Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Winkeliers Ter Apel halen gelijk met extra blauwNOS Nieuws - Algemeen

Voor winkeliersvoorman Peter Erdman is het bericht dat er opnieuw een politiepost in Ter Apel komt een bevestiging van zijn gelijk: in augustus trok hij aan de bel over het toegenomen aantal diefstallen in het plaatselijke winkelcentrum. De winkeliers merkten dat veel diefstallen door asielzoekers werden gepleegd, maar de burgemeester noemde dat toen "stemmingmakerij".

Erdman nu: "We hebben verschillende keren doorgegeven: er speelt iets in het dorp, u weet nu wat de waarheid is". Het aantal aangiftes van winkeldiefstal nam toe van 68 in 2014 tot 238 vorig jaar, drieƫnhalf keer zo veel.

Na Erdmans pleidooi van afgelopen zomer kwam er veel aandacht van gemeenteraadsleden voor de diefstallen, maar burgemeester Kompier (PvdA) zei zich toen te storen aan het beeld dat asielzoekers er verantwoordelijk voor waren.

Profiteurs

Inmiddels rijst uit politiecijfers een ander beeld. De burgemeester zei gisteravond in een raadsvergadering dat de daders vooral komen uit het uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers: "Voor het merendeel zijn het mensen die hier eigenlijk niets te zoeken hebben. Iemand noemde ze profiteurs, daar ben ik het eigenlijk wel mee eens." In het uitzetcentrum zitten voornamelijk asielzoekers uit Midden- en Oost-Europa die geen recht hebben op een verblijfsvergunning.

Politiepost

De nu aangekondigde maatregelen houden onder meer in dat Ter Apel een permanent bemande politiepost krijgt. Ook komt er een extra wijkagent. Erdman is blij met de maatregelen, al zit de uitspraak over stemmingmakerij hem nog wel dwars: "Ik heb me erover verbaasd, maar mijn rug is gelukkig heel breed. Je hebt altijd mensen nodig die zaken op de kaart zetten, laat ik het maar netjes zeggen."

De burgemeester laat weten niet via de media het gesprek te willen voeren met de winkeliers.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

Dekker: doveninternaat toch openhoudenNOS Nieuws - Algemeen

Het internaat van dovenschool Kentalis Guyot in Haren blijft waarschijnlijk toch open. Staatssecretaris Dekker komt onder druk van de Tweede Kamer terug van zijn eerdere standpunt dat het dicht moet. Dekker wilde de subsidie intrekken, omdat hij vindt dat onderwijsgeld niet naar huisvesting en onderdak moet gaan.

Een meerderheid van de Kamer wil het internaat openhouden. D66 komt met een voorstel daartoe, dat volgende week bij de stemming in de Kamer brede steun zal krijgen. In een debat vandaag beloofde Dekker zich dan bij de wens van de Kamer neer te leggen.

Het geld moet komen uit de budgetten voor passend onderwijs aan kinderen met een beperking. Dekker vindt nog steeds dat kinderen zo veel mogelijk onderwijs moeten krijgen op gewone scholen, bijvoorbeeld met een doventolk.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.