Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Staatsbosbeheer mag heckrunderen en konikpaarden in Flevoland bijvoerenNu.nl - Algemeen

De heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen mogen de komende winter worden bijgevoerd als er te weinig voedsel is. Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben dat laten weten aan Staatsbosbeheer.
Woensdag 19 December 2018 - 02:34:44 - Nu.nl - Algemeen
 

Antoni van Leeuwenhoek krijgt miljoenen van KWF voor kankeronderzoekHart van Nederland

Een groot deel van het geld wordt besteedt aan de begeleiding van jongvolwassenen met kanker.
Dinsdag 18 December 2018 - 20:04:27 - Hart van Nederland
 

Nederlanders willen het liefst het hele jaar de wintertijdNOS Nieuws - Algemeen

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil het liefst altijd de wintertijd aanhouden. Uit een flitspeiling onder ruim 1800 mensen, in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, blijkt dat 41 procent voorstander is van de standaardtijd. Ongeveer een kwart wil liever de zomertijd en nog eens een kwart kiest voor het huidige systeem van het halfjaarlijks verzetten van de klok.

Minister Ollongren besloot een peiling te houden onder de Nederlandse bevolking, naar aanleiding van de oproep van voorzitter Juncker van de Europese Commissie om te stoppen met het aanpassen van de klok. Hij wil dat EU-lidstaten kiezen tussen een permanente zomer- of wintertijd.

Het kabinet had eerder nog veel vragen over het Europese voorstel. Vicepremier De Jonge benadrukte bovendien dat er afstemming moet komen met andere lidstaten, vooral met de Benelux en met Duitsland. Dat laatste vindt ook een meerderheid van de ondervraagden.

Volgens Ollongren laat de peiling zien dat het onderwerp leeft onder de mensen:

Ollongren wil dat de drie tijdssystemen eerst verder worden onderzocht. Ze is blij dat andere lidstaten daar ook de tijd voor nemen. "Dan moeten we nog maar een paar keer de klok verzetten, maar dan hebben we daarna een resultaat waarmee we uit de voeten kunnen."

Eind oktober werd al duidelijk dat het verzetten van de klok op zijn vroegst pas in 2021 kan worden afgeschaft. De Europese ministers van Transport vonden de discussie te ingewikkeld om toen al een besluit te nemen. Het is onduidelijk wanneer het onderwerp weer in Brussel op de agenda staat.

Het halfjaarlijks verzetten van de klok heeft voor- en nadelen. Het belangrijkste argument om de zomertijd in 1977 in te voeren, was energiebesparing. Daarnaast hoopte de Tweede Kamer dat de recreatiesector ervan zou profiteren dat het langer licht bleef.

Maar het is moeilijk te bepalen hoeveel energie er wordt bespaard door de zomertijd. Er is een studie gedaan waaruit bleek dat dat 0,3 procent was. Leden van het Europees Parlement vinden dat te weinig.

Bovendien hebben sommige mensen last van het verzetten van de klok. Ze zijn uit hun ritme, liggen de eerste nachten na de tijdsverandering wakker of krijgen op rare momenten trek in eten.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

Omstreden liefdadigheidsfonds Trump opgeheven onder druk aanklagerNOS Nieuws - Algemeen

De in opspraak geraakte liefdadigheidsstichting van president Trump heft zichzelf op, heeft de hoogste openbaar aanklager van New York bekendgemaakt. Volgens het Openbaar Ministerie in New York maakten Trump en zijn drie volwassen kinderen misbruik van de fondsen van de Donald J. Trump Foundation voor eigen en politiek gewin. Ook het campagneteam voor de verkiezing van Trump zou ervan geprofiteerd hebben.

In de woorden van aanklager Underwood fungeerde de stichting in de praktijk als "een chequeboek voor de zakelijke en politiek belangen van de president". Ze eiste in juni voor de rechter ontbinding van de stichting.

Herverdeling van bezittingen

In weerwil van Trumps aanvankelijke weigering om te schikken, is er nu toch een schikking overeengekomen. Na opheffing van de stichting worden de bezittingen verdeeld onder goededoelenorganisaties met een goede reputatie. De rechter moet zich nog over de schikking uitspreken.

Underwood sprak van een "belangrijke overwinning voor de rechtsstaat, die duidelijk maakt dat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden". Ze zet de rechtszaak tegen de Trumps voort en eist dat ze 2,8 miljoen dollar aan onwettig opgenomen bedragen terugbetalen. Ook zouden ze tijdelijk geen functie bij charitatieve instellingen in New York mogen bekleden.

Donderdag 1 Januari 1970 - 01:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.