Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
 

‘Een jeugd beleef je maar één keer. Gelukkig kan je een aantal dingen later nog rechtzetten’AD - Binnenland

Alle kleinschalige gaswinning in Nederland moet worden stopgezet, tot meer duidelijk is over de gevolgen voor kwetsbare natuur. Die oproep doen Milieudefensie en dertien bewonersgroepen, waaronder de Waddenvereniging, in een open brief.
Donderdag 22 Augustus 2019 - 06:00:00 - AD - Binnenland
 

Nederlander die 35 jaar vastzit in VS mag niet naar Nederland komenNOS Nieuws - Binnenland

Jaitsen Singh, de 73 jaar oude Surinaamse Nederlander die al 35 jaar vastzit in de Verenigde Staten, mag niet naar Nederland worden overgeplaatst. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat hij op het moment van zijn arrestatie in 1984 al langer dan vijf jaar niet meer in Nederland woonde. Dat is, naast het hebben van de Nederlandse nationaliteit, een voorwaarde om voor overplaatsing in aanmerking te komen.

De advocaat van Singh, Rachel Imamkhan, had het verzoek tot overplaatsing, een zogenoemd Wots-verzoek, ingediend. Zij noemt reden voor de afwijzing "vreemd", gezien de recente inspanningen van minister Grapperhaus van Justitie om de Brabantse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die vastzit in Thailand, naar Nederland over te brengen. Ook Van Laarhoven woonde op het moment van zijn arrestatie in 2014 al meer dan vijf jaar niet meer in Nederland.

Singh werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter. Er zaten echter haken en ogen aan het proces: zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat de Nederlander niets met de moorden te maken had. Ook bleek de aanklager corrupt te zijn.

Grapperhaus gaat deze week naar Thailand voor overleg met de Thaise premier over de mogelijke uitlevering van Van Laarhoven. Overplaatsing is pas mogelijk als de strafzaak is afgerond, wat nog niet het geval is. Grapperhaus noemde de zaak "uitzonderlijk", naar aanleiding van de bevindingen van de ombudsman en een oproep uit de Kamer. Volgens de ombudsman hebben de Nederlandse autoriteiten onzorgvuldig gehandeld toen zij Thailand om hulp vroegen bij een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven en zijn vrouw.

Volgens advocaat Imamkhan is het een goede zaak dat Grapperhaus zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, maar ze stelt dat het gelijkheidsbeginsel geweld wordt aangedaan. "Het ministerie zegt: we mogen ons niet mengen in individuele gevallen, uit angst voor een aanzuigende werking. Maar hoe rijm je dat met de zaak-Van Laarhoven? In die zaak was er wellicht sprake van onrechtmatigheid, maar in de zaak-Singh heeft de overheid ook steken laten vallen."

Hoewel bij Nederland bekend was dat de rechtsgang vragen opriep, heeft Nederland zich al die jaren nauwelijks Singh bekommerd, zo bleek eerder uit onderzoek van de Volkskrant. Twaalf jaar lang kreeg hij geen consulair bezoek. In 2015 weigerde Nederland al eens Singh over te plaatsen.

Brieven

Singh schreef de afgelopen jaren meerdere brieven aan de minister van Justitie. Imamkhan noemt het teleurstellend dat de minister nooit op brieven van Singh heeft gereageerd. Datzelfde geldt voor de minister van Buitenlandse Zaken. "Minister Blok roept dat ze bezig zijn met stille diplomatie voor Singh, maar het is al 35 jaar stil."

Het ministerie stelt verder dat er geen ruimte is om over te gaan op humanitaire overwegingen, omdat er geen binding is met Nederland. "Singh is gewoon een humanitair geval", reageert Imamkhan. "Hij is 73 jaar, verblijft al 35 jaar in detentie en heeft gezondheidsklachten."

"Bovendien woont zijn hele familie in Nederland, voor de Amerikanen is dat wél een belangrijke grond voor overplaatsing. Heeft Buitenlandse Zaken wel gelobbyd om Singh op humanitaire gronden naar Nederland te halen?"

Donderdag 22 Augustus 2019 - 04:21:09 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Omwonenden eisen landelijke stop op kleinschalige gaswinningAD - Binnenland

D66 wil dat de regering zich sterk gaat maken voor de rechten van ongelovigen in het buitenland. De coalitiepartij komt donderdag met een initiatiefvoorstel daarvoor. Nederland telt meer ongelovigen dan gelovigen en is daarom bij uitstek een land dat de positie van vervolgde atheïsten kan aankaarten, stelt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in Trouw.
Donderdag 22 Augustus 2019 - 04:16:19 - AD - Binnenland
 

Verdediging Holleeder wil dat ander hof het hoger beroep behandeltNu.nl - Binnenland

De advocaten van Willem Holleeder hebben het gerechtshof in Amsterdam verzocht het hoger beroep in de zaak tegen hun cliënt over te dragen aan een ander hof. Dit is woensdag gebleken uit de vijftien minuten durende niet-inhoudelijke zitting in de zaak.
Donderdag 22 Augustus 2019 - 03:53:25 - Nu.nl - Binnenland
 

D66 wil dat Nederland opkomt voor ongelovigen in het buitenlandAD - Binnenland

In het inmiddels beruchte boekje van Jeffrey Epstein blijken tussen vele honderden jetsetters de namen van twee Nederlanders te staan: die van de in 2002 overleden Freddy Heineken en zijn dochter Charlene. Kenden zij de van grootschalige pedofilie beschuldigde Amerikaanse multimiljonair?
Donderdag 22 Augustus 2019 - 03:00:55 - AD - Binnenland
 

Ook de Heinekens hadden een plekje in het boekje van EpsteinAD - Binnenland

Met het ontmaskeren van twee belangrijke criminele dienstverleners heeft de FIOD een groot netwerk van drugs-, wapen- en anabolenhandelaren blootgelegd. Het onderzoek toont aan dat de harde aanpak van mensen die hand- en spandiensten verlenen aan de onderwereld loont, stelt de opsporingsdienst.
Donderdag 22 Augustus 2019 - 03:00:00 - AD - Binnenland
 

Jacht op criminele dienstverleners leidt naar netwerk drugshandelarenAD - Binnenland

De Nederlandse bouwsector loopt de komende jaren miljarden aan omzet mis als gevolg van de stikstofproblematiek. Dat berekenden economen van ABN AMRO. Zij ramen de schade de komende vijf jaar op 14 miljard euro. Vooral veel wegenprojecten zijn door de recente uitspraak van de Raad van State (RvS) onzeker.
Donderdag 22 Augustus 2019 - 01:19:34 - AD - Binnenland
 

Koeien doodgereden op spoor tussen Deventer en AlmeloNOS Nieuws - Binnenland

De trein van Deventer naar Almelo heeft een aanrijding gehad met koeien die op het spoor stonden. ProRail meldt dat meerdere koeien zijn geraakt en dat drie de klap niet hebben overleefd. Het ongeluk gebeurde op het spoor in de weilanden tussen Rijssen en Wierden.

In de trein zaten vijf reizigers, die ongedeerd bleven. Zij zijn snel uit de trein gehaald en zijn met een bus naar een volgend station gebracht. Het treinverkeer is tot zeker 22.00 uur gestremd.

"Boven alles is het natuurlijk enorm zielig voor de dieren. En ook voor de machinist is het erg schrikken", zegt een woordvoerder van ProRail.

Gevaarlijke situaties

Hoe de koeien op het spoor terecht zijn gekomen, is nog onduidelijk. "Het ligt toch vaak aan de omheiningen bij landerijen die niet op orde zijn. We zien wel vaker dat er dan koeien, schapen, geiten of paarden op het spoor terechtkomen. Zo ontstaan er gevaarlijke situaties voor de beesten zelf, maar ook voor de mensen die gebruikmaken van het spoor", zegt de woordvoerder.

Woensdag 21 Augustus 2019 - 21:20:01 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Het ingestorte AZ-stadion en Tim Akkerman in De Ochtend Show to goAD - Binnenland

Door de bloeddorstige hondenaanval in Rotterdam waarbij een vrouw zwaargewond raakte, laait de discussie omtrent het houden en fokken van ‘hoogrisicohonden’ weer helemaal op. CDA, VVD, PvdA en D66 vinden dat er nu echt maatregelen moeten komen.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 20:30:00 - AD - Binnenland
 

Jongen van 15 raast met 165 kilometer per uur over de ring AmsterdamNOS Nieuws - Binnenland

Op de A10 Noord bij Amsterdam is een tiener betrapt die 165 kilometer per uur reed op een plek waar maar 100 kilometer per uur is toegestaan.

De politie mat de snelheid van de wagen en zette hem aan de kant. Na controle bleek dat de bestuurder slechts 15 jaar oud was en dat er dus helemaal geen rijbewijs was om in beslag te nemen.

Alle inzittenden waren minderjarig. De auto waarmee ze aan joyrijden waren is overgedragen aan de eigenaar. De politie wil niet meer kwijt over de kwestie, omdat het over minderjarigen gaat.

In Duitsland werd vandaag ook een opvallend jonge automobilist in de kraag gevat. Een jongen van 8 was bij Dortmund met de auto van zijn moeder een stuk gaan rijden. Hij zette na een ritje waarin hij met 140 kilometer per uur op de snelweg reed, de auto stil op een parkeerplek. Daarbij plaatste hij een gevarendriehoek en zette de knipperlichten aan.

Woensdag 21 Augustus 2019 - 20:23:03 - NOS Nieuws - Binnenland
 

‘Zuipcamping’ heeft langste tijd gehadDe Volkskrant - Binnenland

Een unieke gebeurtenis is het, die zich donderdag in het Catshuis afspeelt. Daar ontmoeten premier Rutte en kanselier Merkel elkaar, vergezeld van zes ministers, om over klimaatverandering te spreken – typisch zo’n mondiaal probleem dat je als land niet helemaal alleen kunt oplossen. En waarvan het handig is om te weten wat de buren eigenlijk van plan zijn.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 20:17:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Afschuw bij politici na ernstige hondenaanval: ‘Sommige rassen laten uitsterven’AD - Binnenland

Het kabinet wil verder gaan dan het Klimaatakkoord van Parijs en sneller overstappen op alternatieve energie. Maar alleen als de Duitsers meedoen, anders zijn we ‘gekke Henkie’.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 20:10:28 - AD - Binnenland
 

Zomer laat zich komend weekend volop zien met hoge temperaturenNu.nl - Binnenland

De zomer laat zich komend weekend weer van zijn beste kant zien. De temperaturen liggen zaterdag en zondag tussen de 25 en 30 graden, blijkt uit de weersverwachtingen van onder meer het KNMI en Weerplaza.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 19:49:15 - Nu.nl - Binnenland
 

Merkel komt klimaatsnuffelen in Den HaagAD - Binnenland

Een deel van de 29 konikpaarden die in maart vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje zijn verhuisd, heeft een parasiet. Ook hebben de paarden zeer waarschijnlijk leverproblemen. In juli vermagerden de paarden sterk. De strongylus-parasiet die bij aan aantal paarden is aangetroffen kan dat veroorzaken.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 19:47:05 - AD - Binnenland
 

Deel van naar Spanje verhuisde konikpaarden sterk vermagerd door parasietAD - Binnenland

Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Hanneke dacht een bijdrage te hebben geleverd aan de jongerentaal, maar helaas werd ze ingehaald door een volwassene.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 19:04:13 - AD - Binnenland
 

Oud-topman van zorginstelling moet 2 miljoen euro terugbetalenNu.nl - Binnenland

De voormalige bestuurder van de zorginstelling Zorg Stichting Vivence (ZSV) en zijn partner moeten in totaal 1.945.393 euro aan de Staat betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald tijdens de behandeling van een ontnemingsvordering.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 18:20:08 - Nu.nl - Binnenland
 

Jongerentaal: vochtig is het nieuwe vet, hadden mijn kids bedachtAD - Binnenland

189 Nederlanders zitten al sinds gisterenochtend vast in het Montenegrijnse Tivat omdat hun vlucht naar Eindhoven is vertraagd. Een technische storing in het vliegtuig is de boosdoener. Reisorganisatie TUI heeft geprobeerd de storing te verhelpen, maar dat is tot dusver niet gelukt. De gedupeerden klagen over het hotel waarin zij zijn ondergebracht door TUI.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 18:11:00 - AD - Binnenland
 

189 Nederlanders dagen vast in Montenegro door vliegtuigstoringAD - Binnenland

Best een mooi rond bedrag: een vierjarige studie aan een hbo of universiteit kost gemiddeld ongeveer 50.000 euro, dus 12.000 euro per jaar. Maar hoe kom je als student aan 1000 euro per maand? Welk bedrag is verstandig om te lenen? En hoe kun je als ouder helpen?
Woensdag 21 Augustus 2019 - 18:00:00 - AD - Binnenland
 

Bus met 70 kinderen botst tegen autoNOS Nieuws - Binnenland

Vervelend nieuws uit Oirschot, in Brabant. Een bus met 70 kinderen is op de snelweg tegen een auto gebotst. Gelukkig viel de schade mee. Sommige kinderen in de bus raakten lichtgewond, maar ze zijn allemaal veilig uit de bus gehaald.

De bestuurder van de auto kwam klem te zitten, maar werd even later ook bevrijd.

Snelweg afgesloten

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De snelweg bij Eindhoven is door het ongeluk afgesloten. Een ooggetuige vertelt aan Omroep Brabant dat de kinderen veilig langs de snelweg staan met hun begeleiders.

Woensdag 21 Augustus 2019 - 17:27:06 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Zoveel kost een complete studie aan hbo of universiteitAD - Binnenland

PSD2 is de nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer. Die moet consumenten meer mogelijkheden bieden om te kunnen betalen. Maar is dat wel veilig? En wat betekent het voor onze privacy, als we grote bedrijven toegang tot onze bankrekening geven?
Woensdag 21 Augustus 2019 - 17:02:00 - AD - Binnenland
 

Vasthoudende krakers verlaten toch Amsterdams pandNOS Nieuws - Binnenland

De veertig krakers die gisteren op een industrieterrein in Amsterdam de eigenaar uit zijn eigen pand zetten, hebben het gebouw nu toch verlaten. De politie meldt dat het gebouw weer is overgedragen aan de eigenaar.

Eerder op de dag gingen brandweer en netbeheerder Liander kijken bij het kantoorpand op industrieterrein Westpoort. Ze constateerden dat het er onveilig was en daarop besloot de officier van justitie een bevel tot spoedontruiming uit te vaardigen.

Vervolgens gingen de krakers, asielzoekers van actiegroep We Are Here, op eigen initiatief het pand uit. Niemand is aangehouden.

Bekijk de confrontatie tussen de eigenaar en de krakers van gisteren:

Hoe zit het ook alweer met kraken?

Het kraken van een pand is sinds 1 oktober 2010 strafbaar. Daarvoor was kraken alleen strafbaar als dat gebeurde bij een pand dat minder dan een jaar leegstond. Ondanks dat het dus niet mag, kunnen krakers niet zomaar een gebouw uitgezet worden. Als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze namelijk aanspraak doen op het zogenoemde huisrecht, dat is vastgelegd in de grondwet.

Een pandeigenaar moet daarom verschillende procedures doorlopen voordat hij zijn pand terug heeft. Dat begint met aangifte doen en aantonen dat er een bestemming is voor het pand. Daarna krijgen krakers de mogelijkheid een kort geding aan te spannen. In dat geval moet ook een rechter zich nog over de kwestie buigen. Al met al kan het weken duren voordat een pand daadwerkelijk ontruimd wordt.

In uitzonderlijke gevallen kan er ook een spoedontruiming plaatsvinden, zoals nu is gebeurd. De eigenaar had al aangifte gedaan om de ontruimingsprocedure in gang te zetten.

Woensdag 21 Augustus 2019 - 16:47:46 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Dit betekent het voor je privacy als je bedrijven toegang tot je bankrekening geeftAD - Binnenland

In alle vestigingen van Albert Heijn zijn plastic bakjes met leverworst uit de schappen gehaald. Het gaat om verpakkingen met een maximale houdbaarheidsdatum van 2 september 2019. In de leverworst zit de bacterie listeria, die voedselinfecties kan veroorzaken.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 16:14:00 - AD - Binnenland
 

Een zwijgende minderheid in Hongkong moet helemaal niets hebben van de protestenDe Volkskrant - Binnenland

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise cel wegens witwassen van drugsgelden. Hij kreeg liefst 103 jaar cel. Minister Grapperhaus van Justitie vliegt deze week naar Bangkok om zijn zaak te bepleiten. Wat ging hier allemaal mis en welke rol speelde het Nederlandse OM?
Woensdag 21 Augustus 2019 - 15:36:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Listeria-bacterie gevonden in leverworstplakjes van AHAD - Binnenland

Verschillende nieuwsorganisaties, onder meer deze site en RTL, stappen naar de rechter om alsnog verslag te kunnen doen van het rechtbankbezoek op de Brunssummerheide dinsdag. De rechtbank Limburg weigert media toe te laten als ze met verdachte Jos Brech en de ouders van Nicky Verstappen de plek bekijken waar de elfjarige jongen in 1998 verdween en dood gevonden werd.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:53:00 - AD - Binnenland
 

Media eisen dat ze schouw zaak-Nicky Verstappen mogen filmenNOS Nieuws - Binnenland

Grote mediaorganisaties spannen een kort geding aan tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Onder aanvoering van het Genootschap van Hoofdredacteuren en de vakbond NVJ eisen ze dat ze de schouw op de Brunssummerheide in de zaak-Nicky Verstappen mogen bijwonen. Die is besloten; er mag behalve de direct bij de zaak betrokkenen niemand bij zijn.

Gisteren werd bekend dat het natuurgebied in Zuid-Limburg waar de 11-jarige jongen in 1998 dood werd gevonden vanaf maandagavond een etmaal is afgesloten voor pers en publiek. Er geldt ook een vlieg- en droneverbod.

NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Genootschap Marcel Gelauff noemt die maatregelen buitenproportioneel. Ook doen ze volgens hem afbreuk aan de persvrijheid. "Het is een belangrijke functie van de pers om op onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van rechtszaken. Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak."

Eén cameraploeg

Met de schouw proberen de rechters een beter beeld te krijgen van de toenmalige omstandigheden. Zowel de nabestaanden van Nicky Verstappen als verdachte Jos B. zijn aanwezig. Zij zullen samen met de rechters en officieren van justitie drie plaatsen bezoeken, waaronder de plek waar de jongen op kamp was en de plek waar zijn lichaam werd gevonden.

De rechtszaak wordt aangespannen door RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP, NU.nl, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ. Zij stellen voor dat één cameraploeg voor alle media de schouw registreert.

Verdachte Jos B. kwam vorig jaar in beeld, na een zoektocht van twintig jaar. We maakten toen deze terugblik:

Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:42:24 - NOS Nieuws - Binnenland
 

OM eist tot 7,5 jaar cel voor fatale ontvoeringNu.nl - Binnenland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen uiteenlopend van zestien maanden tot 7,5 jaar geëist tegen zes mannen die in 2016 betrokken waren bij de fatale gijzeling en ontvoering van Jdesse Boerenveen. Een vrouwelijke verdachte hoorde woensdag in de rechtbank op Schiphol een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:41:17 - Nu.nl - Binnenland
 

Media naar rechter om persverbod zaak-Nicky Verstappen: ‘dit raakt de persvrijheid’AD - Binnenland

Een bewogen middag voor een groepje achtbaanfanaten in de Efteling. Door een technische storing kwamen zij op het allerhoogste punt van Baron 1898 vast te zitten. Dat gebeurde vlak voor het punt waar de divecoaster een vrije val naar beneden maakt. Pas na een uur konden de bezoekers veilig geëvacueerd worden. Het komt zelden voor dat bezoekers zo lang en op zulke hoogte in een attractie vast blijven zitten.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:34:00 - AD - Binnenland
 

Politie houdt jongen (15) die met 165 kilometer per uur over A10 rijdt aanNu.nl - Binnenland

De politie heeft woensdag een vijftienjarige jongen die met 165 kilometer per uur over de A10 Noord bij Amsterdam reed aangehouden.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:28:12 - Nu.nl - Binnenland
 

Grapperhaus: kwestie-Van Laarhoven uitzonderlijkNOS Nieuws - Binnenland

Dat minister Grapperhaus naar Thailand gaat voor overleg met de Thaise premier over een Nederlandse gevangene heeft te maken met de uitzonderlijke situatie. Dat zei Grapperhaus in een toelichting op zijn reis.

Gisteren schreef hij aan de Tweede Kamer dat hij vrijdag in Bangkok door de premier en de minister van Justitie wordt ontvangen voor een gesprek over de voormalige coffeeshophouder Van Laarhoven en zijn vrouw. Grapperhaus wil bespreken of de twee hun straf verder in Nederland kunnen uitzitten of dat "de rechtsgang in Nederland wordt voortgezet, dan wel beide."

Van Laarhoven zit in Thailand een lange gevangenisstraf uit voor witwassen van geld dat is verdiend met handel in softdrugs en ook zijn vrouw zit vast. Van Laarhoven kreeg 103 jaar cel en moet daarvan 20 jaar uitzitten. Zijn vrouw kreeg twaalf jaar. De Nationale ombudsman bracht in maart een kritisch rapport uit over het optreden van het OM en het ministerie van Justitie.

Volgens de ombudsman waren de Nederlandse autoriteiten onzorgvuldig toen zij Thailand om hulp vroegen bij een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven en zijn vrouw. Het rechtshulpverzoek zou Thailand hebben aangespoord zelf onderzoek te doen, wat uiteindelijk leidde tot lange straffen in dat land. De Tweede Kamer vroeg de minister daarop zich voor de vroegere coffeeshophouder in te zetten.

Van Laarhoven heeft een verzoek tot uitlevering ingediend, maar zolang het hoger beroep in Thailand nog loopt kan dat niet in behandeling worden genomen. In de uitleveringsprocedure krijgt hij hulp van advocaat Geert Jan Knoops, die eerder ook Machiel Kuijt bijstond. Deze Amsterdamse marktkoopman werd in 1997 in Thailand opgepakt wegens drugssmokkel en zat daar tien jaar in de cel.

Gemotiveerd en serieus

Naar aanleiding van de bevindingen van de ombudsman en de oproep uit de Kamer vindt Grapperhaus dat hij zich extra moet inspannen in deze zaak. Volgens hem is het rapport van de ombudsman grondig en gedetailleerd. "Ik ga gemotiveerd en serieus naar Thailand", zegt hij. De minister benadrukt wel dat hij niet in de rechtsgang in Thailand of Nederland wil treden.

NRC meldde gisteren dat de reis van Grapperhaus slecht is gevallen bij het Openbaar Ministerie in Breda, omdat de minister zich niet zou moeten bemoeien met een lopende strafzaak in Nederland. Een woordvoerder van het OM in Breda is verrast door dat bericht, maar voelt zich vandaag niet geroepen er directe vragen over te beantwoorden.

Politieke keuze

Volgens de woordvoerder is er in het verleden al veel onjuiste informatie over de strafzaak naar buiten gekomen en is het onbegonnen werk om alles punt voor punt te weerleggen. Het OM zegt wel de reis van Grapperhaus als een politieke keuze te zien, die los staat van de strafzaak tegen Van Laarhoven in Nederland.

"De minister heeft ons verteld dat hij naar Thailand gaat en wij hebben hem ingelicht over de stand van zaken in de Nederlandse strafzaak", voegt de woordvoerder van het OM in Breda eraan toe.

Grapperhaus benadrukt dat hij het bezoek aan Thailand "in goed overleg met het OM" heeft voorbereid.

Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:16:46 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Hoe coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in een Thaise cel belanddeDe Volkskrant - Binnenland

De Terschellingse jongerencampings Appelhof en Terpstra liggen onder vuur van een gemeenteraadslid. Hij eist dat de campings sterke drank gaan weren en dat de gemeente het toezicht verscherpt. Op deze campings gaan veelal minderjarige jongeren massaal voor het eerst zonder ouders op vakantie, en dat brengt risico’s met zich mee.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:09:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overlegAD - Binnenland

De nikabdraagster die maandag in het Limburgse dorpje Stein uit de bus moest, wordt bedreigd. Dat vertelt haar advocaat tegen Hart van Nederland. ,,Over de aard van de bedreigingen kan ik niks zeggen, maar we gaan wel aangifte doen’’, aldus de advocaat van de vrouw.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:07:00 - AD - Binnenland
 

In bus geweigerde nikabdraagster Angela: Ik word bedreigdAD - Binnenland

De leraar rent zich rot. Maar nu de scholen weer beginnen, legt pedagoog Marcel van Herpen uit hoe het anders kan. ,,Weet eerst wie de kinderen zijn.”
Woensdag 21 Augustus 2019 - 14:00:00 - AD - Binnenland
 

‘Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem’: Michiel Jonker strijdt voor privacy bij rechterDe Volkskrant - Binnenland

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 13:01:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

OM verdenkt man van illegaal exporteren van 12 miljoen kilo afvalNu.nl - Binnenland

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een man van het illegaal exporteren van ongeveer 12 miljoen kilo afval naar landen in Afrika en Azië. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft twee woningen doorzocht en de administratie van een bedrijf in Venlo gevorderd, meldt de toezichthouder woensdag.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 12:54:59 - Nu.nl - Binnenland
 

Nederland en Duitsland voegen een dimensie toe aan hun overleg: klimaatbeleidDe Volkskrant - Binnenland

Zo’n vijftig jaar lang zweeg Jan Ruff-O’Herne (96) over de maanden dat ze dag in, dag uit werd verkracht door Japanse soldaten. Zelfs haar kinderen wisten van niks. Nadat ze in 1992 naar buiten kwam met haar verhaal, groeide ze uit tot een van de gezichten van de ruim 200 duizend ‘troostmeisjes’.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 12:53:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Oogst verkiezingswinnaar Forum: alleen in Limburg in het provinciebestuurDe Volkskrant - Binnenland

Indonesische autoriteiten maken jacht op meer dan 250 na een opstand ontsnapte gevangenen in de provincie West-Papoea. De uitbraak gebeurde maandag toen demonstranten in diverse steden massaal wegen blokkeerden en gebouwen in brand staken, waaronder de gevangenis. Waarom protesteren de Papoea’s en wat willen ze bereiken?
Woensdag 21 Augustus 2019 - 12:28:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Casual sportshirtje Rutte op ‘bordesfoto’ wekt verbazingAD - Binnenland

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen op om CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Volgens de patiëntenorganisatie bestaat er geen ‘enkel relevant verband’ tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 11:40:00 - AD - Binnenland
 

Roep om afschaffing CBR-keuring voor autisten: Het is gewoon een verdienmodelAD - Binnenland

Een vader en zoon zijn gisteren opgepakt in Appeltern en Wijchen (Gelderland) voor het versturen van harddrugs naar het buitenland. Op hun woonadressen en in een pand in Beuningen vond de politie bijna tien kilo harddrugs, vooral xtc-pillen.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 10:53:28 - AD - Binnenland
 

Huizenprijzen weer omhoog: stijging van 7 procentAD - Binnenland

Elektrisch koken heeft de toekomst. Maar is het nou echt zoveel beter voor het milieu? En moet je al je pannen weggooien als je overstapt? Vijf stellingen.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 10:00:00 - AD - Binnenland
 

Strijdvaardig ‘troostmeisje’ dat als eerste een boekje open deed over de horrortijd in bezet Nederlands-IndiëDe Volkskrant - Binnenland

Tot ongenoegen van het Openbaar Ministerie vliegt minister Grapperhaus van Justitie deze week naar Thailand om ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf uitzit van 20 jaar, naar Nederland overgeplaatst te krijgen. Vrijdag spreekt Grapperhaus met de Thaise premier en minister van Justitie.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 09:33:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Man steelt telefoon uit handen van 2-jarig kind in winkelcentrum WoenselAD - Binnenland

Zonliefhebbers opgelet! Komend weekend keert de zomer terug in Nederland. Het hele land kan rekenen op 25 tot 29 graden en in Limburg wordt het misschien zelfs dertig graden. De warmte houdt mogelijk volgende week ook nog aan.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 09:08:00 - AD - Binnenland
 

Komend weekend volop zomer in heel NederlandAD - Binnenland

De Eindhovense transgender Nicole Bruining moest hard lachen toen ze een brief binnenkreeg van de overheid. Of ze wil meedoen aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 08:00:00 - AD - Binnenland
 

Transgender uit Eindhoven krijgt ‘hilarische brief’AD - Binnenland

Hoogleraar en voormalig D66-politicus Alexander Rinnooy Kan (69) gaat bemiddelen bij een delicaat topoverleg over de verpleegkundige zorg. Onderhandelaars moeten met zijn hulp de recente onrust onder verpleegkundigen zien te beteugelen.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 07:00:00 - AD - Binnenland
 

Boris Johnson: zolang Brussel vasthoudt aan ‘backstop’, komt er geen Brexit-akkoordDe Volkskrant - Binnenland

Australië doet mee aan een Amerikaanse missie om de scheepvaart te beschermen in de Straat van Hormuz. Premier Scott Morrison maakte bekend dat zijn land onder meer een marineschip zal inzetten.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 04:43:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Amsterdam zoekt koper voor noodlijdend afvalbedrijf AEBDe Volkskrant - Binnenland

In Australië heeft de rechter het hoger beroep van kardinaal George Pell tegen zijn veroordeling afgewezen. De gewezen nummer drie van het Vaticaan kreeg eerder zes jaar cel opgelegd nadat hij schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van twee jongens in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren negentig.
Woensdag 21 Augustus 2019 - 03:40:10 - De Volkskrant - Binnenland
 

Jacht op 250 ontsnapte gevangenen in Papoea: wat is er aan de hand in de Indonesische provincies?De Volkskrant - Binnenland

De gemeente Amsterdam zoekt een koper voor het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB). Als er geen belangstelling bestaat voor overname van het gehele bedrijf, of delen daarvan, overweegt het gemeentebestuur ‘een ingrijpende herstructurering’.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 21:25:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Grapperhaus naar Thailand voor overplaatsing ex-coffeeshophouderDe Volkskrant - Binnenland

Israël, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk hebben een eigenaardige overeenkomst: geen van deze landen heeft een geschreven grondwet. Voor de Britten doemt met het haperende Brexitproces de vraag op of een helder overzicht van politieke spelregels geen goed idee is.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 21:04:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

‘Europees onderzoek naar digitale munt Facebook’De Volkskrant - Binnenland

Zolang Ierland en de andere EU-lidstaten vasthouden aan de omstreden ‘backstop’ voor het Ierse grensprobleem, is er geen akkoord over Brexit mogelijk. Dit heeft Boris Johnson dinsdagmiddag laten weten. Het gat tussen de Britten en de EU is nog nooit zo groot geweest.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 20:50:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

De Britten hebben (nog steeds) geen grondwet. Brengt de Brexit daar verandering in?De Volkskrant - Binnenland

Veel zwangere vrouwen gebruiken fora, blogs en sociale media als informatiebron over veilig medicijngebruik. Dat is onverstandig, want 4 op de 10 berichten kloppen niet, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 20:10:42 - De Volkskrant - Binnenland
 

Ook Australië doet mee aan missie VS in Straat van HormuzDe Volkskrant - Binnenland

Opgelicht door een datingsite die geen datingsite bleek? Dan bestaat de kans dat je je geld terug kunt krijgen. De Autoriteit Consument & Markt maakte dinsdag bekend ‘neppers’ als echtemeisjes.nl aan te willen pakken.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 19:53:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Zwangere vrouw vindt online veel onzin over medicijnenDe Volkskrant - Binnenland

Michiel Jonker probeert de NS en de Autoriteit Persoonsgegevens er al jarenlang van te overtuigen dat de OV-chipkaart ieders privacy schendt. Dinsdag mocht hij zijn zaak voor de rechter bepleiten.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 19:35:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Hoger beroep Pell afgewezen, voor misbruik veroordeelde kardinaal blijft vastzittenDe Volkskrant - Binnenland

Met de jaarlijkse heisessie is het kabinet weer begonnen aan het nieuwe politieke seizoen. De grootste interne spanningen zijn het afgelopen jaar verdwenen en er lijkt bovendien volop ruimte voor extra investeringen, maar niet alle hoofdpijndossiers zijn daarmee opgelost.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 19:11:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Echte meisjes zijn ver te zoeken op echtemeisjes.nlDe Volkskrant - Binnenland

Het Zuid-Hollandse Provinciehuis wordt de komende jaren omgetoverd tot een klimaatneutraal gebouw, maar in bestuurlijke zin blijft een ingrijpende vernieuwing uit. Ook in de provincie met de meeste inwoners is de grote winnaar van de laatste provinciale verkiezingen, Forum voor Democratie, veroordeeld tot de rol van oppositiepartij.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 18:51:29 - De Volkskrant - Binnenland
 

Met ontslag Italiaanse premier Conte valt eerste volledig populistische regering van West-EuropaDe Volkskrant - Binnenland

Hij verslonsde in zijn cel, maar tegelijkertijd hield de 66-jarige multimiljonair de regie stevig in handen. Over zijn dood én over zijn geld.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 18:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Geregisseerd ontspannen en zeldzaam eensgezind ondergaat Rutte III de jaarlijkse ‘heidag’De Volkskrant - Binnenland

De regering die bij haar aantreden vooral tegen was – tegen de gevestigde orde, tegen migranten, tegen het regime van de financiële markten en tegen de EU – heeft zich na veertien maanden regeren ook tegen zichzelf gekeerd. De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde dinsdag zijn ontslag aan en maakte zo een einde aan de eerste volledig populistische regering van West-Europa.
Dinsdag 20 Augustus 2019 - 16:03:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Drie honden vallen Rotterdamse vrouw aan, politie schiet dieren doodNu.nl - Binnenland

De politie in Rotterdam heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie agressieve honden doodgeschoten in een woning aan de Hilledijk in Rotterdam. De dieren hadden een 44-jarige vrouw aangevallen en belemmerden de agenten vervolgens bij het verlenen van hulp.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Binnenland
 

Hoe is het met Paula, die de ziekte kanker had? NOS Nieuws - Binnenland

Deze vakantie gaan we terug naar kinderen die eerder in het Jeugdjournaal waren. Deze keer zijn we bij Paula. Paula had vorig jaar de ziekte kanker. En ze liet ons het nieuwe ziekenhuis voor kinderen met kanker zien.

Nu, een jaar later, is Paula genezen en woont ze weer thuis.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Epstein hield tot vlak voor zijn zelfdoding de regie stevig in handenDe Volkskrant - Binnenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Rinnooy Kan bemiddelt bij topoverleg na opstand onder verpleegkundigenAD - Binnenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Binnenland
 

 
Binnenlands Nieuws:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in Nederland. Zodra sneeuwstormen zorgen voor een run op bontmutsen en files op de wegen, leest u het hier. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste binnenlands nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.