Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Wie is Caroliene, die Rutte tijdens het debat moest redden?De Volkskrant - Algemeen

Wie vandaag gaat stemmen om ‘een signaal aan Den Haag’ te geven, zal geduld moeten hebben. Maar in een land waar om elke centimeter wordt gevochten, staat met de provinciale verkiezingen veel op het spel.
Dinsdag 19 Maart 2019 - 20:31:00 - De Volkskrant - Algemeen
 

Wij kiezen de Provinciale Staten, maar hoe kiezen zij de Eerste Kamer?NOS Nieuws - Algemeen

Wie vandaag stemt voor de Provinciale Staten heeft indirect ook invloed op de landelijke politiek. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk over twee maanden de senatoren in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamerleden hebben redelijk wat invloed: ze mogen wetten goed- of afkeuren die eerder door de Tweede Kamer zijn aangenomen. De verwachting is dat de regering na de verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest, het wordt dan dus moeilijker om nieuwe wetgeving in te voeren.

Hoe de senatoren worden gekozen door de Statenleden, is een ingewikkeld proces. We leggen het hieronder uit.

Inwoneraantal en Statenleden

Het belangrijkste aspect van de verkiezing is het aantal inwoners per provincie. Het getal dat wordt gebruikt, wordt begin april vastgesteld op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dan zijn er de 570 Statenleden. Hun aantal verschilt per provincie: in Flevoland en Drenthe zijn het er 41, terwijl het er in Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant 55 zijn.

Wellicht valt je al iets op: de dichtstbevolkte provincies hebben meer Statenleden. Wel zo eerlijk want op die manier wegen de stemmen van die provincies ook zwaarder bij de Eerste Kamerverkiezing.

Om de stemwaarde per Statenlid exact te bepalen, wordt het aantal inwoners van een provincie gedeeld door het aantal Statenleden in de provincie maal honderd.

Overigens kiezen ook de inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba indirect mee. Zij kiezen eerst kiescolleges, die colleges hebben samen 19 leden.

Hoe de Eerste Kamer er exact uit komt te zien weten we over twee maanden. Op 27 mei kiezen de Provinciale Statenleden de senatoren. Hoe de verdeling er ongeveer uit gaat zien weten we natuurlijk al zodra de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing er is.

Wat de provinciale verkiezingen met Den Haag te maken hebben, leggen we uit in deze video:

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.