Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Politieke druk op D66 voor Belastingplan neemt toeNOS Nieuws - Algemeen

In de Tweede Kamer ontwikkelt zich een hard politiek spel op weg naar de stemmingen in de Eerste Kamer over het Belastingplan. D66, dat in de Tweede Kamer tegenstemde, is het middelpunt, want de top van die partij bevindt zich in een lastige positie.

D66 moet goede argumenten hebben om in de Eerste Kamer voor of tegen te stemmen. Stemt de partij voor, dan is de vraag waarom D66 eerst tegen stemde. Stemt de partij tegen, dan moet partijleider Pechtold - vooral aan de kiezer - uitleggen waarom hij tegen 5 miljard euro lastenverlichting is.

Daar komt bij dat D66 het verschil kan maken. Met VVD, PvdA, CDA en D66 is er een ruime meerderheid in de senaat van 43 van de 75 zetels.

Te weinig banen

Opvallend was dat op 18 november geen van de D66-Kamerleden een stemverklaring aflegde, en zo in de Kamerstukken liet vastleggen waarom D66, als doorgaans constructieve partij, tegen zou stemmen. CDA-leider Buma legde uit waarom zijn partij ondanks bezwaren toch voor stemde.

Pechtold had in de media wel laten weten dat hij de 35.000 extra banen, die het kabinet met het Belastingplan denkt te creëren, te weinig vond.

Opgekrikt

Nu zeggen diverse bronnen tegen de NOS dat D66 op een eerder moment wel degelijk bereid was een compromis te sluiten, dat vrijwel geen extra banen opleverde. Het ging om maar een paar duizend meer dan de 35.000 van het kabinet.

Het zou zelfs zo zijn dat in berekeningen door het ministerie van Financiën de extra 3500 banen met formules werden opgekrikt tot 7000, zodat het voor D66 aantrekkelijker werd. D66 ontkent deze lezing en noemt het zelfs "een aperte leugen".

Megadeal

Een betrokkene herinnert zich dat Pechtold na een bezoek aan het ministerie zei "Ik heb nu een megadeal!" Maar toen haakte het CDA af. Partijleider Buma vond dat in het voorliggende compromis teveel geld ging naar de kinderopvangtoeslag en te weinig naar de eenverdieners.

Pechtold zag de megadeal aan zich voorbijgaan. En CDA-leider Buma stemde uiteindelijk in met een nieuw compromis zodat het CDA in de Tweede Kamer vóór het Belastingplan stemde. Tot grote woede van D66, dat het CDA beschuldigt van opportunisme.

Nog vandaag liet partijleider Pechtold zijn onvrede over de gang van zaken blijken in een debat over te weinig geld voor veiligheid. "U heeft zomaar een lastenverlichting bedacht van 5 miljard. Was dat geld er? Nee." Hij vindt dat de coalitie het geld onverstandig uitgeeft.

Doorgewinterd

Politiek verslaggever Ron Fresen: "D66 noemt het paniekvoetbal van VVD en PvdA om deze in hun ogen onjuiste informatie te verspreiden. Wat het aantal extra banen dan wel was wil D66 trouwens niet zeggen. Hoe dan ook wordt het er hier niet gezelliger op en de stemmingen komen wel steeds dichterbij".

Het is nu aan de partijtop en de D66-senatoren om hier uit te komen, en mogelijk nog nieuwe afspraken met de coalitie te maken. En aan fractievoorzitter Thom de Graaf om doorgewinterde senatoren als oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en oud-SCP-voorzitter Paul Schnabel op één lijn te krijgen.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

Kamer steunt begroting justitie onder voorwaardenNOS Nieuws - Algemeen

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen het kabinet meer tijd geven om extra geld te vinden voor veiligheid en justitie. Daarmee lijkt er in beide Kamers een meerderheid te zijn voor de begroting van minister Van der Steur. Vandaag was het laatste deel van het Tweede Kamerdebat over zijn begroting.

Als er dit voorjaar extra geld nodig blijkt voor politie, OM en rechtbanken, en het kabinet wil daar serieus naar kijken, dan steunen oppositiepartijen in de Tweede Kamer nu toch de justitiebegroting. Dat zeggen SP, CDA, D66, Christen Unie en SGP.

Eerder dreigden deze partijen de begroting voor Veiligheid en Justitie niet te steunen, waardoor er in de Eerste Kamer geen meerderheid zou zijn.

Nu niet nog meer geld

Vorige week stelde het kabinet 250 miljoen euro extra beschikbaar voor justitie en veiligheid. Van der Steur zei donderdagmorgen dat er op dit moment niet nog meer geld kan worden vrijgemaakt.

Oppositiepartijen vrezen dat het extra geld niet genoeg is.

Zo lopen er nog cao-onderhandelingen en een reorganisatie van de Nationale Politie. Onduidelijk is hoeveel geld daar nodig is. Ook denken de partijen dat het aantal asielzoekers dat naar ons land komt veel hoger ligt dan waar nu rekening mee wordt gehouden. Kamerleden bestempelden de begroting eerder als een "gatenkaas" waarmee ze niet konden instemmen.

Strijdbaar

Van der Steur gaf vandaag aan dat hij ervan uitgaat dat het beschikbare geld nu wel voldoende is. Hij zei zich "strijdvaardig' te zullen opstellen als er toch knelpunten blijken te zijn. Hij erkende dat er volgend jaar bij de Voorjaarsnota waarschijnlijk extra geld nodig is.

SP, CDA en D66 dienden moties in die het kabinet de opdracht geven om naar extra geld te zoeken.

Vertrouwen

CDA-Kamerlid Oskam: "De minister vroeg de Kamer om vertrouwen, dat krijgt hij dan ook. Maar dat schept dan wel de zware verantwoordelijkheid om orde op zaken te stellen."

De moties moeten volgens de partijen wel door de Tweede Kamer gesteund worden. De SP zei alsnog tegen de begroting te stemmen als de Kamer de moties niet aanneemt. Volgende week dinsdag zal er worden gestemd, het ziet ernaar uit dat een meerderheid de moties inderdaad steunt. En Van der Steur verzet zich daar niet tegen.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.