Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Ledental politieke partijen naar dieptepuntNOS Nieuws - Algemeen

Het aantal mensen dat lid is van een politieke partij is opnieuw gedaald. Volgens het Documentatiecentrum Politieke Partijen van de universiteit in Groningen hadden de partijen in de Tweede Kamer op 1 januari samen 285.851 leden. Hiermee is het ledental voor het eerst onder de 290.000 gekomen.

De achteruitgang is 3,2 procent ten opzichte van 2015. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat het ledental daalt. Van de kiesgerechtigden is nu 2,2 procent lid van een partij, het laagste percentage na de oorlog.

50Plus, VVD, PvdA, CDA

Grootste verliezer van 2015 is 50Plus. Die partij zag het aantal leden met 19,6 procent afnemen. Verder leverden ook de regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij CDA fors in: zij zagen het ledental dalen met respectievelijk 8,0, 6,3 en 5,5 procent.

In absolute aantallen blijft het CDA de grootste partij: op 1 januari had het CDA ruim 56.000 leden.

Partij voor de Dieren, D66

De SP had begin dit jaar 2,3 procent minder leden dan een jaar eerder en de meeste andere partijen verloren licht of boekten een kleine winst. Zo ging de Partij voor de Dieren er 0,9 procent op vooruit en D66 0,6 procent.

Volgens het Documentatiecentrum wordt de teruggang van het totale ledental nog wat getemperd door Voor Nederland (VNL) en de Vrijzinnige Partij. Die partijen, die voortkwamen uit afsplitsingen van de PVV of 50Plus, hadden begin dit jaar respectievelijk 1150 en bijna 300 leden. De PVV komt in de cijfers niet voor: dat is geen ledenpartij.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.