Het laatste nieuws
Tekstgrootte: A A
 

Advertentie

 

Grapperhaus blijft zwijgen over wrevel met burgemeester HalsemaNOS Nieuws - Algemeen

Minister Grapperhaus weigert in te gaan op kritiek van Kamerleden op het wrevelige app-gesprek met de Amsterdamse burgemeester Halsema over haar aanpak van de overvolle racismedemonstratie op de Dam, waar geen anderhalve meter afstand werd gehouden.

De letterlijke teksten zijn vandaag openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat de twee maandagavond ruzieden over de vraag of er nu wel of geen ruggespraak was geweest over het besluit om niet in te grijpen.

Schuld

Op verzoek van PVV-leider Wilders is Grapperhaus donderdagavond bij het debat over de coronabestrijding aangeschoven. Wilders vindt dat uit de appgesprekken duidelijk is dat Halsema de schuld op anderen probeert te schuiven. "Ze probeert zich in te dekken." Wilders vindt dat de Amsterdamse burgemeester op moet stappen.

D66-Kamerlid Diertens spreekt over een "heel treurige conversatie" en Hiddema van Forum voor Democratie wil weten of de minister van Justitie en Veiligheid zich niet "bij de neus genomen voelt".

Hoekig

Maar Grapperhaus geeft geen krimp en zegt dat hij begrijpt dat een burgemeester contact met hem zoekt. "Er zijn burgemeesters die weleens bellen om iets tegen mij aan te houden. Dat is hun goed recht." Hij benadrukt dat het aan de gemeenteraad van Amsterdam is om een oordeel te geven. "Het is heel saai, maar zo hoort het in een democratie", aldus de minister. Hij zegt ook dat een gesprek in een lastige situatie "wel eens hoekig is."

Bekijk hier hoe Grapperhaus in het debat vragen van PVV-leider Wilders en SGP-voorman van der Staaij over de app-ruzie over de demonstratie in Amsterdam beantwoordt;

Grapperhaus zegt dat hij niet de indruk heeft dat er "opzettelijke fouten gemaakt".

De minister toont begrip dat Halsema niet ingreep in de overvolle demonstratie omdat de emoties en de kans op escalatie groot waren. "Dat is terecht, ik begrijp het volledig."

Vrijdag 5 Juni 2020 - 02:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

Stilteprotest voor opvang honderden vluchtelingenkinderen in NederlandNOS Nieuws - Algemeen

Op diverse plekken in Nederland is een stille actie gehouden voor de opvang van 500 alleenstaande kinderen uit Griekse migrantenkampen. Volgens de organisatie deden actievoerders in 25 gemeenten mee, waaronder in Amsterdam, Den Haag en het Friese Lemmer.

In Amsterdam mochten maximaal honderd demonstranten komen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het protest op de Dam zou zijn, maar vanochtend kreeg de organisatie een brief van burgemeester Halsema waarin stond dat het protest naar het Museumplein moest worden verhuisd. De organisatie had de honderd aanmeldingen per e-mail geregeld, dus kon er nog snel van plan worden veranderd.

De betogers, onder wie ook prominenten als Job Cohen, Dieuwertje Blok en Erik van Muiswinkel, stonden in drie grote cirkels op anderhalve meter afstand tussen 20.00 uur en 20.45 uur in stilte om te demonstreren tegen het Nederlandse beleid.

Athene vraagt al sinds eind vorig jaar aan andere EU-landen om 2500 kwetsbare vluchtelingenkinderen over te nemen uit de kampen daar. Nederland doet niet mee. Volgens het kabinet is het beter om in te zetten op structurele verbeteringen in Griekenland, dan steeds kinderen naar Nederland te halen. Griekenland krijgt van Nederland 3,5 tot 4 miljoen euro voor het opzetten van voogdij-instellingen.

"Een schijnoplossing", vinden de actievoerders. Naast de stille acties van vandaag is er ook een petitie om opnieuw de aandacht te vragen van het kabinet. Volgens de organisatie hebben inmiddels 118 gemeenten gezegd bereid te zijn kinderen op te vangen.

In Den Haag waren slechts dertig betogers toegestaan. Dat waren bekende Nederlanders als Giel Beelen, Typhoon en Hanneke Groenteman die door Joshua Nolet van de band Chefs Special waren uitgenodigd. Nolet heeft meerdere keren kampen bezocht op Lesbos.

"Het is zo simpel. Het zijn minderjarige vluchtelingenkids zonder ouders die wachten tot corona toeslaat in een kamp waar plek is voor 3000 lotgenoten en waar ze met 20.000 mensen op elkaar zitten. Het is harteloos dat we dit laten gebeuren", vertelde hij in NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken.

Vrijdag 5 Juni 2020 - 02:00:00 - NOS Nieuws - Algemeen
 

De maat is vol, Obama keert zich tegen zijn opvolger TrumpDe Volkskrant - Algemeen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam voelde al vroeg nattigheid over de uit de hand gelopen demonstratie op de Dam. Dat blijkt uit vrijgegeven appverkeer tussen haar en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Donderdag 4 Juni 2020 - 21:40:00 - De Volkskrant - Algemeen
 

 
Over AltijdActueel:

Het nieuws staat niet stil, elke dag, elke minuut gebeurt er wel iets op de wereld. AltijdActueel.nl brengt voor u het laatste nieuws samen op een overzichtelijke manier.

Volg ons:

Natuurlijk kunt u AltijdActueel.nl ook volgende op de diverse sociale media.

Adverteren?

Op AltijdActueel.nl komt een breed en gevarieerd publiek, uw doelgroep zit hier ook tussen. Vraag naar de speciale tarieven!

Neem contact op »
Contact

Voor vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar: redactie@altijdactueel.nl.