Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Raad van Europa: afluisteren VS bedreigt mensenrechtenNOS Nieuws - Algemeen

Het massaal verzamelen van gegevens van priv├ępersonen door veiligheidsdiensten is een fundamentele bedreiging van mensenrechten. Je moet daarbij denken aan het recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces. Dat staat in een rapport van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa dat is geschreven door de Nederlander Pieter Omtzigt (CDA).

In het rapport staat ook dat de Raad van Europa "ernstig bezorgd" is over de geavanceerde systemen waarmee de VS en Groot-Brittanni├ź data verzamelen, opslaan en analyseren. Aanleiding voor het rapport zijn de onthullingen van Edward Snowden over de Amerikaanse afluisterdienst NSA.

Omtzigt schrijft dat persoonsgebonden gegevens alleen verzameld zouden mogen worden als er een rechterlijke uitspraak is en een redelijke verdenking van een misdaad.

Versleuteling

Volgens het rapport dreigt de "toezichtsindustrie" volledig uit de hand te lopen en is het tijd om het toezicht "aan de wet te onderwerpen". In de tussentijd is goede beveiliging van software de enig beschikbare verdediging tegen inbreuken op de privacy.

Volgens Omtzigt is er geen bewijs dat het massaal afluisteren beter helpt in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad dan de traditionele gerichte technieken. Het tegendeel is eerder waar, schrijft hij. Als bepaalde veiligheidsstandaarden van internet opzettelijk verzwakt worden om data te kunnen verzamelen, kunnen terroristen en misdadigers ook gebruik maken van die zwakheden. Dat zal de nationale veiligheid juist aantasten, zegt Omtzigt.

Het rapport van Pieter Omtzigt wordt later dit jaar besproken in de Raad van Europa. Die Raad heeft als doel het bevorderen van democratie en mensenrechten. Alle Europese landen zijn lid, behalve Wit-Rusland.

Woensdag 28 Januari 2015 - 12:30:14 - NOS Nieuws - Algemeen
 

Mansveld: berichten over KLM positief signaalNOS Nieuws - Algemeen

Staatssecretaris Mansveld zegt dat er nog geen definitief besluit is genomen binnen de holding KLM Air France over het financieel beheer van KLM. Mansveld kan dus geen garantie geven dat de KLM altijd zelfstandig kan beslissen over de eigen kas van 1 miljard euro.

De holding zou van plan zijn geweest de KLM-kas over te nemen, zodat het geld voor Air France kon worden gebruikt. Dat bedrijf staat er slechter voor dan KLM. Volgens Mansveld zijn er "geen plannen om het overtollige kasgeld van KLM naar de holding over te dragen". Ze noemt dat een "positief signaal".

De Tweede Kamer wil echter garanties. In het debat van vanavond zullen zij dat opnieuw aan de staatssecretaris vragen.

Woensdag 28 Januari 2015 - 12:30:14 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.