regisseur en acteur Richard Attenborough is gisteren overleden. Dat heeft zijn zoon Michael laten weten aan de BBC. Attenborough is 90 jaar geworden.
Zondag 24 Augustus 2014 - 22:48:55 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Regisseur Richard Attenborough (90) overledenNRC Handelsblad - Buitenland

99 jaar is ze, en elke dag maakt ze een jurk. Allemaal gaan ze naar kinderen in Afrika. Sinds Lillian Weber er in 2011 mee begon, maakte ze al meer dan 840 jurken.
Zondag 24 Augustus 2014 - 21:55:58 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Deze 99-jarige vrouw maakt elke dag een jurk voor een meisje in AfrikaNRC Handelsblad - Buitenland

Het geweld tussen Israël en Hamas duurt nog altijd voort. Israël heeft vandaag een grensovergang met Gaza gesloten nadat er vanuit het noorden van Gaza raketten op waren afgevuurd. Netanyahu waarschuwde Palestijnse burgers intussen voor meer bombardementen.
Zondag 24 Augustus 2014 - 19:45:33 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Israël sluit grenspost, Netanyahu waarschuwt PalestijnenNRC Handelsblad - Buitenland

Het ebolavirus is nu ook in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo opgedoken. Het is voor het eerst sinds de meest recente uitbraak dat het virus opduikt in Centraal-Afrika.
Zondag 24 Augustus 2014 - 18:54:19 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ebolavirus nu ook in Centraal-Afrika opgedokenNRC Handelsblad - Buitenland

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben een grote militaire vliegbasis in het noordoosten van Syrië ingenomen.
Zondag 24 Augustus 2014 - 17:01:29 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Leider Boko Haram roept Nigeriaanse grensstad uit tot kalifaatNRC Handelsblad - Buitenland

Op de dag waarop Oekraïeners de onafhankelijkheid van de voormalige Sovjet-Unie vieren, hebben pro-Russische separatisten demonstratief krijgsgevangenen laten paraderen door de straten van Donetsk. Volgens Reuters ging het om tientallen mannen die gedwongen een mars opvoerden.
Zondag 24 Augustus 2014 - 12:51:15 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Separatisten laten Oekraïense gevangenen paraderen in DonetskNRC Handelsblad - Buitenland

IS heeft twee maanden geleden na maanden onderhandelen met het Duitse ministerie van buitenlandse zaken, de politie en Duitse inlichtingendiensten een 27-jarige gijzelaar uit Brandenburg laten gaan.
Zondag 24 Augustus 2014 - 10:59:51 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Geen losgeld en toch liet IS ontvoerde Duitser vrij’NRC Handelsblad - Buitenland

Tijdens zijn toespraak op Oekraïnes onafhankelijkheidsdag heeft Petro Porosjenko aangekondigd in de komende drie jaar twee keer zo veel geld uit te geven aan het leger. De president is er veel aan gelegen de regie over het oosten van zijn land te heroveren op de separatisten.
Zondag 24 Augustus 2014 - 08:20:30 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Oekraïne verdubbelt miljardenbudget defensieNRC Handelsblad - Buitenland

Ondanks een oproep van Egypte gisteren aan Israël en de Palestijnen tot een wapenstilstand is vannacht weer flink gevochten. Vanuit Gaza en Libanon werden raketten afgevuurd, de Israëli’s maakten een flatgebouw in Gaza-Stad met de grond gelijk.
Zaterdag 23 Augustus 2014 - 22:15:16 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ondanks oproep Kairo opnieuw doden bij gevechten Israël en GazaNRC Handelsblad - Buitenland

Islamitische strijders in Libië hebben de luchthaven van Tripoli veroverd. Dat hebben zij gezegd, meldt persbureau AFP. Om de luchthaven werd lang strijd geleverd.

Zaterdag 23 Augustus 2014 - 21:04:24 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Luchthaven Tripoli in handen islamitische strijders’NRC Handelsblad - Buitenland

Een flatgebouw van twaalf verdiepingen in Gaza-Stad is vandaag na een Israëlische luchtaanval ingestort. Dat hebben getuigen en de Palestijnse autoriteiten gezegd, meldt persbureau AP. Zeker 22 mensen, onder wie elf kinderen, raakten gewond, zeiden medische hulpdiensten.
Zaterdag 23 Augustus 2014 - 19:40:53 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Flat Gaza stort in na aanval Israël - ‘Hamas wil burgers ontzien’NRC Handelsblad - Buitenland

Drie explosies in een woonwijk in de Koerdische stad Kirkuk in Noord-Irak hebben aan meer dan tien mensen het leven gekost, meldt persbureau AP.
Nog eens tientallen mensen raakten gewond.

Zaterdag 23 Augustus 2014 - 17:11:11 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Opnieuw bloedige dag in IrakNRC Handelsblad - Buitenland

IJsland heeft code rood afgegeven voor het luchtverkeer, omdat de vulkaan Bardarbunga dreigt uit te barsten. Het is de hoogste alarmcode op een schaal van vijf. Nog geen invloed op luchtverkeer van en naar Schiphol.

Zaterdag 23 Augustus 2014 - 16:42:31 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Code rood luchtverkeer boven IJsland vanwege vulkaanNRC Handelsblad - Buitenland

Het West-Afrikaanse Sierra Leone zet een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op het illegaal onderdak bieden aan ebola-patiënten. Ondertussen sloot Ivoorkust zijn grenzen met Guinee en Liberia om te voorkomen dat de uitbraak van ebola overslaat.
Zaterdag 23 Augustus 2014 - 15:32:54 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Sierra Leone stelt verstoppen ebolapatiënten strafbaarNRC Handelsblad - Buitenland

Voor de kust van Libië is gisteravond een boot met migranten gekapseisd. De Libische kustwacht heeft zestien mensen gered; gevreesd wordt dat veel passagiers zijn verdronken.

Zaterdag 23 Augustus 2014 - 14:26:30 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Boot met 250 migranten gekapseisd voor kust van LibiëNRC Handelsblad - Buitenland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een kort bezoek aan Kiev herhaald dat het vinden van een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne prioriteit heeft. Het behouden van de territoriale integriteit van het land is ‘essentieel’.

Zaterdag 23 Augustus 2014 - 12:28:00 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Merkel: behoud territoriale integriteit van Oekraïne is essentieelNRC Handelsblad - Buitenland

Bij een aanslag op het hoofdkwartier van de Iraakse geheime dienst in Baghdad zijn vandaag een nog onbekend aantal slachtoffers gevallen. Gisteren werd het land opgeschrikt door een aanval op een moskee in Baquba, waarbij meer dan zestig doden vielen.
Zaterdag 23 Augustus 2014 - 11:25:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

17 doden bij aanslagen in Irak - volgens VN dreigt massamoordNRC Handelsblad - Buitenland

De Europese Unie heeft de moord op de honorair consul van Litouwen in Oost-Oekraïne streng veroordeeld. Volgens de buitenlanddienst van de EU is er sprake van een terreurdaad. Gisteren werd bekend dat de gezant Mykola Zelenec is vermoord in Loegansk.
Zaterdag 23 Augustus 2014 - 09:48:10 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

EU veroordeelt moord op consul Litouwen in Loegansk: terreurdaadNRC Handelsblad - Buitenland

Hamas is voorstander van Palestijnse deelname aan het Internationaal Strafhof, mocht premier Abbas daartoe besluiten. In dat geval kunnen onderzoeken naar oorlogsmisdaden mogelijk worden. Dat zal gevolgen hebben voor zowel Hamas als Israël.
Zaterdag 23 Augustus 2014 - 08:46:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Hamas steunt Palestijnse deelname aan Internationaal StrafhofNRC Handelsblad - Buitenland

Het hulpkonvooi dat Rusland naar Oost-Oekraïne heeft gezonden, is weer terug. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne beschuldigt de Russen ervan dat de vrachtwagens materiaal mee hebben genomen uit Oekraïense wapenfabrieken.

Zaterdag 23 Augustus 2014 - 07:42:59 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Hulpkonvooi is weer terug in Rusland’NRC Handelsblad - Buitenland

De kans is klein dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eurocommissaris wordt namens Nederland. Dat zeggen bronnen in Brussel en Den Haag. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zou hem niet in zijn team willen hebben omdat hij zich nog steeds beledigd voelt.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 23:58:33 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Minister Dijsselbloem kansloos als eurocommissaris, Ploumen in beeld’NRC Handelsblad - Buitenland

Door de politieke onrust in Oekraïne gaat het een stuk slechter met de economie in het land dan in februari werd gedacht. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch in een rapport, waarin het de inschatting van de kredietwaardigheid van Oekraïne verlaagt met een stapje van B naar CCC.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 23:19:43 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Kredietbeoordelaar Fitch: economie Oekraïne flink achteruitNRC Handelsblad - Buitenland

Pro-Russische separatisten zouden in Oost-Oekraïne de honoraire consul van Litouwen Mykola Zelenec ontvoerd en vermoord hebben. Dat heeft de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius op Twitter gemeld. Zelenec werd in het rebellenbolwerk Loegansk doodgeschoten.

Vrijdag 22 Augustus 2014 - 21:22:19 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Separatisten Oekraïne vermoordden consul Litouwen’NRC Handelsblad - Buitenland

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt dat de organisatie zijn operaties in Noord-Korea mogelijk begin volgend jaar moet staken als internationale donoren de komende tijd geen geld overmaken. Dat heeft WFP-directeur voor Azië Kenro Oshidari gezegd.

Vrijdag 22 Augustus 2014 - 19:57:13 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VN waarschuwt voor geldgebrek voor voedselhulp in Noord-KoreaNRC Handelsblad - Buitenland

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is verder opgelopen. Tot nu toe zijn er 1.427 mensen gestorven van de 2.615 bekende gevallen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanavond bekendgemaakt.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 19:08:41 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Dodental ebola-epidemie in West-Afrika gestegen naar 1.427NRC Handelsblad - Buitenland

Het Russische leger heeft in de afgelopen dagen artillerie en manschappen in Oekraïne geplaatst en gebruikt ze om te schieten op Oekraïense strijdkrachten. Dat melden NAVO-functionarissen aan The New York Times en The Washington Post.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 17:36:21 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Rusland plaatst artillerie in Oekraïne en schiet op strijdkrachten’NRC Handelsblad - Buitenland

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft de actie van het Russische konvooi veroordeeld. Trucks met hulpgoederen staken vanochtend zonder toestemming van Oekraïne de grens over. EU-buitenlandchef Catherine Ashton noemt het oversteken een schending van het internationale recht.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 16:43:52 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Rasmussen: actie konvooi grove schending internationale afsprakenNRC Handelsblad - Buitenland

Het kabinet gaat de mogelijkheden uitbreiden om het Nederlanderschap af te nemen van jihadgangers. Dat zei minister-president Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 16:16:13 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Meer mogelijkheden voor afnemen Nederlanderschap jihadistenNRC Handelsblad - Buitenland

Bij een schietpartij in een moskee in de Zwitserse stad St. Gallen is zeker een persoon om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt, meldt de Zwitserse nieuwswebsite Blick
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 14:30:25 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Dode bij schietpartij in moskee ZwitserlandNRC Handelsblad - Buitenland

De Palestijnse beweging Hamas heeft vandaag in Gaza achttien mensen laten executeren die zouden hebben gespioneerd voor Israël. Dat meldt persbureau AP. De vijandigheden tussen Israël en Hamas gingen afgelopen nacht en vanochtend door. Daarbij vielen vier Palestijnse doden.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 14:19:50 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Hamas doodt achttien ‘Israëlische spionnen’ in GazaNRC Handelsblad - Buitenland

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft het oversteken van het Russische konvooi veroordeeld en noemt het een "schaamteloze overtreding van internationale regels". Dat schrijft persbureau Reuters.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 14:19:07 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Shi’itische aanval op moskee Irak - ten minste zestig dodenNRC Handelsblad - Buitenland

Er zijn waarschijnlijk nog één of twee dagen nodig om de repatriëringsmissie van vlucht MH17 in Oekraïne te volbrengen. Dat zegt majoor Gerhard Smit van de Koninklijke Marechaussee vandaag in NRC Handelsblad. Aan de missie werkten experts uit verschillende disciplines mee, onder wie agenten en forensisch onderzoekers.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 11:03:22 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Nog één of twee dagen onderzoek op rampplek nodigNRC Handelsblad - Buitenland

De oorlog in Syrië heeft, gerekend tot april, het leven gekost aan 191.369 mensen. Daarmee is het dodental sinds vorig jaar verdubbeld. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal doden nog veel hoger, meldt persbureau Reuters op basis van een rapport van de Verenigde Naties.
Vrijdag 22 Augustus 2014 - 10:06:53 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Syrische soldaten rennen eigen dood tegemoetRTL Nieuws - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - RTL Nieuws - Buitenland
 

VN: dodental oorlog Syrië op 191.000, waarschijnlijk hogerNRC Handelsblad - Buitenland

De vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi rijden weer richting Loegansk. Dat schrijft persbureau Reuters. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alle Oekraïense "excuses" om het konvooi tegen te houden, zijn uitgeput.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Trucks van Russisch hulpkonvooi rijden richting LoeganskNRC Handelsblad - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

 
Buitenlands Nieuws:

Het buitenlands nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste wereldnieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.