Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

MH17-onderzoek geeft Rutte vertrouwen in vervolging dadersNOS Nieuws - Algemeen

Premier Rutte heeft er door de onderzoeksconclusies van het Joint Investigation Team (JIT) veel vertrouwen in dat de daders van het neerhalen van vlucht MH17 kunnen worden vervolgd. "We boeken stap voor stap vooruitgang. Het vervolgen van de daders is de volgende stap. Daarvoor is dit onderzoek erg belangrijk", zei Rutte vanuit Zuid-Korea in een gesprek met de NOS. Rutte roept Rusland opnieuw op volledige medewerking te verlenen, maar wil niet ingaan op de vraag of hij Rusland verantwoordelijk houdt. "Wat het Nederlandse OM en de landen betrokken bij het JIT nu doen is achterhalen wie strafrechtelijk verantwoordelijk zijn. Pas daarna moet blijken of ook landen aansprakelijk kunnen worden gesteld."  Indrukwekkend en overtuigend Kamerleden zijn onder de indruk van de conclusies van het JIT. De Kamer wil onder meer van het kabinet weten welke conclusies het uit het rapport trekt over de houding van de Russen in het onderzoek. Vrijwel alle woordvoerders benadrukken, net als Rutte, dat de Russen volledig moeten medewerken aan het onderzoek. VVD-Kamerlid Ten Broeke noemt de presentatie indrukwekkend en de conclusies zeer stellig. "Het net rondom de daders sluit zich tergend langzaam." Volgens hem lijkt met de conclusies "mist die is gecreëerd" vanuit Rusland te worden weggevaagd. De VVD benadrukt wel dat het geduld van de nabestaanden nog langer op de proef zal worden gesteld, omdat nog niet beantwoord is wie het gedaan heeft.  Zonneklaar Ook coalitiegenoot PvdA vindt de presentatie overtuigend en degelijk. Volgens woordvoerder Servaes zijn de conclusies van het OM zonneklaar en is het nu zaak dat er ook verdachten in beeld komen.  SP-leider Roemer spreekt van een belangrijke stap in de richting van de waarheid. Volgens hem is de betrokkenheid van Rusland overduidelijk aangetoond. D66-woordvoerder Sjoerdsma vindt dat het onderzoeksteam met zijn conclusies een eind maakt aan complottheorieën uit Rusland. CDA-Kamerlid Omtzigt noemt "het rapport zo overtuigend dat Rusland er nu aan moet meewerken dat verdachten en getuigen kunnen worden gehoord en voor een rechter kunnen worden gebracht". De PVV complimenteert het JIT voor het "professionele onderzoekswerk". Volgens Kamerlid De Roon is er nu meer duidelijkheid en hebben de Russen heel wat uit te leggen. Belangrijke stap Het grootste deel van de Kamer houdt zich op de vlakte over de vraag welk type rechtbank de verdachten moet berechten. Volgens Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie ligt een "multinationale rechtbank" het meest voor de hand. De Kamer houdt snel een debat over de conclusies van het onderzoeksteam. 
Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.