Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
>
 

Kort na toespraak Netanyahu opnieuw tientallen luchtaanvallen op GazaNu.nl - Buitenland

Uren nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een televisietoespraak liet weten dat de campagne tegen de Palestijnen in Gaza doorgaat "zo lang dat nodig is", voerde Israël opnieuw tientallen luchtaanvallen uit. Even na middernacht waren ongeveer tien minuten lang explosies te horen.
Maandag 17 Mei 2021 - 01:04:42 - Nu.nl - Buitenland
 

Opnieuw hevige Israëlische luchtaanvallen op GazastrookAD - Buitenland

Na bijna een week zoeken heeft de politie in de Texaanse stad Houston een vermiste tijger kunnen opsporen. Het loslopende dier, dat voor de nodige beroering zorgde onder de bewoners van de stad, lijkt in goede gezondheid te verkeren.
Maandag 17 Mei 2021 - 00:31:19 - AD - Buitenland
 

Vermiste tijger na bijna week zoeken eindelijk gevonden in HoustonAD - Buitenland

India heeft af te rekenen met een nieuwe beproeving. Terwijl het coronavirus het land nog altijd stevig in zijn greep heeft, wordt de westkust nu ook geteisterd door een tropische storm. Die veroorzaakt golven tot 14 meter hoog. Duizenden mensen zijn op de vlucht voor het water. Er zouden al zeker zes doden zijn gevallen in de westelijke staten Goa en Karnataka.
Zondag 16 Mei 2021 - 23:01:00 - AD - Buitenland
 

Opnieuw geen VN-resolutie over geweld Israël en Palestijnse gebiedenNOS Nieuws - Buitenland

De VN-Veiligheidsraad is er opnieuw niet in geslaagd om tot een gezamenlijke verklaring te komen over het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Wel spraken de 15 leden hun zorgen uit en klonken er meerdere oproepen tot een staakt-het-vuren.

De Amerikaanse delegatie heeft tot nu toe een gezamenlijke resolutie tegengehouden. De VS, een bondgenoot van Israël, zou daarmee willen voorkomen dat een veroordeling van het geweld de Amerikaanse bemiddeling tussen de partijen zou bemoeilijken.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken hekelde die houding van de VS. "Neem je verantwoordelijkheid en verleen steun aan de Veiligheidsraad", zei de minister, die tevens de voorzitter van de zitting was. Ook secretaris-generaal Guterres riep op "de zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en vernietiging te stoppen", om te voorkomen dat het geweld overslaat naar de gehele regio.

Diplomatieke weg

De Amerikaanse VN-ambassadeur benadrukte echter dat de VS zich juist "onvermoeibaar inspant" om via diplomatieke kanalen een einde aan het conflict te maken. "Dat doen we omdat we geloven dat zowel de Israëliërs als de Palestijnen het recht hebben om te leven in veiligheid."

Ook Israëlische en Palestijnse diplomaten waren uitgenodigd om te spreken op de spoedzitting, maar de twee kwamen niet nader tot elkaar. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken zei dat Israël door blijft gaan met "het vermoorden van volledige families terwijl die liggen te slapen". De Israëlische VN-ambassadeur zei dat zijn land "raketten gebruikt om hun kinderen te beschermen, terwijl Hamas kinderen gebruikt om hun raketten te beschermen".

Ook buiten de Veiligheidsraad worden internationale inspanningen geleverd om tot een staakt-het-vuren te komen. De Jordaanse koning Abdullah zei vandaag dat er intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om, zoals hij het noemt, de Israëlische militaire escalatie een halt toe te roepen. Ook Egypte heeft aangeboden om te bemiddelen.

Rutte belt met Abbas en Netanyahu

Vanmiddag sprak demissionair premier Rutte met zowel premier Netanyahu als de Palestijnse president Abbas over het terugdringen van het geweld. Hij heeft daarbij de hulp van Nederland aangeboden om tot een staakt-het-vuren te komen, schrijft Rutte in een verklaring.

"Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht."

Ook ging de demissionair premier in op de dreigende uitzetting van Palestijnse gezinnen uit een wijk in Oost-Jeruzalem, een van de aanleidingen voor de recente geweldsuitbarsting. Rutte zei dat hij erop heeft aangedrongen om de huisuitzettingen stop te zetten en "de status quo van heilige plaatsen te respecteren".

Geweld gaat door

Ondertussen blijven de twee partijen elkaar bestoken met raketten. Uit Oost-Jeruzalem komen vanavond opnieuw berichten over ongeregeldheden. In de buitenwijk Beit Hanina werden zeven Israëliërs aangehouden omdat ze op bewoners zouden hebben geschoten.

Ook klinkt het luchtalarm weer in Israëlische steden nabij de Gazastrook. In Ashkelon raakte eerder vandaag een synagoge beschadigd nadat er een raket was ingeslagen. Volgens het Israëlische leger zijn de afgelopen week in totaal 3100 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd.

Premier Netanyahu zei vanmiddag dat de militaire operatie tegen Hamasdoelen in de Gazastrook voorlopig niet voorbij is. "Onze campagne tegen terroristische organisaties gaat met volle kracht door. Dat zal tijd kosten."

In de Gazastrook zijn in de afgelopen zeven dagen 192 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Afgelopen nacht was de dodelijkste tot nu toe, met zeker 42 doden als gevolg van een reeks luchtaanvallen. Aan Israëlische kant vielen door raketten die werden afgevuurd door Hamas tot nu toe tien doden.

Zondag 16 Mei 2021 - 22:33:27 - NOS Nieuws - Buitenland
 

172 migranten van houten boten op Middellandse Zee geredNOS Nieuws - Buitenland

De Duitse hulporganisatie Sea-Eye zegt op één dag 172 migranten op de Middellandse Zee te hebben gered. De migranten maakten de oversteek met houten boten, die volgens Sea Eye ongeschikt waren voor gebruik op open zee. Onder de geredde mensen bevonden zich een baby van acht maanden en een zwangere vrouw.

Alle migranten zijn overgebracht naar het schip Sea Eye 4, dat pas enkele dagen in gebruik is. Twaalf mensen moesten medisch worden onderzocht, onder meer vanwege onderkoeling. Het is onbekend naar welk land de migranten worden overgebracht.

Sea-Eye kwam de migranten naar eigen zeggen op het spoor omdat een helikopter van de Europese grensbewakingsdienst Frontex boven de boten cirkelde. "Maar ze weigerden ons te informeren over de boten in nood", stelt de Duitse hulporganisatie.

Afgelopen vrijdag kwam Sea-Eye af op een melding van een kleine houten boot met ongeveer 50 mensen aan boord. Die boot werd vervolgens leeg aangetroffen. De organisatie gaat ervan uit dat de opvarenden mee zijn genomen naar de Libische kust.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn dit jaar tot dusver zeker 500 mensen omgekomen bij hun poging de oversteek naar Europa te maken.

Zondag 16 Mei 2021 - 22:20:38 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Golven van 14 meter beuken in op Indiase westkust, tienduizenden mensen geëvacueerdAD - Buitenland

Rusland zet in de steeds slechter wordende relatie met het Westen een nieuw wapen in: een lijst met ‘onvriendelijke staten’. De Verenigde Staten en Tsjechië zijn als eerste landen op het overzicht - waarvoor de Russische president Vladimir Poetin op 13 april al een decreet tekende - geplaatst.
Zondag 16 Mei 2021 - 22:01:25 - AD - Buitenland
 

Engeland wil lockdown 21 juni opheffen, maar dat hangt af van Indiase variantNu.nl - Buitenland

De Britse regering hoopt op 21 juni de lockdown in het Verenigd Koninkrijk volledig op te heffen, maar of dat gaat lukken, is nog twijfelachtig. De Indiase variant van het coronavirus kan roet in het eten gooien.
Zondag 16 Mei 2021 - 21:25:14 - Nu.nl - Buitenland
 

Rusland zet in steeds slechter wordende relatie met Westen nieuw wapen inAD - Buitenland

Bij het instorten van een tribune in een overvolle synagoge in een Joodse nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om een 12-jarige jongen en een man van in de vijftig. Ook zijn ruim 150 mensen gewond geraakt. Een deel van de gewonden is er slecht aan toe, aldus een woordvoerder van de Israëlische medische hulpdienst Magen David Adom.
Zondag 16 Mei 2021 - 20:16:46 - AD - Buitenland
 

Twee doden en minstens 150 gewonden bij ongeluk in overvolle synagoge op Westelijke JordaanoeverAD - Buitenland

Verschillende leiders, waaronder demissionair premier Mark Rutte, hebben opgeroepen het geweld op de Gazastrook te stoppen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres wil dat er onmiddellijk een eind komt aan de gevechten tussen Israël en de Palestijnen. Die oproep deed hij tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vanwege het conflict op de Gazastrook. Dat escaleerde een week geleden en beleefde afgelopen weekend een grimmige mijlpaal.
Zondag 16 Mei 2021 - 17:57:48 - AD - Buitenland
 

Netanyahu: Israëlische operatie tegen militanten in Gaza gaat doorNOS Nieuws - Buitenland

De militaire operatie van het Israëlische leger tegen Hamasdoelen in de Gazastrook is voorlopig niet voorbij. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu na afloop van een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. "Onze campagne tegen terroristische organisaties gaat met volle kracht door."

In de toespraak, die live op televisie werd uitgezonden, zei de premier dat het Israëlische leger "zo lang als nodig" actie onderneemt om de rust te herstellen. "Dat zal tijd kosten." In gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CBS zei Netanyahu vervolgens te hopen dat de operaties niet lang zullen duren.

De premier zei verder dat Israël de steun geniet van de internationale gemeenschap om zichzelf te verdedigen. Hij bedankte expliciet de Amerikaanse president Biden voor diens steun.

Daarmee lijkt er vooralsnog geen zicht op deëscalatie van het geweld tussen Israël en militante Palestijnen in de Gazastrook. Afgelopen nacht telden Palestijnse gezondheidsautoriteiten met zeker 42 doden de meeste slachtoffers door Israëlische luchtaanvallen sinds de aanvallen over en weer bijna een week geleden begonnen.

VN-veiligheidsraad bijeen

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft bij aanvang van een virtueel spoedoverleg van de VN-Veiligheidsraad alle partijen opgeroepen het geweld te staken. "Deze zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en vernietiging moet onmiddellijk stoppen." Hij waarschuwde dat het conflict "verwoestende gevolgen" voor de hele regio kan hebben.

"Ik ben geschokt door het toenemende aantal Palestijnse burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, die in Gaza zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Ik betreur ook de doden in Israël als gevolg van raketten die zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook", aldus de VN-chef.

De afgelopen week heeft de Veiligheidsraad al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld, maar dat heeft niet tot een gezamenlijke verklaring geleid, door tegenwerking van de Amerikaanse delegatie. De VS wilde daarmee voorkomen dat de Amerikaanse bemiddeling tussen de partijen zou worden bemoeilijkt.

Eerdere voorstellen voor vredesbesprekingen hebben nog tot niets geleid. De Jordaanse koning Abdullah zei vandaag dat er intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om, zoals hij het noemt, de Israëlische militaire escalatie een halt toe te roepen. Ook Egypte heeft aangeboden om te bemiddelen.

Rutte veroordeelt raketbeschietingen

Vanmiddag sprak demissionair premier Rutte met zowel Netanyahu als de Palestijnse president Abbas over het terugdringen van het geweld. Hij heeft daarbij de hulp van Nederland aangeboden om tot een staakt-het-vuren te komen, schrijft Rutte in een verklaring.

"Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht."

Grens met Egypte open

Egypte heeft een dag eerder dan gepland een grensovergang naar de Gazastrook geopend, zodat gewonde Palestijnen naar Egyptische ziekenhuizen kunnen worden overgebracht. De overgang was sinds donderdag gesloten vanwege de viering van het einde van de Ramadan en zou eigenlijk pas morgen weer open gaan, maar de Egyptische autoriteiten zeggen deze "buitengewone" stap te nemen om een "gebaar van solidariteit" met de Palestijnen te tonen.

Gisteren en vandaag heeft Egypte al 16 ambulances naar de Gazastrook gestuurd om slachtoffers op te halen. Een bron meldt aan het Britse persbureau Reuters dat drie bussen met in totaal 263 inwoners uit Gaza de grens al zijn overgestoken.

Zondag 16 Mei 2021 - 17:07:43 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Rutte uit in gesprek met Netanyahu en Abbas zorgen over escalatie van het conflict op de GazastrookAD - Buitenland

Turkije is vastberaden het toeristenseizoen te redden, en heeft daarom een opendeurbeleid voor vakantiegangers. Een strenge lockdown die Turken binnen moet houden, geldt niet voor buitenlandse toeristen. Zij kunnen doen wat ze willen.
Zondag 16 Mei 2021 - 15:05:10 - AD - Buitenland
 

Dorpen en steden in Braziliaanse regenwoud overstroomdNOS Nieuws - Buitenland

In Brazilië hebben veel mensen last van overstromingen. Het gaat om mensen die in plekken langs de rivier de Amazone, en aftakkingen van die rivier wonen.

De amazonerivier gaat overstroomt wel vaker, maar door extreme regenval is het erger dan normaal. Veel mensen hebben er last van.

Op verschillende plekken langs de rivier bouwen mensen bruggen. Ook timmeren ze planken in hun huizen, zodat ze hun spullen hoger en dus droger kunnen zetten. In de video zie je hoe dat eruit ziet.

Het is niet bekend wanneer het water weer zal dalen.

Zondag 16 Mei 2021 - 14:36:22 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Ontsnapte tijger in woonwijk eindelijk gevangenNOS Nieuws - Buitenland

Na een week zoeken heeft de politie in de Amerikaanse staat Houston een tijger kunnen vangen. Het dier liep vorige week zondag opeens in een woonwijk rond.

De tijger werd als huisdier gehouden en was ontsnapt.

Zondag 16 Mei 2021 - 13:52:30 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Turkije zit in een strenge lockdown, maar toeristen mogen gaan en staan waar ze willenAD - Buitenland

Bij een gasexplosie in het noordwesten van Engeland is een jongetje om het leven gekomen. Zijn leeftijd is onbekend, maar het zou om een jong kind gaan. Vier volwassenen raakten gewond, van wie twee ernstig.
Zondag 16 Mei 2021 - 13:51:58 - AD - Buitenland
 

VN-Veiligheidsraad komt opnieuw niet met resolutie over geweld Israël en PalestijnenNu.nl - Buitenland

Zondag kwam de VN-Veiligheidsraad in een spoedvergadering bijeen om te praten over het escalerende geweld tussen Israël en de Palestijnen. Opnieuw is de raad er niet in geslaagd met een gezamenlijke resolutie te komen, omdat de Verenigde Staten dit blokkeerde.
Zondag 16 Mei 2021 - 12:34:11 - Nu.nl - Buitenland
 

Jongetje omgekomen bij verwoestende gasexplosie in EngelandAD - Buitenland

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) opgeroepen stappen te ondernemen voor een snelle de-escalatie van het geweld tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging in Gaza. Wang Yi gaf de VS de schuld van het gebrek aan actie tot nu toe. De VN-raad komt zondag bijeen voor een spoedvergadering.
Zondag 16 Mei 2021 - 12:05:28 - AD - Buitenland
 

Boot in Indonesië kapseist door selfies makende toeristen, zeker 7 dodenNOS Nieuws - Buitenland

In Indonesië zijn gisteren zeker zeven mensen omgekomen toen een boot met toeristen op een waterbekken op Java kapseisde.

De boot had twintig mensen aan boord. Elf van hen konden worden gered, twee mensen worden nog vermist. De meeste slachtoffers waren kinderen, zegt de politie.

De politie zegt dat de veiligheidsregels niet in acht zijn genomen. De boot had te veel mensen aan boord en sloeg om toen de passagiers zich allemaal tegelijkertijd naar een kant verplaatsten om een selfie te maken. Aan het roer stond een jongen van 13.

Onderzoek moet uitwijzen of de organisatie achter de boottochten nalatig is geweest.

Zondag 16 Mei 2021 - 11:46:22 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kinderen uit vastgelopen achtbaan geredNOS Nieuws - Buitenland

In de Verenigde Staten zijn 22 mensen, onder wie veel kinderen, uit een achtbaan gered. De wagentjes liepen vast in een bocht op 6 meter hoogte.

De brandweer was er gelukkig snel met hoge ladders. Een voor een konden ze de mensen uit de attractie redden.

Zondag 16 Mei 2021 - 11:06:57 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kind omgekomen bij explosie in Lancashire, vermoedelijk gaslekNOS Nieuws - Buitenland

Bij een explosie in een woning in het Engelse graafschap Lancashire is een kind omgekomen. Vier mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. De politie denkt dat een gaslek de oorzaak was.

Hulpverleners kregen rond 02.30 uur plaatselijke tijd een melding van een explosie of brand in de plaats Heysham, niet ver van Blackpool.

Daar aangekomen, zagen ze dat enkele woningen uit een blok rijtjeshuizen volledig waren verwoest en dat andere beschadigd waren geraakt:

De klap zou veertien kilometer verder te horen zijn geweest. Buurtbewoners zeiden tegen Sky News dat drie woningen zijn ingestort. De politie houdt het op twee. Andere woningen liepen schade op.

Zondag 16 Mei 2021 - 09:48:01 - NOS Nieuws - Buitenland
 

IS eist aanslag op moskee in Afghaanse hoofdstad Kaboel opNu.nl - Buitenland

De explosie in een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kaboel waarbij vrijdag zeker twaalf mensen omkwamen, is opgeëist door Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging maakte dat bekend kort voordat een driedaagse wapenstilstand afloopt, die was ingesteld vanwege het einde van de ramadan.
Zondag 16 Mei 2021 - 08:50:20 - Nu.nl - Buitenland
 

Kantoorpand van internationale media in Gazastrook ingestort na raketaanvalNu.nl - Buitenland

Een Israëlische raketaanval heeft zaterdag in de Gazastrook een gebouw met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press (AP) en nieuwszender Al Jazeera, getroffen. Over slachtoffers is nog niets bekend. Ooggetuigen zeggen dat het gebouw, dat inmiddels is ingestort, al volledig was ontruimd voordat de raket insloeg.
Zondag 16 Mei 2021 - 07:58:46 - Nu.nl - Buitenland
 

Kritiek op Israël na raketaanval die mediagebouw in Gaza deed instortenNu.nl - Buitenland

Een gebouw met kantoren van internationale media, waaronder Associated Press (AP) en Al Jazeera, in Gaza is zaterdag getroffen door een Israëlische raketaanval en ingestort. Vlak voor de inslag kregen de journalisten een waarschuwing en kon het gebouw geëvacueerd worden. Onder meer VN-chef António Guterres sprak zijn zorgen uit over de raketaanval.
Zondag 16 Mei 2021 - 07:41:52 - Nu.nl - Buitenland
 

China wil actie VN-raad voor de-escaleren crisis Gazastrook: ‘Tweestatenoplossing herbevestigen’AD - Buitenland

Behalve in Nederland (onder meer in Den Haag en Amsterdam) gingen zaterdag in diverse Europese steden betogers de straat op uit solidariteit met de Palestijnen. Zo liepen duizenden mensen door Hyde Park in Londen, waarbij ze ‘bevrijd Palestina!’ riepen bij de Israëlische ambassade. Ook in de twee grootste steden van Australië Sydney en Melbourne, de Indonesische hoofdstad Djakarta en de Pakistaanse stad Karachi kwamen mensen op straat.
Zondag 16 Mei 2021 - 05:49:00 - AD - Buitenland
 

Wereldwijd betogingen tegen Israëlische aanvallen op GazaAD - Buitenland

Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag het huis van Yehya al-Sinwar, de leider van de politieke en militaire vleugels van Hamas in de Gazastrook, gebombardeerd. Dat meldt een tv-station van de Palestijnse militanten. Er zouden volgens gezondheidsautoriteiten drie Palestijnen zijn omgekomen en velen gewond geraakt. De aanval kwam kort nadat Hamas opnieuw raketten afvuurde op de Israëlische kuststad Tel Aviv.
Zondag 16 Mei 2021 - 02:16:02 - AD - Buitenland
 

Israël bombardeert huis Hamas-leider, opnieuw raketten op Tel AvivAD - Buitenland

De Amerikaanse politie heeft in een buitenwijk van Phoenix twee dode kinderen gevonden. Agenten werden gealarmeerd door een vrouw die zei dat ze ‘stemmen’ hoorde die zeiden dat ze haar kinderen moest vermoorden. In haar appartement lagen de lichamen van een 9-jarig meisje en een 7-jarige jongen.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 23:42:37 - AD - Buitenland
 

Zeven doden in Indonesië na kapseizen boot door mislukte selfiepogingNu.nl - Buitenland

In Indonesië zijn zondag zeven mensen om het leven gekomen nadat de boot waar zij op zaten kapseisde door een mislukte selfiepoging.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 23:15:46 - Nu.nl - Buitenland
 

Amerikaanse politie vindt twee dode kinderen: moeder hoorde ‘stemmen’AD - Buitenland

Onder het Spaanse eiland Ferro zijn eind april drie passagiers van een boot gered die ruim drie weken zonder eten op zee vastzaten. De overige 56 passagiers waren overleden aan de gevolgen van uitdroging. Het gaat voor zover bekend om de ergste ramp met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden. ,,Het was een massa-graf, midden in de zee.”
Zaterdag 15 Mei 2021 - 21:13:28 - AD - Buitenland
 

Meisje (17) dobbert 22 dagen op zee zonder eten, 56 passagiers omgekomen: ‘Een massa-graf in zee’AD - Buitenland

Advocaat, investeerder en presidentszoon Hunter Biden (51) schrijft in zijn autobiografie openhartig over verlies, trauma’s en zijn crackverslaving. En over de onverbrekelijke band met zijn vader en overleden broer. ‘Mijn vader heeft vaak gezegd dat Beau zijn ziel was en ik zijn hart.’ Een voorproefje.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 17:00:28 - AD - Buitenland
 

Sywert van Lienden hielp zorg ‘belangeloos’ aan mondkapjes. Geheim bleef dat hij tóch verdiendeDe Volkskrant - Buitenland

Zaterdag 15 Mei 2021 - 14:47:15 - De Volkskrant - Buitenland
 

Ontsnapt uit de duisternis: zoon van Joe Biden schrijft over verlies, trauma en verslavingAD - Buitenland

De man achter de barbecue en de vrouw die aan rosé nipt? Het klinkt als een cliché, maar het is wel waar. Mannen en vrouwen eten en drinken verschillend. Dat wordt hen namelijk aangeleerd.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 14:30:22 - AD - Buitenland
 

Man eet dikke steak, vrouw salade: ‘Gulzigheid bij vrouwen is taboe’AD - Buitenland

Spanje heeft een vermeend kopstuk van de Calabrische maffia overgeleverd aan Italië. Giuseppe Romeo (35) organiseerde volgens de Italiaanse justitie cocaïnetransporten vanuit Nederland, België en Duitsland naar zijn vaderland. Het N’drangheta-lid wist in 2018 te ontsnappen tijdens eens grootscheepse anti-maffiaoperatie, maar werd begin dit jaar gelokaliseerd in Barcelona.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 14:03:22 - AD - Buitenland
 

Vluchtelingenstroom op gang door Israëlische bommen op Gaza, staakt-het-vuren nog ver wegDe Volkskrant - Buitenland

President Joe Biden stelt progressieve Amerikanen teleur met zijn voortzetting van het aloude pro-Israëlbeleid en een gebrek aan empathie voor Palestijnse slachtoffers in Gaza. Maar 180 graden draaien is ook niet zo eenvoudig, ziet Amerika-correspondent Michael Persson. ‘Dan ben je diplomatiek gezien geen betrouwbare partner.’
Zaterdag 15 Mei 2021 - 14:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Kantoren internationale pers in Gaza getroffen bij luchtaanval, gebouw was ontruimdDe Volkskrant - Buitenland

Het kan verkeren. Amper zes weken geleden hing het politieke leven van Mark Rutte aan een zijden draad. Inmiddels staan alle seinen op groen voor een nieuw premierschap. Hoe kon dat gebeuren?
Zaterdag 15 Mei 2021 - 10:26:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Israël blijft ‘zo lang als nodig is’ Gaza bombarderen; woede om raketaanval op mediagebouwAD - Buitenland

In de Verenigde Staten is er een grote vaccinatiekloof ontstaan tussen Democratisch en Republikeins gezinde staten. In staten die vorig jaar voor president Joe Biden stemden, is gemiddeld al 52 procent van de bevolking minstens deels gevaccineerd. In de staten die naar Donald Trump gingen, is dat nog maar 40 procent.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 09:45:57 - AD - Buitenland
 

Rutte ging in 6 weken tijd van paria naar premierskandidaat: hoe kon dat gebeuren?De Volkskrant - Buitenland

In Gaza is een vluchtelingenstroom op gang gekomen door de aanhoudende bommenregens uit Israël. Andersom blijft Hamas raketten op Israël afvuren. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag werd er over en weer geschoten. Onderhandelaars uit Egypte, Qatar en de VS proberen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, maar dat lijkt nog ver weg.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 09:45:49 - De Volkskrant - Buitenland
 

Van 32 tot 64 procent: grote vaccinatiekloof tussen Democratische en Republikeinse staten VSAD - Buitenland

Op het land van een oud-politieagent in het Centraal-Amerikaanse land El Salvador hebben forensisch onderzoekers een gruwelvondst gedaan. Er lagen tien lichamen begraven, van zeven vrouwen en drie kinderen.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 07:19:41 - AD - Buitenland
 

Wijkt Biden af van de pro-Israëlkoers? ‘Hij gaat net zo teleurstellen als Obama destijds’De Volkskrant - Buitenland

De Tweede Kamer wil van links tot rechts dat de regering vaart maakt met het naar Nederland halen van Afghaanse tolken die voor Nederlandse troepen werkten. Vanwege de beperkte tijd en de mogelijk desastreuze gevolgen hoeft daarvoor niet te worden voldaan aan alle strenge bureaucratische vereisten, vinden veel partijen.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 07:05:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Gruwelvondst: zeven vrouwen en drie kinderen begraven op land van oud-politieagentAD - Buitenland

Twee tornado’s in het Chinese Wuhan en de oostelijke provincie Jiangsu hebben zeker aan zeven personen het leven gekost. Daarnaast zijn er honderden gewonden gevallen en zijn er tal van huizen verwoest, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 05:47:53 - AD - Buitenland
 

Kamer wil bureaucratie opzij schuiven en Afghaanse tolken zo snel mogelijk hierheen halen uit vrees voor TalibanDe Volkskrant - Buitenland

Het opgelaaide conflict in Israël en de Gazastrook beroert ook op de Dam in Amsterdam de gemoederen. Bij de pro-Palestinakraam nemen jongeren selfies en kopen vlaggen. ‘Ik kon niet genieten van het Suikerfeest, iedereen moet weten wat daar nu gebeurt.’
Zaterdag 15 Mei 2021 - 05:38:53 - De Volkskrant - Buitenland
 

Doden en honderden gewonden in China door tornado’sAD - Buitenland

De Venezolaanse justitie heeft vrijdag beslag gelegd op het hoofdkantoor van de krant El Nacional, die kritisch bericht over het autoritaire bewind van de linkse regering-Maduro. Het beslag dient ter dekking van een bedrag van 13 miljoen dollar (zo’n 10,7 miljoen euro), dat de krant moet betalen na een smaadzaak die was aangespannen door een hoge regeringsfunctionaris.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 05:31:08 - AD - Buitenland
 

Kan deze vader de ‘arbitraire executies’ in Dagestan stoppen?De Volkskrant - Buitenland

Sywert van Lienden herhaalde het keer op keer: belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie. En dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als ‘een onacceptabel gezondheidsrisico’.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 05:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Het Binnenhof, dat vanaf deze zomer dan toch echt wordt verbouwd, krijgt zijn Hofgracht terugDe Volkskrant - Buitenland

De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) doet onderzoek naar een huisarts in Heemstede die weigert zijn patiënten te vaccineren. Twee patiënten dienden een klacht tegen hem in. De huisarts verwees ze niet door naar een collega-arts voor een vaccinatie, wat verplicht is. Tientallen van zijn patiënten zijn inmiddels bij hem vertrokken.
Zaterdag 15 Mei 2021 - 03:47:42 - De Volkskrant - Buitenland
 

Justitie Venezuela legt beslag op hoofdkantoor kritische krantAD - Buitenland

De Armeense waarnemend premier Nikol Pasjinian heeft vrijdag de Russische president Vladimir Poetin om militaire steun gevraagd. Pasjinian beschuldigde buurland en aartsvijand Azerbeidzjan er donderdag van dat het zich niet houdt aan het onlangs gesloten vredesakkoord en met troepen het zuiden van Armenië is binnengetrokken.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 23:56:44 - AD - Buitenland
 

Armenië vraagt Poetin om steun vanwege spanningen met AzerbeidzjanAD - Buitenland

Een vooraanstaande vrouwelijke politicus van de partij van de Colombiaanse president Iván Duque heeft Tanja Nijmeijer uitgemaakt voor leugenaar. De Nederlandse ex-guerillera bericht op Twitter over geweld van de nationale politie en het leger tegen de inheemse bevolking tijdens demonstraties tegen de regering. De 43-jarige Twentse diende de politica flink van repliek.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 22:40:29 - AD - Buitenland
 

Ex-guerillera Tanja Nijmeijer vecht nu tegen onrecht via sociale media maar wordt beticht van leugensAD - Buitenland

Een vrouw in de Amerikaanse staat Californië beweert dat ze de winnaar is van een lottotrekking van 26 miljoen dollar (ongeveer 21 miljoen euro). De vrouw zou het lottobiljet vernietigd hebben nadat ze een broek had gewassen met in de zak het winnende lot. De lotto-organisatie onderzoekt of de vrouw de waarheid spreekt.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 21:20:20 - AD - Buitenland
 

‘Winnaar’ van 26 miljoen dollar stopt winnend lot in wasmachineAD - Buitenland

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen houdt ook in de nacht van vrijdag op zaterdag aan. Het is de vijfde nacht op rij dat er over en weer geschoten wordt. In een videoboodschap waarschuwt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Hamas ,,een zeer hoge prijs zal betalen’’.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 21:17:25 - AD - Buitenland
 

Amsterdam-Zuidoost is het geweld zat: ‘De jeugd van hier is echt naar de klote’De Volkskrant - Buitenland

De vierde Gazaoorlog is aangebroken. In veel opzichten lijkt die op de eerdere drie. Eén ding is anders: de strijd die in de Israëlische steden zelf is ontbrand. De onvermijdelijke uitkomst van een nimmer opgelost conflict?
Vrijdag 14 Mei 2021 - 21:05:41 - De Volkskrant - Buitenland
 

Israël zet aanvallen Gaza voort in vijfde nacht van beschietingen. Netanyahu: ‘Dit is nog niet voorbij’AD - Buitenland

Valentin Marcone, de 29-jarige verdachte van een dubbele moord in het Franse gehucht Les Plantiers, heeft zich vanavond overgegeven aan de politie. Dat deed hij nadat hij zichzelf ruim drie dagen had verstopt in de ruige wildernis van de Cevennen en 350 agenten, helikopters en honden hem maar niet konden vinden.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 20:18:54 - AD - Buitenland
 

Ecocide moet in het rijtje oorlogsmisdaden en genocide: ‘Milieuproblemen zijn zó urgent’De Volkskrant - Buitenland

Israël en de Gazastrook bestoken elkaar al dagenlang met raketten. Arabische landen veroordelen het gedrag van Israël, maar houden zich buiten het conflict. Wel zijn donderdag vanuit Libanon zeker drie raketten op Israël afgevuurd. We bellen met correspondent Ana van Es in Beiroet.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 19:59:05 - De Volkskrant - Buitenland
 

Moordende ‘rambo’ in Frankrijk geeft zich over na klopjacht van ruim drie dagenAD - Buitenland

De familie van de ongewapende zwarte man die in de Amerikaanse stad Columbus door een agent werd doodgeschoten krijgt 10 miljoen dollar. Een school in Columbus wordt vernoemd naar het slachtoffer, Andre Hill. De stad in de staat Ohio heeft dat vandaag bekendgemaakt.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 19:14:15 - AD - Buitenland
 

Huisarts weigert te prikken met coronavaccin, patiënten dienen klacht inDe Volkskrant - Buitenland

Een onbemande Chinese verkenner is succesvol geland op Mars, melden Chinese staatsmedia. De landing van de Zhurong, zoals het karretje heet, is een triomf voor het Aziatische land, dat steeds meer ambities heeft op het gebied van ruimtevaart.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 19:06:49 - De Volkskrant - Buitenland
 

‘Hier in Libanon hebben mensen grote sympathie voor de Palestijnen, zoals in de hele Arabische wereld’De Volkskrant - Buitenland

De onvrede in Colombia leidt al weken tot hevige protesten, die al zeker veertig mensen het leven heeft gekost. De problemen waarvoor burgers de straat opgaan zijn diepgeworteld: grote ongelijkheid, dagelijks geweld en het mislukte vredesakkoord met de Farc.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 18:54:03 - De Volkskrant - Buitenland
 

Familie door politie gedode zwarte man in Ohio krijgt 10 miljoenAD - Buitenland

Zoogdieren kunnen zuurstof opnemen via hun anus, hebben Japanse wetenschappers ontdekt. Zij waren geïntrigeerd door hoe bepaalde zeedieren in noodsituaties via hun darmen ‘ademen’ en besloten te onderzoeken hoe dat bij zoogdieren zit. Muizen, ratten en varkens bleken bij experimenten via hun anus zuurstof in hun bloed te kunnen krijgen. Mogelijk is dat ook het geval bij mensen, aldus het onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd in het tijdschrift Med.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 18:42:06 - AD - Buitenland
 

Joodse en Arabische knokploegen geven vierde Gaza-oorlog nieuwe dimensieDe Volkskrant - Buitenland

Moertazali Gasangoeseinov vecht al vijf jaar voor gerechtigheid voor zijn zoons, die tijdens een ‘antiterroristische operatie’ door Russische autoriteiten zijn gedood. Onverwacht gaf het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hem gelijk. De vraag is wat hij daaraan heeft.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 18:31:21 - De Volkskrant - Buitenland
 

Studie: zoogdieren kunnen ‘ademen’ via hun anus, mensen mogelijk ookAD - Buitenland

Israël blijkt deze week weer dat permanente kruitvat in het Midden-Oosten waar partijen op bijna elk willekeurig moment een lont in kunnen gooien. En deze week escaleerde de boel weer dramatisch met al ruim honderd doden tot gevolg.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 17:32:14 - AD - Buitenland
 

Liz Cheney is nu de vrouw die durft op te staan tegen Republikeinse dictatuurDe Volkskrant - Buitenland

De milieuproblemen zijn zo bedreigend dat internationale wetgeving nodig is, zegt jurist Philippe Sands. Ecocide moet een misdrijf worden, net als genocide en oorlogsmisdaden.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 17:16:45 - De Volkskrant - Buitenland
 

Pro-Palestina op de Dam: ‘We hebben joodse vrienden. Het conflict is met de zionisten’De Volkskrant - Buitenland

De Venezolaanse justitie heeft vrijdag beslag gelegd op het hoofdkantoor van de krant El Nacional, die kritisch bericht over het autoritaire bewind van de linkse regering-Maduro. Het beslag dient ter dekking van een bedrag van 13 miljoen dollar (zo’n 10,7 miljoen euro), dat de krant moet betalen na een smaadzaak die was aangespannen door een hoge regeringsfunctionaris.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 17:12:36 - De Volkskrant - Buitenland
 

Venezolaanse justitie legt beslag op hoofdkantoor kritische krantDe Volkskrant - Buitenland

Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: Liz Cheney, de oudste dochter van Dick Cheney, is een houwdegen, maar geen draaikont.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 17:06:05 - De Volkskrant - Buitenland
 

Van dropshippen zou je slapend rijk moeten worden. Jeroen van Bergeijk deed een pogingDe Volkskrant - Buitenland

In Gaza-Stad heeft een Israëlische luchtaanval zaterdag een gebouw vernietigd waarin diverse internationale media waren gehuisvest, waaronder nieuwszender Al Jazeera en persbureau Associated Press (AP). Het gebouw was voor de aanval ontruimd na een waarschuwing.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 17:00:22 - De Volkskrant - Buitenland
 

De situatie in Israël: een permanent kruitvat met veel verschillende lontjesAD - Buitenland

In de VS is een man opgepakt die onterecht meer dan 4 miljoen euro aan coronasteun voor zijn bedrijf heeft gekregen. Mustafa Qadiri (38) kocht met het geld een Ferrari, Lamborghini en Bentley. Hij spendeerde het ook aan luxevakanties die door de coronamaatregelen verboden waren.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 14:22:02 - AD - Buitenland
 

Colombianen roepen om verandering en de staat reageert met een oud recept: repressieDe Volkskrant - Buitenland

Na jaren van kritiek en uitstel gaat de restauratie van het Binnenhof binnenkort dan toch beginnen. Bij de ingrijpende verbouwing zal ook de Hofgracht worden hersteld die in de 19de eeuw was gedempt, blijkt uit de plannen waarover de gemeenteraad vrijdag is geïnformeerd.
Vrijdag 14 Mei 2021 - 05:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Opnieuw hevige raketaanvallen tussen Israël en HamasNu.nl - Buitenland

De Israëlische kuststad Tel Aviv is in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw bestookt door raketvuur van Hamas. Als vergelding vuurde Israël tientallen raketten af op Gaza.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Buitenland
 

IS eist aanslag in Afghaanse moskee opNOS Nieuws - Buitenland

Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul waarbij afgelopen vrijdag zeker twaalf mensen omkwamen. Bij de ontploffing tijdens het vrijdaggebed kwam onder anderen de imam om. Vijftien mensen raakten gewond.

In eerste instantie werd rekening gehouden met een aanslag van de Taliban, maar al snel veroordeelde die de aanslag. Dinsdag spraken de Taliban nog een driedaagse wapenstilstand af met de Afghaanse regering vanwege het einde van de vastenmaand ramadan. Die wapenstilstand loopt vandaag af.

Het lijkt erop dat de partijen zich aan de afspraken hebben gehouden. Er zijn geen meldingen over directe gevechten tussen regeringstroepen en de Taliban.

De aanslag op de moskee werd door IS opgeëist via hun persbureau op berichtendienst Telegram. Een paar dagen voor de aanslag in de moskee was er ook een aanval op een Afghaanse school. Daarbij kwamen 80 mensen om. Vermoed wordt dat IS daar ook achter zit.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Chinese verkenner Zhurong landt succesvol op MarsDe Volkskrant - Buitenland

De Noord-Ierse unionisten hebben een uiterst behoudende en anti-Ierse leider gekozen. Met een nipte voorkeur gaven de afgevaardigden van de Democratic Unionist Party (DUP) vrijdag de voorkeur aan Edwin Poots.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Noord-Ierse coalitie op losse schroeven na verkiezing radicale nieuwe leider regeringspartij DUPDe Volkskrant - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Van coronasteun een Lamborghini, Ferrari en Bentley gekocht: Amerikaan opgepaktAD - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Buitenland
 

 
Buitenlands Nieuws:

Het buitenlands nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste wereldnieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.