Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Midden in de winter, maar toch... ooievaars tellenNOS Nieuws - Algemeen

Vanochtend is de jaarlijkse tweedaagse ooievaars-wintertelling begonnen. De ooievaar is een trekvogel, maar mogelijk als gevolg van de klimaatverandering blijven steeds meer ooievaars tegenwoordig in Nederland. De Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) wil met de tellingen precies bijhouden hoeveel ooievaars er "thuis" blijven.

Vrijwilligers Arda van der Lee en Dick Jonkers speurden gisteren in de weilanden bij Eemnes al naar ooievaars. "In mijn jeugd waren er nog maar een paar", zegt Van der Lee bij RTV Utrecht. "Gelukkig gaat het nu goed met de vogels. Er overwinteren wel vijf- tot zeshonderd in Nederland", vult Jonkers aan.

Mogelijk blijven nog veel meer van de circa 5000 ooievaars in Nederland tijdens de wintermaanden. Dat moet de telling van dit weekeinde uitwijzen. Het zou Piet van Andel van de Ooievaarsopvang in Herwijnen in ieder geval niet verbazen. Hij wijst erop dat er veel muizen zijn, dus daarvoor hoeft de ooievaar niet naar het zuiden. "Boeren hebben nu zelfs last van een muizenplaag. Voor ooievaars zijn muizen het belangrijkste voedsel. Als je het hier kan vinden, waarom zou het dan verderop gaan zoeken?," aldus Van Andel vanochtend in het NPO Radio 1 Journaal.

Geen pak sneeuw

Ook zijn de muizen gemakkelijk te vangen omdat er geen pak sneeuw ligt. Toch wil Van Andel geen verband leggen met de klimaatverandering. "Ik ben geen bioloog", zegt hij. Ook de stichting STORK aarzelt om de overwintering van de ooievaars direct te koppelen aan de relatief warme winters. "De natuur is in beweging en er treden veranderingen op in trekgedrag", zegt de stichting, voorzichtig op de eigen website. Hoe groot die veranderingen zijn, wil STORK met de tellingen van dit weekeinde vaststellen.

Zaterdag 18 Januari 2020 - 16:48:09 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.