Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
>
 

Opbrengst actie Nepal Giro555 blijft groeienAD - Buitenland

Koffiekunst op een hoog niveau. Zo mag je de beschilderde bekertjes van illustrator Adrian Hogan wel noemen. Om zijn kunst aan de wereld te laten
Dinsdag 26 Mei 2015 - 13:14:00 - AD - Buitenland
 

Kleinste dolfijnensoort dreigt uit te stervenNu.nl - Buitenland

De kleinste dolfijnensoort ter wereld, de Maui-dolfijn, heeft inmiddels ook de kleinste populatie van alle walvisachtigen. 
Dinsdag 26 Mei 2015 - 12:37:18 - Nu.nl - Buitenland
 

Spaanse marine arresteert Nederlander met 1800 kilo cokeNOS Nieuws - Buitenland

De Spaanse marine heeft bij een grote drugsvangst op de Atlantische Oceaan vier mensen opgepakt, onder wie een Nederlander. Op het vissersschip is 1800 kilo cocaïne gevonden. Het is de grootste drugsvangst in jaren, zegt de Spaanse marine.

De boot was op weg van de Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland toen de politie in actie kwam.

De opgepakte Nederlander was de kapitein van het schip. Hij woont volgens Spaanse media aan de Costa del Sol in het zuiden van Spanje.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 12:21:22 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Veertienjarige scholier bestraft voor beramen aanslag in OostenrijkNu.nl - Buitenland

Een veertienjarige scholier is dinsdag in Oostenrijk veroordeeld voor het 'voorbereiden van een terroristisch misdrijf'. Hij kreeg acht maanden cel opgelegd, plus zestien maanden voorwaardelijk.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 12:19:47 - Nu.nl - Buitenland
 

Spanje pakt Nederlander op met 1.950 kilo cocaïneNu.nl - Buitenland

De Spaanse marine heeft op de Atlantische Oceaan haar grootste drugsvangst in jaren gedaan en daar een Nederlander voor opgepakt. 
Dinsdag 26 Mei 2015 - 12:09:49 - Nu.nl - Buitenland
 

Wereldvoedselprogramma wil wapenstilstand Syrië om oogstNu.nl - Buitenland

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft dinsdag opgeroepen tot een humanitaire pauze in Syrië zodat boeren hun oogst kunnen binnen halen en naar de markt kunnen brengen.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 11:43:35 - Nu.nl - Buitenland
 

Taliban richt bloedbad aan bij checkpoints in AfghanistanAD - Buitenland

Een 39-jarige Nederlander is in Frankrijk veroordeeld tot zes jaar celstraf voor grootschalige drugssmokkel. Volgens de rechtbank in Bordeaux is
Dinsdag 26 Mei 2015 - 11:32:00 - AD - Buitenland
 

Nigeria kampt met schreeuwend brandstoftekortDe Volkskrant - Buitenland

Na telling van praktisch alle stemmen blijkt president Desi Bouterse met zijn Nationale Democratische Partij de parlementsverkiezingen in Suriname te hebben gewonnen. De NDP wint een kleine meerderheid van 27 van de 51 parlementszetels. Dit is niet genoeg om tot president te worden gekozen. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig. De NDP lijkt weer te zijn aangewezen op de ABOP van oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Het oppositieblok V7 van Chan Santokhi krijgt 17 zetels.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 11:30:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Zes jaar cel voor cokesmokkel in bloedworstAD - Buitenland

Een fotograaf legde een wel heel krachtig beeld vast net voor een koppel in de Amerikaanse staat North Carolina met elkaar in het huwelijk zou
Dinsdag 26 Mei 2015 - 11:23:00 - AD - Buitenland
 

Taliban richt bloedbad aan bij controlepuntenNu.nl - Buitenland

Talibanstrijders hebben dinsdag tientallen agenten en militairen gedood tijdens diverse aanvallen in Afghanistan. In totaal vielen minstens 32 doden. De meeste slachtoffers waren politiemensen.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 11:12:42 - Nu.nl - Buitenland
 

Trouwfoto raakt bij velen een gevoelige snaarAD - Buitenland

Na telling van praktisch alle stemmen in Suriname blijkt president Desi Bouterse met zijn Nationale Democratische Partij de
Dinsdag 26 Mei 2015 - 11:06:00 - AD - Buitenland
 

Desi Bouterse wint parlementsverkiezingenDe Volkskrant - Buitenland

Het stadje Astoria in de Amerikaanse staat Oregon wordt momenteel overspoeld door honderden zeeleeuwen. Inwoners zijn ten einde raad en hebben een nieuw plan bedacht: de inzet van een levensgrote nep-orka. Dit melden Amerikaanse media.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:58:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Grote overwinning voor Bouterse en zijn NDPAD - Buitenland

De Spaanse marine heeft op de Atlantische Oceaan haar grootste drugsvangst in jaren gedaan en daar een Nederlander voor opgepakt. Het
Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:54:00 - AD - Buitenland
 

Irak kondigt nieuw offensief aan tegen IS in strijd om provincie AnbarNu.nl - Buitenland

Irak heeft dinsdag een offensief aangekondigd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het doel is de terreurbeweging uit de Iraakse provincie Anbar te verdrijven. 
Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:47:22 - Nu.nl - Buitenland
 

Spanje pakt Nederlander op met 1950 kilo cokeAD - Buitenland

De kleinste dolfijnensoort ter wereld, de Maui-dolfijn, heeft inmiddels ook de kleinste populatie van alle walvisachtigen. Hun aantal is
Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:27:00 - AD - Buitenland
 

Bewoners zetten nep-orka in tegen zeeleeuweninvasieDe Volkskrant - Buitenland

Irak heeft vandaag een offensief gelanceerd om de extremistische beweging Islamitische Staat uit de westelijke Anbar te verdrijven, meldt de Iraakse staatstelevisie. Het Iraakse leger wordt gesteund door sjiitische militiestrijders en soennitische paramilitairen. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:17:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Amerikaanse journalist in Iran voor de rechterNOS Nieuws - Buitenland

Na tien maanden cel staat Jason Rezaian vandaag voor de rechter in Teheran. De correspondent van The Washington Post in Iran wordt beschuldigd van spionage.

Dat kan hem op tien tot twintig jaar gevangenisstraf komen te staan, zegt Thomas Erdbrink, die bij de Amerikaanse krant de voorganger van Rezaian was. "Maar als de rechters zich kwaad maken, kan hij ook de doodstraf krijgen. De rechter is een hardliner die wel eens de doodstraf heeft gegeven aan demonstranten."

Hamburgers

Wat Rezaian precies verkeerd heeft gedaan, is niet bekend. "Daar horen we vandaag misschien meer over, maar zeker is dat niet want het proces is niet toegankelijk voor de pers. Ook de vrouw van Jason mag er niet bij zijn."

Volgens Erdbrink kan de Iraniër met een Amerikaans paspoort niet gearresteerd zijn voor wat hij heeft geschreven. "Jason wilde een brug slaan tussen Iran en de VS. Zijn verhalen waren soms zelfs aan de softe kant. Bijvoorbeeld over hamburgers in Teheran en hoe ze in Iran honkbal spelen."

Er moet dan ook iets anders zijn waarom Rezaian wordt vervolgd. "Ik denk niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Misschien wordt hem iets in de schoenen geschoven. Dat laat zien hoe kwetsbaar onze positie is", zegt Erdbrink, die tegenwoordig voor onder meer The New York Times schrijft.

Van alles en nog wat

Hij houdt het voor mogelijk dat zijn collega is opgepakt om hem als "troefkaart" te gebruiken in de onderhandelingen over het atoomprogramma. "Maar de VS heeft in de gijzeling en executie van James Foley laten zien dat het niet veel geeft om het lot van een individu. Ik denk daarom dat zijn waarde is gedaald."

Dat betekent volgens Erdbrink niet dat Rezaian op vrijlating kan rekenen. "De Iraanse justitie heeft hem beschuldigd van van alles en nog wat, die laat hem niet zomaar gaan."

Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:12:34 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Kleinste dolfijnensoort dreigt uit te stervenAD - Buitenland

Duizenden Japanse historici hebben de Japanse regering en media opgeroepen te stoppen met het verdraaien van het verhaal achter de troostmeisjes,
Dinsdag 26 Mei 2015 - 10:09:00 - AD - Buitenland
 

Japanse historici steunen troostmeisjesAD - Buitenland

Zeker twintig Keniaanse agenten zijn maandag in een hinderlaag gelopen en gedood. Vermoedelijk zit de Somalische terreurbeweging al-Shabaab
Dinsdag 26 Mei 2015 - 09:48:00 - AD - Buitenland
 

Amerikaanse toerist weet Cuba te vindenNOS Nieuws - Buitenland

Sinds de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba is het aantal Amerikaanse toeristen naar het eiland flink gestegen. Volgens de Universiteit van Havana zijn er in de eerste vijf maanden van dit jaar 36 procent meer Amerikaanse toeristen in Cuba geweest dan in dezelfde periode vorig jaar.

De toeristen komen rechtstreeks uit de Verenigde Staten of ze reizen via Mexico, Jamaica of de Kaaiman-eilanden. Op deze manier ontwijken ze de restricties die nog altijd gelden voor het reizen naar Cuba. Het gaat om Amerikanen die geen familiebanden met Cuba hebben.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën is het reizen naar Cuba voor toeristen officieel nog altijd verboden. Er wordt wel soepeler met de regels omgegaan, waardoor het voor toeristen makkelijker is geworden om het land van president Raúl Castro te bezoeken.

Toegestane categorie

Amerikanen die met een chartervlucht naar Cuba reizen kunnen nu zelf aangeven of ze in een toegestane categorie passen. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand naar Cuba komt als hulpverlener of voor familiebezoek. Op die manier zijn ze niet meer aangewezen op de dure reizen die door de Amerikaanse regering worden georganiseerd.

Eerder dit jaar hief de Amerikaanse president Obama gedeeltelijk het handelsembargo tegen Cuba op. Ook werd het land geschrapt van de lijst met terroristische landen. Vorige maand was er een ontmoeting tussen Obama en Castro.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 09:45:31 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Haase en Bertens in eerste ronde Roland Garros uitgeschakeldNRC Handelsblad - Buitenland

Irak heeft een grote militaire operatie aangekondigd om de islamitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) uit de westelijke provincie Anbar te verdrijven. De terreurgroep veroverde het gebied met de provinciale hoofdstad Ramadi eerder deze maand.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 09:04:46 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Marokko verbiedt prostitutiefilm na ophefNOS Nieuws - Buitenland

De speelfilm Much Loved mag in Marokkaanse bioscopen niet worden vertoond. De film van de Marokkaans-Franse filmmaker Nabil Ayouch gaat over prostitutie in het Noord-Afrikaanse land.

De film werd afgelopen weekend vertoond op het filmfestival in Cannes. Hierbij was ook een regeringsdelegatie uit Marokko aanwezig. Gisteravond liet de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) weten dat de film niet in Marokko mag worden uitgebracht.

Volgens de officiële verklaring is de film een grove belediging voor de normen en waarden van het land. Ook beschadigt de film het imago van vrouwen in Marokko, zegt de conservatieve PJD.

Naakt

De afgelopen weken werd in Marokko al fel gediscussieerd over de film. Met name de hoeveelheid naakt en het explicite taalgebruik zijn omstreden. Maandag werd voor het parlement van Rabat gedemonstreerd tegen de film. Voorstanders van Much Loved zijn woedend over het besluit en spreken van censuur.

Hoewel prostitutie in Marokko niet is toegestaan, komt het veel voor. Met name arme, jonge vrouwen en alleenstaande moeders laten zich betalen in ruil voor seks. Ze zijn vooral populair bij mannen uit Saudi-Arabië en Europa, die speciaal daarvoor naar Marokko reizen.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 08:47:14 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Veel doden bij brand bejaardenhuis ChinaNOS Nieuws - Buitenland

Bij een brand in een bejaardenhuis in China zijn 38 mensen om het leven gekomen. Ook raakten zeker zes mensen gewond, twee van hen verkeren in kritieke toestand.

In het complex in de stad Pingdingshan in het midden van China woonden volgens de Chinese staatsmedia 51 bejaarden. Een 82-jarige vrouw die de brand heeft overleefd zegt tegen de media dat slechts 2 van de 11 mensen op haar verdieping levend uit de vlammen zijn gekomen.

Over de oorzaak van de brand is officieel nog niets bekend. Mogelijk hebben kabels vlam gevat.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 08:46:17 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Irak lanceert offensief tegen IS in AnbarDe Volkskrant - Buitenland

De Russische strijdkrachten zijn begonnen aan een grote militaire oefening waarbij 250 vliegtuigen en 12.000 man personeel zijn betrokken. Dat meldt de BBC.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 08:39:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Veel Keniaanse agenten gedood door al-ShabaabAD - Buitenland

Het dodental door de tornado die gisteren over de Mexicaanse stad Ciudad Acuna raasde, is gestegen naar dertien. Onder de slachtoffers zijn in
Dinsdag 26 Mei 2015 - 08:27:00 - AD - Buitenland
 

Irak kondigt groot offensief aan tegen ISNRC Handelsblad - Buitenland

Schoon drinkwater is een groeiend probleem in het door oorlog geteisterde Jemen. Door de aanhoudende bombardementen en gevechten hebben miljoenen inwoners geen toegang tot deze basisbehoefte.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 08:19:53 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Dodental tornado Mexicaanse stad stijgtAD - Buitenland

Hij spreekt geen Spaans en zij geen Engels, maar voor de emotionele hereniging van Travis Tolliver en zijn biologische moeder waren geen woorden
Dinsdag 26 Mei 2015 - 07:57:00 - AD - Buitenland
 

‘Tweederde van de inwoners van Jemen geen toegang tot drinkwater’NRC Handelsblad - Buitenland

Het kabinet trekt vijftig miljoen euro uit voor de ontwikkeling van de economie in Afrika. Met die financiële injectie moet op termijn worden voorkomen dat bootvluchtelingen proberen het Europese vasteland te bereiken.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 07:55:30 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Man als baby gestolen: na 41 jaar herenigd met moederAD - Buitenland

Schoon drinkwater is een groeiend probleem in het door oorlog geteisterde Jemen. Door de aanhoudende bombardementen en gevechten zijn opnieuw
Dinsdag 26 Mei 2015 - 07:46:00 - AD - Buitenland
 

Rusland verrast met enorme luchtmachtoefeningDe Volkskrant - Buitenland

Volgens lijkschouwer John Fudenberg is er nog geen enkel bewijs voor de beschuldiging dat de Amerikaanse blueslegende B.B. King door een misdrijf om het leven is gekomen. Fudenberg reageert daarmee op aantijgingen van Kings dochters, die beweren dat hij is vergiftigd door zijn zaakwaarnemer LaVerne Toney en assistent Myron Johnson.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 07:14:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

‘Kabinet trekt portemonnee om migratie tegen te gaan’NRC Handelsblad - Buitenland

De hevige regenval en tornado’s bij de grens tussen Mexico en Texas hebben ten minste 21 mensen het leven gekost. Twaalf mensen worden vermisten nadat hun vakantiehuis wegspoelde. Volgens de gouverneur van Texas zijn de overstromingen als gevolg van het heftige noodweer "de ergste ooit".
Dinsdag 26 Mei 2015 - 07:08:02 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Onderzoek dood B.B. King na aantijgingenDe Volkskrant - Buitenland

De Europese Commissie wil 40 duizend asielzoekers in Italië en Griekenland verspreiden over de andere EU-landen. Nederland zou er 1.740 moeten opnemen, Duitsland 7.368. Het voorstel dat de Commissie morgen presenteert, stuit naar verwachting op grote weerstand in veel lidstaten.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 06:25:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Bouterse stevent af op absolute meerderheidNOS Nieuws - Buitenland

Alles wijst erop dat de verkiezingen in Suriname zijn gewonnen door de partij van president Desi Bouterse. Om 07.00 uur Nederlandse tijd was 70 procent van de stemmen geteld. Op basis daarvan zeggen deskundigen dat de NDP op 27 zetels uitkomt. Dat is een absolute meerderheid in het 51 zetels tellende parlement.

Bij het hoofdkwartier van de NDP in Paramaribo wordt feest gevierd. Er zijn juichende mensen met vlaggen, muziek en vuurwerk, zegt correspondent Harmen Boerboom. Omdat het tellen van de stemmen zo lang duurt en de definitieve uitslag nog steeds niet bekend is, zal Bouterse zijn overwinningstoespraak pas vanavond houden.

Om opnieuw president te worden, heeft Bouterse de steun nodig van tweederde van de parlementsleden. Bouterse zinspeelde gisteren op de vorming van een coalitieregering, waarin een andere partij ook ministersposten krijgt. "Het hangt ervan af hoeveel stemmen de bevolking ons geeft, maar los daarvan zou het goed zijn om een sterkere en stabielere combinatie te vormen met hen die ook positief denken."

Santokhi

De leider van het oppositieblok V7, Chandrikapersad Santokhi, heeft zijn nederlaag toegegeven. Hij zei dat de verkiezingen anders zijn verlopen dan hij had verwacht, dat zijn oppositieblok geen meerderheid gaat halen en dat zijn V7 "in beraad" zal gaan over de uitslag.

Het tellen van de stemmen duurt langer dan verwacht. Dat komt doordat er extra veiligheidsprocedures zijn ingebouwd, omdat er bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, fouten zijn gemaakt.

Jongeren

Journalist Roy Khemradj zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij tot gisteren op een nek-aan-nekrace tussen Bouterse en Santokhi had gerekend. "24 voor Bouterse en 23 voor Santokhi of daaromtrent." Nu de NDP 27 of misschien zelfs 28 zetels krijgt, spreekt Khemradj van een eclatant succes, omdat de NDP bij de vorige verkiezingen 23 zetels haalde, en dat was dan ook nog in een combinatie met andere partijen.

Khemradj denkt dat Bouterse zijn grote overwinning te danken heeft aan de jongeren die het niet erg vinden dat hij de hoofdverdachte was in het proces van de Decembermoorden en in Nederland is veroordeeld voor drugshandel.

De jongeren waarderen de daadkracht van Bouterse, zegt Khemradj. Dat de staatskas er slecht voor staat, vinden zij minder belangrijk.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 05:51:42 - NOS Nieuws - Buitenland
 

EU wil 40.000 asielzoekers verdelen over EU-landenDe Volkskrant - Buitenland

Een man uit de Amerikaanse staat New Jersey is overleden aan Lassakoorts, een virusziekte uit West-Afrika. De ziekte komt in de Verenigde Staten nauwelijks voor.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 05:40:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Amerikaan overlijdt aan Lassakoorts na bezoek aan LiberiaDe Volkskrant - Buitenland

Een brand in een bejaardentehuis heeft maandagavond in het centrum van China aan minstens 38 mensen het leven gekost. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 04:57:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Amerikaan overlijdt aan Lassakoorts na bezoek aan LiberiaAD - Buitenland

Een brand in een bejaardentehuis heeft maandagavond in het centrum van China aan minstens 38 mensen het leven gekost. Dat meldt het Chinese
Dinsdag 26 Mei 2015 - 04:57:00 - AD - Buitenland
 

Minstens 38 doden bij brand in Chinees bejaardentehuisDe Volkskrant - Buitenland

De man die zondag paniek veroorzaakte door onder meer een snelkookpan en een propaantank in een onbeheerde auto achter te laten vlakbij het Capitool in Washington, heeft zijn excuses aangeboden. Dat meldt NBC Washington.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 03:40:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Minstens 38 doden bij brand in Chinees bejaardentehuisAD - Buitenland

De man die zondag paniek veroorzaakte door onder meer een snelkookpan en een propaantank in een onbeheerde auto achter te laten vlakbij het
Dinsdag 26 Mei 2015 - 03:40:00 - AD - Buitenland
 

Beveiligers smokkelden vluchtelingen naar VSNOS Nieuws - Buitenland

Zes beveiligers van de luchthaven van Wenen zijn opgepakt omdat ze vluchtelingen voor veel geld aan boord van vliegtuigen naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben gesmokkeld.

De verdachten lieten vrienden en kennissen tickets kopen voor vluchten naar die landen. De kopers checkten daadwerkelijk in en gingen door de paspoortcontrole, maar gaven de tickets daarna aan de vluchtelingen. Die waren door de beveiligers via een achteringang de terminal binnengelaten.

De beveiligers waren ingehuurd door Austrian Airlines en moesten aan de gate een extra paspoortcontrole uitvoeren. Het is ze zeker elf keer gelukt om vluchtelingen zo op vliegtuigen naar Groot-Brittannië of de VS te krijgen. De groep vroeg 7000 tot 9000 euro per persoon voor hun diensten.

De hoofdverdachten zijn twee mannen van 30 met een Sri Lankaanse achtergrond. De meeste vluchtelingen die de groep hielp, kwamen ook uit Sri Lanka. De vier overige beveiligers zijn inmiddels weer vrij, maar blijven wel verdachten in de zaak.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 03:03:48 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Varoufakis rekent af met mediaDe Volkskrant - Buitenland

Op de Galapagoseilanden ten westen van Ecuador is de vulkaan Wolf uitgebarsten. Dat gebeurde maandag op het grootste eiland Isabela, waar veel unieke planten- en dierensoorten voorkomen.
Dinsdag 26 Mei 2015 - 02:36:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Meldingen over wapens in vliegtuigen blijken valsNOS Nieuws - Buitenland

In de vliegtuigen die gisteravond op luchthavens bij New York zijn doorzocht, zaten geen chemische wapens. Alle meldingen daarover bleken vals.

Gisteren kwamen bij de Amerikaanse autoriteiten meldingen binnen over chemische wapens in meerdere vliegtuigen uit Europa en Saudi-Arabië. Ze waren allemaal op weg naar de luchthavens JFK en Newark Liberty International.

Een toestel van Air France werd uit voorzorg door F-15-gevechtsvliegtuigen naar New York begeleid. Alle vliegtuigen werden na de landing op een rustige plek, ver van de terminals, doorzocht. De FBI zegt dat daarbij niets is gevonden.

De meldingen kwamen zeer waarschijnlijk van één man. Een van de dreigementen, die was gericht tegen een Delta-vliegtuig van Parijs naar Boston, werd ongeloofwaardig geacht en had geen gevolgen.

Dinsdag 26 Mei 2015 - 02:11:57 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Vulkaan op hoogste punt Galapagoseilanden uitgebarstenAD - Buitenland

In de Amerikaanse staat Texas zijn door zware ovestromingen zeker twaalf mensen vermist, aldus de gouverneur van de staat. Drie mensen zijn
Dinsdag 26 Mei 2015 - 01:05:00 - AD - Buitenland
 

Twaalf vermisten in Texas na overstromingenDe Volkskrant - Buitenland

De Afghaanse Taliban heeft vandaag in de provincie Helmand een politiebureau omsingeld. Gedurende de dag zijn negentien agenten en zeven militairen om het leven gekomen, aldus de politiechef in het district Naw Zad. Het beleg van het politiebureau is nog steeds gaande.
Maandag 25 Mei 2015 - 23:05:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

21 doden en twaalf vermisten na noodweer bij grens TexasNRC Handelsblad - Buitenland

Na telling van praktisch alle stemmen heeft de Nationale Democratische Partij (NDP) van de huidige president Desi Bouterse een grote overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen in Suriname. De NDP krijgt 27 zetels, 9 meer dan eerst.
Maandag 25 Mei 2015 - 22:57:31 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Afghaanse politie belegerd door Taliban, zeker 26 dodenDe Volkskrant - Buitenland

De exitpoll van de tweede ronde was amper binnen of Andrzej Duda, de onverwachte winnaar van de Poolse presidentsverkiezingen, reikte zijn tegenstanders de hand. Zijn presidentschap, beloofde hij zondag tijdens zijn overwinningstoespraak, zou in het teken staan van de dialoog. Hij wil de leider zijn van alle Polen.
Maandag 25 Mei 2015 - 22:36:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Acht doden bij geweld in gevangenis BraziliëNOS Nieuws - Buitenland

Bij een uit de hand gelopen ruzie in een gevangenis in Brazilië zijn zeker acht gevangenen om het leven gekomen. Vijf mensen raakten gewond.

Leden van rivaliserende bendes gingen elkaar te lijf in de gevangenis van Feira de Santana, niet ver van de kustplaats Salvador. Dat gebeurde zondag al. Zeker een gevangene is onthoofd.

Bij de rellen werden ook bijna vijftig mensen gegijzeld. Onder hen waren veel familieleden van bendeleden, die de zondag gebruikten om hun naasten in de gevangenis te bezoeken. De gijzelaars kwamen na enkele uren met de schrik vrij. In de loop van maandag werd het weer rustig in het cellencomplex.

Braziliaanse media melden dat de gevangenis overbevolkt is. Er zouden bijna 1500 gevangenen zitten, terwijl het complex is ingericht voor hooguit 650 gevangenen. Dat is in vrijwel alle gevangenissen in Brazilië zo. Vanwege de erbarmelijke omstandigheden breken er vaker rellen uit.

Maandag 25 Mei 2015 - 22:20:56 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Brave conservatief wordt president PolenDe Volkskrant - Buitenland

Vandaag zal blijken wie de Surinaamse verkiezingen heeft gewonnen: Desi Bouterse of oppositieleider Santokhi. Maar oud-commando Ronnie Brunswijk bepaalt wie president wordt.
Maandag 25 Mei 2015 - 22:18:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Dochters: B.B. King is vergiftigdNOS Nieuws - Buitenland

Twee dochters van de overleden blueslegende B.B. King zeggen dat hij is vermoord. Volgens de beide erfgenamen, Karen Williams en Patty King, hebben twee naaste medewerkers hun vader vergiftigd.

Zondag is er onderzoek gedaan op het gebalsemde lichaam van de artiest, zegt lijkschouwer John Fudenberg. De resultaten worden over uiterlijk acht weken verwacht. De politie in Las Vegas bevestigt dat er een moordonderzoek loopt.

Verdachten

De beschuldigde medewerkers zijn de voormalige manager van B.B. King, LaVerne Toney, en zijn persoonlijke assistent Myron Johnson. Zij wilden niet reageren op het nieuws. LaVerne Toney beheert de nalatenschap van B.B. King.

Het lichaam van B.B. King is na het onderzoek teruggebracht naar het mortuarium. Het onderzoek heeft naar verwachting geen gevolgen voor de geplande herdenkingsbijeenkomst deze week in Memphis (Tennessee) en Indianola (Mississippi).

De dochters liggen al langer overhoop met de manager van hun vader. Ze beschuldigden LaVerne Toney er eerder van dat hij geld had gestolen van B.B. King. Ook zou hij ze hebben weggehouden bij hun vader toen die op sterven lag.

Uitdrogingsverschijnselen

Anderhalve week geleden overleed B.B. King op 89-jarige leeftijd in Las Vegas in zijn slaap. Hij leed aan diabetes en zijn gezondheidstoestand ging de afgelopen maanden snel achteruit. Kort voor zijn dood was hij met uitdrogingsverschijnselen in een hospice opgenomen.

Dit weekend namen honderden fans afscheid van de blueszanger en -gitarist in Las Vegas. Zaterdag wordt hij begraven in zijn geboorteplaats Indianola.

Maandag 25 Mei 2015 - 22:08:28 - NOS Nieuws - Buitenland
 

Doorbraak nieuwe partijen in Spaanse lokale politiekDe Volkskrant - Buitenland

De Russische president Vladimir Poetin heeft afgelopen weekeinde een wet getekend die het Kremlin de macht geeft ongewenste organisaties te sluiten.
Maandag 25 Mei 2015 - 21:30:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Poetin tekent wet om organisaties te kunnen sluitenDe Volkskrant - Buitenland

Een tornado heeft vandaag huisgehouden in de Mexicaanse stad Ciudad Acuna. Zeker dertien mensen kwamen om door het natuurgeweld, meldde de burgemeester van de stad van ongeveer 130 duizend inwoners aan de grens met de Amerikaanse staat Texas.
Maandag 25 Mei 2015 - 21:08:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Zeker dertien doden door tornado in Mexicaanse stadDe Volkskrant - Buitenland

Alles rond de vrouwen van het Nederlands rugby sevensteam is goed geregeld. Het programma, de sponsors, de staf, een mediateam en zelfs de zon schijnt zaterdag bij de World Series in Amsterdam. Alles is er. Behalve de prestaties.
Maandag 25 Mei 2015 - 21:00:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Rugbysters zingen toontje lager na drie nederlagenDe Volkskrant - Buitenland

De conservatief Andrzej Duda heeft de presidentsverkiezingen in Polen gewonnen met 51,55 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, zittend president Bronislaw Komorowski, kreeg 48,45 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de officiële resultaten die de nationale kiesraad maandag heeft bekendgemaakt.
Maandag 25 Mei 2015 - 19:31:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Grote overwinning voor Bouterse en NDP in SurinameNRC Handelsblad - Buitenland

Strijders van de Talibaan hebben vandaag de aanval geopend op een politiekazerne in het zuiden van Afghanistan. Bij die belegering zijn ten minste 19 politieagenten en 7 militairen om het leven gekomen. Dat meldt het hoofd van het politiekorps in de regio vanuit het pand aan persbureau AP.
Maandag 25 Mei 2015 - 19:07:18 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Doden door gevangenisoproer BraziliëDe Volkskrant - Buitenland

Het Turkmeense staatshoofd Koerbangoeli Berdimoechamedov heeft vandaag het eerste standbeeld dat in zijn eer werd gemaakt onthuld. De 57-jarige tandarts werd in 2006 de leider van het gasrijke land en wordt daar Arkadag (de Chef) genoemd.
Maandag 25 Mei 2015 - 17:51:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Talibaan belegert politiebasis in Afghanistan - minimaal 26 dodenNRC Handelsblad - Buitenland

De Britse premier David Cameron komt deze week, als onderdeel van een bliksemtoer langs enkele EU-lidstaten, naar Nederland om met zijn collega Mark Rutte te praten over hervormingen van de unie. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond nadat de BBC het nieuws al eerder meldde.
Maandag 25 Mei 2015 - 16:42:17 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Duitsland stelt weer grenscontroles in voor G7-topDe Volkskrant - Buitenland

Vanaf vandaag oefenen zes NAVO-landen samen met Finland en Zweden grote luchtoperaties in het uiterste noorden van Europa. Voor de oefening Arctic Challenge Exercise 2015 worden honderd vliegtuigen en 4000 militairen ingezet. De manoeuvres, waaraan ook Nederland deelneemt, duren tot 4 juni.
Maandag 25 Mei 2015 - 15:43:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Grote NAVO-oefening in Noord-EuropaDe Volkskrant - Buitenland

De Iraanse overheid verhoogt de brandstofprijzen met 40 procent om zo de staatskas te spekken. Dat liet de Iraanse staatstelevisie vandaag weten. De maatregel gaat morgen in.
Maandag 25 Mei 2015 - 15:23:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Iraanse overheid verhoogt brandstofprijzen met 40 procentDe Volkskrant - Buitenland

Veertien Indonesische studenten zijn door Duitse reddingswerkers van de berg Watzmann bij Berchtesgaden gehaald. De groep was gisteren in slecht weer verdwaald, maakte de politie vandaag bekend.
Maandag 25 Mei 2015 - 14:40:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Soldaat richt bloedbad aan in kazerne TunisDe Volkskrant - Buitenland

Onverwacht een metalen plaat vinden in een been dat geamputeerd worden en geen zaag voorhanden. Wat doe je dan? Het operatieteam in het Schotse Ayr koos ervoor om snel naar een doe-het-zelfzaak te rennen. Toen die gesloten bleek, gebruikten ze een oude zaag uit een voorraadkast van het ziekenhuis.
Maandag 25 Mei 2015 - 14:15:00 - De Volkskrant - Buitenland
 

Cameron komt deze week naar Nederland om te praten over de EUNRC Handelsblad - Buitenland

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC hebben hun vredesbesprekingen vandaag weer hervat, nadat de verhoudingen tussen beide partijen de afgelopen dagen behoorlijk waren verslechterd. Reden daarvoor was de aanval van het Colombiaanse leger van afgelopen donderdag. Daarbij kwamen in totaal 26 rebellen om het leven.
Maandag 25 Mei 2015 - 12:39:32 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Zeven doden nadat soldaat zijn collega’s beschoot in TunisNRC Handelsblad - Buitenland

Het door de Verenigde Naties georganiseerde vredesoverleg over Jemen gaat niet door. De gesprekken van later deze week zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld, zeggen Jemenitische politici - die anoniem willen blijven - tegen persbureau AP.
Maandag 25 Mei 2015 - 09:21:26 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘VN-vredesoverleg Jemen voor onbepaalde tijd uitgesteld’NRC Handelsblad - Buitenland

De Maleisische politie heeft bij de grens met Thailand 139 graven gevonden. In sommige graven liggen meerdere lijken, heeft het hoofd van de Maleisische politie gezegd tegen persbureau Reuters. Waarschijnlijk gaat het om lichamen van migranten uit Birma en Bangladesh.
Maandag 25 Mei 2015 - 07:57:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Noodweer VS: 2000 mensen gevlucht, meerdere dodenNRC Handelsblad - Buitenland

Het Spaanse politieke landschap is vandaag tijdens de regionale en gemeentelijke verkiezingen opgeschud. Nieuwe partijen als Podemos en Ciudadanos hebben in iedere regio zetels gekregen. De PP van premier Rajoy behaalde het slechtste resultaat in twintig jaar.
Zondag 24 Mei 2015 - 22:48:02 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Groot succes voor nieuwe partijen Spanje, conservatieven onderuitNRC Handelsblad - Buitenland

Andrzej Duda gaat aan kop in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap van Polen. Zijn uitdager, de huidig president Bronislaw Komorowski, heeft al zijn nederlaag toegegeven.
Zondag 24 Mei 2015 - 19:19:52 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Andrzej Duda wint presidentsverkiezingen PolenNRC Handelsblad - Buitenland

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter heeft harde kritiek geuit op het Iraakse leger. Men zou niet bereid zijn om tegen IS te vechten, aldus Carter in een interview met CNN. De uitspraken volgen na de val van de belangrijke stad Ramadi, anderhalve week geleden.
Zondag 24 Mei 2015 - 16:42:02 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Minister VS: twijfels over bereidheid Iraakse leger om te vechtenNRC Handelsblad - Buitenland

De selfiemanie lijkt geen grenzen te kennen. Mensen wringen zich letterlijk en figuurlijk in allerlei bochten om maar zo origineel, lollig of opmerkelijk mogelijk op de foto te staan. Maar soms loopt dat uit de hand, met in een enkel geval zelfs de dood tot gevolg.
Zondag 24 Mei 2015 - 15:53:24 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Death by selfie: hoe zelfportretten tot de dood kunnen leidenNRC Handelsblad - Buitenland

De Amerikaanse wiskundige John Nash is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Ook zijn vrouw Alicia overleefde het incident niet. Nash is bekend geworden van zijn werk op het gebied van speltheorie en zijn gevecht met schizofrenie. Diens levensverhaal werd verfilmd in A Beautiful Mind.
Zondag 24 Mei 2015 - 15:11:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Labour nu tóch voor referendum over lidmaatschap EUNRC Handelsblad - Buitenland

In het noordwesten van Nepal dreigt een vloedgolf nadat een landverschuiving een rivier heeft geblokkeerd. Dat meldt de Nepalese regering aan persbureau AP. Duizenden mensen zijn hun dorpen ontvlucht.
Zondag 24 Mei 2015 - 10:00:10 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Vrees voor vloedgolf in Nepal na aardverschuivingNRC Handelsblad - Buitenland

In Maleisië zijn massagraven gevonden waarin volgens de politie slachtoffers van mensensmokkel liggen. Om hoeveel graven het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Er zouden tot enkele honderden lichamen zijn ontdekt, bericht persbureau AP.
Zondag 24 Mei 2015 - 09:03:38 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Poetin tekent wet om ongewenste organisaties te kunnen sluitenNRC Handelsblad - Buitenland

Na de vrijspraak van een Amerikaanse agent van doodslag op een man en een vrouw vonden er gisteravond demonstraties plaats in Cleveland. De politie arresteerde meer dan twintig actievoerders, bericht persbureau Reuters.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 21:48:56 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Protesten in Cleveland na vrijspraak agent van doodslagNRC Handelsblad - Buitenland

De leider van een oppositiepartij in Burundi is vanavond vlak voor zijn huis vermoord. Hij werd door meerdere kogels getroffen. De dood van de politicus - Zedi Feruzi van de Unie voor Vrede en Democratie (UPD) - komt ongeveer anderhalve week voordat er in Burundi presidentsverkiezingen plaatsvinden.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 19:39:08 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Leider oppositiepartij in Burundi vermoord - vlak voor verkiezingenNRC Handelsblad - Buitenland

Het Ierse volk heeft vandaag met grote meerderheid voor invoering van het homohuwelijk gestemd. Meer dan 62 procent van stemgerechtigden stemde voor, zo meldt de Ierse publieke omroep RTE zojuist. Ierland is het eerste land ter wereld waar de kiezers via een referendum voor het homohuwelijk hebben gekozen.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 18:24:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ierland kiest massaal voor invoering homohuwelijkNRC Handelsblad - Buitenland

De verjaagde president van Jemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, weigert om deel te nemen aan de gesprekken over vrede in zijn land. Voordat Hadi in overleg wil met de Houthi-rebellen moeten zij eerst vertrekken uit de dorpen en steden die zij nu bezetten. Dat liet Hadi vanmiddag via een woordvoerder aan persbureau AP weten.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 16:36:46 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Verjaagde president Jemen niet bij vredesoverleg van VNNRC Handelsblad - Buitenland

De Britse centrale bank gaat onderzoek doen naar de economische gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie. De Bank of England was in het geheim bezig zo’n onderzoek op poten te zetten, maar bevestigt de plannen nu na berichtgeving erover in The Guardian.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 11:59:10 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Iraakse leger maakt zich op voor een tegenaanval op RamadiNRC Handelsblad - Buitenland

Een Keniaanse oplichtersbende heeft geprobeerd de verkiezingsstrijd voor het presidentschap van wereldvoetbalbond FIFA te saboteren, schrijft de Volkskrant. De oplichters gaven zich uit als medewerkers van de FIFA en boden kandidaten tegen betaling valse informatie aan die schadelijk zou zijn voor hun tegenstanders.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 08:15:34 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Oplichters uit Kenia proberen verkiezingsstrijd FIFA te saboteren’NRC Handelsblad - Buitenland

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren nieuwe wetgeving geblokkeerd die het massaal verzamelen van telefoongegevens door veiligheidsdienst NSA aan banden zou moeten leggen.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 07:50:38 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Senaat VS blokkeert nieuwe ‘spionagewet’NRC Handelsblad - Buitenland

Het aantal minderjarige kinderen dat zonder begeleiding van volwassenen in Europa arriveert en asiel aanvraagt, groeit snel. Waren het er in 2013 nog 12.730, vorig jaar was dat aantal gestegen tot 23.075. Voor Nederland gaat het zelfs om een verdriedubbeling in die jaren.
Zaterdag 23 Mei 2015 - 07:30:17 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Ieren stemmen over homohuwelijk, ‘yes’-kamp viert vast overwinningNRC Handelsblad - Buitenland

Bij een groot vuurgevecht in het westen van Mexico zijn vandaag ten minste 39 mensen om het leven gekomen. De schietpartij vond plaats nabij Tanhuato, een gebied waar drugskartels erg actief zijn. Volgens een overheidsfunctionaris zijn nagenoeg alle doden ‘burger’, zo meldt persbureau Reuters vanavond.
Vrijdag 22 Mei 2015 - 19:37:04 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Bijna 40 doden bij vuurgevecht in Mexicaans drugsgebiedNRC Handelsblad - Buitenland

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist 296 e-mails gepubliceerd die oud-minister Hillary Clinton heeft verstuurd over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012.
Vrijdag 22 Mei 2015 - 18:50:30 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Deel e-mails Clinton over Benghazi vrijgegevenNRC Handelsblad - Buitenland

De FARC-rebellen in Colombia hebben de wapenstilstand opgeschort nadat 26 leden van de FARC vanmorgen werden gedood bij een actie van het Colombiaanse leger. Volgens de rebellen zegt president Juan Manuel Santos dat hij vrede wil, maar blijft het regeringsleger de FARC-rebellen aanvallen.
Vrijdag 22 Mei 2015 - 13:26:57 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Dodental na aanslag in Saoedische moskee loopt op naar 19NRC Handelsblad - Buitenland

In de nieuwe editie van het internetmagazine Dabiq van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), wordt Geert Wilders genoemd. In het voorwoord staat een foto afgebeeld van de PVV-leider met daaronder de tekst “een kruisvaarder die de profeet bespotte”.

Vrijdag 22 Mei 2015 - 07:08:34 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Geert Wilders genoemd in internetmagazine Islamitische StaatNRC Handelsblad - Buitenland

Zeker achttien FARC-leden zijn gisteren in Colombia gedood tijdens een actie door het Colombiaanse leger. Het is een van de dodelijkste aanvallen op FARC-rebellen sinds het begin van vredesbesprekingen twee jaar geleden.
Donderdag 21 Mei 2015 - 22:22:18 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Achttien FARC-leden gedood door Colombiaanse legerNRC Handelsblad - Buitenland

Strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben ook de laatste grensovergang tussen Syrië en Irak die nog in handen was van het Syrische regime ingenomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld.
Donderdag 21 Mei 2015 - 14:17:05 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Laatste grenspost tussen Irak en Syrië ook in handen van ISNRC Handelsblad - Buitenland

Voetballer Xavi Hernández verlaat na dit seizoen FC Barcelona. Dat maakte de 35-jarige middenvelder vandaag tijdens een persconferentie bekend. Hij gaat voetballen voor Al-Sadd in Qatar.
Donderdag 21 Mei 2015 - 13:44:26 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Voetballer Xavi Hernández verlaat na 17 jaar FC BarcelonaNRC Handelsblad - Buitenland

Het marinepatrouilleschip Zr. Ms. Zeeland heeft een record hoeveelheid van zesduizend kilo marihuana onderschept tijdens een operatie in de Cariben. Dat maakte het ministerie van Defensie vandaag bekend.
Donderdag 21 Mei 2015 - 10:41:34 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Marine onderschept record hoeveelheid van 6.000 kilo drugs in CaribenNRC Handelsblad - Buitenland

Saoedi-Arabië heeft tijdens een bombardement in het noorden van Jemen een internationaal opvangkamp geraakt. Daarbij zijn ten minste vijf doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters. De artilleriebeschietingen en luchtaanvallen waren gericht op de stad Maydee, een bolwerk van Houthi-rebellen.
Donderdag 21 Mei 2015 - 08:41:55 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Vijf doden bij bombardement internationaal opvangkamp JemenNRC Handelsblad - Buitenland

De Syrische stad Palmyra is helemaal in handen gevallen van strijders van Islamitische Staat (IS). Daarmee heeft de terreurgroep meer dan vijftig procent van Syrië in handen. Dat meldt persbureau Reuters. Om de stad is dagenlang gevochten. Palmyra staat bekend om de vele eeuwenoude kunstschatten en ruïnes, die zijn opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Donderdag 21 Mei 2015 - 08:34:29 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Strijders IS hebben met verovering Palmyra helft Syrië in handenNRC Handelsblad - Buitenland

De staking van de Duitse spoorwegen komt vandaag ten einde. Deutsche Bahn en de stakende machinisten kwamen vannacht overeen een bemiddelaar in te schakelen. Die moet proberen een akkoord te bereiken tussen beide partijen over de salarissen van de 196.000 machinisten die bij de spoorwegen werken.
Donderdag 21 Mei 2015 - 07:35:14 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Staking Duitse treinen eindigt vandaag - bemiddelaar ingeschakeldNRC Handelsblad - Buitenland

De marine en kustwacht van Maleisië zijn begonnen aan een operatie om bootvluchtelingen die al dagen op zee dobberen te redden. Premier Najib Razak heeft daartoe opdracht gegeven, nadat Maleisië en Indonesië gisteren overeenkwamen de humanitaire assistentie te verlenen.
Woensdag 20 Mei 2015 - 22:53:10 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Maleisië begint reddingsoperatie bootvluchtelingenNRC Handelsblad - Buitenland

Het aantal gevallen van ebola in Sierra Leone en Guinee is de afgelopen week licht gestegen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zondag was het aantal ebolagevallen dat die week werd geteld het hoogste van de afgelopen maand.
Woensdag 20 Mei 2015 - 20:45:34 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Lichte stijging aantal ebolagevallen in Sierra Leone en GuineeNRC Handelsblad - Buitenland

De Verenigde Staten zijn bereid financiële hulp te bieden aan de duizenden bootvluchtelingen op zee in Azië. Deze maand kwamen meer dan 3.000 migranten naar Maleisië en Indonesië, voornamelijk Rohingya-moslims uit Birma en Bangladesh.
Woensdag 20 Mei 2015 - 18:01:31 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Inlichtingendiensten onthullen ‘boekenkast’ van Osama bin LadenNRC Handelsblad - Buitenland

Palmyra zou vrijwel volledig in handen zijn van Islamitische Staat (IS), melden verschillende persbureaus. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat IS bijna alle kanten van de stad in beslag genomen heeft. Burgers zouden zijn geëvacueerd, meldt de Syrische staatstelevisie, waarna het Syrische leger zich zou hebben teruggetrokken.
Woensdag 20 Mei 2015 - 15:11:37 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Syrische leger trekt zich terug uit Palmyra, burgers geëvacueerd’NRC Handelsblad - Buitenland

De Verenigde Naties organiseren op 28 mei in Genève een vredesoverleg over Jemen. Dat zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon. Bij de bespreking zullen vertegenwoordigers van verschillende landen aanwezig zijn. Jemen is officieel nog niet uitgenodigd.
Woensdag 20 Mei 2015 - 14:57:07 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VN organiseren vredesoverleg over JemenNRC Handelsblad - Buitenland

Het onderzoek naar historisch kindermisbruik in Groot-Brittannië heeft al 1.433 verdachten opgeleverd. Onder hen zijn 76 politici, 43 mensen uit de muziekindustrie en 135 uit de televisie-, film- of radiowereld. Dat heeft de leider van het onderzoek gezegd, meldt The Guardian.
Woensdag 20 Mei 2015 - 11:55:43 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Meer dan 1.400 verdachten in Brits kindermisbruikschandaal’NRC Handelsblad - Buitenland

De Italiaanse politie heeft vannacht een 22-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het Bardo Museum in Tunis. De verdachte is van Noord-Afrikaanse afkomst, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.
Woensdag 20 Mei 2015 - 09:54:23 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Verdachte gearresteerd voor aanslag op Bardo Museum Tunesië’NRC Handelsblad - Buitenland

Door de politieke crisis heeft de Burundese president Pierre Nkurunziza de verkiezingen een week uitgesteld naar 2 juni. Hij zal een controversiële poging doen om zich bij deze verkiezingen voor een derde ambtstermijn te laten herverkiezen.
Woensdag 20 Mei 2015 - 09:50:43 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

President Burundi stelt verkiezingen een week uitNRC Handelsblad - Buitenland

Noord-Korea heeft vanochtend bekendgemaakt erin te zijn geslaagd om kernwapens te verkleinen, meldt het staatspersbureau KCNA van het land. Het verkleinen van de kernwapens zou betekenen dat Noord-Korea in staat is kernkoppen met een raket te laten meevoeren.
Woensdag 20 Mei 2015 - 07:12:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Noord-Korea: ‘We zijn erin geslaagd kernwapens te verkleinen’NRC Handelsblad - Buitenland

Maleisië en Indonesië zijn bereid de bootvluchtelingen uit Birma en Bangladesh die momenteel op zee dobberen tijdelijk op te vangen. "Wij blijven humanitaire assistentie verlenen aan de zevenduizend vluchtelingen nog steeds op zee", schreven de Indonesische en Maleisische ministers van Buitenlandse Zaken in een verklaring, na een top vandaag in Kuala Lumpur.
Dinsdag 19 Mei 2015 - 23:03:53 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

34 miljoen auto’s teruggeroepen vanwege defecte airbagsNRC Handelsblad - Buitenland

Bijna twee maanden na de vliegramp met het toestel van Germanwings zijn de lichamen van de 150 slachtoffers vrijgegeven. Nu alle stoffelijke resten zijn geïdentificeerd, kunnen ze verzonden worden naar de nabestaanden. Dat liet de Franse openbaar aanklager Brice Robin vanavond aan persbureau AFP weten.
Dinsdag 19 Mei 2015 - 16:34:08 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Lichamen van slachtoffers ramp Germanwings vrijgegevenNRC Handelsblad - Buitenland

Europese lidstaten en het Europees Parlement doen onvoldoende onderzoek naar de effecten van EU-wetgeving. Daardoor is het niet altijd duidelijk of regels wel werken of echt nodig zijn. Dat heeft Frans Timmermans, de nummer twee van de Europese Commissie, vanmiddag gezegd.
Dinsdag 19 Mei 2015 - 15:22:50 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Timmermans: onvoldoende onderzoek naar effect EU-wetgevingNRC Handelsblad - Buitenland

Prins Charles heeft vanmiddag een ontmoeting gehad met Gerry Adams, partijleider van de Ierse nationalistische partij Sinn Féin. Het is voor het eerst dat Adams een lid van het Britse koninklijk huis ontmoet. Ook is het de eerste keer sinds de Ierse onafhankelijkheid dat een partijleider van Sinn Féin een Britse prins de hand schudt.
Dinsdag 19 Mei 2015 - 10:09:04 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Historische ontmoeting tussen prins Charles en partijleider Sinn FéinNRC Handelsblad - Buitenland

De Italiaanse politie heeft vijftig personen aangehouden die worden verdacht van matchfixing in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal. Bij een aantal gevallen zou de maffia betrokken zijn.
Dinsdag 19 Mei 2015 - 09:07:23 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Italiaanse politie arresteert vijftig verdachten wegens matchfixingNRC Handelsblad - Buitenland

De rechter in Kabul heeft elf politieagenten tot een jaar cel veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij een lynchpartij in Kabul. Eerder al kregen vier andere betrokken de doodstraf.
Dinsdag 19 Mei 2015 - 08:15:33 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Elf Afghaanse politieagenten krijgen celstraf wegens lynchpartij KabulNRC Handelsblad - Buitenland

President Barack Obama heeft de Amerikaanse regering verboden om bepaalde vormen van militaire uitrusting te geven aan lokale politiekorpsen. Het besluit volgt op de kritiek dat de politie afgelopen zomer te hardhandig heeft opgetreden bij protesten in Ferguson (Missouri).
Maandag 18 Mei 2015 - 22:05:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Obama wil dat politie er weer uitziet als politie (en niet als militairen)NRC Handelsblad - Buitenland

Bijna 25.000 mensen zijn de Iraakse stad Ramadi ontvlucht sinds de verovering door de Islamitische Staat (IS). De meeste inwoners zijn naar Bagdad gevlucht, volgens de Verenigde Naties.
Maandag 18 Mei 2015 - 19:41:12 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Tienduizenden mensen Ramadi ontvluchtNRC Handelsblad - Buitenland

Bij een aardverschuiving in het noordwesten van Colombia zijn ten minste veertig mensen om het leven gekomen, hebben functionarissen volgens persbureau Reuters gemeld.
Maandag 18 Mei 2015 - 18:20:43 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Tientallen doden na aardverschuiving ColombiaNRC Handelsblad - Buitenland

De Europese Unie is vandaag akkoord gegaan met een grote maritieme operatie om mensensmokkel op de Middellandse Zee tegen te gaan, dit naar aanleiding van een reeks dodelijke incidenten waarbij honderden vluchtelingen verdronken.
Maandag 18 Mei 2015 - 16:41:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

EU akkoord met plan militair ingrijpen tegen mensensmokkelaarsNRC Handelsblad - Buitenland

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft vandaag zijn kabinet herschikt in de nasleep van de mislukte staatsgreep in het Afrikaanse land vier dagen geleden. Drie ministers zijn vervangen, onder wie de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.
Maandag 18 Mei 2015 - 15:32:09 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

President Burundi ontslaat minister van Defensie, twee andere ministersNRC Handelsblad - Buitenland

Na de schietpartij in Texas tussen rivaliserende motorbendes waarbij vannacht negen doden en achttien gewonden vielen, heeft de politie zeker 192 arrestaties verricht. De arrestanten moeten terechtstaan voor lidmaatschap van een criminele organisatie, meldt persbureau Reuters.
Maandag 18 Mei 2015 - 15:29:47 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

170 mensen opgepakt na schietpartij rivaliserende motorbendes in TexasNRC Handelsblad - Buitenland

Twee Franse agenten zijn vrijgesproken voor hun betrokkenheid bij de dood van twee tienerjongens in 2005 in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois. Bouna Traoré (15) en Zyed Benna (17) werden achtervolgd door een van de twee agenten, besloten te schuilen in een elektriciteitshuisje en werden geëlektrocuteerd. Daarop ontstonden hevige rellen in Frankrijk die drie weken aanhielden.
Maandag 18 Mei 2015 - 11:40:32 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Franse agenten vrijuit in zaak die in 2005 tot hevige rellen leiddeNRC Handelsblad - Buitenland

Een team van de BBC is in Qatar opgepakt tijdens de voorbereiding van een item over de leefomstandigheden van immigranten die er bouwen aan de stadions, wegen, hotels voor het WK van 2022. De groep belandde in de cel en is urenlang ondervraagd.
Maandag 18 Mei 2015 - 10:49:57 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Publiciteitsreisje Qatar wordt PR-misser: BBC-team in de celNRC Handelsblad - Buitenland

In het zuiden van Turkije zijn vanmorgen twee aanslagen gepleegd op lokale hoofdkwartieren van de pro-Koerdische partij HDP. Bij de explosie in Adana raakten volgens persbureau Reuters zes mensen gewond. Vrijwel tegelijkertijd ontplofte er ook bij het kantoor in kustplaats Mersin een bom.
Maandag 18 Mei 2015 - 08:37:41 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Aanslagen op twee kantoren van pro-Koerdische partij in TurkijeNRC Handelsblad - Buitenland

Negen motorrijders zijn gisteren doodgeschoten in de Amerikaanse stad Waco in Texas. De bikers werden gedood bij een schietpartij tussen rivaliserende motorbendes, zegt een politiewoordvoerder tegen persbureau AP.
Maandag 18 Mei 2015 - 07:15:03 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Negen doden bij schietpartij tussen rivaliserende motorbendes in TexasNRC Handelsblad - Buitenland

Vlak nadat het staakt-het-vuren in Jemen afliep is de havenstad Aden is vannacht opnieuw gebombardeerd. De afgelopen vijf dagen zag de internationale coalitie af van luchtaanvallen in het land, maar aan dat bestand kwam vannacht een einde. Amper een uur later kwamen de aanvallen weer op gang.
Maandag 18 Mei 2015 - 07:12:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Luchtaanvallen op Jemen hervat, vlak na verstrijken vredesbestandNRC Handelsblad - Buitenland

Bij de strijd om de Iraakse stad Ramadi dit weekend zijn mogelijk 500 doden gevallen. Achtduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Dat heeft een woordvoerder van het provinciebestuur gezegd tegen persbureau AP.
Zondag 17 Mei 2015 - 21:36:11 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Vijfhonderd doden tijdens gevechten om Iraakse stad Ramadi’NRC Handelsblad - Buitenland

Ongeveer honderd migranten uit Myanmar en Bangladesh zijn omgekomen nadat op een boot ruzie was ontstaan over een tekort aan voedsel. Mensen begonnen te vechten om het laatste restje eten.
Zondag 17 Mei 2015 - 20:25:57 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Honderd bootvluchtelingen omgekomen na gevecht om eten’NRC Handelsblad - Buitenland

In de Russische hoofdstad Moskou zijn zeker zeventien mensen opgepakt die wilden protesteren tegen homofobie.
Zondag 17 Mei 2015 - 14:45:37 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Rusland pakt zeventien demonstranten tegen homofobie opNRC Handelsblad - Buitenland

Duizenden betogers zijn vandaag verzameld in Skopje om te protesteren tegen de Macedonische premier Nikola Gruevski en zijn regering. Ze willen dat Gruevski aftreedt na een reeks schandalen die dit jaar aan het licht zijn gekomen.
Zondag 17 Mei 2015 - 13:30:26 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Oppositieleider Macedonië wil demonstreren tot premier opstaptNRC Handelsblad - Buitenland

De VN roepen op tot een verlenging van het staakt-het-vuren in Jemen. Het bestand loopt vanavond om 21.00 uur na vijf dagen af. Ook de vice-president van het land roept op tot verlenging.
Zondag 17 Mei 2015 - 12:07:50 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Staakt-het-vuren Jemen loopt vanavond af, VN willen verlengingNRC Handelsblad - Buitenland

Troepen die loyaal zijn aan het Syrische regime hebben vanochtend strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdreven uit het noorden van de oude ruïnestad Palmyra. Een etmaal eerder hadden de jihadisten nog dat deel van de oasestad ingenomen.
Zondag 17 Mei 2015 - 08:26:46 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘IS verdreven uit delen van ruïnestad Palmyra’NRC Handelsblad - Buitenland

Islamitische Staat (IS) laat strijders meereizen met bootvluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Dat beweert een Libisch veiligheidsadviseur in een interview met de BBC.
Zondag 17 Mei 2015 - 07:54:11 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘IS smokkelt strijders mee met bootvluchtelingen naar Europa’NRC Handelsblad - Buitenland

Bij een zelfmoordaanslag vlak bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn minstens drie doden gevallen. Een auto vol explosieven zou op een buitenlands legerkonvooi zijn ingereden. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal stijgen.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 21:27:20 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Minstens drie doden bij bomaanslag vliegveld Kabul’NRC Handelsblad - Buitenland

Vervoerder Amtrak moet onmiddellijk actie ondernemen om de veiligheid van het spoor in het noordoosten van de Verenigde Staten te verbeteren. Daartoe heeft de Federal Railroad Administration (FRA) vandaag opgeroepen naar aanleiding van het dodelijke treinongeluk in Philadelphia.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 17:00:54 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Vervoerder Amtrak moet ingrijpen na treinongeluk PhiladelphiaNRC Handelsblad - Buitenland

Een Turkse F-16 heeft vandaag een helikopter uit Syrië neergeschoten omdat die zonder toestemming in het Turkse luchtruim vloog. Dat hebben legerfunctionarissen tegen de Turkse krant Hürriyet gezegd.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 16:33:30 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Turkije haalt Syrische helikopter neer die zonder toestemming in luchtruim vloogNRC Handelsblad - Buitenland

Voor de eerste keer, althans voor zover bekend, hebben speciale eenheden van het Amerikaanse leger in Syrië een militaire operatie uitgevoerd. Bij een inval in het oosten van het land werd een hooggeplaatst figuur binnen terreurbeweging Islamitische Staat gedood, hebben functionarissen vandaag volgens persbureau Reuters bekendgemaakt.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 14:16:03 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VS doden hooggeplaatst persoon binnen IS bij inval in SyriëNRC Handelsblad - Buitenland

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) winnen terrein op Syrische troepen nabij een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra. Het Syrische leger is vlak bij Tadmur in gevecht met de jihadisten, meldt persbureau Reuters.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 11:37:02 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Strijders IS komen steeds dichter bij eeuwenoude ruïnes van PalmyraNRC Handelsblad - Buitenland

De Egyptische oud-president Mohammed Morsi is ter dood veroordeeld, wegens een gewelddadige ontsnapping uit de gevangenis in 2011. Dat heeft een rechtbank in Egypte geoordeeld.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 10:50:50 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Egyptische oud-president Morsi ter dood veroordeeld - ‘geen verrassing’NRC Handelsblad - Buitenland

De Verenigde Staten hebben Nederland om toestemming gevraagd om al op luchthaven Schiphol reizigers en goederen te controleren die naar Amerikaans grondgebied willen afreizen. Dat staat in een brief die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) op 6 mei aan de Tweede Kamer heeft verstuurd.
Zaterdag 16 Mei 2015 - 08:09:56 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

VS willen grenscontroles op Schiphol gaan uitvoerenNRC Handelsblad - Buitenland

De trein die afgelopen dinsdag verongelukte in de Amerikaanse stad Philadelphia is mogelijk vlak voor de crash geraakt door een projectiel. Een conducteur van de trein zou de machinist dat hebben horen zeggen tegen een collega over de radio. Bij het ongeluk kwamen acht mensen om het leven en raakten meer dan 200 mensen gewond.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 23:20:08 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

‘Verongelukte trein Philadelphia mogelijk geraakt door projectiel’NRC Handelsblad - Buitenland

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch (HRW) zijn zeer bezorgd over een wetsvoorstel dat niet-gouvernementele organisaties (ngo) in Rusland tot "ongewenst" kan verklaren, dat meldt ANP.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 21:59:13 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Mensenrechtenorganisaties kritisch over ngo-wet RuslandNRC Handelsblad - Buitenland

In de Malinese hoofdstad Bamako is vanavond tijdens een officiële ceremonie een voorlopig vredesakkoord bekrachtigd met de Toearegbeweging, maar de voornaamste fracties van de rebellen bleven weg, zo meldt AFP.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 21:30:53 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Vredesakkoord Mali bekrachtigd, Toearegbewegingen blijven wegNRC Handelsblad - Buitenland

Dzhokhar Tsarnaev, de 21-jarige nog levende verdachte van de aanslagen tijdens de marathon van Boston twee jaar geleden, krijgt de doodstraf. Tot die beslissing is de jury in de zaak vandaag gekomen.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 19:52:01 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Dzhokhar Tsarnaev krijgt doodstraf voor aanslagen marathon BostonNRC Handelsblad - Buitenland

Burundees president Pierre Nkurunziza heeft via een speech op de nationale televisie de veiligheidsdiensten en defensie bedankt voor hun "efficiënte" en "snelle" optreden in het beëindigen van de staatsgreep. Door het geweld in de afgelopen dagen zijn meer dan honderdduizend burgers gevlucht.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 16:53:19 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

President Burundi bedankt veiligheidsdiensten en opent grenzenNRC Handelsblad - Buitenland

De Saoediër Khalid al-Fawwaz is in New York veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, onder meer vanwege zijn betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen honderden mensen om.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 15:14:11 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Levenslang voor adviseur Bin Laden voor rol aanslagen Amerikaanse ambassadesNRC Handelsblad - Buitenland

De Islamitische Staat (IS) heeft een grote overwinning geboekt door vanmiddag het regeringscomplex in de Iraakse stad Ramadi te veroveren. Dat meldt een politiecommissaris aan persbureau AFP.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 14:12:19 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

IS boekt grote overwinning met verovering centrum RamadiNRC Handelsblad - Buitenland

Als eerste land ter wereld betaalt Polen schadevergoeding aan twee terreurverdachten die zouden zijn gemarteld in geheime CIA-gevangenissen op Pools grondgebied. De Poolse staat moet de verdachten omgerekend 230 duizend euro betalen.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 13:30:42 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Polen betaalt schadevergoeding aan slachtoffers CIA-martelingNRC Handelsblad - Buitenland

Als dienstmeid in Hongkong werd de jonge Indonesische Erwiana opgesloten en zwaar mishandeld. Uitgemergeld wist ze te vluchten. In haar vaderland werd ze een heldin. „Ik zal mijn hele leven pijn hebben.” De Indonesische regering wil huishoudelijk werk in het buitenland nu verbieden.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 11:14:48 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Schrobben of ik snijd je keel door, dreigde haar baasNRC Handelsblad - Buitenland

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft na zes maanden stilte van zich laten horen in een audioboodschap van 35 minuten die Islamitische Staat (IS) gisteren uitbracht. Hierin noemt hij het een plicht voor moslims te emigreren naar het ‘kalifaat’ van IS in Syrië en Irak.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 10:28:36 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Na half jaar stilte laat IS-leider van zich horen in boodschapNRC Handelsblad - Buitenland

De leiders van Grieks- en Turks-Cyprus zijn na een onderbreking van acht maanden weer bij elkaar gekomen om te praten over een hereniging van het opgesplitste eiland. Onder begeleiding van de VN ontmoeten beide kampen elkaar vandaag in de hoofdstad Nicosia om officieel te praten over vrede.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 08:20:58 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Onderhandelingen over hereniging Cyprus hervatNRC Handelsblad - Buitenland

De staatsgreep in Burundi is mislukt. Generaal-majoor Godefroid Niyombare, die woensdag op radio aangekondigde de president te hebben afgezet, heeft tegen persbureau AFP zijn overgave bevestigd. Volgens een woordvoerder van president Pierre Nkurunziza zijn drie hoge coupplegers opgepakt.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 07:46:56 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Staatsgreep in Burundi mislukt, drie coupplegende generaals opgepaktNRC Handelsblad - Buitenland

Nederland gaat mogelijk de Irak-missie, die in oktober zou aflopen, verlengen. Ook zou worden gesproken over luchtaanvallen op Syrië. Eerder zei het kabinet de militaire inzet in Syrië niet kon zonder volkenrechtelijk mandaat.
Vrijdag 15 Mei 2015 - 07:13:45 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Politiebasis Helmand omsingeld door Taliban-strijdersNOS Nieuws - Buitenland

Taliban-strijders zijn bezig met de belegering van een politiebasis in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Een hoge politiefunctionaris zegt tegen persbureau AP dat er negentien politiemensen zijn gedood en zeven militairen.

De politiechef, Napas Khan, zit zelf op de basis en AP sprak hem telefonisch. De Taliban zouden het complex tot op 20 meter zijn genaderd. "De regering moet onmiddellijk ingrijpen. Ze schieten op ons vanaf de heuvels bij de basis", zegt Khan.

De aanval begon eerder vandaag toen strijders controleposten in de buurt veroverden. "Ze hebben de meeste checkpoints vernietigd of bezet", aldus Khan. "En ze zijn nu bij het hoofdkwartier." De provincie Helmand is de thuisbasis van de Taliban. De extremisten verdienen veel geld met de opium die er wordt verbouwd.

Provinciehuis

Er waren meer aanslagen vandaag in Afghanistan. In de provincie Zabul, ook in het zuiden, explodeerde een autobom in een vrachtwagen. Het voertuig reed door het hek van het provinciehuis en explodeerde daarna. Daarbij vielen vijf doden, onder wie drie leden van de provincieraad. In de belendende provincie Kandahar vielen zes doden bij een aanslag met een bermbom.

In maart is het Afghaanse leger begonnen met een offensief tegen de Taliban. De regering probeert daarmee het jaarlijkse lente-offensief van de extremisten de kop in te drukken. Desondanks is het aantal aanslagen van de Taliban gestegen.

Terreurbeweging

Ook de activiteit van terreurgroep Islamitische Staat lijkt toe te nemen in het land. In de provincie Farah vechten Taliban al drie dagen tegen strijders die zeggen bij IS te horen. Daarbij zijn volgens de gouverneur 25 doden gevallen.

Overigens is het onduidelijk in hoeverre IS voet aan de grond krijgt in Afghanistan. Wel sympathiseren kleinere groepen afvalligen van de Taliban met de terreurbeweging. Zij maken ook gebruik van de zwarte vlag van IS.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Buitenland
 

‘Minister Hennis wil Irak-missie verlengen’NRC Handelsblad - Buitenland

De Amerikaanse president Obama belooft de bondgenoten in de Golf te steunen tegen aanvallen van buitenaf. Dat zei hij gisteren tijdens een top in het presidentiële buitenverblijf Camp David, waarbij de leiders van zes Arabische landen aanwezig waren. Belangrijkste onderwerp van gesprek: Iran.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Obama belooft Golfstaten te steunen in verdediging tegen IranNRC Handelsblad - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NRC Handelsblad - Buitenland
 

Twaalf vermisten in Texas na overstromingenAD - Buitenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Buitenland
 

 
Buitenlands Nieuws:

Het buitenlands nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste wereldnieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.