Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 
 

Weerbericht: Grauwe en natte zaterdag op komstNu.nl - Binnenland

Het wordt zaterdag een grijze en natte dag. Op veel plaatsen valt regen of motregen en aan zee kunnen de buien mogelijk nog heviger zijn.
Zaterdag 19 Oktober 2019 - 09:15:55 - Nu.nl - Binnenland
 

‘Ik kan niemand meer zien met een sigaret in z’n mond’AD - Binnenland

Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
Zaterdag 19 Oktober 2019 - 06:00:28 - AD - Binnenland
 

Niet zo gek dat je als vreemdeling wordt gezien als je je alleen opwindt over gedoe in TurkijeAD - Binnenland

Terreuralarm! Jimmy Farla (24) zorgde op 23 augustus 2017 voor paniek in Rotterdam. Hij zou plannen hebben gehad voor een aanslag op de Maassilo - tipte de Spaanse politie aan justitie. Nu, twee jaar later, heeft de student uit Zevenbergen zijn leven weer opgepakt.
Zaterdag 19 Oktober 2019 - 06:00:00 - AD - Binnenland
 

Jimmy (24) ‘dacht iets goeds te doen’, maar werd opgepakt als ‘Maassilo-terrorist’AD - Binnenland

Richard de Mos zag vorige week zijn politieke levenswerk imploderen. Thuis wil hij één keer uitgebreid vertellen over de corruptieaffaire. Ging hij met zijn ombudspolitiek een grens over? ‘Als dit niet mag, kunnen ze iedere dag bij wethouders binnenvallen’.
Zaterdag 19 Oktober 2019 - 06:00:00 - AD - Binnenland
 

Dit weten we nu zeker over het gezin in Ruinerwold (en dit nog niet)Nu.nl - Binnenland

Het nieuws van de mensen die afgezonderd in een boerderij leefden in het Drentse Ruinerwold roept veel vragen op. Volgens de politie kan het dan ook nog weken duren voordat de politie kan vaststellen wat er precies aan de hand is. Wat weten we tot nu toe wel en niet over deze merkwaardige zaak?
Zaterdag 19 Oktober 2019 - 05:36:12 - Nu.nl - Binnenland
 

Richard de Mos: Ze hebben mijn hele politieke carrière naar de klote geholpenAD - Binnenland

Na de Haagse corruptieaffaire rond Richard de Mos willen landelijke coalitiepartijen dat alle lokale bestuurders verplicht worden getoetst op belangenverstrengeling en financiële malversaties. Nu bestaat zo’n plicht nog niet.
Zaterdag 19 Oktober 2019 - 03:00:00 - AD - Binnenland
 

‘Stranden Bonaire viezer dan Noordzeestranden’AD - Binnenland

Het Openbaar Ministerie heeft geen idee waar de moeder van het spookgezin uit Ruinerwold is, dat laat een woordvoerder weten aan Hart van Nederland. Volgens de familie is de vrouw in 2004 overleden, maar dit werd nooit bij instanties gemeld.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 22:32:41 - AD - Binnenland
 

OM: Dood moeder spookgezin Ruinerwold kunnen wij niet bevestigenAD - Binnenland

Bergen aan Zee is ongenadig hard getroffen door het noodlot nadat twee geliefde inwoners gisteren het leven lieten bij een verkeersongeluk veroorzaakt door een spookrijder. Het dompelt het 365 zielen tellende kustdorpje bij Alkmaar in diepe rouw. ‘Iedereen hier is aangeslagen, het is niet te bevatten.’
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 22:03:00 - AD - Binnenland
 

De dubieuze methoden van een stichting die steeds tegen kindermishandeling streedDe Volkskrant - Binnenland

Wie heeft nog greep op de demonstraties in de Catalaanse steden? Vrijdag gingen een half miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de lange gevangenisstraffen voor Catalaanse politici. ‘De onafhankelijkheidsbeweging is altijd heel pacifistisch geweest. Nu is er iets veranderd.’
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 20:03:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Hoogleraar over stikstofcrisis: ‘Zet mes in 160 beschermde natuurgebieden’AD - Binnenland

In de Transvaalbuurt in Amsterdam is vanmiddag een 56-jarige man overleden na een ernstig ongeluk. Volgens de politie kwam de voetganger door de klap van een auto onder een andere auto terecht. De man die de man schepte, is er vervolgens vandoor gegaan.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 19:42:44 - AD - Binnenland
 

Boeren willen beschadigd grasveld zelf weer mooi makenNOS Nieuws - Binnenland

Bij het boerenprotest van woensdag is het Malieveld in Den Haag flink beschadigd. Meerdere boeren zeggen nu dat ze willen helpen bij het herstellen van het grasveld.

Bandensporen

Na het protest zijn veel diepe bandensporen achtergebleven door de zware trekkers. Ook is de grond helemaal aangedrukt en ligt er afval en gebroken glas op het gras.

Een organisatie die over de natuur in Nederland gaat zegt dat ze blij zijn met het aanbod van de boeren. Eerst gaan ze kijken hoeveel schade er is. Daarna wordt bepaald of de boeren kunnen helpen bij het mooi maken van het veld

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 19:34:32 - NOS Nieuws - Binnenland
 

De kloof tussen boeren en ‘burgers’, hoe groot is die nu echt?De Volkskrant - Binnenland

Het hoger beroep dat vrijdag in Amsterdam diende over kip Jip is niet zomaar een rechtszaak over een gevederde tweevoeter. Het is een principiële kwestie over de vraag of je een dier in ‘acute nood’ mag stelen. Of redden – het is maar net hoe je het bekijkt.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 19:22:21 - De Volkskrant - Binnenland
 

Catalanen laten zich niet tegenhouden: ‘De straten zullen altijd van ons zijn’De Volkskrant - Binnenland

Noodgedwongen sloten de Koerden in Noordoost-Syrië vrede met president Assad. Maar niet zonder vrees voor de toekomst.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 18:37:42 - De Volkskrant - Binnenland
 

Dode na aanrijding in Amsterdam, dader vluchtAD - Binnenland

In een zogenoemde vangkooi in de buurt van Sittard is vandaag voor het eerst een in het wild levende wasbeer gevonden. Die kooi was speciaal met dat doel geplaatst zodat de dieren kunnen worden opgevangen in plaats van dat ze worden afgeschoten.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 18:15:00 - AD - Binnenland
 

Eerste wasbeer Limburg levend gevonden in kooiAD - Binnenland

Minister Schouten van Landbouw geeft toe dat boeren de komende tijd toch gedwongen kunnen worden om te stoppen met hun bedrijf of verplicht hun veestapel moeten inkrimpen. Hoewel het kabinet dat niet wil, kunnen provincies zelf wel die keuzes maken.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:59:00 - AD - Binnenland
 

Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot stoppen met bedrijfAD - Binnenland

Mensen die in Amsterdam op straat proberen coke aan te schaffen, lopen groot risico te worden opgelicht. Dat meldt BNNVARA-programma Drugslab.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:54:07 - AD - Binnenland
 

‘Het minste kwaad’, noemen Koerden in Noordoost-Syrië de overeenkomst met AssadDe Volkskrant - Binnenland

De sympathie voor boeren nam tijdens de protesten in hoog tempo af, maar keert bijna als vanzelf ook weer terug. Hoe groot is de kloof nu echt? En hoe zien jonge boeren hun toekomst met alle onzekerheden over nieuwe hervormingen?
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:48:55 - De Volkskrant - Binnenland
 

Zoektocht naar het wereldbeeld van het gezin uit Ruinerwold leidt naar dit landgoed. ‘Hij had hier zijn eigen, kleine Utopia’De Volkskrant - Binnenland

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: stoere wereldleiders.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:36:22 - De Volkskrant - Binnenland
 

Even snel coke scoren op straat voor ADE? Oplichting op de loerAD - Binnenland

De opgepakte vader Gerrit-Jan van D. (67) die zes kinderen zou hebben vastgehouden op een boerderij in Ruinerwold had eind jaren negentig al grootse plannen voor een commune met verslaafden. Hij kocht hiervoor drie stukken weiland bij het Staphorster bos, bevestigt de zoon van de vorige grondeigenaar. Het project is nooit van de grond gekomen.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:25:00 - AD - Binnenland
 

‘Vader Drents gezin had grootse plannen voor commune met verslaafden’AD - Binnenland

Negentien Europese festivals met in totaal 3 miljoen bezoekers willen in 2025 kringloopfestivals worden. Een aantal partijen tekent vandaag een verklaring voor initiatieven als herbruikbare bekers en afbreekbare patatbakjes.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:23:00 - AD - Binnenland
 

‘Opeens besefte ik: het gaat hier om de confrontatie tussen boer en bestuur’De Volkskrant - Binnenland

Olaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: PiS-leider Jarosław Kaczyński, afgelopen zondag goed voor 43,6 procent, gaat het niet om zichzelf maar om de Polen, althans de goede helft van de Polen.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 17:16:16 - De Volkskrant - Binnenland
 

Wereldleiders die in het openbaar hun cool verliezen – vaak horen daar paarden bijDe Volkskrant - Binnenland

Het was een spannende week voor landbouwverslaggever Pieter Hotse Smit. Opeens is het hele land bezig met de boeren en stikstof. Het heeft hem een beetje overdonderd: ‘Als mensen met ander nieuws komen, zeg ik dat ze over een maand nog maar eens terug moeten bellen.’
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 16:36:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

PostNL breekt met traditie: bezorger belt geen tweede keer meer aanNOS Nieuws - Binnenland

De pakketbezorgers van PostNL komen voortaan geen tweede keer langs met een pakketje. Als de klant of de buren niet thuis zijn, gaat het pakje in het vervolg direct naar een PostNL-locatie. Daar moet de geadresseerde het dan zelf ophalen.

In een verklaring stelt PostNL dat gebleken is dat mensen die de eerste keer niet thuis zijn vaak ook de tweede keer niet thuis geven. Bovendien zouden mensen liever hebben dat het pakje direct naar een ophaalpunt in de buurt wordt gebracht, want dan kunnen ze zelf bepalen wanneer ze het ophalen.

Het postbedrijf ziet nog meer voordelen: als pakketten niet voor de tweede keer mee hoeven is er meer ruimte in de bus en hoeven er minder kilometers gemaakt te worden.

De maatregel moet verlichting brengen in de komende twee maanden, die traditioneel erg druk zijn vanwege Sinterklaas en Kerstmis. Overigens wordt van alle pakjes 95 procent wel bezorgd bij de eerste poging, bijvoorbeeld bij de buren.

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 16:18:16 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Kustlijn Bonaire tien keer zo vervuild met plastic als NoordzeestrandenNu.nl - Binnenland

De stranden op Bonaire zijn tien keer zo vervuild als de Noordzeestranden in Nederland. Op de kust van het eiland zijn in een jaar tijd meer dan 50.000 stuks afval geteld.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 15:52:46 - Nu.nl - Binnenland
 

Grote festivals willen voortaan milieubewust feestenAD - Binnenland

De SP zou halveren tot 7 zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden plaatsvinden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van I&O Research. De PVV daarentegen zit weer in de lift.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 15:28:00 - AD - Binnenland
 

Hof moet bepalen: is kip Jip gestolen of gered?De Volkskrant - Binnenland

Het Amsterdam Dance Event (ADE) voert officieel een zerotolerancebeleid, maar tijdens een bootfeest op ’t IJ is daar weinig van te merken. Toeristen komen van heinde en verre om het muziekfestival in een roes af te struinen. ‘Het wordt zowel op het toilet als in het publiek open en bloot gebruikt.’
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 15:10:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Peiling: SP halveert naar 7 zetels, VVD blijft veruit grootste partijAD - Binnenland

De prijzen voor smartphones, computers en huishoudelijke apparaten zullen stijgen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt voelbaar in de portemonnee. Wellicht al eind dit jaar.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 15:00:00 - AD - Binnenland
 

Politie controleert of gezin Ruinerwold daadwerkelijk familie isNu.nl - Binnenland

De politie heeft nog veel vragen over de mensen die afgezonderd in een boerderij in het Drentse Ruinerwold zaten. Zo staat nog niet vast of het daadwerkelijk een gezin betreft, meldde plaatsvervangend politiechef Janny Knol donderdagavond bij Pauw.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:55:13 - Nu.nl - Binnenland
 

Waarom de prijzen van smartphones flink gaan stijgen (én hoger blijven)AD - Binnenland

De controle op het verbod op rookruimtes in de horeca begint pas vanaf 1 april 2020. Dat maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) vandaag bekend. Op deze manier hebben zowel horecaondernemers als de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tijd om zich voor te bereiden op de verandering.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:55:00 - AD - Binnenland
 

Verbod op rookruimtes in de horeca vanaf 1 april gehandhaafdNOS Nieuws - Binnenland

De overheid gaat het verbod op rookruimtes in de horeca vanaf 1 april 2020 handhaven. Een overtreding van het verbod kan een boete opleveren van 600 euro. Bij elke nieuwe overtreding wordt de boete voor de horecaondernemer verhoogd, tot uiteindelijk 4500 euro bij de vierde overtreding.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is tot dit besluit gekomen na een rechterlijke uitspraak eind vorige maand, die de rookruimtes met onmiddellijke ingang verbood. Blokhuis had aanvankelijk met de branche afgesproken dat de horecaondernemingen tot 2022 de tijd hadden, maar dat kan door de uitspraak niet meer.

De uitspraak geldt voor alle horeca-inrichtingen, zoals cafés, discotheken, coffeeshops, shishalounges, concertzalen, hotels en restaurants. Zij worden geacht hun rookruimte zo snel mogelijk te sluiten. Doen ze dat niet, dan worden ze hier bij inspecties tot 1 april op aangesproken. Na die datum krijgen ze een boete.

Waarschuwing

Vooral cafés kunnen controles verwachten. Restaurants krijgen bij voedselveiligheidscontroles ook een rookruimtecontrole. Bedrijven die de komende maanden een waarschuwing krijgen, kunnen sowieso na 1 april een nieuw bezoek verwachten.

Blokhuis gaat vanwege de uitspraak ook onderzoeken of rookruimtes in de (semi-)publieke sector en openbare gebouwen per 2021 kunnen worden afgeschaft. Ook wil hij rookruimtes op alle werkplekken in 2022 sluiten als dat haalbaar is.

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:12:50 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Handhaving verbod rookruimtes pas vanaf april 2020AD - Binnenland

Niet alleen de huizenprijzen in de hoofdstad rijzen de pan uit. Ook in de Domstad kruipt de vierkante meterprijs richting de magische grens van 10.000 euro. Een mini-appartement van 26 vierkante meter staat vandaag voor 210.000 euro te koop. Een vermoedelijk record in Utrecht.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:10:25 - AD - Binnenland
 

Mini-appartement in Utrecht te koop: ruim 8.000 euro per vierkante meterAD - Binnenland

Het luchtruim boven de boerderij in Ruinerwold is tijdelijk afgesloten. Daarmee mogen ook drones van bijvoorbeeld persfotografen niet meer de lucht in. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zet vraagtekens bij de beweegredenen achter dit besluit. ,,Dit is een zorgelijke maatregel.’’
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:06:31 - AD - Binnenland
 

Luchtruim boven boerderij Ruinerwold is nu no-flyzone: ‘Een zorgelijke maatregel’AD - Binnenland

Dierenactivist Sandra van de Werd stond vandaag voor het gerechtshof in het Paleis van Justitie voor het hoger beroep in de zaak om Jip de kip. De kip, die onderdeel was van een schoolproject van een student van de Theaterschool, werd in januari 2016 door Van de Werd meegenomen uit zijn hok in de hal van de school.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:03:00 - AD - Binnenland
 

Strijd om inmiddels dode kip Jip gaat bijna vier jaar later door in hoger beroepAD - Binnenland

Wie niet thuis is als een bezorger van PostNL een pakketje af komt leveren, krijgt voortaan geen herkansing meer. De bestelling gaat vanaf nu direct naar de dichtstbijzijnde PostNL-locatie.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 14:00:00 - AD - Binnenland
 

Oproep: Wat wil jij weten van balletdanseres Igone de Jongh?NOS Nieuws - Binnenland

Igone de Jongh is professioneel balletdanseres en jurylid bij het programma Dance Dance Dance. We gaan haar binnenkort interviewen en zijn benieuwd wat jij van haar wilt weten!

Al vijf jaar zit Igone de Jongh in de jury van Dance Dance Dance. In dat populaire programma geeft ze tips en kritiek aan bekende Nederlanders die zo goed mogelijk proberen te dansen.

Misschien heb je haar ook zien dansen in de videoclip van het nummer Birds van Anouk. Met dat nummer deed Anouk mee aan het Eurovisie Songfestival in 2013.

Igone begon al jong met dansen. Op haar 8e zat ze al bij Nationale Balletacademie in Amsterdam. Daarna ging ze naar de Royal Ballet School in Londen. Op haar 16e mocht ze beginnen bij Het Nationale Ballet. Daar danste ze in de grootste voorstellingen van Nederland.

Igone de Jongh heeft bijvoorbeeld in Romeo en Julia, Doornroosje en Het Zwanenmeer gedanst. Altijd heeft ze de hoofdrol en ze heeft ook veel prijzen gewonnen.

Na 24 jaar dansen voor Het Nationale Ballet stopt ze daar binnenkort. Ze gaat dan verder als zelfstandig danser.

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 13:39:37 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Niet thuis? Pakketbezorger komt voortaan geen tweede keer meer langsAD - Binnenland

Van rijke ondernemers tot pokerspelers en erfenissen: politieke partijen krijgen naast miljoenen aan subsidie ook volop giften van aanhangers.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 13:07:00 - AD - Binnenland
 

Pokeraars, beurshandelaren, ict’ers: politieke suikerooms geven royaalAD - Binnenland

Sandra Phlippen, vaste columnist van het AD, wordt de nieuwe hoofdeconoom bij ABN Amro. Ze volgt Han de Jong op die per 1 december vertrekt.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 12:51:34 - AD - Binnenland
 

Sandra Phlippen nieuwe hoofdeconoom ABN AmroAD - Binnenland

De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, doet aangifte van vernieling van de deur van het provinciehuis, zegt een woordvoerder van de provincie. Afgelopen maandag reden boze boeren de deur met een trekker kapot. Ook sneuvelde een glas-in-loodraam en werd het pand besmeurd met eieren.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 12:36:33 - AD - Binnenland
 

Commissaris van de Koning doet aangifte van vernieling provinciehuis GroningenAD - Binnenland

Na de vondst van een gezin in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, afgelopen maandag, komt een oneindige stroom aan nieuwe feiten, verhalen en geruchten naar buiten. Wat is waar? En wie is wie? Een samenvatting, aan de hand van de belangrijkste hoofdpersonen in deze bizarre zaak.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:57:00 - AD - Binnenland
 

De boerderij in Ruinerwold: wat weten we en wie is wie?AD - Binnenland

KPN dwarsboomt de aanleg van glasvezelnetwerken door gebruik te maken van zijn dominante positie. Dat stelt Autoriteit Markt & Consument (ACM) op basis van een marktstudie. Volgens de toezichthouder houdt KPN zijn concurrenten opzettelijk klein en dat zet een rem op de verdere uitrol van glasvezelnetwerken.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:49:20 - AD - Binnenland
 

Nederlandse luchtaanval in Irak veroorzaakte zeker zeventig burgerdodenNOS Nieuws - Binnenland

Bij een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in Irak zijn in 2015 zeker zeventig burgers gedood. Dat zeggen bronnen tegen de NOS en NRC. Door het bombardement werd een complete wijk in Hawija verwoest. Het was een van de bloedigste aanvallen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS.

Het is de eerste keer dat duidelijk wordt waar Nederland heeft gebombardeerd in Syrië en Irak en hoeveel burgerslachtoffers daarbij zijn gevallen. Het kabinet zegt al jaren geen mededelingen te willen doen over concrete aanvallen en burgerslachtoffers vanwege de veiligheid.

Het Amerikaanse Pentagon bevestigt desgevraagd dat bij de aanval in de nacht van 3 juni 2015 zeventig burgers om het leven zijn gekomen. Ooggetuigen spreken van een veel hoger aantal doden, honderden gewonden en zeker 23 kinderen die zijn gestorven. Het ministerie van Defensie wil niet bevestigen dat Nederland betrokken was bij het bombardement.

Verslaggever Lex Runderkamp bezocht de plek waar de Nederlandse F-16-bom viel. Zo ziet het er daar uit:

Hoe de Nederlandse aanval zo gruwelijk mis kon gaan, is onduidelijk. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten. Daaruit blijkt dat bij de inwoners van Hawija algemeen bekend was dat er vluchtelingenfamilies verbleven rondom de fabriek. Toch is er gebombardeerd. Hawija was destijds in handen van IS.

De NOS sprak onder meer een Irakees die zegt dat hij als informant deze informatie wel heeft doorgegeven aan het Iraakse leger. Of die kennis de Nederlandse luchtmacht heeft bereikt, is onduidelijk.

Volgens het Pentagon is het incident zo groot geworden door de enorme hoeveelheid munitie die in de fabriek lag opgeslagen. Die veroorzaakte een tweede explosie, zei de Amerikaanse luchtmachtgeneraal John Hesterman na de aanval op een persconferentie van de coalitie. Volgens Hesterman was het "targetingproces" zeer zorgvuldig, en is er gebruikgemaakt van een vrij kleine bom. Over vluchtelingen ter plaatse heeft hij het niet.

Tweede Kamer

Aan Kamerleden is vorig jaar alleen verteld (.pdf) dat bij een aanval op een autobommenfabriek "zeer waarschijnlijk" burgerslachtoffers zijn gevallen. Over de ernst van het incident is de Tweede Kamer nooit geïnformeerd, ook niet toen er door Kamerleden specifiek naar is gevraagd. Dat het om het incident bij Hawija gaat, dat het zeker is dat er tientallen burgers bij zijn omgekomen, en dat er vluchtelingen verbleven is hun niet meegedeeld.

Het Openbaar Ministerie onderzocht vorig jaar de zaak en concludeerde dat er geen aanleiding is om over te gaan tot vervolgonderzoek. Het Pentagon kwam tot dezelfde conclusie. Het OM heeft geen onderzoek gedaan in Hawija.

Geen schadevergoeding

Uit de gesprekken met slachtoffers in Hawija blijkt ook dat schadevergoedingen niet tot nauwelijks worden uitgekeerd. Volgens minister Bijleveld van Defensie kunnen nabestaanden, bij nevenschade door Nederlandse vliegtuigen veroorzaakt, zich melden. "In eerste instantie moeten de Iraakse burgers terechtkomen bij de Iraakse autoriteiten", zei ze in mei in de Tweede Kamer.

Daarnaast bestaat er volgens de minister de mogelijkheid dat Nederland zelf schadevergoedingen uitkeert. "Mocht een Nederlandse inzet onverhoopt toch tot burgerslachtoffers leiden, dan zal per geval worden beoordeeld of er aanleiding is tot het betalen van schadevergoeding."

Verschillende nabestaanden en gedupeerden in Irak zeggen dat ze bij de Iraakse overheid hebben aangeklopt voor een schadevergoeding. Velen hebben nooit meer iets uit Bagdad gehoord. De autoriteiten van Hawija bevestigen dit. Andere slachtoffers zeggen dat ze smeergeld moesten betalen, voordat ze een vergoeding kregen uitgekeerd.

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:46:24 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Marktautoriteit: Dominant KPN remt aanleg van glasvezel opzettelijk afAD - Binnenland

De zes kinderen die samen met hun vader vermoedelijk negen jaar afgesloten van de buitenwereld in een boerderij in Ruinerwold woonden, konden wel naar buiten. Ze kwamen echter niet verder dan het erf van de boerderij.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:42:40 - AD - Binnenland
 

Verbod op rookruimtes in horeca per april 2020 gehandhaafdNu.nl - Binnenland

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april 2020 gehandhaafd, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vrijdag in een Kamerbrief. Rookruimtes op werkplekken moeten voor 2023 verleden tijd zijn. Wetgeving daarvoor wordt onderzocht, aldus Blokhuis.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:36:09 - Nu.nl - Binnenland
 

Kinderen uit boerderijgezin Ruinerwold kwamen wel buiten (maar niet ver)AD - Binnenland

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force (FDF) hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan. Staatsbosbeheer is blij met het aanbod om te helpen met het herstel, laat de dienst weten.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:13:00 - AD - Binnenland
 

Jarosław Kaczyński is anders dan zomaar een stille Piotr uit Stalowa WolaDe Volkskrant - Binnenland

Wat gebeurt er met de leerlingen van het Haga Lyceum als de omstreden islamitische school binnenkort de deuren zou sluiten? De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman wil ze het liefst bij elkaar houden en op één school plaatsen ‘waar ze hun eigen islamitische identiteit terugzien’.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:10:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Boeren willen schade op Malieveld herstellenAD - Binnenland

Het kabinet kan zich schrap zetten. De ziekenhuizen gaan volgende maand plat. Ook hebben de bonden een landelijke onderwijsstaking afgekondigd. Iedereen wil er meer geld bij. ,,Maar het kan niet zo zijn dat iedereen die staakt daardoor zijn zin krijgt.'
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 11:01:00 - AD - Binnenland
 

Auto rijdt met opzet politiebureau in NOS Nieuws - Binnenland

In het Limburgse Kerkrade is een autobestuurder expres bij een politiebureau naar binnen gereden. Het gebeurde vanochtend vroeg rond 5 uur.

Klein vuurtje

In de auto lagen allemaal vaten met een vloeistof erin. De politie denkt dat de stof brandbaar was.

De bestuurder probeerde de auto in brand te steken. Er ontstond een klein vuurtje, maar het werd snel weer geblust.

Agenten in het gebouw

Toen de auto naar binnen reed waren er twee agenten binnen. Zij waren allebei op een andere plek van het gebouw.

De verdachte heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Het is niet bekend wat de reden is van zijn aanval. Niemand is gewond geraakt.

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 10:58:49 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Dekker: rechtsstaat niet in geding na neerleggen verdediging WeskiNOS Nieuws - Binnenland

Minister Dekker wil geen oordeel geven over het besluit van advocaat Inez Weski om de verdediging van Ridouan Taghi neer te leggen. "Dat moet de rechter doen", zegt Dekker. Hij noemt het belangrijk dat verdachten goed vertegenwoordigd worden door een advocaat, wel benadrukt hij dat de rechtsstaat hiermee niet in het geding is.

Weski stopt met de verdediging omdat ze het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces vindt. De raadsvrouw vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de versleutelde berichten die de verdachten naar elkaar stuurden. Ook zegt ze dat de rechtbank zich teveel laat leiden door het OM.

"Een individuele advocaat die haar werk neerlegt, dat kan gebeuren, maar dat betekent niet onmiddellijk dat de rechtsstaat in het geding is", zegt Dekker. Minister Grapperhaus van Justitie valt hem hierin bij. "Ik sta pal voor voor de onafhankelijkheid van onze rechters, onze rechtsstaat is zeer evenwichtig geregeld", zegt Grapperhaus.

Volgens Dekker kan het het liquidatieproces Marengo verder gaan: "Of er wordt een andere advocaat gevonden, of de rechter moet een andere oplossing vinden."

Vrijdag 18 Oktober 2019 - 10:31:58 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Personenauto met jerrycans rijdt in op politiebureau KerkradeNu.nl - Binnenland

Een auto is in de nacht van donderdag op vrijdag het politiebureau in het Limburgse Kerkrade binnengereden. Tijdens het incident waren er twee agenten aanwezig in het pand. Er is niemand gewond geraakt, zo meldt de politie.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 08:53:43 - Nu.nl - Binnenland
 

Rapport: Weinig zicht op jonge slachtoffers van seksuele uitbuitingNu.nl - Binnenland

Slachtoffers van seksuele uitbuiting raken steeds meer buiten beeld, blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018 die vrijdag is gepubliceerd. Daarnaast is nog niet duidelijk hoe effectief nieuwe beleidsplannen zijn.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 08:33:39 - Nu.nl - Binnenland
 

‘Kakkercanta’ Birò is geen invalidenwagentje en moet dus van de Amsterdamse stoep afDe Volkskrant - Binnenland

De organisatie van de Formule 1-autorace volgend voorjaar in Zandvoort verwacht dat een derde van de ruim 300 duizend bezoekers per fiets naar het circuit komt. Experts noemen het fietsplan ‘interessant’ en ‘ambitieus’.
Vrijdag 18 Oktober 2019 - 05:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Onze correspondent ziet in Noord-Syrië hoe Koerden opnieuw alles moeten achterlatenDe Volkskrant - Binnenland

Het Witte Huis erkent dat het militaire financiële steun voor Oekraïne heeft tegengehouden totdat het land een onderzoek zou instellen naar ‘corruptie’ van Democraten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft tot dusver altijd ontkend dat hij Oekraïne onder druk heeft gezet.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 22:38:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Weerbericht: Code geel vanwege zware buien en harde windstotenNu.nl - Binnenland

De vrijdag begint droog met af en toe zon, maar in de loop van de dag trekken zware buien over het land, met mogelijk onweer en aan zee harde windstoten. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor de ochtend en de middag.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 22:37:21 - Nu.nl - Binnenland
 

Artsen dienen klacht in tegen programma Dokters van morgen na claims over kankerDe Volkskrant - Binnenland

De Britse premier Boris Johnson heeft er ‘alle vertrouwen’ in dat het Lagerhuis zaterdag instemt met het Brexitakkoord dat hij op de valreep met de EU sloot. De andere 27 Europese regeringsleiders duimden donderdag dat hun Britse collega gelijk krijgt.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 21:51:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Zero tolerance? Op ADE, ‘het drugswalhalla van Europa’, is daar weinig van te merkenDe Volkskrant - Binnenland

Voordat Gerrit Jan van D. zich met zijn gezin in de boerderij in Ruinerwold terugtrok, had hij een lap grond achter Staphorst. Wat wilde hij daar? ‘Hij had hier zijn eigen, kleine Utopia.’
Donderdag 17 Oktober 2019 - 21:21:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Wat doe ik met kosten die mijn werkgever niet vergoedt?De Volkskrant - Binnenland

Terwijl de Nederlandse economie op een roze wolk zit, is het onder de deze week in Washington verzamelde mondiale beleidselite somberheid troef. Moeten we ons dan toch zorgen gaan maken?
Donderdag 17 Oktober 2019 - 20:52:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

EU duimt voor ja-stem Lagerhuis over BrexitakkoordDe Volkskrant - Binnenland

Het is een ergernis van menig Amsterdammer: de zwart glimmende, elektrische rijkeluisautootjes die op de fietspaden de fietsers blokkeren, overal doorheen slalommen en ook nog eens op de stoep mogen parkeren. Maar aan al die privileges voor de Birò – in de hoofdstad ook wel ‘kakkercanta’ genoemd – komt volgend jaar een eind.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 20:16:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Witte Huis erkent tegen-houden steun Oekraïne om onderzoek naar Democraten af te dwingenDe Volkskrant - Binnenland

Twee Amsterdamse artsen hebben bij de ombudsvrouw van de NPO een klacht ingediend tegen een uitzending van het tv-programma Dokters van morgen. Daarin is volgens hen ongefundeerde informatie gegeven over de therapeutische effecten van vasten op ernstige ziekten zoals kanker en reuma.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 20:01:36 - De Volkskrant - Binnenland
 

Organisatie van F1 in Zandvoort verwacht dat 100 duizend bezoekers op de fiets komenDe Volkskrant - Binnenland

Hij was bang zijn rijbewijs voor de vrachtwagen te verliezen en durfde daarom niet zichzelf bij de politie aan te geven. Zo ging René V., zo werd donderdag in de rechtbank duidelijk, maandenlang door met het steken, bedreigen en mishandelen van vrouwen in Noord-Holland. Hem worden nu onder meer vier moordpogingen ten laste gelegd.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 19:57:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

De economische elite heeft één boodschap: er is onweer op komstDe Volkskrant - Binnenland

In een school in het Noord-Syrische Hasake schuilt de Koerdische familie Derwish met anderen. Voor de derde keer in acht jaar tijd hebben ze alles moeten achterlaten, vertellen ze correspondent Ana van Es. ‘Amerika heeft ons verraden. Wat gaat jouw regering doen?’
Donderdag 17 Oktober 2019 - 19:32:47 - De Volkskrant - Binnenland
 

‘Haga-leerlingen liefst bij elkaar op één school waar ze hun islamitische identiteit terugzien’De Volkskrant - Binnenland

Dit jaar heb ik een opleiding gevolgd voor mijn werk. Ik krijg niets vergoed door mijn werkgever, maar die wil de kosten wel verrekenen via mijn brutosalaris. Ik kan het ook als scholingsaftrek opvoeren via de belastingaangifte. Wat is beter? Het gaat om 1.500 euro.
Donderdag 17 Oktober 2019 - 19:00:20 - De Volkskrant - Binnenland
 

Ook vader van Drents gezin uit boerderij Ruinerwold aangehoudenNu.nl - Binnenland

De politie heeft donderdag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de familie in Ruinerwold. Het gaat om de 67-jarige vader van het gezin dat negen jaar lang op een afgesloten terrein leefde in het Drentse dorp.
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - Nu.nl - Binnenland
 

Oproep om Afghaanse tolk in Nederland te laten blijvenNOS Nieuws - Binnenland

In een paginagrote advertentie in De Telegraaf vragen defensievakbonden, tolken en hulporganisaties aandacht voor een man die jarenlang als tolk voor het Nederlandse leger in Afghanistan heeft gewerkt.

De tolk vertaalde volgens de organisaties dertien jaar voor internationale militairen en moet binnenkort Nederland verlaten, omdat zijn verblijfsvergunning is afgewezen.

Ze zeggen in de advertentie dat de tolk in Afghanistan niet veilig is. "De Taliban en IS zien tolken en andere medewerkers die voor de internationale troepen in Afghanistan werkten als spionnen en verraders. Zij worden vaak ernstig bedreigd en moeten onderduiken."

Ook de tolk zelf zei eerder dat hij niet veilig is in Afghanistan. "Ik wil helemaal niet bij mijn vrouw en kinderen in Afghanistan weg zijn. Maar het staat vast dat ik daar zal sterven."

Welkom?

Minister Bijleveld van Defensie zei afgelopen zomer nog dat tolken die zich bedreigd voelen, welkom zijn in Nederland. Volgens de organisaties worden ze echter net zo streng getoetst als alle andere asielzoekers.

De organisaties willen dat Nederland erkent dat alle tolken gevaar lopen, zonder aanvullende eisen te stellen aan de individuen. "We weten dat ze groot gevaar lopen in Afghanistan. Waarom sturen we tolken dan toch willens en wetens terug en jagen we hen mogelijk de dood in?", zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van de vakbond voor defensiepersoneel AFM.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie op de kwestie. De organisaties zeggen dat de IND stelt dat onvoldoende is bewezen dat Taliban en IS het op de tolk hebben gemunt.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Binnenland
 

Messentrekker René V. hield Noord-Holland maanden in angst - ‘Ik had te veel gesnoven’De Volkskrant - Binnenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - De Volkskrant - Binnenland
 

Bonden ruiken kans: nu tijd om te stakenAD - Binnenland

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - AD - Binnenland
 

 
Binnenlands Nieuws:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets in Nederland. Zodra sneeuwstormen zorgen voor een run op bontmutsen en files op de wegen, leest u het hier. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste binnenlands nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.