Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
 

Kabinet besteedt vier miljoen extra tegen seksueel geweldAD - Binnenland

West-Europa zucht onder een zware storm. In Nederland kunnen direct aan zee windstoten voorkomen tussen de 100 en 110 km/u per uur, landinwaarts
Maandag 8 Februari 2016 - 19:07:00 - AD - Binnenland
 

Geen strafrechtelijk onderzoek Eritrese kerkNu.nl - Binnenland

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. De kerk zou mogelijk betrokken zijn bij misbruikzaken in de gemeenschap. 
Maandag 8 Februari 2016 - 18:59:19 - Nu.nl - Binnenland
 

Opknoper Vermeer-pop vervolgd voor bedreigingNOS Nieuws - Binnenland

De man die gisteren een pop van keeper Kenneth Vermeer ophing aan een strop tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord, moet morgen voor de rechter-commissaris verschijnen. Die beslist of hij nog twee weken vast blijft zitten.

De verdachte is een 26-jarige man uit Wageningen. Het Openbaar Ministerie brengt hem wegens bedreiging voor de snelrechter.

Feyenoord-keeper Vermeer speelde tot 2014 voor Ajax, waar hij door Cillessen was verdreven als vaste doelman.

Tijdens de wedstrijd werd de doelman constant uitgefloten door het Ajax-publiek en aan de tribune van de harde kern hing een spandoek met de tekst "Vermeer: van godenzoon naar hoerenzoon".

De Ajax-supporter die de pop ophing, werd gisteren tijdens de wedstrijd aangehouden. Hij heeft al een stadionverbod gekregen.

Maandag 8 Februari 2016 - 18:55:01 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Storm raast over Europa, hier windstoten tot 110 km/uAD - Binnenland

Een uitje hakken met het koksmes van de Albert Heijn-spaaractie blijkt voor sommige thuiskoks een gevaarlijke onderneming. Het keukengereedschap
Maandag 8 Februari 2016 - 18:42:00 - AD - Binnenland
 

AH-koksmessen te scherp voor sommige hobbykoksAD - Binnenland

Talloze tennisfans kochten een kaartje voor de maandagmiddag op het ABN AMRO World Tennis Tournament 2016 in Ahoy Rotterdam. Levende legende
Maandag 8 Februari 2016 - 18:31:00 - AD - Binnenland
 

Officieel sprake van zuidwesterstorm langs kustNu.nl - Binnenland

Er is officieel sprake van een zuidwesterstorm, meldt Weeronline maandag. 
Maandag 8 Februari 2016 - 18:29:10 - Nu.nl - Binnenland
 

Speciale politieacties leveren miljoenen opNu.nl - Binnenland

In Rotterdam heeft de politie afgelopen jaar 10 miljoen euro in beslag genomen, 7 kilo goud en 23 auto’s met een totale waarde van ruim 650.000 euro. 
Maandag 8 Februari 2016 - 18:26:43 - Nu.nl - Binnenland
 

Nog steeds is het oorlog voor sommige LibanonveteranenNOS Nieuws - Binnenland

"Het beheerst mijn hele leven. Het is er dag en nacht, je functioneert niet meer. Ik durf de straat niet meer op, ik leef in mijn slaapkamer en heb alleen maar onrust. Het is vreselijk."

Dit is het relaas van een van de 9000 Nederlandse militairen die van 1979 tot en met 1985 hebben deelgenomen aan de VN-vredesmacht in Libanon.

Een groep van 120 veteranen gaat een claim indienen bij het ministerie van Defensie, meldt Nieuwsuur. Ze hebben aan de missie psychische klachten overgehouden en ze vinden dat Defensie tekort is geschoten in begeleiding en nazorg.

Weinig omstreden

De Unifil-operatie in Libanon begon in 1978, na een inval van Israëlische troepen in het zuiden van het land. De VN eiste dat Israël zich terugtrok, wat ook gedeeltelijk gebeurde.

De VN nam de controle in het gebied voor zover mogelijk over. Dat lukte niet in het uiterste zuiden dat in handen kwam van milities die op de hand van Israël waren. Unifil raakte geregeld verwikkeld in zware vuurgevechten met deze troepen die onder leiding stonden van de Libanese deserteur Saad Haddad.

In maart 1979 nam een eerste lichting Nederlandse militairen de plaats in van Franse en Iraanse Unifil-militairen.

Lichting

De uitzending naar Libanon was in Nederland weinig omstreden. Het besluit werd door het kabinet-Van Agt genomen, zonder tussenkomst van de Tweede Kamer. Een meerderheid in de Kamer was achteraf wel voor, maar in een motie werd uitgesproken dat de regering vooraf had moeten overleggen.

De meeste uitgezonden militairen kwamen uit het noorden van het land, omdat in het Drentse Zuidlaren een bataljon zat dat in 1965 was aangewezen voor VN-missies.

Tot 1983 vertrok elke zes maanden een nieuwe lichting militairen naar Libanon. In dat jaar verminderde Nederland zijn bijdrage om er in 1985 helemaal mee op te houden. Aanleiding was dat Unifil door Israël onder de voet werd gelopen, waardoor de bemoeienis van de VN sterk verminderde.

Nagedachtenis

Het meest omstreden was de deelname van 120 dienstplichtigen. Veel jonge jongens hadden zich voor VN-missies aangemeld omdat Zuidlaren dicht bij huis was, zonder goed te beseffen dat ze dan een kans maakten om naar het buitenland te worden uitgezonden. Ze tekenden bezwaar aan en uiteindelijk kregen ze van het Gerechtshof in Den Haag gelijk, maar op dat moment zat hun diensttijd er al lang op.

In Zuidlaren staat een monument ter nagedachtenis aan de negen Nederlanders die in Libanon zijn omgekomen. Voor veel andere militairen blijkt dat de missie nog steeds niet helemaal voorbij is omdat ze kampen met posttraumatische stressstoornis (PTTS).

Aantoonbaar

Eind vorig jaar bepaalde de Centrale Raad van Beroep dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een militair die in Libanon heeft gestreden. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg voor, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007, toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg geboden", zei de hoogste instantie raad.

De uitspraak is niet zonder gevolgen. In totaal hebben zich 120 Libanon-gangers gemeld die bij Defensie een claim gaan indienen van 15 miljoen euro.

Maandag 8 Februari 2016 - 18:25:28 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Ontbreken Federer mag de pret niet drukken in AhoyAD - Binnenland

Madurodam staat dit jaar met tal van activiteiten stil bij de honderdste geboortedag van zijn naamgever, oorlogsheld George Maduro (1916-1945).
Maandag 8 Februari 2016 - 18:25:00 - AD - Binnenland
 

Madurodam herdenkt 100e geboortedag MaduroAD - Binnenland

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is maandag als eerste Nederlandse politicus op Reddit begonnen aan een online debat. Gebruikers van
Maandag 8 Februari 2016 - 18:13:00 - AD - Binnenland
 

Koenders laat zich online hemd van het lijf vragenAD - Binnenland

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de Eritress-orthodoxe kerk in Rotterdam. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Volgens het
Maandag 8 Februari 2016 - 18:08:00 - AD - Binnenland
 

Pas op voor internetvirus, ondanks positieve cijfersAD - Binnenland

De man (26) uit Wageningen die zondag werd opgepakt omdat hij een pop aan een strop toonde die keeper Kenneth Vermeer van Feyenoord moest
Maandag 8 Februari 2016 - 17:32:00 - AD - Binnenland
 

Coalitie zwicht niet na intimidatie LHBT-asielzoekersDe Volkskrant - Binnenland

Uw politieke nieuwsbrief Goedenavond. De zorgen in de VVD nemen ongetwijfeld toe. De vluchtelingenkwestie maakte het kabinet er al niet populairder op, en nu kondigt Klaas Dijkhoff ook nog eens bijkomende schade aan: de files zullen langer worden. Intussen vraagt het Binnenhof zich af: mag dat, een avondje keten met de premier?Hier zijn uw politieke Dagkoersen. ONDERSCHEIDING VAN DE DAGAlweer een
Maandag 8 Februari 2016 - 17:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Storm deert avondspits niet, waarschuwing blijft van krachtNOS Nieuws - Binnenland

De avondspits lijkt weinig last van de zware windstoten te hebben. Wel moet het verkeer vooral in de westelijke kustgebieden nog de hele avond rekening houden met onverwachte, zeer harde windvlagen tot 110 km per uur.

Er is officieel sprake van een zuidwesterstorm, meldt Weerplaza. In de namiddag is bij IJmuiden windkracht 9 gemeten. De storm bereikt naar verwachting aan het begin van de avond zijn hoogtepunt. Daarna neemt de wind in kracht af.

Omgeslagen aanhangers

Vrachtwagenchauffeurs krijgen het dringende advies niet de weg op te gaan met een aanhanger of een lege vrachtwagencombinatie. Op de N207 bij Nieuw-Vennep is vanmiddag een aanhanger van een vrachtwagen omgeslagen door de harde zijwind. Het wegdeel bleef enkele uren afgesloten voor alle verkeer.

Eerder vandaag sloeg op de Moerdijkbrug op de A16 ook al een auto met een lege aanhanger om.

En in Limburg is op de N274 bij Schinveld een carnavalswagen omgewaaid. De politie heeft de weg afgesloten. Vanwege de harde wind zijn veel carnavalsoptochten vandaag afgelast of opgeschort.

Maandag 8 Februari 2016 - 16:51:38 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Groen licht voor herstel eiland GriendNOS Nieuws - Binnenland

Het eilandje Griend, tussen Harlingen en Terschelling, zal worden hersteld. Om het eiland te behouden zal er zand worden opgespoten, schrijft Omrop Fryslân.

Griend is volgens beheerder Natuurmonumenten toe aan groot onderhoud. Dat is nodig om het eiland te behouden. Om de werkzaamheden te kunnen verrichten moest de Provincie Friesland een ontheffing verlenen op de natuurbeschermingswet. Die ontheffing is nu afgegeven.

Het onbewoonde eiland heeft een belangrijke functie voor trek- en broedvogels. In het voor- en najaar zoeken honderdduizenden vogels naar voedsel op het droogvallende wad rondom Griend. Bij hoogwater vinden de vogels op het eiland een veilig onderkomen. In het broedseizoen brengen ze er hun jongen groot.

Chris Braat van Natuurmonumenten is blij dat de werkzaamheden mogen plaatsvinden: "Als we niks doen, is de kans groot dat het eiland helemaal verdwijnt. Dat zou een grote aderlating zijn voor de natuur in de Waddenzee."

Brede steun

Het project krijgt brede steun. Provincie Fryslân en het Waddenfonds dragen bij aan de kosten van het herstelproject. In het voorjaar begint Natuurmonumenten met het inzamelen van geld om de rest van het bedrag bijelkaar te krijgen. In de nazomer van dit jaar moet dan worden begonnen met de werkzaamheden op Griend.

Maandag 8 Februari 2016 - 16:47:42 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Tieners vervolgd voor valse drankbonnen RoosendaalAD - Binnenland

Twee mannen die ervan verdacht worden dat ze 24 illegalen met een zeiljacht naar Engeland wilden smokkelen, zijn maandag onder voorwaarden
Maandag 8 Februari 2016 - 15:49:00 - AD - Binnenland
 

Het Binnenhof: 8 februariDe Volkskrant - Binnenland

Oud-staatssecretaris Frans Weekers dacht na over een terugkeer naar het parlement, maar heeft hier toch niet voor gekozen. Remco Bosma (44) volgt VVD-Kamerlid Bart de Liefde op. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt. Weekers (VVD) was de eerste op de VVD-lijst die in aanmerking kwam voor de leeggekomen zetel van de vertrekkende Bart de Liefde. Bosma komt uit Emmeloord en werkt momenteel als in
Maandag 8 Februari 2016 - 15:46:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Verdachten mensensmokkel zeiljacht voorlopig vrijAD - Binnenland

Holland Casino heeft een nieuwe topman gevonden in theaterman Erwin van Lambaart. Hij is benoemd door de raad van commissarissen en begint op 7
Maandag 8 Februari 2016 - 15:41:00 - AD - Binnenland
 

Meerdere carnavalsoptochten afgelast wegens zware windstotenNu.nl - Binnenland

De carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda gaan maandag niet door vanwege de harde windstoten die in de middag worden verwacht. 
Maandag 8 Februari 2016 - 14:57:27 - Nu.nl - Binnenland
 

Minder veroordelingen afgelopen jaren voor mensensmokkelNu.nl - Binnenland

Het aantal mensensmokkelaars dat de cel in moet, is de afgelopen jaren gedaald. 
Maandag 8 Februari 2016 - 14:52:45 - Nu.nl - Binnenland
 

Erwin van Lambaart nieuwe topman Holland CasinoAD - Binnenland

Remco Bosma (44) volgt Bart de Liefde op als lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Dat heeft de VVD maandag bekendgemaakt. Bosma komt uit
Maandag 8 Februari 2016 - 14:45:00 - AD - Binnenland
 

Niet Weekers maar Bosma nieuw Kamerlid VVDAD - Binnenland

Het is weer hommeles in de Rotterdamse Markthal. Exploitant Klépierre eist dat halal-slager Messar met onmiddellijke ingang haar kraam ontruimt,
Maandag 8 Februari 2016 - 14:43:00 - AD - Binnenland
 

Markthal naar de rechter om ontruiming halal-slagerAD - Binnenland

Een houten onderbroek, dat klinkt bepaald oncomfortabel en middeleeuws. Toch niet, pretendeert het groene, Nederlandse kledingmerk Saint Basics
Maandag 8 Februari 2016 - 14:42:00 - AD - Binnenland
 

Jacht op wurgmoordenaar K. eindigt met lijnvlucht naar celAD - Binnenland

Een zelfmoordaanslag met minstens zeven doden in Jemen, is mogelijk gepleegd door een man die een jaar geleden nog in Alphen aan den Rijn woonde.
Maandag 8 Februari 2016 - 13:35:00 - AD - Binnenland
 

Transportsector waarschuwt voor aanscherping grenscontrolesNOS Nieuws - Binnenland

De vereniging voor beroepsgoederenvervoer TLN maakt zich zorgen over het besluit van het kabinet voor onmiddellijke aanscherping van de grenscontroles. Het kabinet wil zo voorkomen dat economische vluchtelingen Nederland binnenkomen.

Als de controles door mobiele teams worden gedaan, zoals in Frankrijk, is de schade beperkt. Als er aan de grens wordt gecontroleerd en daar files ontstaan, zijn de problemen groter, verwacht TLN.

Ook de ANWB waarschuwt automobilisten voor files door strengere controles. Zo leidde een controle bij Arnhem vorige maand tot lange files. "Dus als de snelheid wordt beperkt en een rijstrook wordt afgesloten voor een controle, dan zal dit leiden tot vertraging", zegt Arno Broekhuis van de ANWB.

Just-in-time

Sinds het verdwijnen van de grenscontroles is just-in-time-management (Jit) gemeengoed geworden in de transportsector, zegt een woordvoerder. Dat betekent dat de klant zijn levering precies op het beloofde tijdstip krijgt. Dat levert grote kostenbesparingen op, omdat er geen grote voorraden hoeven te worden aangehouden.

Als overal in Europa weer grenscontroles worden ingevoerd, komen leveringen niet meer op tijd aan en raken productiebedrijven en de detailhandel door de beperkte voorraden heen. Dat is op korte termijn niet op te lossen omdat ze vaak geen ruimte hebben om grotere voorraden aan te leggen.

Hoe de controles in Nederland gaan uitvallen, is onduidelijk. Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat de Koninklijke Marechaussee mobiele controles gaat houden, maar waarschuwt ook voor files.

Maandag 8 Februari 2016 - 13:17:53 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Coldcaseteam heropent vermissingszaak van 16 jaar geledenNOS Nieuws - Binnenland

De politie komt met nieuwe informatie over de vermiste Habib Mhedhbi uit Zwolle. De man verdween in juni 2000 en is waarschijnlijk vermoord.

De politie vermoedt dat hij om het leven is gebracht in een woning in Lelystad, meldt Omroep Flevoland. Daar werden bloedsporen gevonden van Mhedhbi.

Bij nieuw onderzoek bleek dat delen van de vloerbedekking en de ondervloer waren verwijderd in de woning. Ook waren de muren in de woning opnieuw geverfd.

Spoorloos

Van de vermiste Zwollenaar werden alleen bebloede kleding en een rijbewijs gevonden in een vuilniszak. Zijn lichaam is nog altijd spoorloos.

Het coldcaseteam van de politie heeft de zaak heropend en komt morgen met de nieuwe informatie in het televisie-programma Opsporing Verzocht. De gouden tip levert 20.000 euro op.

Maandag 8 Februari 2016 - 13:01:14 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Waarschuwing voor windstoten op de wegNOS Nieuws - Binnenland

De verkeersdiensten waarschuwen weggebruikers vanmiddag en vanavond voor harde windstoten. De ANWB vraagt automobilisten om niet met aanhangers te rijden en vrachtwagens moeten vooral niet met lege aanhangers de weg op.

Rijkswaterstaat zegt dat weggebruikers in een groot deel van het land rekening moeten houden met (zeer) zware windstoten.

NOS-weerman Marco Verhoef zegt dat vooral in het westen harde windstoten tot 110 kilometer per uur kunnen voorkomen. De piek ligt aan het einde van de middag en het begin van de avond. De waarschuwing voor harde windstoten geldt tot 23.00 uur.

Op de N207 ter hoogte van Nieuw Vennep is vanmiddag de aanhanger van een vrachtwagen omgeslagen door de harde zijwind. De weg is dicht vanaf de afrit op de A4.

Aan het einde van de ochtend sloeg op de Moerdijkbrug op de A16 ook al een auto met een lege aanhanger door de harde wind om. Na ruim een uur kon de weg weer worden vrijgegeven.

De ANWB raadt weggebruikers aan om vooral op bruggen goed op te letten. Grote problemen voor de avondspits worden nog niet direct verwacht, maar ongelukken zoals op de Moerdijkbrug kunnen aan het eind van de middag wel tot lange files leiden.

Vanwege de harde wind werd vanochtend al in veel plaatsen besloten om carnavalsoptochten af te gelasten. Onder meer in Den Bosch en Breda gaat de parade niet door, omdat de praalwagens om kunnen waaien.

Ook elders in Europa waait het hard. Zo hebben de Belgische steden Antwerpen en Mechelen besloten alle parken voor het publiek te sluiten. Het gevaar van afbrekende takken is te groot, laat Antwerpen aan zijn inwoners weten.

Maandag 8 Februari 2016 - 12:48:00 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Controle aan Nederlandse grens intensiever; kans op filesAD - Binnenland

Van de Nederlandse steden zijn de inwoners van Rotterdam het gelukkigst. Dat blijkt uit een ranglijst die is opgesteld door Business Insider op
Maandag 8 Februari 2016 - 12:44:00 - AD - Binnenland
 

Rotterdammers het gelukkigst van NederlandAD - Binnenland

Waarom afstappen als je je motor ook gewoon binnen kunt rijden voor een knip- of scheerbeurt? Barbier Rogier in Laren introduceerde zondag een
Maandag 8 Februari 2016 - 12:41:00 - AD - Binnenland
 

Knippen en scheren in stijl: barbier komt met drive-inAD - Binnenland

De afgelopen twee jaar zijn in verschillende delen van ons land negen nieuwe soorten watermijten ontdekt. Hoewel ze slechts een paar millimeter
Maandag 8 Februari 2016 - 12:38:00 - AD - Binnenland
 

Willems-Orde al uitgereikt aan elf andere eenhedenNOS Nieuws - Binnenland

Het Korps Commandotroepen wordt een van de twaalf eenheden die de Militaire Willems-Orde aan hun vaandel mogen dragen. De onderscheiding wordt 15 maart uitgereikt door koning Willem-Alexander.

De uitreiking is een na-oorlogse primeur: sinds 1940 zijn alle uitgereikte onderscheidingen naar eenheden gegaan die beloond werden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog. Het Korps wordt onderscheiden voor de inzet in Afghanistan.

De orde werd deze eeuw pas een keer eerder uitgereikt aan een groep. De Poolse 1e onafhankelijke parachutistenbrigade kreeg hem in 2006 voor hun optreden tijdens operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. Dat gold toen als een erkenning voor de Poolse bijdrage aan de Slag om Arnhem, die vanwege de Koude Oorlog lang was miskend.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en belangrijkste ridderorde van ons land. Slechts enkele weken nadat Willem I zich in 1815 had uitgeroepen tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden besloot hij al tot de oprichting ervan.

De orde was bedoeld om mensen te onderscheiden die moed hadden getoond in de strijd. Leden van de Willemsorde kennen een aantal privileges binnen het leger. Zo moet iedereen salueren voor een lid, ook iemand die hoger is in rang. Leden die met het kruis een kazerne binnenkomen, moeten bovendien door de schildwachten als officieren worden gegroet.

De eerste die Willem onderscheidde was zijn eigen zoon, de latere koning Willem II. Hij was gewond geraakt toen hij de Nederlandse troepen leidde in de Slag bij Waterloo. Willem gaf hem meteen de hoogste onderscheiding in de orde, het grootkruis.

In totaal werd de orde meer dan 6000 keer uitgereikt, bijvoorbeeld aan verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema en de Ethiopische keizer Haile Selassie. Koningin Juliana benoemde bij haar aantreden haar moeder Wilhelmina in de orde.

In de tweede helft van de twintigste eeuw vergrijsde de ridderorde langzaam, omdat de onderscheiding voor het laatst werd uitgereikt in 1955. Er moest worden afgeweken van het gebruik dat er alleen ridders in het kapittel zaten (het bestuursorgaan van de orde), omdat alle leden te oud waren.

Afghanistan

Pas toen Marco Kroon in 2009 de Willems-Orde kreeg voor zijn werk in Afghanistan, kwam er voor het eerst in ruim vijftig jaar weer een lid bij. Gijs Tuinman kreeg de onderscheiding in 2014 voor zijn "onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden" tijdens een uitzending in Afghanistan.

Vanwege de zeldzaamheid waarmee de Willems-Orde wordt toegekend zijn er nog maar een paar dragers in leven. Behalve de recent benoemde Marco Kroon en Gijs Tuinman zijn dat de Engelsman Ken Mayhew (1917) en de Amerikaan Edward Fulmer (1919).

Maandag 8 Februari 2016 - 12:03:05 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Kappersopleiding voor kroeshaar in AmsterdamAD - Binnenland

Een christelijk gezin uit Rotterdam is met zes kinderen naar Ierland gevlucht om geen uitleg te hoeven geven over het thuisonderwijs door de
Maandag 8 Februari 2016 - 11:30:00 - AD - Binnenland
 

Christelijk gezin wijkt uit naar Ierland om strijd thuisscholingAD - Binnenland

Het Korps Commandotroepen, de elite-eenheid van het Nederlandse leger, krijgt een Militaire Willems-Orde voor hun buitengewone inzet in
Maandag 8 Februari 2016 - 11:05:00 - AD - Binnenland
 

Militaire Willems-Orde voor Korps CommandotroepenAD - Binnenland

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft autobouwer Volkswagen in Nederland voor de rechter gedaagd wegens misleiding van de
Maandag 8 Februari 2016 - 10:58:00 - AD - Binnenland
 

VEB sleept Volkswagen voor de rechterAD - Binnenland

Voorzitter Erik van Heijningen van de Nederlandse zwembond KNZB doet een gooi naar dezelfde functie bij de Europese zwemfederatie LEN. De
Maandag 8 Februari 2016 - 10:58:00 - AD - Binnenland
 

Antitankgranaat slaat gat in woning in Bergen op ZoomNu.nl - Binnenland

Het projectiel dat zondag bij een woning in een woonwagenkamp in Bergen op Zoom een gat heeft geslagen in het dak blijkt een antitankgranaat te zijn. 
Maandag 8 Februari 2016 - 10:23:04 - Nu.nl - Binnenland
 

Korps Commandotroepen krijgt Militaire Willems-Orde voor inzet AfghanistanNOS Nieuws - Binnenland

Het Korps Commandotroepen wordt onderscheiden met de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding: de Militaire Willems-Orde. Koning Willem-Alexander reikt de onderscheiding op 15 maart uit op het Binnenhof in Den Haag.

Minister Hennis heeft het Korps voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Die is bedoeld voor militairen, burgers of eenheden die zich in de strijd hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw.

Het Korps wordt onderscheiden voor zijn buitengewone inzet in Afghanistan. Het is voor het eerst dat een eenheid wordt onderscheiden voor daden na de Tweede Wereldoorlog.

Willem I

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. Hij werd in 1815 ingesteld door koning Willem I. De laatste keer dat hij werd uitgereikt was in 2014 voor Gijs Tuinman voor zijn prestaties als pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen, ook in Afghanistan.

Ook buitenlandse militairen, burgers en eenheden komen voor de onderscheiding in aanmerking. Zo werd in 2006 een Poolse parachutistenbrigade onderscheiden voor getoonde moed bij de Slag om Arnhem in 1944.

Vier ridders

In totaal kregen negen Nederlandse legeronderdelen en twee buitenlandse de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Zo kregen na de Tweede Wereldoorlog het Korps Mariniers en de Onderzeedienst de onderscheiding.

Van de individuen die ridder werden in de orde leven er nog vier: naast de Nederlanders Marco Kroon en Gijs Tuinman zijn dat de Brit Ken Mayhew (1917) en de Amerikaan Edward Fulmer.

Maandag 8 Februari 2016 - 09:23:44 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Recordaantal studenten aan Nederlandse universiteitNOS Nieuws - Binnenland

Nog nooit studeerden er zo veel mensen aan de Nederlandse universiteiten. Dit collegejaar staan 258.054 studenten ingeschreven aan een universiteit. Dat is bijna 2 procent meer dan vorig studiejaar.

De stijging komt door een grote toestroom van internationale studenten, zegt Universiteitenvereniging VSNU. "Daarnaast komt de stijging uit vorige jaren, toen zijn er heel veel studenten begonnen aan de universiteit", zegt Bastiaan Verweij van de VSNU.

Volgens Verweij komen steeds meer Britten in Nederland studeren. "Een aantal jaar geleden is daar het collegegeld enorm verhoogd. Daarom kiezen ze nu massaal voor onze universiteiten." Traditioneel kiezen ook veel Duitsers voor een studie over de grens.

Leenstelsel

De effecten van het leenstelsel lijken mee te vallen voor de universiteiten. Dit studiejaar kunnen nieuwe studenten geen aanspraak meer maken op een basisbeurs, maar kunnen ze alleen geld lenen voor hun studie. "We zien wel dat er dit jaar minder eerstejaars zijn begonnen, maar de daling is minder groot dan verwacht", zegt Verweij.

De populairste studies zijn dit jaar Geneeskunde, Rechten en Psychologie.

Maandag 8 Februari 2016 - 09:06:45 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Homoseksuele vluchtelingen in Nijmegen met dood bedreigdDe Volkskrant - Binnenland

Er zijn vandaag verschillende carnavalstochten afgelast en uitgesteld vanwege het weer. Het KNMI heeft voor maandag code geel afgegeven, hierbij worden regen, hagel en zware windstoten met een snelheid tussen de 75 en 90 kilometer per uur verwacht. De carnavalstocht in Roermond is helemaal afgelast. De organisatie heeft dit gedaan vanuit veiligheidsoverwegingen, want het risico op ongelukken zou t
Maandag 8 Februari 2016 - 08:35:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Carnavalstochten Den Bosch en Breda afgelast vanwege slecht weerDe Volkskrant - Binnenland

Nog nooit studeerden zo veel mensen aan de Nederlandse universiteiten. Dit collegejaar staan 258.054 studenten ingeschreven aan een universiteit. Dat is 1,8 procent meer dan vorig studiejaar en toen was er ook al een record gevestigd. De universiteitenvereniging VSNU heeft de exacte cijfers maandag bekendgemaakt. De toename komt vooral door buitenlandse studenten. Het aantal nieuwkomers uit andere
Maandag 8 Februari 2016 - 07:45:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Nog nooit studeerden zo veel mensen aan Nederlandse universiteitenDe Volkskrant - Binnenland

Al voordat het handelsembargo tegen Iran vorig jaar werd opgeheven, nam de handel tussen Iran en Nederland weer toe. De afgelopen jaren hadden exporteurs te maken met handelsbelemmeringen, maar vorig jaar steeg de export van goederen naar ruim 450 miljoen euro, 21 procent meer dan het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Belangrijkste importproduct zijn pist
Maandag 8 Februari 2016 - 07:34:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Boze jongeren zoeken grootvaderfiguur als aanvoerderDe Volkskrant - Binnenland

De omstreden rector Ahmed Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam wordt beschuldigd van plagiaat. Volgens deskundigen zou Akgündüz in zijn academische werk vele passages zonder bronvermelding overschrijven van andere auteurs. Het overschrijven van andermans werk geldt in de wetenschap als een doodzonde. Akgündüz zou al begonnen zijn met plagiaat in zijn proefschrift uit 1988. Volgens e
Maandag 8 Februari 2016 - 02:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Nederlander in Duitsland vast voor matchfixingDe Volkskrant - Binnenland

De banken zijn de grote verliezers op de hypotheekmarkt van 2015. Voor het eerst hebben Rabo, ING en ABN Amro minder dan 50 procent van de hypotheekmarkt in handen. Steeds meer woningbezitters financieren hun huis met geld afkomstig van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Dit blijkt uit onderzoek van IG&H, hypotheekmarktonderzoekers en -consultants, dat vandaag wordt gepubliceerd. Voora
Maandag 8 Februari 2016 - 02:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Handige pionier van de pensioenhypotheekDe Volkskrant - Binnenland

Het typische aan feesten waar mensen gek doen is dat ze er helemaal niet zo gek doen. Alpenfeesten in Appenzell, carnaval in Oeteldonk: regeltjes zijn troef. Een Bossche autochtoon zal zich nooit als banaan of ananas verkleden en weet maat te houden met de alcohol. Ligt er een banaan in een Oeteldonks portiek te braken, dan weten de boerenkielen: daar ligt Amsterdam, Zoetermeer of Purmerend. Verto
Maandag 8 Februari 2016 - 02:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Carnaval, hoe heurt het eigenlijk?De Volkskrant - Binnenland

Professionele partnerruil? Selena Piek draait er haar hand niet voor om. Of ze nu speelt met een man of met een vrouw, de badmintonster behoort tot de besten ter wereld. Zondagmiddag won ze zowel het gemengde dubbel als het gewone dubbel de titel bij de NK in Almere. Spelen met een vrouw is anders dan spelen met een man, weet Piek (24). Maar het grootste verschil zit in de persoonlijkheid van een
Zondag 7 Februari 2016 - 22:57:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Minister Kamp (VVD) stapt na kabinetsperiode uit landelijke politiekDe Volkskrant - Binnenland

In een poging V&D nog deze week te redden, heeft ondernemer Roland Kahn medewerking nodig van de banken en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Zij zullen garanties moeten geven voor de herfinanciering van het warenhuisconcern, waardoor het grootste deel van de 62 warenhuizen open kan blijven en een groot deel van het personeel aan het werk. Zaterdag maakten de curatoren bekend dat alleen nog
Zondag 7 Februari 2016 - 19:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

NS wil stiltecoupé in trein écht stil hebbenDe Volkskrant - Binnenland

Alle twintig betogers die zaterdag rond de Pegida-demonstratie in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat zei een woordvoerster van de politie zondag. De demonstranten zijn zaterdagavond en in de loop van de nacht weer op vrije voeten gesteld. Ze zijn aangehouden voor kleine overtredingen en kregen een boete. Enkelen moeten zich later verantwoorden voor de rechter, aldus de woordvoerster.A
Zondag 7 Februari 2016 - 12:28:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Meer studenten dan ooit ingeschreven bij Nederlandse universiteitenNu.nl - Binnenland

Nog nooit studeerden zo veel mensen aan de Nederlandse universiteiten. Dit collegejaar staan 258.054 studenten ingeschreven aan een universiteit. 
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Binnenland
 

Versneld vwo voor toptalenten op 24 scholenNOS Nieuws - Binnenland

Heel slimme brugklassers kunnen met ingang van het komend schooljaar op 24 middelbare scholen aan een versnelde vwo-opleiding beginnen. Die duurt vijf jaar in plaats van de zes op het normale vwo. Daarnaast is er meer ruimte voor verbreding en verdieping van de leerstof.

Op de versnelde opleiding komen de slimste leerlingen al in de brugklas bij elkaar in de klas te zitten. De leerstof van de onderbouw doen zij in twee in plaats van in drie jaar tijd.

Bij wijze van proef zijn twee scholen in september al met de versnelde vwo-opleiding gestart: het Pallas Athene College in Ede en het Ludger College in Doetinchem. De eerste ervaringen zijn goed.

Staatssecretaris Dekker zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de versnelde opleiding een uitkomst kan zijn voor leerlingen die sneller door de stof heengaan en daardoor de kans lopen zich te gaan vervelen.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Twintig betogers opgepakt bij Pegida-demonstratie AmsterdamDe Volkskrant - Binnenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

 
Binnenlands Nieuws:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in Nederland. Zodra sneeuwstormen zorgen voor een run op bontmutsen en files op de wegen, leest u het hier. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste binnenlands nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.